Здравейте нуждая се от съвет от къде да започна строителството на гараж,който на по късен етап да се използва за автосервиз.Ситуацията е следната живея в къща,в задния двор имаме гаражи които са незаконни.На тяхно място искам да правя новия.Проблема е ,че ако почна да бутам старият които е правен преди 30 години,ще се разпаднат и постройките на съседа който се е залепил за нас,иска ми се да си остане тази част от старият гараж за да си нямам ядове с тях.
От къде да започна,може ли да се узакони тази част или трябва да се разруши и тя.Трябва ми и човек да ми направи проекта за новия гараж ,и консултация за незаконния какво да правия,ако може да ми препоръчате някой.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съвет за строеж на гараж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съвет за строеж на гараж
Идеята "Дай сега да направим гараж, пък после ще го узаконим като сервиз"... просто я забравяте, ако искате всичко да е законно. А узаконяването на сграда за автосервиз е нещо, което изисква големи инвестиции. Проекта за такава сграда трябва да отговаря на редица изисквания - доста по-строги от тези за гараж.
Отделно за тази нова постройка (старата все едно не съществува)... ако желаете да е на границата на имота ви със съседа, се изисква неговото съгласите. Писмено, силно препоръчително нотариално заверено, за да няма след някоя година "Ама то..." Поради същата причина при даването на съгласие съседа ви трябва да е наясно че постройката ще е точно автосервиз а не гараж, защото може да е съгласен за гараж, но да има нещо против за автосервиз.
А, и за да получите конкретни предложения... този форум има една особеност - трябва ръчно да включите в настройките възможността да получавате лични съобщения, иначе никой няма да може да се свърже с вас. Също така е добре да посочите за кой район на България става въпрос...
Отделно за тази нова постройка (старата все едно не съществува)... ако желаете да е на границата на имота ви със съседа, се изисква неговото съгласите. Писмено, силно препоръчително нотариално заверено, за да няма след някоя година "Ама то..." Поради същата причина при даването на съгласие съседа ви трябва да е наясно че постройката ще е точно автосервиз а не гараж, защото може да е съгласен за гараж, но да има нещо против за автосервиз.
А, и за да получите конкретни предложения... този форум има една особеност - трябва ръчно да включите в настройките възможността да получавате лични съобщения, иначе никой няма да може да се свърже с вас. Също така е добре да посочите за кой район на България става въпрос...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
icofen2 написа:Здравейте нуждая се от съвет от къде да започна строителството на гараж,който на по късен етап да се използва за автосервиз.Ситуацията е следната живея в къща,в задния двор имаме гаражи които са незаконни.На тяхно място искам да правя новия.Проблема е ,че ако почна да бутам старият които е правен преди 30 години,ще се разпаднат и постройките на съседа който се е залепил за нас,иска ми се да си остане тази част от старият гараж за да си нямам ядове с тях.
От къде да започна,може ли да се узакони тази част или трябва да се разруши и тя.Трябва ми и човек да ми направи проекта за новия гараж ,и консултация за незаконния какво да правия,ако може да ми препоръчате някой.
За да Ви бъде отговорено на всички тези въпроси, а също и да Ви бъде изготвен и съгласуван в съответната община този проект, със сигурност ще Ви е необходим архитект. Може да Ви се наложи и консултация и съдействие от адвокат. Трябва да се преценят всички обстоятелства в съответствие с нормите на ЗУТ, съответните наредби, относимите норми към момента на построяване на посочените гаражи и др. Нещата не са за разрешаване посредством форумно общуване.
- nk7702n
- Старши потребител
Първо на първо, забравяш веднъж завинаги думичката "гараж". Не я ползвай от тук на сетне. Примерно, замени я със "склад", "работилница", или нещо друго от сорта.
Има много варианти след това, общо взето повечето са по пътищата, очертани в предните два поста.
В подкрепа на казаното от Олд Мен, разходите по документи за автосервиз спокойно отиват на над 5000 лв.
Има много варианти след това, общо взето повечето са по пътищата, очертани в предните два поста.
В подкрепа на казаното от Олд Мен, разходите по документи за автосервиз спокойно отиват на над 5000 лв.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Здравейте,пуснах си личните съобщения.Предположих,че изискванията за автосервиз са различни от тези за гараж и за това попитах,че мисля в бъдеще да е автосервиз.
Наистина въпроса със съседите е доста важен,от всички ли трябва да получа съгласие или само от тези до които ще е залепен гаража,защото имам четири съседа и положението е сложно.
Относно цента на проекта,наистина не е малко при положение ,че искам само да си доработвам по нещо в този автосервиз,тъй като си имам работа,няма ли някакви други варианти да се води помещението.
Става въпрос за София,кв.Овча Купел.
Наистина въпроса със съседите е доста важен,от всички ли трябва да получа съгласие или само от тези до които ще е залепен гаража,защото имам четири съседа и положението е сложно.
Относно цента на проекта,наистина не е малко при положение ,че искам само да си доработвам по нещо в този автосервиз,тъй като си имам работа,няма ли някакви други варианти да се води помещението.
Става въпрос за София,кв.Овча Купел.
- icofen2
- Нов потребител
Възможно е съгласие да не се иска, ако сградата на сервиза е зададена като свързано по начин застрояване в самия ПУП или ако пак в ПУП освен свързана по начин, застрояването е средно по характер!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте,отказах се от идеята за автосервиз и искам да си направя само гараж и лятна кухня.Днес тръгнах да си вадя виза за проектиране и ми трябва комбинирана скица,сега разгледах сайта на ГИС София и виждам ,че гаражите ни ги има на скицата,в/у тях пише МС.Това означава ли ,че старите гаражи са законни и сега ако искам да дигна покрива им какво трябва да направя?
- icofen2
- Нов потребител
Това означава ли ,че старите гаражи са законни и сега ако искам да дигна покрива им какво трябва да направя?
Не! Не означава! Законни са само онези строежи за които има издадени разрешения за строеж или актове за узаконяване. Разрешения за строеж се издават още от 1898г. наясам, че и от преди това! Съгласно закона архивите с разрешенията за строеж се съхраняват безсрочно, макар че общинарските чиновници не им се рови, а и не знаят къде да ровят, затова най често ще Ви отговорят че "архива не се съхранява изгорял е и пр." глупотевини. Ако имате обезаталната нужда да оспорите нечие твърдение за незаконност - само в този случай Ви съветвам да си намерите познавач на материята с архивите иначе е губене на време и пари! Имайте предвид обаче че поради промени в ЗУТ, от около 2005г. насам актове за узаконяване не се издават!
А ако искате надстрояване и пристрояване на законни строежи на границата на УПИ пак ви трябва ПУП!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|