начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

имот със статут озеленяване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имот със статут озеленяване

Мнениеот therat » 20 Апр 2012, 01:12

имам имот в софия който се води за озеленяване.
от познат разбрах че ако от общината не са правили някакви планове за озеленятане там 5 години съм можел да пусна молба да се промени статута.
и другото като е за озеленяване дали имам право да поставя зглобяема/временна постройка
therat
Нов потребител

Re: имот със статут озеленяване

Мнениеот julyanvonemona » 20 Апр 2012, 17:11

therat написа:имам имот в софия който се води за озеленяване.
от познат разбрах че ако от общината не са правили някакви планове за озеленятане там 5 години съм можел да пусна молба да се промени статута.

Ако имотът ви попада в някои от видовете зони за озеленяване по ОУП - София, приказките за 5-те години са си чиста проба лакардии. Изобщо зобравете за различно от предвиденото в ОУП -София предназначение. В такъв имот обаче имате правата за строителство при условията и реда по чл.чл.49 и 50 ЗУТ, а при определени условия и да поставите обект по чл.56 ЗУТ. Забележка! По смисъла на чл.56 ЗУТ поставяемия обект не е строителство!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Апр 2012, 17:18

Много важно е къде точно имотът Ви се "води" за озеленяване. Ако попада в такава зона съгласно ОУП на Столична община - промяната на "статута" на имот в такава зона е задача с много, много повишена трудност.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Апр 2012, 17:25

vdggbg написа:Много важно е къде точно имотът Ви се "води" за озеленяване. Ако попада в такава зона съгласно ОУП на Столична община - промяната на "статута" на имот в такава зона е задача с много, много повишена трудност.

Наистина е възможно, ако ортак ти е целия Минстерски съвет и имаш договор с медиите, да не вдигат шум!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Апр 2012, 17:29

julyanvonemona написа:Наистина е възможно, ако ортак ти е целия Минстерски съвет и имаш договор с медиите, да не вдигат шум!

Хайде сега :D Говорим за опита, не за резултата.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Апр 2012, 20:29

:D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Апр 2012, 21:13

Зеленият цвят Ви прави съпричастен, от една страна с цвета на USD, с цвета на Зелената книга (символ - верую доскоро в една джамахирия) от друга, както и с култовото парче "Зелено, зелено ..." на, не се сещам на кой арт трегер в съвременното световно културно извержение.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот frezist » 20 Апр 2012, 22:26

Преди пет години за малко да купя такъв имот и ако не си бях направил справката в техн. служба на общината същата вечер щях да дам стопкапарото. Тогава техничката на селото ми обясни общо взето горните неща и за някакъв коефициент на застрояване или нещо такова ми говореше. Така се отказах, а между другото отреждането важеше за квартал № по плана (онова число в кръгчето), обаче в същия този квартал имаше почти във всички парцели построени МЖС. Та тя ми обясни, че озеленяването било наложено след построяването на тези къщи и се налагало понеже в непосредствена близост се намира гробището... :?: Какво озеленяване като това село е извън околомръсното на софия и до сега не доумявам :roll:
frezist
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Апр 2012, 12:14

frezist написа:Преди пет години за малко да купя такъв имот и ако не си бях направил справката в техн. служба на общината същата вечер щях да дам стопкапарото. Тогава техничката на селото ми обясни общо взето горните неща и за някакъв коефициент на застрояване или нещо такова ми говореше. Така се отказах, а между другото отреждането важеше за квартал № по плана (онова число в кръгчето), обаче в същия този квартал имаше почти във всички парцели построени МЖС. Та тя ми обясни, че озеленяването било наложено след построяването на тези къщи и се налагало понеже в непосредствена близост се намира гробището... :?: Какво озеленяване като това село е извън околомръсното на софия и до сега не доумявам :roll:

Тук ства въпрос за ОУП- София който е приет със ЗУЗСО, който е специален закон и чието изменение може да стане единствено само с решение на Министерския съвет! Ако имотът Ви по някакъв начин се засяга от този закон и този начин е нещо за озеленяване вижте по- горният ми пост за ортаклъка с Министерския съвет, независимо дали този имот е околомръсното или в землището на Стари Оскол например. А вашето недоумяване е ирелевантен факт!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот frezist » 21 Апр 2012, 12:40

... Ако имотът Ви по някакъв начин се засяга ... А вашето недоумяване е ирелевантен факт! :) :)
frezist
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Апр 2012, 13:11

... Ако имотът Ви по някакъв начин се засяга ... А вашето недоумяване е ирелевантен факт!

Разбира се по никакъв начин не Ви спирам да недоумявате! Правете го на воля колкото си искате - демокрация такова...! Само че фактът на Вашето недоумяване по никакъв начин не влияе на бъдещите ЗУТ-събития и за това е ирелевантен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот frezist » 21 Апр 2012, 23:24

"Само че фактът на Вашето недоумяване по никакъв начин не влияе на бъдещите ЗУТ-събития и за това е ирелевантен!"

julyanvonemona, няма защо да се палите. Живея в същото село вече три години, само че си друг купих парцел, този и досега не могат да го продадат. Практикуващ юрист съм от 96та и някои неща все пак са ми ясни, просто когато писах онзи пост с "недоумяването" реакцията ми беше първосигнална, повече човешка отколкото на колега..., надявам се. Разбира се, че в това кварталче №... по плана на селото не се предвиждат никакви бъдещи мероприятия по ЗУТ, камо ли нещо близко до озеленяването, въпреки че отреждането е за тази цел. Проверил съм това няколко пъти и то където трябва, защото все още мъничко съжалявам за изгубената възможност да го купя. Там няма общинска собственост освен улицата и тротоарите и гробищния парк който обаче е съседно кварталче по плана. Всички имоти са частни и са застроени, освен два празни които ги засяга точно това отграничение. Това е ситуацията и да не си на мястото на собствениците на празните парцели... :|
frezist
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Апр 2012, 13:17

Там няма общинска собственос
frezist! Щом сте юрист сигурно сте наясно какво е ЗУЗСО и какво е специален закон. Разбирам чисто човешката Ви реакция на "недоумяване", но съгласете се че тя няма място, особено като се вземе под внимание че сте юрист. А това, че няма заварена общинска собственост и, че за предвиденото озеленяване следват действията по чл.205 и сл. ЗУТ едва ли За Вас е от значение освен ако нямате очакване цената по отчуждаването на предвидените за озеленяване имоти да е по висока от тази за която можете да купите имота, ама едва ли?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот frezist » 22 Апр 2012, 14:30

E да, за цена при отчуждаване е ясно какво би се случило, ама вероятността от предприемане на някакви действия от общината в тая посока в близките 30 години е почти нулева:). То там има построени и то отдавна доста МЖ в иначе празни парцели, де факто. Де юре обаче в регулационния план и кадастъра още ги няма отразени (до кога ли) и какво ще правят техните собственици, га почнат (ако въобще се стигне дотам) мероприятията по отчуждаване за озеленяване. Ще ручат жабетата май:) С други думи отреждането или е лишено от всякакви разумни съображения, или е адски субективно и конюктурно, друго реално обяснение за това озеленяване не виждам.
frezist
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Апр 2012, 14:47

frezist написа:... Ще ручат жабетата май:) ...

Някъде бях подел темата за ОУП-овете и другите устройствени схеми и планове от "висше естество", ама си траете :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 22 Апр 2012, 15:12

.
Последна промяна probcho на 05 Май 2012, 08:58, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот frezist » 23 Апр 2012, 09:35

Да probcho, така ще да е. Гробището е от другата страна на улицата на около 50-60 метра по-надолу. Ако това са санитарните изисквания жалко за хубавия парцел - равен, с лице на асфалтов път, вода, ток, бунар, без застрояване срещу него, слънчев, ох, унесох се нещо, а не трябва... Спирам, че ще помисли мода, че нещо рекламирам :)
frezist
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Апр 2012, 14:14

Като изключим кукумявките, тази наредба за зоните отпадна.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 23 Апр 2012, 20:17

.
probcho
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация