- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Застраховка и лиценз на технически контрол
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Застраховка и лиценз на технически контрол
Здравейте, от една Община ни изискват застраховка и лиценз на техническия контрол по част Конструктивна. По принцип конструктора си дава лиценза и застраховката, но техническия никога не са му ги поисквали. Има ли законова обосновка за това - аз поне в ЗУТ не можах да прочета, нито в наредба 4.
- axlastro
- Потребител
Re: Застраховка и лиценз на технически контрол
На второ четене в ЗУТ чл. 174 ми стана ясно за застраховката. Сега остава да разбера къде пише за лиценза.
- axlastro
- Потребител
axlastro написа:На второ четене в ЗУТ чл. 174 ми стана ясно за застраховката. Сега остава да разбера къде пише за лиценза.
То не е лиценз, а удостоверение от КИИП. Има го със сигурност, да ти го мейлне и го давай в общината.
На места ми се е случвало да искат и договор, и даже доклад от КТК-то ... неведоми са пътищата
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
...но техническия никога не са му ги поисквали.
Прочети внимателно чл.171 ЗУТ. Там изчерпателно са посочени участниците в строителството които следва да се застраховат. Доколкото техническият ръководител е част от строителя то строителя е този който подлежи на застраховка. Освен това в чл.174 ЗУТ не е казано че органите на общината следва да проверяват, кой е и кой не е застрахован. Такава проверка могат да правят "държавните органи"!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Става въпрос за ТК по част Строителни конструкции - не за техническия ръководител на строежа. Дай да помислим, обаче - ако строителството се изпълнява "по стопански начин" - кой трябва да се застрахова - възложителят ли? Иде Великден, а с него, по традиция - разни яйца, пиленца и кокошки. Та - последните ще ни се смеят, ако това излезе от творенията на премъдрия ни Законодател.
-
vdggbg - Активен потребител
.- ако строителството се изпълнява "по стопански начин"
Не съм толкова вещ във фазата на строителството, но като че ли вече няма опера със заглавие "строителство по стопански начин".
-
julyanvonemona написа:.- ако строителството се изпълнява "по стопански начин"
Не съм толкова вещ във фазата на строителството, но като че ли вече няма опера със заглавие "строителство по стопански начин".
Има, в някои случаи на V и VІ-та кат.
Но обикновено представляват гротескни произведения, в много действия са сметка на това.
Характерно за жанра: майсторът е и проектант по всички специалности, и техн.р-л, и снабдител, ἅγιος αγίων (Sancta Sanctorum).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Характерно за жанра: майсторът е и проектант по всички специалности, и техн.р-л, и снабдител, ἅγιος αγίων (Sancta Sanctorum).
+6
-
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|