начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Застраховка и лиценз на технически контрол

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Застраховка и лиценз на технически контрол

Мнениеот axlastro » 10 Апр 2012, 10:27

Здравейте, от една Община ни изискват застраховка и лиценз на техническия контрол по част Конструктивна. По принцип конструктора си дава лиценза и застраховката, но техническия никога не са му ги поисквали. Има ли законова обосновка за това - аз поне в ЗУТ не можах да прочета, нито в наредба 4.
axlastro
Потребител

Re: Застраховка и лиценз на технически контрол

Мнениеот axlastro » 10 Апр 2012, 12:39

На второ четене в ЗУТ чл. 174 ми стана ясно за застраховката. Сега остава да разбера къде пише за лиценза.
axlastro
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Апр 2012, 13:04

axlastro написа:На второ четене в ЗУТ чл. 174 ми стана ясно за застраховката. Сега остава да разбера къде пише за лиценза.

То не е лиценз, а удостоверение от КИИП. Има го със сигурност, да ти го мейлне и го давай в общината.
На места ми се е случвало да искат и договор, и даже доклад от КТК-то ... неведоми са пътищата :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 14:23

...но техническия никога не са му ги поисквали.

Прочети внимателно чл.171 ЗУТ. Там изчерпателно са посочени участниците в строителството които следва да се застраховат. Доколкото техническият ръководител е част от строителя то строителя е този който подлежи на застраховка. Освен това в чл.174 ЗУТ не е казано че органите на общината следва да проверяват, кой е и кой не е застрахован. Такава проверка могат да правят "държавните органи"!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 10 Апр 2012, 17:51

Става въпрос за ТК по част Строителни конструкции - не за техническия ръководител на строежа. Дай да помислим, обаче - ако строителството се изпълнява "по стопански начин" - кой трябва да се застрахова - възложителят ли? Иде Великден, а с него, по традиция - разни яйца, пиленца и кокошки. Та - последните ще ни се смеят, ако това излезе от творенията на премъдрия ни Законодател.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 20:35

- ако строителството се изпълнява "по стопански начин"
.
Не съм толкова вещ във фазата на строителството, но като че ли вече няма опера със заглавие "строителство по стопански начин".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Апр 2012, 21:09

julyanvonemona написа:
- ако строителството се изпълнява "по стопански начин"
.
Не съм толкова вещ във фазата на строителството, но като че ли вече няма опера със заглавие "строителство по стопански начин".

Има, в някои случаи на V и VІ-та кат.
Но обикновено представляват гротескни произведения, в много действия са сметка на това.
Характерно за жанра: майсторът е и проектант по всички специалности, и техн.р-л, и снабдител, ἅγιος αγίων (Sancta Sanctorum).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 21:33

Характерно за жанра: майсторът е и проектант по всички специалности, и техн.р-л, и снабдител, ἅγιος αγίων (Sancta Sanctorum).

+6
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация