начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

как да се откажа от услугите на проектанта си

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: как да се откажа от услугите на проектанта си

Мнениеот nk7702n » 14 Мар 2012, 01:20

poli_g написа::roll: Ти наистина не разбираш какво съм написала. :lol:
В такъв случай е повече от безпредметно да обяснявам, но все пак: не- нищо няма да оставям за утре - вече написах, че имам спазъм от "тукашното изразяване", но не гарантирам, че няма да прихвана и за разнообразие взема, че проверя "нивото ви на толерантност".
Така де :) - и аз имам право да се изразявам.

п.п. А, ако ще изпълняваш ролята на квестор не ми казвай какво да приемам, защото не съм и никога няма да ти делегирам права да разсъждаваш вместо мен.

И ти не разбираш нищо от това, което аз пиша. Така че, наистина спорът е безпредметен. Всеки да диша свободно и да не навлиза в личното пространство на другия. Лека нощ!
П.П. Колкото и да се опитваш да си наложиш мнението, няма да стане, защото и другите могат да мислят самостоятелно, без твоя помощ.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Мар 2012, 01:34

При теб нещата случват ли се от първи път или все е нужно да се повтаря- не отричам правото ти на мисъл, а казах да не разсъждаваш вместо мен. Има крещяща разлика. Е, вярно- трябва да помислиш.
Ако не искаш, а виждам заявяваш категорично становище по този въпрос, да ти се влиза в личното пространство, не цапай чуждото.
Не ме интересува гравитирането ти, но при положение, че непредизвикано бе изказано грубо отношение с оценъчни нотки ( видно и ти не понасяш някой да те оценява, но ако е от обкръжението- всичко ви е позволено), а ти влизаш и защипваш goblin като да е инициатор на кофти ситуацията- имам право да се "изразя". Последното щото съм арогантна злобна ........., ама поне не сервилнича, респективно не съм зависима от разни юзъри в лекса, а и ... не ми пука.
К`во- отричаш ли ми правата? :D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Мар 2012, 01:42

poli_g написа:При теб нещата случват ли се от първи път или все е нужно да се повтаря- не отричам правото ти на мисъл, а казах да не разсъждаваш вместо мен. Има крещяща разлика. Е, вярно- трябва да помислиш.
Ако не искаш, а виждам заявяваш категорично становище по този въпрос, да ти се влиза в личното пространство, не цапай чуждото.
Не ме интересува гравитирането ти, но при положение, че непредизвикано бе изказано грубо отношение с оценъчни нотки ( видно и ти не понасяш някой да те оценява, но ако е от обкръжението- всичко ви е позволено), а ти влизаш и защипваш goblin като да е инициатор на кофти ситуацията- имам право да се "изразя".
К`во- отричаш ли ми правата? :D

К, во сега? Защитаваш Гоблин, щото той не може сам ли? Или те е яд на emilgrigorov, щото не можеш да го предизвикаш да спори с теб? Аз нямам нищо против Гоблин, не съм го нападала изобщо, постът ми изобщо не беше насочен с някаква форма на негативизъм към него. И какво е обкръжението ми, дали изобщо знаеш? Дори не си ме виждала реално. Много негативизъм, много злоба, значи. И защо така? Кажи ми, какво съм ти направила аз лично? Щото не виждам откъде идва всичко, обясни ми, ако обичаш!?
Последна промяна nk7702n на 14 Мар 2012, 01:59, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Мар 2012, 01:54

Защита, злоба, яд, личен мотив?.... - повърхностно.
Върни се и прочети темата- не съм длъжна, вече поясних, да придружавам всеки изпречил ми се на пътя.
Ако разбереш- добре. Ако ли не- пак добре.

п.п. Написах ти да не ми се правиш на квестор, за да не ти върна комплимента- не съм затруднена, но някъде и аз имам граница.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Мар 2012, 02:02

poli_g написа:Защита, злоба, яд, личен мотив?.... - повърхностно.
Върни се и прочети темата- не съм длъжна, вече поясних, да придружавам всеки изпречил ми се на пътя.

п.п. Написах ти да не ми се правиш на квестор, за да не ти върна комплимента- не съм затруднена, но някъде и аз имам граница.

Виж какво, достатъчно дълго търпях нападките ти не в една или две теми. Положих много усилия да запазя добрия тон. Явно, с теб не се получава, а хората, които ме познават реално, ми казват, че съм толерантен и търпелив човек. Явно, причината не е в мен. Така че, лека нощ, остани си със здраве.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Мар 2012, 02:06

nk7702n написа:
poli_g написа:Защита, злоба, яд, личен мотив?.... - повърхностно.

Виж какво, достатъчно дълго търпях нападките ти не в една или две теми. Положих много усилия да запазя добрия тон. Явно, с теб не се получава, а хората, които ме познават реално, ми казват, че съм толерантен и търпелив човек. Явно, причината не е в мен. Така че, лека нощ, остани си със здраве.

:roll: М`да- пак не схвана. Не е важно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2012, 07:45

Толерантноста е диверсионна маневра, имаща за цел да приспи бтителността на обект, към който се готви бъдеща агресия! Казвам го не с цел да разпаля или погася спора м/у poli_g и nk7702n, а за да напомня че именно поради толерантност eeelito до тук e загубила и най-вероятно и предстои да загуби нов значителен финансов ресурс, ако не се осъзнае и не намери опитен и верен адвокат, който да стрие между пръстите си праха от прешлените на моите недобросъвестни колеги!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Мар 2012, 08:45

АПК - Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този кодекс:
1. "Административен орган" е органът, който принадлежи към системата на изпълнителната власт, както и всеки носител на административни правомощия, овластен въз основа на закон.

Доколко относно Проектанта, овластен по поне 3 закона, е приложим АПК? И по-общо дори ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2012, 10:15

emilgrigorov проектанта по смисъла на ТЗ е преди всичко търговец. Неговата стока която той произвежда за възложителя съгласно договор по чл. 160(2) ЗУТ се нарича инвестиционен проект, а съгласно Чл. 20а. ЗЗД"(Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили" а и съгласно чл 63 ЗЗД договора поражда задължение, според което "Всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно, съобразно изискванията на закона и да не пречи на другата страна да изпълнява и тя своите задължения по същия начин.
Задължението трябва да бъде изпълнено с грижата на добър стопанин освен в случаите, в които законът изисква друга грижа."
Имам не само съмнения, но и сведения че тези два законови текста от ЗЗД са погазени от изпълнителя, съставна част от който са двама мой колеги, единият от които познавам лично, така че ако АПК и свързаните с него процедури имат някакво място, то е причино-следствената между тях връзка, а именно изпълнението на договора при липсата на "грижата на добър стопанин" и последвалия го отказ проектите да бъдат съгласувани.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 14 Мар 2012, 11:20

julyanvonemona написа:emilgrigorov проектанта по смисъла на ТЗ е преди всичко търговец. Неговата стока която той произвежда за възложителя съгласно договор по чл се нарича инвестиционен проект, а съгласно Чл. 20а. ЗЗД"(Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили" а и съгласно чл 63 ЗЗД договора поражда задължение, според което "Всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно, съобразно изискванията на закона и да не пречи на другата страна да изпълнява и тя своите задължения по същия начин.
Задължението трябва да бъде изпълнено с грижата на добър стопанин освен в случаите, в които законът изисква друга грижа."
Имам не само съмнения, но и сведения че тези два законови текста от ЗЗД са погазени от изпълнителя, съставна част от който са двама мой колеги, единият от които познавам лично, така че ако АПК и свързаните с него процедури имат някакво място, то е причино-следствената между тях връзка, а именно изпълнението на договора при липсата на "грижата на добър стопанин" и последвалия го отказ проектите да бъдат съгласувани.

Договорът пораждал задължения за тези, които са го сключили и имал силата на закон. Така е, спор няма.
НО, в случая на питащата дали е точно така? Май не е съвсем така.
Аз останах с впечатлението, че няма налице обвързаност, и то в писмена форма, между страните по него-(еллито и проектанта). В случай, че е така, предлаганата от теб защита,julyanvonemona, не може да се постигне по реда на договорната отговорност.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2012, 11:27

Melly Има писмен договор който, аз съм прочел!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 14 Мар 2012, 11:31

Ами... Действайте! Разбира се, в съответната последователност. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2012, 11:52

Дано Вашия колега който питащата е наела да е в час! Разбира се нямам нищо против при необходимост да влезна във връзка с него . Тук искам да обясня нещо на Poli_g. По отношение колегите си нямам никакви угризения в смисъл на "колегиалност".Принадлежността ми към гилдията на архитектите не бива да се възприема като принадлежност към некоректните и глупави нейни представители. Да ги декапитират, даже ще помагам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Мар 2012, 15:57

julyanvonemona написа:emilgrigorov проектанта по смисъла на ТЗ ...

Майтап, Уили... :D
Но все пак, три закона са това, не е шега работа :D
А с ТЗ станаха четЕри.
Брях, тоз инвестиционен процес, брях тез проектанти :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот anserk » 14 Мар 2012, 16:16

четох...четох... та що да не сложа капака на тенджерето с балкански привкус :D
julyanvonemona написа:По отношение колегите си нямам никакви угризения в смисъл на "колегиалност".Принадлежността ми към гилдията на архитектите не бива да се възприема като принадлежност към некоректните и глупави нейни представители.

Толкова неуважително и към самия теб (нали си архитект!), че чак се чудя как си работил с колегите си :roll:

Да ми посочиш тук от форума някой юрист да се е изказал по такъв начин за колегите си, както някои архитекти тук в темата ... колкото и да не са прави останалите с тълкуванията на казусите :mrgreen: , било строителни или правни :mrgreen: , споделили са го и толкоз...какви са тези квалификации от знайни и незнайни :roll:

Свобода, свобода ... ама и малко самоуважение!

И като си пишете на лични, защо не обявите това (коректност към форума се нарича) и не приключи темата :roll:

Не се чувствайте задължени да ми отговарите :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 14 Мар 2012, 16:28

anserc не е прав със забележките си относно "колегиалност" при изразяване на мнения във форума от страна на архитектите. Юристите във форума са много по-напред с материала от архитектите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2012, 16:30

Свобода, свобода ... ама и малко самоуважение!

Простете anserk за свободата аз имам дон кихотовски представи, докато Вашите придстави са за салама!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Мар 2012, 16:52

Де да зная, отдавна съм се отказал от "с лошо". Да, понякога се случват дори и дюлгерски лексикални елементи, но нещата се оправят в крайна сметка. Веднъж само, един архитект ... но той няма да проектира вече. В равносметка - много нерви, много време, и съмнителен краен резултат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2012, 17:12

Веднъж само, един архитект ... но той няма да проектира вече.

Мене ако питате хич не му и трябва! Има кой да го прави вместо него!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Мар 2012, 17:20

Напоследък нямат работа, и масово не са си платили членския. А за някоя преработка като на ееелито или за екзекутив ... като се направят на интересни от общината, го отнасят ееелитата в крайна сметка. А и те , като са цъфнали и вързали.
Това някой трябва да го разнищи, за проект, правен преди 4 години, и за допълнителни работи по него, за авторски контрол, за такива неща, защо трябва да се поддържа членството в камарата.
Според мен, пресилен напън от общината.
Принципно, смяна на проектант и на строител си отнемат месец-два, ако не възникнат проблеми...
Последна промяна emilgrigorov на 14 Мар 2012, 17:32, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация