- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как да се откажа от услугите на проектанта си
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
как да се откажа от услугите на проектанта си
Здравейте, надявам се да може някой да ми отговори на въпроса: Как да прекратя договорните си отношения с проектантка,която не желае да си върши служебните задължения ,не си вдига телефона и от 3месеца не иска да вземе проект който съм внесла в общината,и който ми е върнат,до отстраняване на забележки по него от главен архитект.Проектантката вече 3 месеца не иска да си оправи нещата, нямам нерви вече да се занимавам с нея.Искам друг да поеме нещата и да ги доведе до край-предстои ми узаконяване на къща с проект за временен покрив- етапно строителство.Отсава малко до края , а Тя си прави каквото си иска. Дайте съвет?
- eeelito
- Нов потребител
Re: как да се откажа от услугите на проектанта си
С договора, който имате, указанията на общинския архитект и при адвокат- последния ще направи всичко възможно изпълнителят по договора да си понесе дължимото( да поправи грешките, да ви възстанови нанесените вреди( защо не? ), може и да намери друг, който да изпълни срещу определено възнаграждение, както и ще ви представлява по бъдещото дело, вкл. и да прекрати договорните ви отношения).
Все хубави идеи ще ви даде адвокатът, но след като ви прочете договора, защото договорките са важни.
Успех!
п.п. тук има доста проектанти, архитекти, представители на всякакви технически длъжности, но се съмнявам да дадат по-коректен отговор. Заради .. трябва да е етика.
Все хубави идеи ще ви даде адвокатът, но след като ви прочете договора, защото договорките са важни.
Успех!
п.п. тук има доста проектанти, архитекти, представители на всякакви технически длъжности, но се съмнявам да дадат по-коректен отговор. Заради .. трябва да е етика.
- Гост.
- Старши потребител
Вие сигурна ли сте, че забележките са правилни и отстраними Или може би - покана за запознанство
Преди да внасяте проект, ми има адвокати , а ?
Преди да внасяте проект, ми има адвокати , а ?
Последна промяна emilgrigorov на 11 Мар 2012, 16:35, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Предвидимо.
За да има представа по този въпрос нали все пак изготвилия проекта трябва да даде своето становище, не да се укрива като Осама .
п.п. ти да не си проектант?
За да има представа по този въпрос нали все пак изготвилия проекта трябва да даде своето становище, не да се укрива като Осама .
п.п. ти да не си проектант?
- Гост.
- Старши потребител
Аз пък се чудех дали въобще има договор в писмен вид, защото често хората се предоверяват и после доста трудно си защитават правата.
- nk7702n
- Старши потребител
poli_g написа:.....п.п. ти да не си проектант?
тц. Надзиравам спектакъла И ежедневно буферирам подобни
Последна промяна emilgrigorov на 11 Мар 2012, 16:38, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Заради .. трябва да е етика.
Не poli_g чисто прагматично бих отказал. Възнаграждението трябва да е мега голямо за да склоня да се занимавам с бакии забъркани от друг колега. Най трудното е да обясняваш на ляво и надясно кокво е трябвало да стане пък не е станало! Това отнема жизнен ресурс който е невъзстановим с финикийски знаци. Анадън му?
Последна промяна julyanvonemona на 11 Мар 2012, 16:41, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Заради .. трябва да е етика.
Не poli_g чисто прагматично бих отказал. Възнаграждението трябва да е мега голямо за да склоня да се занимавам с бакии забъркани от друг колега. Най трудното е да обясняваш на ляво и надясно кокво е трябвало да стане пък не е станало! Това отнема жизнен ресурс който е невъзстановим с финикийски знаци. Анадън му?
Ааа, напротив, трябва да се помага на крайно нуждаещите се, вярно, изисква доста повечко усилия, ама защо не?
- nk7702n
- Старши потребител
julyanvonemona написа:Заради .. трябва да е етика.
Чек малкУ Далеч не винаги проектантът е ла.но. В повечето случаи миризмата се носи откъм инстанцията
А, между другото, какви са многобройните и на висота забележки Щото, ако са от сорта на, че е некадърна и тъпа, а Върховният архитект е най-великият такъв в световната история на архитектурата, и аз не бих се намесил.
Да не забравяме, че става дума за една проста преработка по 154. Дори да е неокомлектована като части, няма основание да не я одобри.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
nk7702n! Не съм алтруистично настроен. И представа нямате каква каша е това! Въобще не ме спира ни'ква етика, а усилията които трябва да правя!
-
julyanvonemona написа:nk7702n! Не съм алтруистично настроен. И представа нямате каква каша е това! Въобще не ме спира ни'ква етика, а усилията които трябва да правя!
julyanvonemona, алтруизмът не е задължително да е ръководно начало при всеки. Все пак, не би трябвало ей - така с лека ръка да се отписва всичко, може поне да се погледнат документите на жената, да е наясно проектантът с какво се захваща, за да реши дали да поеме задачата или да се откаже.
П.П. И дали наистина проблемът е съществен или просто някой някъде се прави на интересен и от нищото създава проблеми.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:julyanvonemona написа:nk7702n! Не съм алтруистично настроен. И представа нямате каква каша е това! Въобще не ме спира ни'ква етика, а усилията които трябва да правя!
julyanvonemona, алтруизмът не е задължително да е ръководно начало при всеки. Все пак, не би трябвало ей - така с лека ръка да се отписва всичко, може поне да се погледнат документите на жената, да е наясно проектантът с какво се захваща, за да реши дали да поеме задачата или да се откаже.
П.П. И дали наистина проблемът е съществен или просто някой някъде се прави на интересен и от нищото създава проблеми.
Мдам, обикновено се получава, че eeeli-тата се обаждат на проектантките: Да идваш веднага , да си взимаш проектите и да ги оправяш, щото общината казаха , че си некадърна и ми дадоха един списък, а пък аз няма да ти платя, щото си некадърна.
Хорааа, има адвокати, 99% от мотивите обикновено са просто мързел или ...
И да попитам eeelito, защо си е изтеглила проекта? Има срокове, има АПК, има какво ли не
Те тези преработки, с временните покриви, са кризисни... И Поради притискане от сроковете за завършване на грубия строеж, хората са в безизходица. И мародерско отношение в такава ситуация, не го разбирам...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Анадък!
10 мнения по темата, кое от кое по и най.... смислени. Без извинение.
Когато се пусне тема буферът опитва да балансира ( режисира) спектакъла, разгадава и решава казусът в публичното пространство. В сценария си има подгласници, както и скандиране - кой е по, по, и най и всичко се размива.
Жената иска да прекрати договорните си отношения. Проектанта е спринтьор на къси разстояния- това разкрачено положение не я устройва. Точка.
Не е депозирала оферта към проектантите във форума ( преди тях ЗЗД е предвидил редица възможности).
Ако погрешно съм схванала написаното от нея- без извинения напускам темата.
Когато се пусне тема буферът опитва да балансира ( режисира) спектакъла, разгадава и решава казусът в публичното пространство. В сценария си има подгласници, както и скандиране - кой е по, по, и най и всичко се размива.
Жената иска да прекрати договорните си отношения. Проектанта е спринтьор на къси разстояния- това разкрачено положение не я устройва. Точка.
Не е депозирала оферта към проектантите във форума ( преди тях ЗЗД е предвидил редица възможности).
- Гост.
- Старши потребител
Адвокат може да помогне не само за прекратяване на договора, а и за ускоряване на процедурата в общината. Въобще, в случая жената има нужда както от подходящ проектант, така и от добър юрист. И най - вече -трябва да е наясно какво точно цели оттук нататък - поправяне на проекта от предишния проектант, прекратяване на договора / не стана ясно има ли писмен такъв или не / или търсене на нов проектант!?
- nk7702n
- Старши потребител
poli_g написа:Анадък!
Ммм, не. Питането и го разбирам като: Какво да правя сега, защото си е.... м.... ?
Една смяна на проектант по всички правила, особено при отказ на същия да измени проекта си, може да се проточи години. Поради тази причина изместих така написания въпрос на eeelito.
Смяна на проектант става по начина, по който poli_g каза в първия си пост по темата. Особено когато не се появява никакъв.
eeelito, който и да продължи с проектирането, защитата на проекта си е от вашите задължения, не винаги правилното е да търсите вина в проектанта.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Определено вината е в проектанта в качеството му на търговец по смисъла на ТЗ и във връзка с това и последствията предвидени в ЗЗД
-
Видях, че се гадае здравата.... ама кой какво е хвърлил не разбрах! Така, че спокойно ще се впусна в предположенията!
1. Липсва договор между проектант и възложител! (99%) Все пак той следва да е регистриран в камарата!
2. Проектанта е удовлетворил исканията на "поръчалия" услугата! Все пак преди проекта да постъпи в общината се подписва от него самия(възложителя), че е съгласен с него(проекта)! Някой може ли да обори версията: "Аз му казах, а той не ще!" разиграла се между проектанта и възложителя?
3. Не е сигурно, че този който си е поръчал "картинката" си е платил за свършената работа! (Мое виждане по въпроса )
4. Не може да става въобще въпрос за промяна по чл.154 ЗУТ!
5. Не е ясно какви точно корекции изисква гл. архитект да се нанесат в проекта! Все пак, ако е спазен "нормалния ход на нещата" би следвало да има оценка, която е завършила с положително заключение за издаване на РС! Ако е така, ще има ли санкция за виновника?
6. Ако гл. архитект има забележки към проекта къде му е официалния отказ, мотивиран в пълен обем!
Има и още малки... песъчинки, ама тях няма да ги мета сега!
ПП В крайна сметка сигурно ли е, че питащата е в позицията на "възложител"?
1. Липсва договор между проектант и възложител! (99%) Все пак той следва да е регистриран в камарата!
2. Проектанта е удовлетворил исканията на "поръчалия" услугата! Все пак преди проекта да постъпи в общината се подписва от него самия(възложителя), че е съгласен с него(проекта)! Някой може ли да обори версията: "Аз му казах, а той не ще!" разиграла се между проектанта и възложителя?
3. Не е сигурно, че този който си е поръчал "картинката" си е платил за свършената работа! (Мое виждане по въпроса )
4. Не може да става въобще въпрос за промяна по чл.154 ЗУТ!
5. Не е ясно какви точно корекции изисква гл. архитект да се нанесат в проекта! Все пак, ако е спазен "нормалния ход на нещата" би следвало да има оценка, която е завършила с положително заключение за издаване на РС! Ако е така, ще има ли санкция за виновника?
6. Ако гл. архитект има забележки към проекта къде му е официалния отказ, мотивиран в пълен обем!
Има и още малки... песъчинки, ама тях няма да ги мета сега!
ПП В крайна сметка сигурно ли е, че питащата е в позицията на "възложител"?
- probcho
- Активен потребител
eeelito, всъщност какво точно желаете- да си решите проблема с Общината и грешките в проектите (ако има такива), или да смените проектантката си?
Ако е първото, то най- лесния начин е да се свържете с проектантката и тя да си оправи проекта. Едва ли забележките са чак толкова страшни и сложни за отстраняване. Малко недостоверно ми се струва проектантката да не си вдига телефона, когато Вие и звъните. Обратното се случва на всеки проектант много често, когато трябва да си получи хонорара от клиента, пък работата е свършена и той вече не желае да плаща. Да не би в случая да има някаква такава предистория между вас?
Ако е второто- можете да смените проектантката си, ама ще трябва да смените и проекта си. Няма как един проект да се доработва от друг автор.
И също така нещо немаловажно- съгласно чл. 160, ал. 2 ЗУТ договорът Ви с проектанта трябва да бъде писмен, за разлика от общия ред на договаряне по ЗЗД.
Ако е първото, то най- лесния начин е да се свържете с проектантката и тя да си оправи проекта. Едва ли забележките са чак толкова страшни и сложни за отстраняване. Малко недостоверно ми се струва проектантката да не си вдига телефона, когато Вие и звъните. Обратното се случва на всеки проектант много често, когато трябва да си получи хонорара от клиента, пък работата е свършена и той вече не желае да плаща. Да не би в случая да има някаква такава предистория между вас?
Ако е второто- можете да смените проектантката си, ама ще трябва да смените и проекта си. Няма как един проект да се доработва от друг автор.
И също така нещо немаловажно- съгласно чл. 160, ал. 2 ЗУТ договорът Ви с проектанта трябва да бъде писмен, за разлика от общия ред на договаряне по ЗЗД.
- bgarch
- Потребител
probcho написа:...
4. Не може да става въобще въпрос за промяна по чл.154 ЗУТ! ...
Само да вметна, в първоначалния пост ставаше дума за временен покрив и етапност...
В последните няколко години много зачестиха такива преработки, лош признак. Обикновено се случват в петата година ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Момчета -много в страни отлетяхте eeelito желае да се отърве от проектанта си и да го замени с друг. Аз отказах вече и публично - Вие наемате ли се? А към господа юристите "Наемате ли се да възстановите по някакъв начин строшените от предишните изпълнители" възможности или да ги принудите да си довършат работата?
-
Назад към Строителство и регулация
|
|