начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

кадастрална скица

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

кадастрална скица

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 01:04

След прехвърляне на останалата част от наследствен имот установявам че отразената на скицата сграда не отговаря на действителността. Тоест сградата е реално е 46 м2 а на на скицата е отразено че застроената площ е 91 м2. Издаденото разрешително за строеж от 1967г. е именно за такава площ. А в последствие 91м2 са декларирани в имотната декларация тъй като къщата е на 2 етажа. Разминаването в площите се получава тъй като с строено на скат и двата етажа имат разлика.
Как трябва да се постъпи в конкретния случай за да се отстрани тази грешка. Защото от кадастъра ми обясняват че трябва да си наема и платя на геодезисти. Е извинявам се но за изработването на тази карта нали са платени от моите и от вашите данъци, а някой не си е свършил работата и сега за трябва отново да му плащам за това.

п.п.Относно площи и граници на парцела никой няма претенции. Имота няма други съсобственици.Проблема вече опира до плащането на данъци тъй като вече ме облагат върху 2 пъти по голяма площ.Тоест в место къщичка имам баровски палат :D
ivolovech
Младши потребител

Re: кадастрална скица

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2012, 07:52

В процеса на изготвяне на кадастралната карта е било Ваше задължение да предадете копие от одобрения през 1967г архитектурен проект (или заверен от общината проект-екзекутив от по-ново време) и копие от документите за собственост. Не е от компетентността на геодезическите измервания определянето на разгънатата застроена площ на сграда. Тя се изчислява по одобрен от общината архитектурен проект (заверен от общината екзекутив). Трябвало е поне да възразите при обявяването на кадастралната карта.
Сега може и лично да опитате да предадете гореописаните документи в регионалната дирекция на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с искане за поправка. Плаща се!
Или да възложите тези зействия на лицензирана геодезическа фирма. Това не е свързано с геодезически измервания.
Така, или иначе Ви предстои задължително паспортизиране на сградата. Което изисква одобрен проект. Ако нямате, и не се съхранява в общината, ще трябва да правите (възложите изготвянето на) такъв, и същият да бъде одобрен от общината. А паспорта, вече с верни площи, се предава на АГКК и на общината. С това предаване също можете да искате корекция в РЗП. Но паспортизирането е скъпо упражнение, може да достигне няколко хиляди лева.
Можете да опитате да докажете директно в данъчната служба, с проекта и експертиза на лицензиран оценител, кои площи са подземни, надземни, използваеми и неизползваеми. Но това са дублиращи разходи на описаното по-горе. И Ви съветвам такива действия да извършвате чрез адвокат.
Или да намерите форма на обжалване в съда на кадастралната карта. И в хода на делото вещо лице да определи площите. Като се потърси форма на искане за направените разходи. За този вариант се консултирайте с адвокат, с всички налични документи.
Отово Ви напомням, всички направени разходи и действия в тази насока от тук насетне, които не Ви бъдат върнати евентуално (чрез съда), са част от разходите и действията по паспортизацията на сградата и има голяма вероятност да бъдат дублирани.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Мар 2012, 10:10

ivolovech Понеже всичко е свързано с финикийски знаци Ви съвитвам, в случай че не Ви предстои сделка или някакъв друг вид вещноправно действие с този имот, въобще не се занимавайте с глупости. Стойте си така и ако един ден фата мургана рече, да подобри нещата с таксите и плащането към геодезическите фирми или пък Ви надари с излишни мангизи, можете да се позабавлявате в духа на казаното от emilgrigorov
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 10 Мар 2012, 14:10

emilgrigorov е прав. Поне от обясненото разбрах, че промените касаят данните в кадастралния регистър и те може ( а и трябва, според мен) да се извършат по искане на собственика въз основа на съответни документи. Аз поне не виждам каква би била ролята на геодезическа фирма в случая.
ПП
Подведох се че става дума за РЗП, а то било за ЗП. А дали пък сградата в действителност не е по-големичка от това което е по проект?
petko_a
Потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 14:53

Ох хванах се в приключение ама няма как. Не мога да оставя нещата на самотек защото има и още малко подробности които спестих нарочно. Първо някаква щастлива случайност намерих това разрешително за строеж. Къщата няма никакви други строителни документи.Правено е и едно дострояване на третия етаж и то не за да се добави жилищна площ аз за да се избегне и отводни сградата. Малко сложно е за обяснение но единия калкан на къщата е буквално в скалата. Покрива е бил на равно с една скална площадка. Повдигнали са с малко покрива и са го разширили в тази посока и това вече го считат за жилищен етаж. И това е първия и натурален акт на базата на скици от кадастъра и декларирана собственост в общината от време оно. И един риторичен въпрос да не би къщите по селата строени до това време всичките да имат строителна документация.Вярно батака е голям и не може да се оправи всичко изведнъж но все пак.

emilgrigorov написа:В процеса на изготвяне на кадастралната карта е било Ваше задължение да предадете копие от одобрения през 1967г архитектурен проект (или заверен от общината проект-екзекутив от по-ново време) и копие от документите за собственост. Не е от компетентността на геодезическите измервания определянето на разгънатата застроена площ на сграда. Тя се изчислява по одобрен от общината архитектурен проект (заверен от общината екзекутив). Трябвало е поне да възразите при обявяването на кадастралната карта.

Когато е изготвяна такава карта имота все още не е бил наследен защото собствениците са били живи. А и едва ли някой се е интересувал от това. Та как можеш да обжалваш и възразиш за нещо като не си заинтересувана страна. Извинете ме за логиката но трябва ли човек да е специалист във всички области и да знае какво да прави. Да не би вие сами да си ремонтирате компютъра или водопровода в къщи. Та по същата логика едни възрастни хора да ги задължите да четат държавен вестник и да следят за всички обява по кадастрални карти и тем подобни законови разпоредби.

Т
julyanvonemona написа:Понеже всичко е свързано с финикийски знаци Ви съветвам, в случай че не Ви предстои сделка или някакъв друг вид вещноправно действие с този имот, въобще не се занимавайте с глупости. Стойте си така и ако един ден фата мургана рече, да подобри нещата с таксите и плащането към геодезическите фирми или пък Ви надари с излишни мангизи, можете да се позабавлявате в духа на казаното от emilgrigorov

Захванах се да търся такава възможност не само заради финикийските знаци. В момента по горе описаните обстоятелстава ме карат да плащам данъци върху 3 етажа или общо 273 кв.м. Е някой ще каже има бол пари да плаща. Е имам и мога да си позволя и всички разходи с наемането на геодезисти и промяната на кадастралната карта но искам и да си търся правото на гражданин на тази държава. Когато някой чиновник или организация не си върши работата да си носи отговорността за това. Не може една агенция по картография да стои над закона и да тормози гражданите с нейните неуредици. Най лесния вариант е да я даря на някого пък и ако ще на държавата и да се оттърва от нея.
Благодаря за дадените съвети до тук поизясниха ми се някои неща. Ясно ми е че без адвокат няма да се размина нямам такова образование и няма намерение и да се пробвам в тази област но от форумите съм получавал много по точни, верни и безкористни съвети и обичам да контролирам нещата от близо. Ясно ми е че ще е прецедент от правна гледна точка но не се плаша.Така че нека да започнем точка по точка как да процедирам.
1. .......
2. .......

5. .......

п.п. Докато съм писал е имало нов отговор.
Не застроената площ на първия етаж е дори доста по малка от тази в строителното разрешение. Разберете ме правилно не търся под вола теле. Искам всичко да точно отразено а не да ме правят на идиот. Поставих си за цел и направих малко измервания РЗП едва ли надхвърля 120 кв.м. но дори и да ми се разминат измерванията с тези на специалистите грешката ще ми е не повече от 2-3 кв.м. но тъй като и аз съм завишавал по вероятно е да се окаже с по малка РЗП.
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот petko_a » 10 Мар 2012, 15:35

Я да видим сега как ще стане работата без геодезисти. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 16:01

Чакай сега да се разберем щото гледам че си такъв. Нямам нищо против теб или твоите колеги и ти както и аз си имаме занят и си храним къщите от това. Няма маловажни или по важни професии. Всеки камък си тежи на мястото. Проблема ми е с останалите дето са спечелили търговете и са се правили на художници и с тези дето са взели комисионните и са си затворили очите за не свършената работа. И сега криейки се зад някакви разпоредби и закони ме карат да си платя отново. Няма нищо на против писах го и по горе ще платя на теб или някой твой колега но за реално свършена работа но после искам тези пари да ми се възстановят и това да им виси като обичка на ухото. И после някой друг с подобен казус да има от къде да почне и да не го пращат за зелен хайвер.
И понеже си почнал да пишеш бих те помолил да опишеш подробно какво точно ми трябва ти да си свършиш работата примерно. Както не е лошо и да напишеш и някакви приблизителни цени. Все пак трябва да почна от някъде.
Последна промяна ivolovech на 10 Мар 2012, 16:05, променена общо 1 път
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2012, 16:04

1. Какво точно пише, дума по дума с точките и запетайките, в Разрешението за строеж от 1967 (без имена, номера на парцели и адреси).
2. Същото и за скицата от кадастъра.
3. И как е описан имота в нотариалния акт.
4. Кога (горе-долу) е направена надстройката.
После ще те насоча.
А, да. В първия си пост ти изрецитирах как стоят нещата най-общо. Но, съгласи се, въобще не съм виновен за глупостите на системата. Нито пък съм заинтересован, за да си помислиш, че те бълбукам.
А Julianvonemona е абсолютно прав. Както си нямаш нищо като строителни книжа, отиваш на къмто 2-3000 лв. И , по всяка вероятност, ще се наложи роднините да ти прехвърлят, след като се докажат, още квадратни метри РЗП.
А то колко ти е данъка при сегашното положение?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 17:22

emilgrigorov написа:1. Какво точно пише, дума по дума с точките и запетайките, в Разрешението за строеж от 1967 (без имена, номера на парцели и адреси).
2. Същото и за скицата от кадастъра.
3. И как е описан имота в нотариалния акт.
После ще те насоча.
А, да. В първия си пост ти изрецитирах как стоят нещата най-общо. Но, съгласи се, въобще не съм виновен за глупостите на системата. Нито пък съм заинтересован, за да си помислиш, че те бълбукам.

Вообще не си и помислих че се опитваш да ме бълбукаш както се изразяваш. А и нали за това точно се опитвам и да се преборя със системата. Малко си падам чешит и най вече инат и спортна злоба с помощта на приятели успях да сложа вече две обички ама с топузчета :oops: от долу че да им напомня по често на "системата'' че не може така да се гаври с хората. Темата ми е съвсем непозната като материя така че докато навляза в терминологията ще се наложи да ми се обяснява като на паве по някога ама какво да се справи надявам се да се справя.

Строително разрешение N%.......
1. За строене на жилищна сграда
Позволява се на Д... ....., да построи двуетажна масивна жилищна сграда
върху 46 квадратни метра на собственото си място квартал N%.... парцел N%.... при съседи ..../ описани са подробно границите на дворното място/,
съгласно строителна линия дадена от Н..... .... техник ГНС.
===========
Останалите неща са стандартните за всеки един такъв документ печати и таксови марки и заверки от общината.
А пропуснах че имам /ама то изпращях вече/ и протокол за дадената строителна линия от същия техник че е свършил това в присъствието на собственика на дворното място на базата на посочените по горе данни в разрешителното за строеж.Ако трябва ще приписвам подробно но данните не се разминават с нищо. Има и една скица на протокола правена на ръка на която не е указан дори мащаб. За съжаление е заверка от ксерокопие и не мога да го сканирам. Няма да излезе.

От нотариалния акт мисля е това те интересува.
Последна промяна ivolovech на 10 Мар 2012, 17:43, променена общо 1 път
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2012, 17:36

Сградата и гаража са с площи, доста по-различни от тази в РС. Действителни ли са тези в последната скица?

В този нотариален акт от 1990 какви площи са записани, са сградата и за гаража?
По скицата изглежда, че сградата си е около 90 кв.м. Ако си я мерил, колко е?
А гаража ?

Тоест, да започнем с номерацията:
1. При това положение, за да се защити собствеността, следва да се докаже законност или търпимост на сградите. Което е процедура, има варианти. Но при всички положения е добре да си осигуриш доказателства за време на построяване, и то преди 1987г. Това могат да бъдат всякакви доказателства по ГПК. Най-лесно е нотариално заверени декларации от по-възрастни съседи, които да потвърдят , че: Съседът ми ...... Иванов , собственик на парцел (УПИ) ...., квартал ... по плана на град ..... , си спомням кога си строи къщата и гаража в гореописания парцел (УПИ), и къщата и гаража се строиха от 1967 до 1970г (примерно), като бяха напълно завършени , примерно 1970г и днес са в този си непроменен вид.

Не те съветвам да правиш каквото и да било (кадастри, нови нотариални актове, нииищо), преди да си осигуриш горните доказателства, и то преди 1987г
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 18:19

10.3.2012 г.1.jpg

Нещо се бъгна системата но дано поне скицата да излезе.

Относно размерите да мерил съм на ниво плоча втори етаж защото за първия това е почти невъзможно.46,55 кв.м. Реално първия е по малък защото правени са едни укрепителни и дренажни истории които смаляват действителната част от сградата да не говорим че в една част дори има скален къс около 1 куб.м. вътре в самата сграда. По дългата страна е оставен един цял тунел./ дясната страна на скицата/ Бе някаква идиотщина е било да се строи там пък и по този начин ама нейсе.
Последна промяна ivolovech на 13 Мар 2012, 19:19, променена общо 2 пъти
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2012, 18:34

Пфф, а в ръчната скица към протокола за линия и ниво има ли написани някакви размери и текст?
Гледай, според мен , и за къщата , и за гаража си задвижи доказателствата , които написах. По този начин никой неможе да ти каже нищо, непоклатими са.

Ако разбирам правилно, първият етаж в голямата си част е подземен, а и част от втория май. Но това може да бъде показано и доказано само на чертеж, разпределения, разрези, фасади.

Щом си машинен инженер, що не вземеш да ги заснемеш, с ACAD си наясно, предполагам?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 19:21

Т. И лошото е че винаги времето ми не стига и всичко върша дистанционно. Но такъв е живота.
Последна промяна ivolovech на 13 Мар 2012, 19:20, променена общо 2 пъти
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 19:36

Имам една снимчица ама системата не ми дава да я кача вече за да добиеш по ясна представа. Трябва да изтрия нещо от предните и тогава евентуално ще стане.
А относно изчертаването нямам физическата възможност да го направя. Но ако се налага ще моля приятели. Но в документите нищо не пише за нива. Просто е някаква стандартна бланка и е драсната някаква скица колкото да се отбие номера че е издаден някакъв документ.Принципно не споря дали ще са еднакви двата етажа +/- 20 квадрата не са проблем искам да се преборя с бездушието и беззаконието на българския чиновник.
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2012, 20:09

Щом търпимостта е в ред, тогава може да пробваш друга схема, но за целта ти е необходим адвокат от самото начало. Бях писал нещо по въпроса в първия си пост:
1. Разговор с нотариуса, дали ще признае експертиза на вещо лице
2. Експертиза на вещо лице, установяваща площите, и колко надземно, колко - подземно, и колко - тавани. От значение е. И че сградата не е завършена, в груб строеж е.
3. Поправка на нотариалния акт
4. Поправка в кадастъра. С вписване на верните площи по нотариален акт (нов). Тук може да се опиташ да предизвикаш, в качеството си на правоприемник, поправка в кадастъра по тяхна вина, поради някакъв пропуск в процедурата. А то на никой не е обявявано като хората. Това го обяснявах в една друга тема тук, надълго и на широко. Реда на обявяване не позволява , с обикновени средства, заинтересования собственик да прецени верността и. Но вероятно действително ще се окажеш "пионер".
А то е възможно към удостоверенията за търпимост в общината да са правили констативни протоколи, които също, с евентуално допълване, е възможно да бъдат взети предвид от нотариуса. В констативния протокол е редно да са установени площите.

По отношение на терминалите, и втори върши работа, а и кола. И в Гърция, и в Китай е супер :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 10 Мар 2012, 20:52

Защо всичките тези неща emilgrigorov?
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Мар 2012, 21:28

Следя цялата беседа внимателно и обмислям епистоларните Ви изяви. Съобщавате например, че сградата е надстроена и че опира на скала с калкан. Това ме накара да се обърна към ЗКИР и с известно безпокойство установих че в "Глава трета.СЪДЪРЖАНИЕ НА КАДАСТЪРА не се спаменава че релефа ня терена е предмет на кадастъра. Едва в Глава четвърта"СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАРТИ, РЕГИСТРИ И ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ КАДАСТРАЛНИ ДАННИ" по точно чл.32 (1)н.1 буква "е" се съобщава нещо за релефа. От гледна точка на §5 т.т.48 и 49 ДР на ЗУТ релефът е от съществено значение за определяне спрямо тези точки на това що е подземен и що е полуподземен етаж, особено като се вземе под внимание и т.52 от същия параграф на ЗУТ относно средноприлежащия терен. Всичко това с оглед че калкан опира в скалата. Геометрията на нещата очевидно и сложна и следва по- голямо внимание от нормативна гледна точка.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2012, 21:51

julyanvonemona написа:... Геометрията на нещата очевидно е сложна и следва по-голямо внимание от нормативна гледна точка.

Именно. А за данъчните, при положение че къщата излиза по едната фасада на ниво терен чак на трета плоча, може да се окаже, че над 1/3 е подземно. Освен това тавански складови, неизползваеми ...
Без проект трудно ще се докаже. С частични измервания на вещо лице, и/или девойките от общината да ги припознаят, де да знам... С добър адвокат може и да се пробие в тази насока.

А и по този път, ако разгледаме като цел в умозримото бъдеще паспорти на сградите, се получават дублирания на плащания и половинчати работи, по 2 пъти.
Иначе имам едно писмо на министъра, с указания за одобряване на проекти на такива по пар.16, ама ми е сложно да го намеря. Ползваме го за ограмотяване на одобряващи органи. Но това е друг цирк.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivolovech » 10 Мар 2012, 22:29

То ми е напълно ясно с какво се се боря. Да не говорим че почвам да виждам и други нередности в данъчните оценки ако правилно съм разбрал. Щото като ходих в данъчното там го карат на парче толкова етажа по толкова квадрата и това че последния не е жилищна площ на никой не му пука.
А относно нотариуса единствено което го интересува за да може да направи промяната е именно какво пише в кадастъра. Макар че и той се поозадачи малко като му споменах за това което ми нахвърляхте като идеи. Явно и той не се е сблъсквал с подобен казус и трябва да седне да почете малко.
Наложи се да изтрия скицата за да кача тази снимка. Да има ориентация за какво говоря. Прозореца е с дълбина 180 см. за да има ориентир и за мащаба на снимката. Снимано е от нивото на пътя като съм се разтягал на ластик за да хвана каквото мога от фасадата.

Браво момчета.
Почвате да ме правите щастлив вече с разните идеи.
Последна промяна ivolovech на 11 Мар 2012, 01:38, променена общо 1 път
ivolovech
Младши потребител

Мнениеот anserk » 10 Мар 2012, 22:35

ivolovech написа:А относно изчертаването нямам физическата възможност да го направя. Но ако се налага ще моля приятели. Но в документите нищо не пише за нива.

"Москва не вярва на сълзи!" :D
Тази работа с изчертаването се върши от АРХитект- заснемане по чл.145ал.5 ЗУТ (той ще каже за влиянието на ската в/у етажността - ЗП и РЗП), на база контролно геодезическо замерване на сградата по линии и нива от геодезист(констативен протокол за строителна линия и ниво)!
Правилно са ви казали в кадастъра и не знам защо плюете наред, като някой е декларирал тези 3 етажа и гаража през 98 г. - защо ги е писал толкоз, по РС или ... по какво !!!!
С тези 2 бр. в общината ... печат на арх. проект ... данъчна декларация за промени на обстоятелствата ...
1998 г. се декларираха собственоръчно всякакви измислици за сгради по НА, РС ... кой каквото намери, и никой не проверяваше, като доста хора смятаха, че като плащат данъци за сградите без строителни книжа ще станат законни!
Браво на нотариуса, че ви е извадил УТ - дано е включил и гаража, ако не - сега го пробутайте :roll:

Сега видях фотката - имаш си трикатка, да ти е честита!!!!!!!
Последна промяна anserk на 11 Мар 2012, 01:28, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация