Здравейте !
Аз работя като касиер в фирма за търговия на едро.Имаме ново изискване от Агенцията по Храните вътрешния таван на склада ни - той следва да бъде от миещи се повърности или определенитр от Агенциите по Храните PVC ламели които се поставят като окачен таван стойноста на ремонта възлиза на 20 000 лв за нашета скромна фирма.Исках да питам до колко е реално това изискване.
Предварително благодаря - Борислав.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ново изсикване от АХ за конструкция на вътрешен таван .
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ново изсикване от АХ за конструкция на вътрешен таван .
borislav4444 написа:Здравейте !
Аз работя като касиер в фирма за търговия на едро.Имаме ново изискване от Агенцията по Храните вътрешния таван на склада ни - той следва да бъде от миещи се повърности или определенитр от Агенциите по Храните PVC ламели които се поставят като окачен таван стойноста на ремонта възлиза на 20 000 лв за нашета скромна фирма.Исках да питам до колко е реално това изискване.
Предварително благодаря - Борислав.
Ако имате предписание от въпросната агенция, имате ли възможност да го сканирате , заличите личните данни, адреси, дати и пр., и да го качите тук в сайта.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
borislav4444 написа:... вътрешния таван на склада ни ... за !!!!!какво се съхранява
Некоректен въпрос!
Изискванията към обработката на стените, пода и тавана на складовете е съобразно съхраняваната стока - хранителни продукти, въглища, огнестрелно и ловно оръжие ........
Щом е от АХ - склада е за хранителни стоки , но какви само вие и инспектора знаете
- anserk
- Активен потребител
Не съм навътре в изискванията към складовете за хранителни продукти, но мисля, че меродавното направление на усилията следва да бъде съсредоточено към това borislav4444 официално да зададе въпроса на задължаващата го инстанция - по силата на кой нормативен акт е изискуемо такова преустройство на покривната конструкция.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Не съм навътре в изискванията към складовете за хранителни продукти, но мисля, че меродавното направление на усилията следва да бъде съсредоточено към това borislav4444 официално да зададе въпроса на задължаващата го инстанция - по силата на кой нормативен акт е изискуемо такова преустройство на покривната конструкция.
Точно затова му предложих да качи предписанието.
То същото е и с рампите за инвалиди на съществуващи магазини, и с необходимоста от допълнителни паркоместа за съществуващи обекти, и със скъпите пожарникарски бои, и какво ли не.
Хрумките на съответния служител с насочване към конкретен доставчик винаги са от изключително забавно естество Подобно на Чарли Чаплин в "Хлапето"
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
По- полека с искането за конкретика в нормативните актове на Агенцията по храните.
В последните години те си създадоха такъв нормативен уют, че просто нямам думи. В нито един от техните нормативни актове няма никаква конкретика. Всеки проблем се решава по усмотрение на контролния орган. Бяха отменени всички нормативни актове, съдържащи нещо точно и конкретно- например двете Наредби № 7 и т.н. Сега са действащи Закона за храните и Наредба № 5 за хигиена на храните. Текстовете са достатъчно общи, за да могат да се тълкуват от всеки санитар както на него му се иска и да не можеш да възразяваш. Ето например, какво казва текста от въпросната наредба за изискванията към тавана:
Е, сега дайте съвет на питащия как може да докаже, че таванът му отговаря на тези изисквания!
В последните години те си създадоха такъв нормативен уют, че просто нямам думи. В нито един от техните нормативни актове няма никаква конкретика. Всеки проблем се решава по усмотрение на контролния орган. Бяха отменени всички нормативни актове, съдържащи нещо точно и конкретно- например двете Наредби № 7 и т.н. Сега са действащи Закона за храните и Наредба № 5 за хигиена на храните. Текстовете са достатъчно общи, за да могат да се тълкуват от всеки санитар както на него му се иска и да не можеш да възразяваш. Ето например, какво казва текста от въпросната наредба за изискванията към тавана:
таваните (или вътрешната повърхност на покрива, когато липсват тавани) и прикрепените към тях висящи конструкции и инсталации се конструират и изпълняват по начин, който не допуска натрупване на замърсяване, кондензация на пари, поява на нежелани плесени или падане на частици
Е, сега дайте съвет на питащия как може да докаже, че таванът му отговаря на тези изисквания!
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Е, сега дайте съвет на питащия как може да докаже, че таванът му отговаря на тези изисквания!
Със сигурност няма таван на склада или покривната к-ция е в кофти състояние! (примерно: част от хале... преградено на n бр. клетки...) Не е работа на Наредбата за хигиена на храните, още по-малко на закона, да задава конструктивни правила - има си специалисти и наредби за това (най-важния е технолога!!!!)
Касиерът е впечатлен само от сумата (налага се действие изваждане), а не от състоянието на склада, още по-малко на покривната конструкция
Инспекторът му е дал идея (може би от опит по другите обекти), но не значи, че такъв трябва да бъде тавана!
Еее... тук не е точното място за тези решения (поне така си мисля)
- anserk
- Активен потребител
То е ясно , че трябва да е по детайл , не допускащ натрупване на замърсяване, кондензация на пари, поява на нежелани плесени или падане на частици Което да се докаже с протокол (примерно акт за скрити работи) и декларации за съответствие. До тук добре.
Но:
Тези неща се случват по технологичен проект, преди въвеждане в експлоатация. При приемането ДВСК (ако е по-стар) са давали становища, че всичко е наред.
От друга страна парамерите не допускащ натрупване на замърсяване, кондензация на пари, поява на нежелани плесени или падане на частици не са определени с някакви измерения, разбира се тяхната достатъчност. А няма такъв материал, който да отговаря 100% на всичките изисквания, няма такава физика!
Какъвто и да е материал (от физична и биологична гледна точка) може да бъде поддържан в съответствие с тези изисквания, въпрос на система на управление на дейността и поддръжка. Правилната преценка на съотношението цена на вложените материали/експлоатационни разходи би разрешила проблема.
Така че, тоя опит съответния служител да си го завре ... А ми е любопитно какво предписание е дал, щото нали ...
Но:
Тези неща се случват по технологичен проект, преди въвеждане в експлоатация. При приемането ДВСК (ако е по-стар) са давали становища, че всичко е наред.
От друга страна парамерите не допускащ натрупване на замърсяване, кондензация на пари, поява на нежелани плесени или падане на частици не са определени с някакви измерения, разбира се тяхната достатъчност. А няма такъв материал, който да отговаря 100% на всичките изисквания, няма такава физика!
Какъвто и да е материал (от физична и биологична гледна точка) може да бъде поддържан в съответствие с тези изисквания, въпрос на система на управление на дейността и поддръжка. Правилната преценка на съотношението цена на вложените материали/експлоатационни разходи би разрешила проблема.
Така че, тоя опит съответния служител да си го завре ... А ми е любопитно какво предписание е дал, щото нали ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
anserk написа:Не е работа на Наредбата за хигиена на храните, още по-малко на закона, да задава конструктивни правила - има си специалисти и наредби за това (най-важния е технолога!!!!)
Това май се наричаше тафтология...
Ами като си има наредби за това, моля, посочете ги! Аз посочвам действаща наредба, за която Вие твърдите, че не е работа на тази наредба, ами си имало други наредби за това. Ами посочете ги!
Много хубаво звучи това, че технологът (интересно защо пък той??? Откога технолозите проектират таваните на помещенията?) щял в технологичния проект да посочи вида на тавана и така да спази изискванията на Наредба 5. Ама какво ще стане, ако въпросният санитар каже- Тцц, този таван не ми харесва, няма начин той да не допуска натрупване на замърсяване, кондензация на пари или пък, защо не, падане на частици. Опитвали ли сте някога да доказвате на амбициран санитар колко Вие сте прав при един толкова широко скроен текст в нормативен акт?
- bgarch
- Потребител
Имайте предвид, че ежегодно се откриват стотици и хиляди нови видове плесени. Също така групата е силно адаптивна, лесно мутира и т.н.
Очевидно нормативната ни уредба изпълнява и оракулски функции.
Според мен, проблемът е правен, с незначителни технически поправки евентуално. И , разбира се, система за управление и контрол на дейността.
Очевидно нормативната ни уредба изпълнява и оракулски функции.
Според мен, проблемът е правен, с незначителни технически поправки евентуално. И , разбира се, система за управление и контрол на дейността.
Последна промяна emilgrigorov на 06 Мар 2012, 23:22, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Имайте предвид, че ежегодно се откриват стотици и хиляди нови видове плесени. Също така групата е силно адаптивна, лесно мутира и т.н.
Очевидно нормативната ни уредба има изпълнява и оракулски функции.
Искайте подробно писмено уточняване на основанията за всяко едно от изискванията към тези тавани от АХ - с посочване на кои разпоредби базират тези изисквания, които поставят.
Последна промяна nk7702n на 06 Мар 2012, 23:10, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
borislav4444 написа:Аз работя като касиер в фирма за търговия на едро...
Ейййй... страшни сте Хванахте се на думите на касиера и ... ще нищим наредбите и законите!!!!
Да беше почнал с това - склада ни е за ... с РП/УВЕ !!!!!!!!!!! Дойде един ахмак - санитарен инспектор от АХ (гладен, бос и гол!) и рече: - тавана не става, има нови изисквания
Айде холан ... разбира се, че технолога (учат по 5 години...) казва какви са вредностите (това за плесените е истина...) и в зависимост от това се обработват повърхностите на помещенията и се проектират необходимите инсталации!
Някой тук май си представя складовете като бараки и като такива, не попадат под ударите на ЗУТ и подзаконовите нормативи!
Предавали сме кланници с колбасарски цехове и там разбрах от технологията , че има стая за "подготовка" на животното, преди пътя му към казана. Архитекта иначе отде ще знае...
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:Предавали сме кланници с колбасарски цехове и там разбрах от технологията , че има стая за "подготовка" на животното, преди пътя му към казана. Архитекта иначе отде ще знае...
Фактът, че някой си архитект някъде не е знаел, че трябва да има стая за подготовка на животните за клане (в което аз силно се съмнявам- интересно откъде Вие разбрахте това?!) още не значи, че това е работа на технолога, а не на архитекта. Технолозите имат също много работа по един такъв обект, никой не подценява професионализма им, но не бива да бъркаме техните ангажименти с тези на архитекта. А некадърни технолози има повече от некадърни архитекти, просто защото те имат по- малко работа като проектанти и съответно е по- трудно да намериш кадърен технолог.
P.S. Като стана дума за професионализъм - само да вметна, че кланица се пише с едно Н.
- bgarch
- Потребител
Али-бали! Връщам се към това - нека някой разнищи в кой точно нормативен акт са посочени нови изисквания или в кой точно нормативен акт е посаочено, че някакъв достатъчно висок ранг санитарен инспектор е овластен от нормативен акт да определя вида на тавана, пък после ще видим дали архитекта или технолога требе да го предвидят.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|