начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

построяване на втори етаж на къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

построяване на втори етаж на къща

Мнениеот stefi2 » 01 Мар 2012, 10:29

Здравейте, имам следният въпрос:Със съпругът ми закупихме къща на един етаж и искаме да построим втори.Вчера архитекта ми съобщи, че трябва разрешение от съседите.От едната страна до нашата къща има построена на 2 етажа и се разбархме ,че няма проблем да дигнем до неговото ниво.От другата страна има празно место от 321 кв.м., като 1/2 от него е мое, на другата част е на 5 наследника.Архитекта ми казва ,че трябва всичките да се подпишат нотариално,че са съгласни.Имали някакъв варянт да се направи нещо, ако някой от тях не се съгласи да подпише.Искахме да купим от 3 наследници тяхният дял, но цената им не ни устройва и се съмнявам затова да не ни откажат да се подпишат.Въпросът ми е им али варянт без подписите на съседите да си вдигнем втори етаж?
stefi2
Младши потребител

Re: построяване на втори етаж на къща

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 10:45

Съгласие от съседите може да бъде изискване поради различни обстоятелства. Не е възможно да се прецени защо и до колко е неоходимо само по Вашите думи, необходимо е да се разгледат различни конкретни документи, по всяка вероятност - и да се огледа на място.
Според мен, най-правилно би било да се консултирате с архитект, евентуално той да разговаря с Главния архитект на общината. Така или иначе, следващата стъпка е проект.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2012, 11:17

Вместо изкупуване може да тръгнете към доброволна, а ако не щат към съдебна делба на съседното УПИ, но това зависи от размерите му и от още някои особености. Това в един следващ етап ще ви помогне да присъедините Вашия дял от съседния към Вашия УПИ. Но накрая всичко ще завърши с проект, както е казал emilgrigorov, но преди проекта е възможно и правене на частично изменение на ПУП и много други неща. Където освен архитект ще ви трябва и адвокат, но всичко това е предмет на конкретно обсъждане, което не може да стане в рамките на този форум. Иначе съгласието за което говори главния архитект е необходимо само в един единствен случай, който едва ли се е случил във Вашия имот.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот stefi2 » 01 Мар 2012, 11:42

Доколкото знам не може да се раздели защото е 321 кв.м и се водело маломерно.При доброволната делба с толкова наследници незнам как ще стане.Да ние това искахме нашият дял да се присъедини към къщата.А може ли да ми кажете това съгласие в кой случай е необходим?Този архитект е нов в общината, преди него беше друга и когато я питахме тя ни каза, че втори етаж можем да вдигнем без проблем, но ако искаме да отпуснем къщата и в часта която имаме от въпросното место, ще се иска разрешение от другите съсобственици.И вчера отидох при архитекта да попитам какви документи ще са необходими и той ми каза,че и за вторият етаж трябва да искаме разрешение от съседите.
Днес мисля да отида до техническа служба и да попитам какви документи са необходими за вторият етаж и да почна да вадя.Доколкото разбрах когато изготвят становище зе резрешение те уведомяват всички заинтересовани страни и ако някой има възражение може да обжалва в 14 дневен срок.Да се надяваме ,че няма да имат нищо напротив така, ако ли пък не незнам какво да правим.
По принцип архитекта който е на общината има проектантска фирма и мислим той да се заеме с проекта.При нас в малкият град всичко е навързано.При предишната архитекта, мъжът и имаше също проектатнтска фирма и неговите проекти минаваха бързо и безпроблемно.
stefi2
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2012, 11:56

Доколкото знам не може да се раздели защото е 321 кв.м и се водело маломерно

Ако е предназначено за средно или високо по характер строителство става, дори и да е 321 кв. Същото е възможно и ако УПИ е предназначен за нежилищна зона1
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот stefi2 » 01 Мар 2012, 12:12

Иначе съгласието за което говори главния архитект е необходимо само в един единствен случай, който едва ли се е случил във Вашия имот.[/quote]

Какво имате в предвид?Това за упи за делбата къде трябва да се провери?
stefi2
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 12:55

stefi2 написа:... По принцип архитекта който е на общината има проектантска фирма и мислим той да се заеме с проекта.При нас в малкият град всичко е навързано.При предишната архитекта, мъжът и имаше също проектатнтска фирма и неговите проекти минаваха бързо и безпроблемно.

Какво да кажа, julyanvonemona, какво :D :D :D
КГАБ (Камара на главните архитекти в България) :D

А иначе, възможно да има проблем в регулацията, възможно е да има съсобственост някаква, отстояния, наклонен терен, знае ли човек. Конкретика.
Последна промяна emilgrigorov на 01 Мар 2012, 18:57, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2012, 13:26

... По принцип архитекта който е на общината има проектантска фирма и мислим той да се заеме с проекта.

Разуммен ... но и рисков избор!` Ако ви се случи да попаднете на неуспешните проценти в риска - сигурен съм че ще ме намерите!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 13:36

То случаят е дребен, но винаги гледам да разделям нещата на 2 :D :D :D Видял съм доста плачевни резултати от такова проектиране, и какво развихряне на мисълта се получава, каква архитектура :D :D :D
Между другото, сега с изменението на ЗУТ, когато подпокривните пространства ще влязат в Кинт, България ще навлезе в нова архитектурна епоха - тази на плоските покриви :D :D :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот stefi2 » 01 Мар 2012, 14:21

Проблем с регулацията няма, има съсобственос на местото/незастроеният парцел/,но ние в този незастроен парцел не искаме да правим нищо, просто върху къщата да направим втори етаж.След малко отивам до техническа служба да питам за документите и почваме да ги вадим, пък какво ще става по-натам ще видим!
Благодаря ви за отговорите, надявам се и за в бъдеще да сте ми полезни!
stefi2
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 01 Мар 2012, 18:42

stefi2 написа:По принцип архитекта който е на общината има проектантска фирма и мислим той да се заеме с проекта.При нас в малкият град всичко е навързано.При предишната архитекта, мъжът и имаше също проектатнтска фирма и неговите проекти минаваха бързо и безпроблемно.

stefi2, сладурче, без да искаш напипваш едно малко, мъничко проблемче, част от по- голямото камъче, което обръща каруцата, в която всички ние сме седнали и мислим че се возим нанякъде. Някой някъде беше казал, че в България корумпиращите са повече от корумпираните. Май ще излезе прав!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот stefi2 » 01 Мар 2012, 19:19

Аз писах за предишният архитект,че така минаваха по-бързо проектите. За този новият нищо не съм казала.Даже още не сме говорили, но невиждам нищо лошо в това да си платим и да ни изготви проекта.Предполагам,че той си има служители, нищо че фирмата е негова.Дали ще е на него или на някой друг, какъв е проблема?Аз не се възприемам като корумпираща.Днес подадох заявление за издаване на виза и след две седмици ще видим какъв ще бъде отговора!
stefi2
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2012, 19:37

Баба Марта прати вест,
ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС!
Да качим краката на бюрата
да се чешем по главата….
бели, румени, засмени…
от божествен мързел опиянени!
След кафенцето горещо
иде ред за още нещо…
сандвич с кюфте
и много бири със мезе…! :!: :!: :!:
Последна промяна julyanvonemona на 01 Мар 2012, 19:40, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 19:38

:D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2012, 19:51

[quote]Днес подадох заявление за издаване на виза и след две седмици ще видим какъв ще бъде отговора![/quoteА защо не ]попитахте знаещите дали виза въобще Ви е необходима.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Мар 2012, 21:11

julyanvonemona написа:Баба Марта прати вест,
ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС!
Да качим краката на бюрата
да се чешем по главата….
бели, румени, засмени…
от божествен мързел опиянени!
След кафенцето горещо
иде ред за още нещо…
сандвич с кюфте
и много бири със мезе…! :!: :!: :!:

Здраве, щастие и рози,
Виното – във двойни дози.
Бухнал КЕКС във всяк`ви дози, консумиран с кама-сутра пози!
Пожелавам Ви на Вас Баба Марта, Пролетта и Аз!
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 02 Мар 2012, 03:39

Привет на probcho и julyanvonemona (други за сега не припознавам) :D
Погледнах две теми и май нищо не се е променило ...
stefi2 написа:...Днес подадох заявление за издаване на виза и след две седмици ще видим какъв ще бъде отговора!

Отговора - виза за проектиране със запис на К.К. (кота корниз/стреха/) в/у скица на имота и съседните.
Не разбрах само защо гл. архитект ви иска нотариално заверено съгласие от съседите :roll:
Добре е да говорите предварително с тях, но одобрения проект с РС така или иначе ще се обяви и те, съседите, ще трябва да се разпишат в разписния лист с/без възражение. Даже и да има възражение - зависи какво е! Трябва да е аргументирано, а не псувня по нечий адрес :D
Затова е много важно гл.архитект как ще ви изтипоса визата и дали ще отчете всички възможни градоустройствени последици за съседните имоти от вашия етаж и таванското (някой предположи това и е много прав!) Съседа ви може и да казва ДА, ама да няма изискуемите разстояния между къщите. И какво - ще завери пред нотариуса - съгласие за нарушаване на чл. ... ал. .. от закона :? /това е в прав текст, а адвокат ще ви го завоалира)!

пиша в малките часове, защото ме мори часова разлика :cry:
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 02 Мар 2012, 08:18

Привет, anserk !
Да разбираме ли, че не си прекъсвал със "занаята"? :lol:
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Мар 2012, 09:05

Това със съгласията от всички съседи, все повече ми прилича на неприложена регулация и нов ПУП (тихомълком) по имотни граници, или на виза за надстройка и/или пристройка в ПИ-то (не в УПИ-то) по временните членове (презастраховане на върховния архитект). Знае ли човек. А на нея и е обяснено на разбираем език
Иначе, при действащ ПУП, виза действително не е необходима.
Интересно, дали ще ги обзаведат с изгребна яма, която струва колкото цялата надстройка? Но виза за изгребната яма искат всички, макар че ....

подпис: .......... (не се чете)
Lexy crystal ball club
Последна промяна emilgrigorov на 02 Мар 2012, 09:11, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2012, 09:06

но одобрения проект с РС така или иначе ще се обяви и те, съседите, ще трябва да се разпишат в разписния лист с/без възражение

Привет и от мен, anserk!
Горната извадка от поста на Вашия дебют за 2012 леко накуцва, защото чл.149 ЗУТ изрично се повелява, че на въпросните съседи РС и придружаващите ги проекти на съседите въобще не се обявяват, а абщинарите много ревностно го спазват този законов текст ! :D, главно за да не си създават ядове по разширено обжалване от страна на лица които нямат работа в това производство!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация