начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Незаконно застрояване ???

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконно застрояване ???

Мнениеот slavena1989 » 22 Фев 2012, 13:30

Здравейте, моят проблем е следният..
Притежавам етаж от къща ( втори - последен ) . В съседство се намираше детска площадка , но тя бе разрушена и на нейно място построиха хотел. Хотелът е залепен за моята къща .
Строителният предприемач няма моето съгласие. Искам да попитам дали този строеж е законен , тъй като знам че трябва да има (3-5 метра, калкан) между къщите, и как мога да проверя законността, или къде мога да подам жалба.
Освен това по време на строежа работниците са се качвали на моят покрив и се изпочупили доста от него.
Имам и още един въпрос.. колеги ми казаха, че като започна ремонт на покрива, съседът ми от 1 етаж е длъжен да заплати някаква част от цената за рекострукцията. Ще съм много благодарна ако някой успее да ми отговори , тъй като съм все още студентка и тепърва се сблъсквам с тази материя.
slavena1989
Нов потребител

Re: Незаконно застрояване ???

Мнениеот goblin » 22 Фев 2012, 14:16

Можете да погледнете подробните устройствени планове за Вашия и съседните имоти в съответната община. За нанесените на имота Ви щети по време на строителството можете да претендирате обезщетение по общия исков ред. Що се отнася до ремонта на покрива - съсобствениците Ви следва да поемат част от разходите, пропорционална на квотите им на съсобственост.
goblin
Потребител

Мнениеот slavena1989 » 22 Фев 2012, 14:37

Благодаря много,
Интересува ме при установяване на нередност, каква е процедурата..
Трябва ли да наема адвокат ( тъй като средствата ми са доста ограничени ) или просто се подават жалби ? сЪЩО ТАКА и за съседът от 1 етаж, при негов отказ да плати, каква е процедурата. Благодаря предварително .
slavena1989
Нов потребител

Мнениеот goblin » 22 Фев 2012, 15:41

Съдейки по това, което пишете - едва ли ще установите нередност, без да наемете някого, който разбира от тези неща. Иначе - да, просто се подават жалби (с или без адвокат - Вие решавате). Ако съсобственикът Ви откаже да плати своята част от разходите по ремонта на покрива - можете да предявите претенциите си пред съответния съд. Вие ще трябва да докажете размера на направените разходи, както и тяхната необходимост и достатъчност.
goblin
Потребител

Назад към Строителство и регулация