- Дата и час: 29 Ное 2024, 16:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разминаване на регулацията с кадастралната карта
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта
А по отношение на това, че всеки трябва да следи за всичко - закони, протоколи, замерване, съседи - да, така е! В държавата ни няма минимален праг на обществено доверие, че специалистите ще си свършат добре работата. Аз също се удивлявам в моята професионална област как може да са толкова неинформирани хората - ами затова има разделение на труда и тясна специализация. И затова плащаме на специалисти, друг е въпросът на кого попадаме! И пак излиза, че всеки трябва сам да си следи за всичко! Уморително се живее така. А и защо ни е тогава държава!
- gremlin
- Младши потребител
petko_a написа:Добре, какво искате сега? Да са се събрали съседите да са си уточнили границите, да са ги означили, да са координирани с геодезически измервания, да са подписани протоколи за това и тези граници да са отразени в кадастралната карта? ОК, Наредба 3 дава такава възможност. Защо никой не го интересува тази работа? Като се обърне колата пътища много.
Но за определяне по реда на т.1 на имотите - публична собственост, честно казано, не намирам оправдание за безучастното поведение на общините.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
gremlin написа:А по отношение на това, че всеки трябва да следи за всичко - закони, протоколи, замерване, съседи - да, така е! В държавата ни няма минимален праг на обществено доверие, че специалистите ще си свършат добре работата. Аз също се удивлявам в моята професионална област как може да са толкова неинформирани хората - ами затова има разделение на труда и тясна специализация. И затова плащаме на специалисти, друг е въпросът на кого попадаме! И пак излиза, че всеки трябва сам да си следи за всичко! Уморително се живее така. А и защо ни е тогава държава!
В интерес на истината, едва ли някъде е провеждана такава дискусия, каквато направихме тук. Все пак, ако някой е заинтересован, има шанса да прочете всичко , което изписахме по твоята тема, и може и да му просветне
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
На мен ми просветна определено и ми беше полезно на понауча нещичко от друга област. Помолих и адвоката да хвърли едно око. Утре имаме среща, за доуточнения. Стискайте палци!
- gremlin
- Младши потребител
emilgrigorov, погледни в.з.Американски колеж. Всички улици (без тупиците) са в съда. Общината обжалва кадастралната карта и проблемите са пак от един всеизвестен цифров модел.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:emilgrigorov, погледни в.з.Американски колеж. Всички улици (без тупиците) са в съда. Общината обжалва кадастралната карта и проблемите са пак от един всеизвестен цифров модел.
Е, къде, питам аз, е била общината, когато са се правили измерванията за кадастралната карта? А сега - дай да блокираме , да разваляме ...
Ти остави в.з.Американски колеж, в центъра ми минават чертички на 60 сантиметра през сгради на по 100 години, и на пак толкова от бордюрите. И bgarch - овете пречертават проекти за една нощ. И никой не мисли, мани мани. Всеки път - с тежката артилерия. Да де, ама не всеки има възможност да ползва танковете.
Пък и, помисли малко. Като ти дойде на главата някой да му правиш трасировъчен за къщата или оградата. Оди му обяснявай, че е крива нивата. И че със съседите и общината трябва да фиксират границите, респективно да се подобри точността на кадастралната карта. Нито ще го осъзнае, да не говорим за загубено време и плащане. Праскаш му колчетата, и се молиш да мине, да не се разбълбука. Ужас, не си е работа.
Това е. Граница за строителни нужди - със съседите (по улицата и общината е съсед), или от съда. Но от съда , както е казало правоспособно вещо лице, с гарантирана точност. Май май.
По темата има толкова разнородни съдебни практики, ми да вземе някой да задейства едно тълкувателно решение.
Последна промяна emilgrigorov на 20 Фев 2012, 21:36, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Така е, проблемите са много. На нас, небогопомазаните геодезисти също съвсем не ни е лесно.
- petko_a
- Потребител
emilgrigorov написа:...poli_g, отново сте попрочела оттук - оттам, това-онова от постовете. Казусът, припомням, е , че 1986 има регулационен и кадастрален план, и 1998 има такъв, и в двата няма неуредени сметки . Границите , кадастрална и регулационна, съвпадат. В цифровизирането на плана от 1998 има разминаване, и в последствие - в данните от кадастралната карта и този цифров модел.
Позволих си да припомня методите за изготвяне на плановете в тези 2 периода , и слабите им места.
Между другото, една от съществените причини за допуските, които коментираме, се крие именно в метода за изготвяне на кадастрални планове от периода около 1986г, както писах в началото.
Между другото, продължавам да твърдя, че имотът се индивидуализира с границите си (и съседите), а записаната площ в документа за собственост е продукт на технически действия, със съответната точност, и е констативно променлива.
Не казвате нищо ново, така щото отколе ВКС го е казал- за разлика от вашето мнение, мнението на последните ми е от особена важност.
И, като да не съвпадат тея граници от 86 и 98, м?
gremlin написа:Ако регулацията не е променяна от 1998 г.но има леко разминаване между регулационните линии и влязлата в сила нова кадастрална карта, това означава ли, че имотът има неуредени сметки по регулация? Всъщност скиците съвпадат почти напълно с изключение на една чупка, която е отрязана от нашия имот в кадастралната карта. Там съседът си е построил незаконна лятна кухня, която навлиза в имота ни.
....
и аз пиша:
може и да има заповед към дата на придобиване( макар, в конкретната фактология да не се споменава такова нещо), но да не е влязла в сила по ред причини.
на което питащия се присеща, че имало и друга( о, чудеса) от 86г., но не знаел е ли било важно.
Вие, пък, поглеждате в кълбето и заключавате:
emilgrigorov написа:gremlin написа:... една заповед за дворищната регулация от 1986 г ...
Тази заповед е освен за регулационен, и за кадастрален план. А, ако кадастралният план е правен по аерофото заснемане на съществуващи и / или специално маркирани за целта граници, и при запазване на площите на имотите в съответствие със записаното в документите за собственост, е напълно възможно след този план имотните граници да се разминават с материализираните такива. В плановете по това време се изправяха както кадастрални, така и регулационни граници, а точността на метода често е занижена....
Не разбирам категоричността ви, при все да не сте съзрял нито един лист, но заключението- заповедта от 86 е меродавна, пък и била по фотозаснемане е некоректно ( пак напомням, освен ако не сте запознат с документацията по въпроса).
При положение че архитект и геодезист са казали, че има съществено разминаване в имотните граници не мога да има вашата категоричност, защото ако и да сте изненадан фотозаснемане е имало и далеч преди 86г.( много години далеч преди посочената), за разлика от вас не мога да съм категорична е ли влязла в сила или не заповедта, защото опитът ми е показал, че заповеди от 70, последваща от 77 не са влизали в сила.
А проблемът на питащия е именно в различията отразени в заповедите от 1986 ( твърди, че там били отразени коректно границите- колко коректно само някои знаят) и 1998г. ( вече му бил орязан имота, като отрязания залък е приобщен към имота на съседа отляво. Какво се случва със съседа от другата страна, за който отново има данни, че съществува проблем- мълчание)- поне така е свел фактите, както не се знае има ли и други кадастрални планове в периода от наследяването( или както там е придобил имота- а, да прехвърлен бил от свекъра, но ако правилно съм разгадала недомлъвките иде реч за съсобствен имот от 1918г., което може и да ги върне далеч преди заветната от вас 86г.), не се знае и какво е записано в НА( как е индивидуализиран тоя имот) и редица относими обстоятелства.
За разлика от вас не си позволявам квалификации, а се усъмних в написаното, така щото приемам, че специалисти геодезисти и архитект са по-запознати с кадастралните планове на съответната община.
Да, защо заключих, че ще стане дума за спор за право- защото ако едва 98 е отнесена чупката към имота на съседа, последния, няма доброволно да подпише каквото и да е, така щото неговата постройка ще страда.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g , права сте в това, че не разбирате за какво става дума. Не мисля, че е притеснително, не сте единствена, няма страшно.
Между другото, става дума за разминаване в 5 неща, от които 3 са с ИАА, а се гледат другите 2.
Между другото, става дума за разминаване в 5 неща, от които 3 са с ИАА, а се гледат другите 2.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Е, вие да не страдате от амнезия?- вече ви написах, че вероятно не разбирам и помолих да обясните защо?
Аргументът ви с техническия толеранс .... не ми бе убедителен, а като чета не сте изложил друго.
Това прави ли ви компетентен разбирач? Трябва да е някаква фикция.
Къде бил заровен ключа( вярно е, че не съм ви чела дословно, ама си имам причина да не го правя- не сте ми убедителен, ви написах вече)
оферирате? хе-хе.
Дискусията ми в тази тема приключи!
Аргументът ви с техническия толеранс .... не ми бе убедителен, а като чета не сте изложил друго.
Това прави ли ви компетентен разбирач? Трябва да е някаква фикция.
Къде бил заровен ключа( вярно е, че не съм ви чела дословно, ама си имам причина да не го правя- не сте ми убедителен, ви написах вече)
emilgrigorov написа:Всъщност, за такива казуси по-малко от 1000 лева не взимам. И, когато си платят, всички са дисциплинирани и слушат какво им се говори, и стриктно го изпълняват.
А тези с 40-те сантиметра, поредното безумие. Това са 20 години дела от тук насетне.
оферирате? хе-хе.
Дискусията ми в тази тема приключи!
- Гост.
- Старши потребител
poli_g таман темата заприлича като предаване на Бареков от 3-ти канал и Вие се отказвате! Губите!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Преди време съм била н-к отдел ТСУ в една община от Северозападна България. От тогава мина много време и явно нещата са се изменили, ама аз си гледам нашия Бареков с удоволствие и в никакъв случай цялата тема не мяза на такова предаване! Замислете се! Бареков наистина е злободневен! Те за това не го обичат, защото нещата ги казва правилно, а Вие говорите само празни приказки. Точността та точността! Да ин ги ...не знам как да го кажа на всичките точностти! На времето точността беше 0,25 метра и всички си я спазвахме и не беше никакъв проблем. Защо сега е - не знам! Вярно е че има и нови работи, ама ако беше Бареков щеше да ги разбере. Вие нищо не можете!
-
aspida - Потребител
Poli_g е разбрала доста накриво нещата, наистина.
- gremlin
- Младши потребител
gremlin Вие пишете че:
- от това разбирам че гл. арх счита че неуредени сметки има независимо дали на Вас дължат или Вие дължите! - правилно ли сам разбрал. След това можем вече да продължим да си говорим за точности, каквото и да си мисли Бареков по въпроса.В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си.
-
julyanvonemona - Старши потребител
Poli_g, ... ще ни бъде тъжно !
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Вие, emilgrigorov, сте си самодостатъчен, май. На Вас няма да Ви бъде тъжно.
- goblin
- Потребител
julyanvonemona, Бареков се изявява в ТВ 7. В Канал 3 са врачките - може би грешката Ви не е случайна.
- goblin
- Потребител
goblin написа:Вие, emilgrigorov, сте си самодостатъчен, май. На Вас няма да Ви бъде тъжно.
Еййй, Гоблинчо, кажи първо как си, ти едва се появи и веднага започваш да се заяждаш!
- nk7702n
- Старши потребител
Ако това, моето, е заяждане - някои от предишните публикации в темата са си направо квалифицирани в НК, шер ами.
- goblin
- Потребител
Главният архитект може ли да ни задължи за изискваме дължимите обезщетения? Нали се разбрахме, че не трябва да смесваме чертичките с финансите...
- gremlin
- Младши потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|