начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:56

petko_a написа:т.1 си е т.1 и преди и след изменението. Безболезнената граница ако питаш мен е точно тази, която сега е отразена в кадастралната карта. Въпроса е да се докаже, че и регулационната линия минава върху нея. Това ли искаш да ми кажеш?
...............................
Въпроса е да се докаже, че и регулационната линия минава върху нея. Това ли искаш да ми кажеш?

Да, защото от изтъркания план с печатите се вижда, че регулацията е по имотна граница. Тва е :D
Въпросът е, че немога да преценя каква е точно тази чупка, без да видя скицата. Ако е зиг-заг с чупки на 90 градуса, става нагло, представях си, че такъв проблем е сътворен. Тогава трябва да се припознае в поизправена форма.
Май да спираме, а? :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 23:08

Миналата седмица имаше среща между СГКК-София град и правоспособните лица работещи на територията на град София. Вече май го споменавах. Между представителите на две геодезически фирми се разгоря точно такава дискусия emilgrigorov. Едните казват, добре, когато разликата е в допустимите граници, защо я показвате, защо не ги покажете просто че съвпадат? Представителката на другата фирма си замълча. Каза, нещо от рода, че имали утвърдена практика. Имат ISO :) И едната и другата фирма са от най-големите в София.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 23:48

petko_a написа:Миналата седмица имаше среща между СГКК-София град и правоспособните лица работещи на територията на град София. Вече май го споменавах. Между представителите на две геодезически фирми се разгоря точно такава дискусия emilgrigorov. Едните казват, добре, когато разликата е в допустимите граници, защо я показвате, защо не ги покажете просто че съвпадат? Представителката на другата фирма си замълча. Каза, нещо от рода, че имали утвърдена практика. Имат ISO :) И едната и другата фирма са от най-големите в София.

:D Освен че са по ISO, като малка тя е ходела с плитки, което пък никак не е маловажно :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 09:52

Докато човек си спинка спокойно и темата напреднала с цели две страници!
1. emilgrigorov, след като в деня на "задушница" си разменихме непристойни (според всякакви стандарти) обиди и след това си простиехме взаимно, апелът Ви за смегчаване на тона се приема с разбиране и желание. От моя страна знак за това е възвръщането на синия цвят, с който оцветявам ника на участниците от мъжки пол.
2.Темата която засягате, особено с приложното поле на чл.20 (2) НССПККР действително е интересна. Но тя означава само едно, а именно, че разликата между абсолютните координати на две материални точки от дадена съществуваща ограда и координатите съгласно кадастралната карта не са основание за поправка на КК по смисъла на чл.53 (2) ЗКИР. В този смисъл, ако се върнем към хипотезата на poli_g
...Това неминуемо ще доведе до спор за материално право...

и приемем че gremlinсе интересува от няколкото квадратни метра, които е "загубила" вследствие различията между абсолютните координати и тези в КК то при едно съдебно исково производство макар и продължително, тя (при наличието на качествен адвокат и технически специалисти за консултиране) ще успее да докаже тази "загуба" на площ и съдебното решение ще е основание за поправка на КК, каквото и да е казано за точностите в чл.18 НССПККР. Току що изнесената теза се опира на чл.108 ЗС. Нека не се забравя че Закона за собствеността в тази материя е най високия по степен и значимост нормативен акт, а съгласно чл.15(3) ЗНА и чл.5 (1) АПК, ЗС има мащабен приоритет пред, мижавата НССПККР.
Съвсем отделен е въпроса че самата gremlin не иска да играе в такъв филм.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 10:29

julyanvonemona написа:Докато ...
1. .....
2. .....
.....не иска да играе в такъв филм.

Изцяло подкрепям и се присъединявам към изказаното по-горе.
А че тия допуски в наредбата .... :evil: :evil: :evil: , и все още предизвикват в мен едни :evil: :evil: :evil: , тва си е една просторна друга тема , щот всъщност какво става :mrgreen:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 10:43

...тва си е една просторна друга тема , щот всъщност какво става

Става това, че г-жа Държавата прави всичко за да ограничи своята техническа компетентност, по начин че нейната администрация в лицето на АГКК да не си дават много зор, а пък ти си доказвай каквото искаш и по к'ъфто начин искаш, ако маожеш! Свободен си братко оправяй се ка' знаеш!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Фев 2012, 11:35

emilgrigorov написа:.......Да, защото от изтъркания план с печатите се вижда, че регулацията е по имотна граница. Тва е :D
Въпросът е, че немога да преценя каква е точно тази чупка, без да видя скицата. Ако е зиг-заг с чупки на 90 градуса, става нагло, представях си, че такъв проблем е сътворен. Тогава трябва да се припознае в поизправена форма.
Май да спираме, а? :D

Трябва да имате кристално кълбе...е, важното е, че след две страници безмислие ( не разбирам този стремеж да си замервате историите) все пак ще ми настигнете мисълта.

Моля не ми отговаряйте. Наистина е безмислено според мен, аз пък да влизам в спор с .....корифеите на кристала.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 11:41

poli_g написа:.... Наистина е безмислено според мен, аз пък да влизам в спор с .....корифеите на кристала.

Абсолютно правилно заключение !!! :D
Предвид хвърковатият диспозитив, прекрасните мотиви и правилността на заключението, не буди никакво съмнение ex lege принадлеждостта Ви към Lexy's crystal ball club :D
Последна промяна emilgrigorov на 19 Фев 2012, 13:17, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2012, 11:48

Браво на julianvonemona и на emilgrigorov, че намериха добрия тон за общуване и преодоляха различията си / в крайна сметка най - ценното е да приемеш другия такъв какъвто е, независимо, че не е като теб, независимо, че имаш различни очаквания в диалога с него. Приятен ден от мен! :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 17:18

nk7702n между мен и emilgrigorov не е имало никакви освен поведенчески различия. Съзнателно употребявам отдавна минало време, с оглед да внуша на всички, че и за напред няма да има подобни или ако има, то те ще бъдат само на експертна основа.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2012, 17:30

Много се радвам за това, което казваш, julianvonemona! В крайна сметка, нямате нищо, което да делите, че да се заяждате без причина, нали!? Всеки си е специалист в своята област, за всеки има място под слънцето, така че тук само си дискутираме по разни въпроси. :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот igeo_ood » 19 Фев 2012, 21:33

julyanvonemona написа:
...тва си е една просторна друга тема , щот всъщност какво става

Става това, че г-жа Държавата прави всичко за да ограничи своята техническа компетентност, по начин че нейната администрация в лицето на АГКК да не си дават много зор, а пък ти си доказвай каквото искаш и по к'ъфто начин искаш, ако маожеш! Свободен си братко оправяй се ка' знаеш!

Повечето от точностите в наредбата са такива, каквито трябва да бъдат. Със сигурност са измислени от инженери геодезисти с доста опит, които знаят какво значи да определиш една точка чрез геодезическо заснемане сега или преди 20 години, когато пък за заснемането й са използвали и съвсем друга опорна геодезическа мрежа. Да не го говорим, че не всички планове са изработвани в проблемната координатна система 1970г. Това пък от своя страна води до още грешки в данните, когато трябва да бъдат обединени в единна координатна система чрез трансформация. Изобщо нещата не са толкова прости, но не са и много сложни, ако всичко е ясно регламентирано. Проблемите, с които ежедневно се сблъскват колегите геодезисти не са заради тези точности, а по-скоро заради ясни правила за отстраняването на тези проблеми. Както каза petko_a представителите на две от най-водещите фирми в тази дейност не могат да се разберат по някои наболели въпроси, т.е. всеки интерпретира закони и наредби както намери за добре, което пък може за в бъдеще да създаде още повече проблеми.
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 22:10

igeo_ood С посоченият от Вас мой цитат не оспорвам техническата компетентност на колегите Ви работещи в различните координатни системи 1950 1970 или онази от 1924, със сигурност си знаят работата не се съмнявам ни най-малко! Става въпрос че ЗКИР и основаната на него наредба №3 ингнурира точните фактически координати като доказателствена сила на мотив за изменение на КК по чл.53(2) ЗКИР. Това е направено съзнателно за да не се правят доуточнявания след веднъж влязлата в сила КК. Все с тази цел са и точностите по чл.18 от същата наредба. Абсолютно съм убеден че Вие като геодезист ще откриете с точност до сантиметър действителните координати на две точки от дадена ограда, само че това съгласно цитираните от мен нормативни текстове няма да доведе до изменение на КК ако тези координати са в рамките на точностите по чл.18. Ако обаче аз чрез едно производство по чл.108 ЗС успея да си извоювам заключените между действителните и отразените в КК квадратни метри мой имот, то тогава няма никакъв начин да не се променят и данните в КК по начин те да съответстват с моята собственост, независимо от чл.18 в Н№3 . Така в знойния ден на вечно пресладваната имуществена собственост служителите на АГКК остават на приятна и хладна сянка - т.е. дават си по-малко зор.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 19 Фев 2012, 22:25

julyanvonemona написа:igeo_ood Абсолютно съм убеден че Вие като геодезист ще откриете с точност до сантиметър действителните координати на две точки от дадена ограда, само че това съгласно цитираните от мен нормативни текстове няма да доведе до изменение на КК ако тези координати са в рамките на точностите по чл.18.

В тази дейност съм виждал такива фокуси и то от вещи лица, че свят може да му се завие на човек. Това, пак да кажа, заради съвършенството на старите планове.
Иначе изменение на кадастралната карта може да има, даже няма да издадат и заповед за него.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 22:30

petko_a Фокуси всякакви! Аз говоря за една добросъвестна от страна на igeo_ood дейност! Същото се отнася и за изменението на КК което по дефиниция следва да е добросъвестно - със заповед
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 19 Фев 2012, 23:11

За igeo_ood не знам, но аз не бих се наел да кажа, че съм определил действителните координати на две точки от една ограда с точност до сантиметър.
А защо да не е добросъвестно изменението на кадастралната карта без заповед?
Последна промяна petko_a на 19 Фев 2012, 23:14, променена общо 1 път
petko_a
Потребител

Мнениеот igeo_ood » 19 Фев 2012, 23:13

petko_a всеки уважаващ себе си геодезист не би се наел :D
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 23:15

В крайна сметка КК се одобрява с административен акт. С такъв акт следва да стане и нейното изменение, освен някъде из дебрите на ЗКИР да е написано нещо друго!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 19 Фев 2012, 23:37

Да, измененията в резултат на установени непълноти и грешки по чл.53, ал.2 от ЗКИР в кадастралната карта става със заповед. Не се считат за наличие на грешки обаче разлики по-малки от допустимите по чл.18. И в тази връзка не се издава заповед за евентуалното изменение в рамките на тези разлики(чл.59, ал.1,т.2,б, Наредба 3)
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2012, 08:07

Нали именно това твърдя през цялото време т.е. че грешките по чл.18 Наредба 3, съзнателно са съобразани така, че да не се задейства цялостната процедура по чл.53 (2) ЗКИР и чиновниците от АГКК да си добруват, защото точност може да се постигне велика - дори с "ТЕО-02", да не говорим с тотална станция "Khern" например. Въпросите са два:
1. До колкото координотите добити с много висока точност и тези според допустимата по чл.18 Наредба 3 заключват някаква фигура от мой имот, за която аз държа да бъде отразена като МОИ (нарочно с главни букви), а за да стане това препятствето е именно точността по чл.18 Наредба 3, защо това препятствие да е преодолимо единствено,чрез производство по чл.108 ЗС?
2. Защо във връзка с горния въпрос г-жа Държавата си позволява, чрез един треторазряден подзаконов нормативен текст(чл.18 Наредба №3) да "замазва" или по-точно да "замацва" МОЯ Собственост, след като по чл.17 (3) Конституция на РБ тази собственост е "неприкосновена"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация