- Дата и час: 29 Ное 2024, 16:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разминаване на регулацията с кадастралната карта
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта
Смееещите се човечета. Боже!
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Смееещите се човечета. Боже!
Ама, на Вас геодизистите, да не Ви е забранено да се смеете!?
- nk7702n
- Старши потребител
Какъв ти смях, та ние ако не съвпаднем чертичките ще ни бият.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Какъв ти смях, та ние ако не съвпаднем чертичките ще ни бият.
Ех, тия чертички...
- nk7702n
- Старши потребител
1.
2.
3.
1. Да , изразих виждането си за значението на плана от 1986г. И възможността, при положение, че той е и кадастрален, да се открие грешка в кадастралните граници от този план, както и вариант, насока по какъв начин и къде да се търси тази грешка. При необходимост. А този кадастрален план (от 1986г) според мен е от значение за верността на кадастралната основа на последващия регулационен (от 1998г), тъй като в епохата (около 1998г) не се правеха такива грандиозни кадастрални действия, както в паметната епоха (1975-1989) и едва ли има изменения в това отношение в плановете по заповедта от 1998г. Тоест, грешка в този от 1986г вероятно е пренесена автоматично в този от 1998г sans changement .
2. Не две от три, а три от три
3. 42 !!!
Друга насока на изследване, за която писах, е да се оцени местоположението на проблемната имотна (кадастрална и регулационна) граница съобразно графичната точност на съответните планове, карти и междусъседско припознаване, тъй като съществува голяма вероятност проблемът с "чупката" да бъде разрешен в рамките на тази точност, със съответния правен "инструмент", разбира се.
Продължавам да твърдя, че докато не бъдат материализирани (трасирани, колчета), данните за имотните граници в кадастралната карта немогат да бъдат преценени от заинтересованите страни по обикновен начин (виж т.2)
По проблемът за прилагането на Регулационните планове по отношение на уличните регулации въобще не искам да коментирам, проблемът е всеобщ , нямам думи.
Във всеки един момент съм насочвал питащата към съответни специалисти (лицензирано по ЗКИР лице и адвокат) , тъй като не е възможно тя да се справи сама, без експертна помощ.
poli_g написа:... заповедта от 86г. ... последващата от 98г... Пена ...
2.
poli_g написа:... две от три ...
3.
poli_g написа:... Та?
1. Да , изразих виждането си за значението на плана от 1986г. И възможността, при положение, че той е и кадастрален, да се открие грешка в кадастралните граници от този план, както и вариант, насока по какъв начин и къде да се търси тази грешка. При необходимост. А този кадастрален план (от 1986г) според мен е от значение за верността на кадастралната основа на последващия регулационен (от 1998г), тъй като в епохата (около 1998г) не се правеха такива грандиозни кадастрални действия, както в паметната епоха (1975-1989) и едва ли има изменения в това отношение в плановете по заповедта от 1998г. Тоест, грешка в този от 1986г вероятно е пренесена автоматично в този от 1998г sans changement .
2. Не две от три, а три от три
3. 42 !!!
Друга насока на изследване, за която писах, е да се оцени местоположението на проблемната имотна (кадастрална и регулационна) граница съобразно графичната точност на съответните планове, карти и междусъседско припознаване, тъй като съществува голяма вероятност проблемът с "чупката" да бъде разрешен в рамките на тази точност, със съответния правен "инструмент", разбира се.
Продължавам да твърдя, че докато не бъдат материализирани (трасирани, колчета), данните за имотните граници в кадастралната карта немогат да бъдат преценени от заинтересованите страни по обикновен начин (виж т.2)
По проблемът за прилагането на Регулационните планове по отношение на уличните регулации въобще не искам да коментирам, проблемът е всеобщ , нямам думи.
Във всеки един момент съм насочвал питащата към съответни специалисти (лицензирано по ЗКИР лице и адвокат) , тъй като не е възможно тя да се справи сама, без експертна помощ.
Последна промяна emilgrigorov на 14 Фев 2012, 11:11, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Само да докладвам - адвокатът се е консултирал с архитект от градоустройството. Според него нямаме неуредени сметки. Грешно е заснет имотът в кадастралната карта. Сега от въпросната фирма, изготвила картата, ме убеждават, че процедурата била дълга. Ние сме я започнали чрез друга фирма, защото не знаехме кои са изготвили картата. Не знам каква е тази схема за разиграване на гражданите от фирма на фирма, с дълги процедури. От друга страна, купувачите настояват за бързо отстраняване на грешката и заплашват с неустойки. А ние се пържим по средата и плащаме на фирми и адвокати. Винаги съм ценила специализираната помощ и винаги съм си плащала за такава, но когато има установена техническа грешка, то тя би трябвало да може да се отстрани бързо, нещо със сроковете не мога да се примиря...
- gremlin
- Младши потребител
Не че откривам топлата вода, но нека да е ясно за всеки, който чете тази и подобни други теми.
Отправна точка по въпроса "Кое е първото - кокошката или яйцето":
Въз основа на влязлъл в сила кадастрален план се изработват първа и последващи регулации за даден имот.
Животът е шарен - от там нататък са възможни всякакви вариации и пермутации. За всяко едно компетентно в областта лице има място под слънцето.
Отправна точка по въпроса "Кое е първото - кокошката или яйцето":
Въз основа на влязлъл в сила кадастрален план се изработват първа и последващи регулации за даден имот.
Животът е шарен - от там нататък са възможни всякакви вариации и пермутации. За всяко едно компетентно в областта лице има място под слънцето.
-
Melly - Старши потребител
Дааа...
А иначе бяха виновни "кифлите" и "кифълите" дето не са прокарали регулационната линия по имотната граница от кадастралната карта.
А иначе бяха виновни "кифлите" и "кифълите" дето не са прокарали регулационната линия по имотната граница от кадастралната карта.
- petko_a
- Потребител
gremlin написа:... адвокатът ... архитект от градоустройството. ...Грешно е заснет имотът в кадастралната карта. ... техническа грешка...
Госпожо, защо не дадете на адвокатът и архитектът от градоустройството да изчетат това, което е написано по темата тук. Възможно е да ги наведе на определени мисли и да доведе до действия, които да разрешат проблема по-лесно и бързо.
От думите Ви не става много ясно какво точно ще се поправя в кадастралната карта, при положение, че и вие, и всичките ви съседи едва ли знаете къде в действителност са границите Ви според нея.
Ако видите в действителност и си припознаете тези граници (колчета), и всички Вас (със съседите) Ви устройват площите на имотите Ви според кадастралната карта, то точността на регулационните линии (от регулационния план) има вероятност да позволи тези регулационни линии да съвпаднат с имотните граници от кадастралната карта. А това е лесно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:gremlin написа:... адвокатът ... архитект от градоустройството. ...Грешно е заснет имотът в кадастралната карта. ... техническа грешка...
Госпожо, защо не дадете на адвокатът и архитектът от градоустройството да изчетат това, което е написано по темата тук. Възможно е да ги наведе на определени мисли и да доведе до действия, които да разрешат проблема по-лесно и бързо.
От думите Ви не става много ясно какво точно ще се поправя в кадастралната карта, при положение, че и вие, и всичките ви съседи едва ли знаете къде в действителност са границите Ви според нея.
Ако видите в действителност и си припознаете тези граници (колчета), и всички Вас (със съседите) Ви устройват площите на имотите Ви според кадастралната карта, то точността на регулационните линии (от регулационния план) има вероятност да позволи тези регулационни линии да съвпаднат с имотните граници от кадастралната карта. А това е лесно.
Едва ли случаят е такъв. Раната е "по-дълбока". Лично мнение.
-
Melly - Старши потребител
Да, напълно е възможно. Но изследване на възможността съответния технически толеранс да разреши бързо казуса не е за пренебрегване. Въпросът е да се осъзнае своевременно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Нали пишете, че през 1986 г. са приложени регулационен и кадастрален план? Ами той, значи е влязъл в сила тогава. А според чл. 41 от ЗКИР кадастралната карта се изготвя чрез обединение на данни, които се съдържат във влезли в сила предходни планове. Адвокатът ни обясни, че кадастралната карта трябва да съответства на заповедта за регулация от 1998 г. и по границите на тази регулация да се очертаят имотите. Между другото, това е и мнението на архитекта. Благодаря за съветите, отправени ми от вас, в рамките на възможното, във форума! Надявам се специалистите, след като конкретно вникнат в проблема, да го разрешат.
- gremlin
- Младши потребител
emilgrigorov, ще се опитаме да решим въпроса точно като се позовем на този технически толеранс. Става въпрос за минимални разлики, но те могат да провалят сделката и тогава...
- gremlin
- Младши потребител
emilgrigorov написа:igeo_ood, за каква всъщност точност на трансформация говориш и ти, при положение, че регулацията ти е ПО ИМОТНИ ГРАНИЦИ!!! а имотните граници са в едни други листа, кадастрални листа им викат .
Лелееее
Много се впрягаш emilgrigorov! Това, което казах беше хипотетично. Както виждаш изречението ми започва с "Ако".
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
www.igeo-bg.com
- igeo_ood
- Младши потребител
Сега се върнах в темата, но маестро позволете- не сте ми убедителен, ако и да съм некомпетентна.
След време, при достатъчно свободно такова, и добро желание ( Мелка все ме хока за писането тук) ще ви обясня и защо, макар да сте прав, че има лесен вариант, както правилно уточнявате, да се отстрани, макар проблемът, ако съм запомнила фактологията, стои пред двамата му съседи, не само в онази чупка.
Изобщо не давайте вяра на написаното в нормата- така трябва да бъде, но практиката сочи( поне в пилотната община), че реалността е съвсем друга. Вече 10г., а има хора, които изобщо не подозират, какво се е случило по една проста причина- не им се е налагало да вадят скици.
След време, при достатъчно свободно такова, и добро желание ( Мелка все ме хока за писането тук) ще ви обясня и защо, макар да сте прав, че има лесен вариант, както правилно уточнявате, да се отстрани, макар проблемът, ако съм запомнила фактологията, стои пред двамата му съседи, не само в онази чупка.
gremlin написа:Нали пишете, че през 1986 г. са приложени регулационен и кадастрален план? Ами той, значи е влязъл в сила тогава. А според чл. 41 от ЗКИР кадастралната карта се изготвя чрез обединение на данни, които се съдържат във влезли в сила предходни планове. Адвокатът ни обясни, че кадастралната карта трябва да съответства на заповедта за регулация от 1998 г. и по границите на тази регулация да се очертаят имотите. Между другото, това е и мнението на архитекта. Благодаря за съветите, отправени ми от вас, в рамките на възможното, във форума! Надявам се специалистите, след като конкретно вникнат в проблема, да го разрешат.
Изобщо не давайте вяра на написаното в нормата- така трябва да бъде, но практиката сочи( поне в пилотната община), че реалността е съвсем друга. Вече 10г., а има хора, които изобщо не подозират, какво се е случило по една проста причина- не им се е налагало да вадят скици.
- Гост.
- Старши потребител
.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 16:49, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
poli_g написа:... прикрили дарение( защото сте ми симпатична) ...
При положение, че се прокрадваха мотиви от подобно естество, разрешаването на проблема в рамките на законния толеранс ми се стори доста елегантен вариант Уповавайки се на тежестта на границите на имота. Тоест, погледнато в градация : толеранс - грешка в изходни данни - нищожност на ИАА. Защо ли първата стъпка винаги се прескача
Отново бих ползвал препратка към глава първа от четирилогията с вещно-правен характер (автор Дъглас Адамс ) Не само ваденето на скица, самата процедура по обявяване често се опорочава, както писах на 50 места по-гореpoli_g написа:...а има хора, които изобщо не подозират, какво се е случило по една проста причина- не им се е налагало да вадят скици.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Във форумите човек не може да обхване пълно проблема. Например, не съм споменала, че сме вадили скици много пъти от 70-те години насам и никога не е имало разминаване; че всички съседи са наследници в имотите си, като нотариалните актове могат да бъдат проследени до началото на миналия век (в нашия случай 1918 г.) и всичко винаги си е било ясно и чисто като площ; че наскоро е влязла в сила кадастралната карта и хоп - чупката е клъцната...не е кой знае колко голяма, но ни създава куп главоболия! Дано пустият му технически толеранс да свърши работа!
- gremlin
- Младши потребител
gremlin Намам време и ищах да оборвам тъпите аргументи на emilgrigorov, но да се говори за "законен толеранс" и за графична точност от 0,6 м е меко казано безотговорно защото:
1.В нито един нормативен акт не е фиксирен никакъв "законен толеренс", нито в абсолютна стойност нито в процент;
2.Ако някога някъде в нормативин акт се е говорило за графична точност то тя е 0,25м а не 0.6м и то, ако планът не е приложен на самото място.Ако е приложен на самото място това е станало с протокол за линия за ограда. При добро желание тези протоколи винаги могат да се намерят, дори в провинциална община от типа на Карнобат и то от 1921 г. насам. Този протокол винаги може да бъде противопоставан на всяка графична измекярщина от по-късни времена.
От тази гледна точка твърдя че въпросното кьоше си има и друга история. Тя може да бъде изследвана с/у заплащане разбира се . не виждам обаче вашият интерес да е достатъчно важен за Вас за да се наема да го правя!
1.В нито един нормативен акт не е фиксирен никакъв "законен толеренс", нито в абсолютна стойност нито в процент;
2.Ако някога някъде в нормативин акт се е говорило за графична точност то тя е 0,25м а не 0.6м и то, ако планът не е приложен на самото място.Ако е приложен на самото място това е станало с протокол за линия за ограда. При добро желание тези протоколи винаги могат да се намерят, дори в провинциална община от типа на Карнобат и то от 1921 г. насам. Този протокол винаги може да бъде противопоставан на всяка графична измекярщина от по-късни времена.
От тази гледна точка твърдя че въпросното кьоше си има и друга история. Тя може да бъде изследвана с/у заплащане разбира се . не виждам обаче вашият интерес да е достатъчно важен за Вас за да се наема да го правя!
Последна промяна julyanvonemona на 18 Фев 2012, 11:29, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, отново не сте си чел урока
С това Ваше изказване, резултатът вече стана 7:0 в моя полза, замислям се дали да не започнете да си ми плащате за консултациите, нЕа ви ЗеАм скъпо
С това Ваше изказване, резултатът вече стана 7:0 в моя полза, замислям се дали да не започнете да си ми плащате за консултациите, нЕа ви ЗеАм скъпо
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|