начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Мнениеот petko_a » 14 Фев 2012, 00:45

Смееещите се човечета. :lol: Боже!
petko_a
Потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Фев 2012, 00:47

petko_a написа:Смееещите се човечета. :lol: Боже!

Ама, на Вас геодизистите, да не Ви е забранено да се смеете!? :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 14 Фев 2012, 00:49

Какъв ти смях, та ние ако не съвпаднем чертичките ще ни бият.
petko_a
Потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Фев 2012, 00:50

petko_a написа:Какъв ти смях, та ние ако не съвпаднем чертичките ще ни бият.

Ех, тия чертички... :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Фев 2012, 09:56

1.
poli_g написа:... заповедта от 86г. ... последващата от 98г... Пена ...

2.
poli_g написа:... две от три ...

3.
poli_g написа:... Та?

1. Да , изразих виждането си за значението на плана от 1986г. И възможността, при положение, че той е и кадастрален, да се открие грешка в кадастралните граници от този план, както и вариант, насока по какъв начин и къде да се търси тази грешка. При необходимост. А този кадастрален план (от 1986г) според мен е от значение за верността на кадастралната основа на последващия регулационен (от 1998г), тъй като в епохата (около 1998г) не се правеха такива грандиозни кадастрални действия, както в паметната епоха (1975-1989) и едва ли има изменения в това отношение в плановете по заповедта от 1998г. Тоест, грешка в този от 1986г вероятно е пренесена автоматично в този от 1998г sans changement :D .
2. Не две от три, а три от три :D
3. 42 !!! :D

Друга насока на изследване, за която писах, е да се оцени местоположението на проблемната имотна (кадастрална и регулационна) граница съобразно графичната точност на съответните планове, карти и междусъседско припознаване, тъй като съществува голяма вероятност проблемът с "чупката" да бъде разрешен в рамките на тази точност, със съответния правен "инструмент", разбира се.

Продължавам да твърдя, че докато не бъдат материализирани (трасирани, колчета), данните за имотните граници в кадастралната карта немогат да бъдат преценени от заинтересованите страни по обикновен начин (виж т.2) :D

По проблемът за прилагането на Регулационните планове по отношение на уличните регулации въобще не искам да коментирам, проблемът е всеобщ , нямам думи. :D
Във всеки един момент съм насочвал питащата към съответни специалисти (лицензирано по ЗКИР лице и адвокат) , тъй като не е възможно тя да се справи сама, без експертна помощ.
Последна промяна emilgrigorov на 14 Фев 2012, 11:11, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 14 Фев 2012, 10:55

Само да докладвам - адвокатът се е консултирал с архитект от градоустройството. Според него нямаме неуредени сметки. Грешно е заснет имотът в кадастралната карта. Сега от въпросната фирма, изготвила картата, ме убеждават, че процедурата била дълга. Ние сме я започнали чрез друга фирма, защото не знаехме кои са изготвили картата. Не знам каква е тази схема за разиграване на гражданите от фирма на фирма, с дълги процедури. От друга страна, купувачите настояват за бързо отстраняване на грешката и заплашват с неустойки. А ние се пържим по средата и плащаме на фирми и адвокати. Винаги съм ценила специализираната помощ и винаги съм си плащала за такава, но когато има установена техническа грешка, то тя би трябвало да може да се отстрани бързо, нещо със сроковете не мога да се примиря... :(
gremlin
Младши потребител

Мнениеот Melly » 14 Фев 2012, 11:04

Не че откривам топлата вода, но нека да е ясно за всеки, който чете тази и подобни други теми.
:!: Отправна точка по въпроса "Кое е първото - кокошката или яйцето":
Въз основа на влязлъл в сила кадастрален план се изработват първа и последващи регулации за даден имот.
Животът е шарен - от там нататък са възможни всякакви вариации и пермутации. За всяко едно компетентно в областта лице има място под слънцето.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 14 Фев 2012, 11:10

Дааа...
А иначе бяха виновни "кифлите" и "кифълите" дето не са прокарали регулационната линия по имотната граница от кадастралната карта.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Фев 2012, 11:27

gremlin написа:... адвокатът ... архитект от градоустройството. ...Грешно е заснет имотът в кадастралната карта. ... техническа грешка... :(

Госпожо, защо не дадете на адвокатът и архитектът от градоустройството да изчетат това, което е написано по темата тук. Възможно е да ги наведе на определени мисли и да доведе до действия, които да разрешат проблема по-лесно и бързо.
От думите Ви не става много ясно какво точно ще се поправя в кадастралната карта, при положение, че и вие, и всичките ви съседи едва ли знаете къде в действителност са границите Ви според нея.
Ако видите в действителност и си припознаете тези граници (колчета), и всички Вас (със съседите) Ви устройват площите на имотите Ви според кадастралната карта, то точността на регулационните линии (от регулационния план) има вероятност да позволи тези регулационни линии да съвпаднат с имотните граници от кадастралната карта. А това е лесно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Фев 2012, 11:31

emilgrigorov написа:
gremlin написа:... адвокатът ... архитект от градоустройството. ...Грешно е заснет имотът в кадастралната карта. ... техническа грешка... :(

Госпожо, защо не дадете на адвокатът и архитектът от градоустройството да изчетат това, което е написано по темата тук. Възможно е да ги наведе на определени мисли и да доведе до действия, които да разрешат проблема по-лесно и бързо.
От думите Ви не става много ясно какво точно ще се поправя в кадастралната карта, при положение, че и вие, и всичките ви съседи едва ли знаете къде в действителност са границите Ви според нея.
Ако видите в действителност и си припознаете тези граници (колчета), и всички Вас (със съседите) Ви устройват площите на имотите Ви според кадастралната карта, то точността на регулационните линии (от регулационния план) има вероятност да позволи тези регулационни линии да съвпаднат с имотните граници от кадастралната карта. А това е лесно.

Едва ли случаят е такъв. Раната е "по-дълбока". Лично мнение.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Фев 2012, 12:00

Да, напълно е възможно. Но изследване на възможността съответния технически толеранс да разреши бързо казуса не е за пренебрегване. Въпросът е да се осъзнае своевременно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 14 Фев 2012, 12:26

Нали пишете, че през 1986 г. са приложени регулационен и кадастрален план? Ами той, значи е влязъл в сила тогава. А според чл. 41 от ЗКИР кадастралната карта се изготвя чрез обединение на данни, които се съдържат във влезли в сила предходни планове. Адвокатът ни обясни, че кадастралната карта трябва да съответства на заповедта за регулация от 1998 г. и по границите на тази регулация да се очертаят имотите. Между другото, това е и мнението на архитекта. Благодаря за съветите, отправени ми от вас, в рамките на възможното, във форума! Надявам се специалистите, след като конкретно вникнат в проблема, да го разрешат.
gremlin
Младши потребител

Мнениеот gremlin » 14 Фев 2012, 12:34

emilgrigorov, ще се опитаме да решим въпроса точно като се позовем на този технически толеранс. Става въпрос за минимални разлики, но те могат да провалят сделката и тогава...
gremlin
Младши потребител

Мнениеот igeo_ood » 14 Фев 2012, 14:23

emilgrigorov написа:igeo_ood, за каква всъщност точност на трансформация говориш и ти, при положение, че регулацията ти е ПО ИМОТНИ ГРАНИЦИ!!! а имотните граници са в едни други листа, кадастрални листа им викат :D .

Лелееее :D

Много се впрягаш emilgrigorov! :) Това, което казах беше хипотетично. Както виждаш изречението ми започва с "Ако".
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Фев 2012, 01:43

Сега се върнах в темата, но маестро позволете- не сте ми убедителен, ако и да съм некомпетентна.
След време, при достатъчно свободно такова, и добро желание ( Мелка все ме хока за писането тук) ще ви обясня и защо, макар да сте прав, че има лесен вариант, както правилно уточнявате, да се отстрани, макар проблемът, ако съм запомнила фактологията, стои пред двамата му съседи, не само в онази чупка.

gremlin написа:Нали пишете, че през 1986 г. са приложени регулационен и кадастрален план? Ами той, значи е влязъл в сила тогава. А според чл. 41 от ЗКИР кадастралната карта се изготвя чрез обединение на данни, които се съдържат във влезли в сила предходни планове. Адвокатът ни обясни, че кадастралната карта трябва да съответства на заповедта за регулация от 1998 г. и по границите на тази регулация да се очертаят имотите. Между другото, това е и мнението на архитекта. Благодаря за съветите, отправени ми от вас, в рамките на възможното, във форума! Надявам се специалистите, след като конкретно вникнат в проблема, да го разрешат.

Изобщо не давайте вяра на написаното в нормата- така трябва да бъде, но практиката сочи( поне в пилотната община), че реалността е съвсем друга. Вече 10г., а има хора, които изобщо не подозират, какво се е случило по една проста причина- не им се е налагало да вадят скици.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот probcho » 16 Фев 2012, 07:46

.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 16:49, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Фев 2012, 10:17

poli_g написа:... прикрили дарение( защото сте ми симпатична) ...

При положение, че се прокрадваха мотиви от подобно естество, разрешаването на проблема в рамките на законния толеранс ми се стори доста елегантен вариант :D Уповавайки се на тежестта на границите на имота. Тоест, погледнато в градация : толеранс - грешка в изходни данни - нищожност на ИАА. Защо ли първата стъпка винаги се прескача :D
poli_g написа:...а има хора, които изобщо не подозират, какво се е случило по една проста причина- не им се е налагало да вадят скици.
Отново бих ползвал препратка към глава първа от четирилогията с вещно-правен характер (автор Дъглас Адамс ) :D Не само ваденето на скица, самата процедура по обявяване често се опорочава, както писах на 50 места по-горе :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 16 Фев 2012, 14:41

Във форумите човек не може да обхване пълно проблема. Например, не съм споменала, че сме вадили скици много пъти от 70-те години насам и никога не е имало разминаване; че всички съседи са наследници в имотите си, като нотариалните актове могат да бъдат проследени до началото на миналия век (в нашия случай 1918 г.) и всичко винаги си е било ясно и чисто като площ; че наскоро е влязла в сила кадастралната карта и хоп - чупката е клъцната...не е кой знае колко голяма, но ни създава куп главоболия! Дано пустият му технически толеранс да свърши работа!
gremlin
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Фев 2012, 09:55

gremlin Намам време и ищах да оборвам тъпите аргументи на emilgrigorov, но да се говори за "законен толеранс" и за графична точност от 0,6 м е меко казано безотговорно защото:
1.В нито един нормативен акт не е фиксирен никакъв "законен толеренс", нито в абсолютна стойност нито в процент;
2.Ако някога някъде в нормативин акт се е говорило за графична точност то тя е 0,25м а не 0.6м и то, ако планът не е приложен на самото място.Ако е приложен на самото място това е станало с протокол за линия за ограда. При добро желание тези протоколи винаги могат да се намерят, дори в провинциална община от типа на Карнобат и то от 1921 г. насам. Този протокол винаги може да бъде противопоставан на всяка графична измекярщина от по-късни времена.
От тази гледна точка твърдя че въпросното кьоше си има и друга история. Тя може да бъде изследвана с/у заплащане разбира се :D. не виждам обаче вашият интерес да е достатъчно важен за Вас за да се наема да го правя!
Последна промяна julyanvonemona на 18 Фев 2012, 11:29, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 10:17

julyanvonemona, отново не сте си чел урока :D
С това Ваше изказване, резултатът вече стана 7:0 в моя полза, замислям се дали да не започнете да си ми плащате за консултациите, нЕа ви ЗеАм скъпо :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация