начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Правоспособност и квалификация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Правоспособност и квалификация

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 17:55

Между другото, поставяйки темата, изпитвах известна неувереност. Просто не бях чел ЗКАИИП от времето, когато излезе. Очакванията ми бяха , че незабавно ще бъда изтъкната еволюционната същност на свещения пътеводител в дебрите на архитектурното и инженерно инвестиционно проектиране. Уви, очакванията ми се оказаха напразни.

goblin, от друга страна, нека не забравяме, че става дума за професия, древна почти колкото най-древната професия.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2012, 18:00

Бакалова, я цитирам само аз, bgarch. Няма повече обещавам. Иначе ако зависи от мен ти позволявам да цитираш арх.Бакалов. Разбрах аз че в много европейски страни нямало регулации, а доколко приложимо е това вече в България?
От друга страна колкото и да е нова АГКК, колкото и да не й достига административен капацитет, достатъчно е веднъж да си има работа човек с НАГ и хиляди пъти ще предпочете после АГКК.
petko_a
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 18:03

Мен лично никой и за нищо не ме е питал, пък това за добруването го написах с голяма доза разочарование и малка доза сарказъм. От друга страна - с удоволствие бих прочел някой такъв "наръчник" - особено ако му е придадена нужната публично-правна форма, и, също с удоволствие, бих го наврял в носа на онзи (представител на една от най-древните професии), който се опитва да ми пробута споменатия по-горе кашон с вторични суровини (подпечатана хартия, в случая).
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 18:12

По-скоро в такова начинание биха Ви били по-полезни материали, продукти на една друга система и едни други кодекси, започвайки от предримската епоха, през фолклора, та до наши дни. Нещата в тази почти най-древна професия не са се променили в същността си.

П.П. Предвторични суровини е по-правилно. А ако знаете с каква неприкрита радост и екзалтиран израз на душевно облекчение клиентите разнасят тез кашони насам-натам из милата Родина.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 18:17

Вашите "материали" също са много полезни, emilgrigorov. Чудесни по форма, но - някак си неангажиращи, да не кажа - безсъдържателни (за да не се обидите - всеки си има стил на изказване).
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 18:36

Ежегодно МРРБ публикува списък със заглавията на действащите нормативни документи в бранша. Няколко десетки страници. Но се оказа непълен. Трябваха ми едни норми за максимална допустима осветеност в жилищни зони. Оказа се, че няма нищо такова в публикувания списък. Има една наредба за осветеността вътре в сградите, от 1976г, и това е. В подобни случаи се установява и решава по общия ред.
Та , goblin, не разбирам точно какъв би бил тоз наръчник. ЗУТ сам по себе си би могъл да изиграе подобна роля. Или приказката за Майстор Манол, примерно.
Но пазарът е този регулаторен механизъм, който прави различно съдържанието на кашона тук, и в някои други страни по света.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Фев 2012, 18:38

Не бях прочела предишните постове, сега ми стана ясно какво имате впредвид.
Последна промяна nk7702n на 10 Фев 2012, 19:47, променена общо 2 пъти
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 18:55

emilgrigorov написа:ЗУТ сам по себе си би могъл да изиграе подобна роля. Или приказката за Майстор Манол, примерно. Но пазарът е този регулаторен механизъм, който прави различно съдържанието на кашона тук, и в някои други страни по света.

ЗУТ и Майстор Манол - с еднакъв успех, предполагам. Да кажем - лаик като мен ще строи сграда (получил съм наследство от някой незнаен махараджа, примерно). ЗУТ ми казва какво може (горе-долу), но не и как и защо. Ако послушам Майстор Манол - регулиран, квалифициран и правоспособен - може да се окаже, че със ЗУТ се разминават в някои виждания, като в тоя случай активите ще са за Манол, а пасивите - за мен (не е добре, но е факт).
Последна промяна goblin на 12 Фев 2012, 23:19, променена общо 1 път
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 18:59

И разочарованието и сарказма отлично се схващат но за да бъда директен ще поясня че пак се отклоняваме от темата, но най ме е яд когато се смята, че ако някакъв регулаторен инструмент някъде действа, то същия следва априори да действа по същия начин и тук. Това много ми прилича на онези тихоокеански племена които строят самолети от трастика и се надяват с тях да полетят, след като през ВСВ са наблюдавали как летят самолетите в американските авиобази.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:04

julyanvonemona написа:Това много ми прилича на онези тихоокеански племена които строят самолети от трастика и се надяват с тях да полетят, след като през ВСВ са наблюдавали как летят самолетите в американските авиобази.

Те го правят със съвсем друга цел - не за да полетят, а за да призоват към себе си онази благодат, която се излива от въпросните самолети, и която свързват със съществуването им. Ние, от своя страна, правим същото с директивите на ЕО - в повечето случаи, без да разбираме смисъла и съдържанието им. За съжаление.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 19:21

goblin , в едно мога да бъда категоричен. И това е, че няма еднозначно решение, формула.
Ако, да речем, от теб се очаква да даваш известно време на: проектант, строител, надзор, доставчици, Родината в качеството и партньор във вземанията-даванията, и на съседите, защото и те са хора, може би добро решение е да си потърсиш медиатор.
Тъй като от птичките, изброени по-горе, най-малко имат да взима проектанта и надзора, може би правилно е медиатор в цялостния процес да е някой като тях.
Първото нещо, което трябва да достигне до теб като продукт, е твоето изяснено желание и виждане за недалечното бъдеще. Нарича се планово задание, и съвместно с теб проектант или надзорник е възможно да бъде направено.

За сведение, проектантът е съвкупност от хора вряли и кипяли в тази материя, по всички специалности.
Надзора (консултанта) е точно същото, но допълнително разполага с пожарникар, лекарка и юристи, не че е по-добре.

и т.н., и т.н.
Последна промяна emilgrigorov на 10 Фев 2012, 19:26, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 19:25

Полетът има метафоричен смисъл и на благодат goblin!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:30

emilgrigorov написа:За сведение, проектантът е съвкупност от хора вряли и кипяли в тази материя, по всички специалности. Надзора (консултанта) е точно същото. и т.н., и т.н.

Тъй, тъй... Вряли и кипяли, казвате? Всичките - без изключение? Умни, образовани, добронамерени, компетентни... И отгоре на това - правоспособни, лицензирани и регулирани. И ако си потърся, да речем, трима "медиатори" - всичките ще ми предложат един и същ - законосъобразен, излъскан и опакован (подпечатан) продукт - и то на конкурентни цени? Че то аз, май, ще да се намирам в рая на възложителите - има ли такова нещо?
goblin
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:33

julyanvonemona написа:Полетът има метафоричен смисъл и на благодат goblin!

Напротив, julyanvonemona - всичко е основано на много, ама много първичен прагматизъм, ако ме разбирате. Метафорите свършват там, където моделът се сертифицира - пак, ако ме разбирате.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 19:36

Умни, образовани, добронамерени, компетентни... И отгоре на това - правоспособни, лицензирани и регулирани.
goblin, като сарказъм - блестящо, само внимавайте някой да не го приеме за реалност!
Метафорите свършват там, където моделът се сертифицира - пак, ако ме разбирате
разбирам Ви уви! Пък кой е казал че някой регулиран инженер няма да издаде сертификат за годност на тръстиковия самолет, колко му е!
Последна промяна julyanvonemona на 10 Фев 2012, 19:42, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:38

Мокри сънища, julyanvonemona - какво да се прави...
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 19:43

goblin, където и да е по света, без лично твое участие поне няколко месеца нищо няма да излезе. И не е хигиенично този медиатор да ти идентичен с птичките от предния ми пост. Сметката е такава: Ако си платиш около 10% от стойността на проекта и заделиш достатъчно време, следва да се очаква да получиш един относително качествен проект,(не по-ефтин от всеизвестния кашон). И в последствие много повече като количество и качество на подредените в особен порядък строителни материали. Действително по този начин се постига намаляване на икономическия ефект на Милата Родина и съседите, но не всекиму може да бъде угодено, съгласи се.

Другият продукт, за който говориш, се закупува чрез агенциите за недвижими имоти с присъщите му атрибути (РП, НА, обзаведен или необзаведен).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 19:49

Добре де, emilgrigorov - хубаво, ще си платя. Кой ще определи какво да е съдържанието на кашона - аз ли? Ако аз съм ядрен физик, и Вие ми поръчате атомна бомба - Вие ли ще определите какво и как? И ако гръмне не където и когато трябва - какво очаквате? Да Ви кажа - ми Вие така ми я поръчахте - да не гърми, или пък да гръмне в задния Ви двор? Това ли е предложението?
goblin
Потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Фев 2012, 19:52

От целия ваш спор не става ясно какъв е точно проблемът? Дали да има медиатор в устройственото планиране и инвестиционния процес или нещо друго? И кой да носи отговорността, предполагам. Струва ми се, че се задълбочихте в разни хипотези и абстрактни съждения и се отклонихте от същността на темата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 20:07

Тя, темата , е ясна.
goblin, ако имате желание, да разработим конкретен казус тук , във форума. Поне ще е безплатно.
Имам време, предполагам и другите ще намерят.
Прекомерно големи са разликите в подхода в различните случаи.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация