- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво означава синята линия...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
86 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Какво означава синята линия...
Аз не мисля, че има някакво противоречие или спорен момент тук. Чл. 15 и чл. 17 са норми, в които ясно е описано кой и в каква форма сключва предварителни и окончателни договори и по какъв начин става нанасяне на тези изменения от АГКК. Може би emilgrigorov е имал впредвид под разминаване в площите неточните измервания по принцип на площите, което беше тема на размисъл в една друга тема. При изменения в плана, обособяване на нови имоти и след това нанасянето им в кадастралната карта той допуска да възникнат несъответствия , а дори и грешки, което мисля, че е логично и твърде възможно.
- nk7702n
- Старши потребител
Адвокатът се ражда! emilgrigorov Имаш късмет. Предоставена ти е защита! Възползвай се!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ставаше дума за разделяне на УПИ на 3 нови, на територия без кадастрална карта, в района на София. Но petko_a май не беше съвсем наясно какво точно иска да попита.
Доколкото разбрах, в крайна сметка целта беше разрешение за строеж в някое от новите УПИ.
Разрешение за строеж въз основа на стария нотариален акт няма да му издадат.
Обясних му, първо да си извади скица от общината. В тази скица е записана площта, изчислена графично по скицата или цифровия модел или преписана от ПУП-а от служител в общината. И след това констативен нотариален акт. ... И разрешение за строеж.
Но, при такъв подход, и трите новообразувани УПИ са с един общ планоснимачен номер.
За да получи всяко отделен планоснимачен номер, се прави изменение на кадастралния план. С проект, обявяване, Заповед, като си му е реда. Но от друг проектант и по-късно във времето. И тези имоти с нови планоснимачни номера също имат площ, но по проект за изменение на кадастралния план.
И в последствие отново скица на УПИ от общината, но вече с описана и новата заповед, новия планоснимачен номер, и площта от изменения кадастрален план.
И му обясних, че площите в проекта за изменение на кадастралния план са верните. Респективно в проекта за изменение на същия. Защото, дори никаква разлика да няма в числата, последен във времето ще бъде кадастралния план.
Затова е добре, когато иска първите скици от общината, да внесе и копие от проекта за изменение на кадастралния план към искането за скица, за да имат възможност в общината да видят и площите на кадастралния имот.
А смешни разлики в площите ще има, но нека изчакам да си напише стъпките, за да стане весело.
Доколкото разбрах, в крайна сметка целта беше разрешение за строеж в някое от новите УПИ.
Разрешение за строеж въз основа на стария нотариален акт няма да му издадат.
Обясних му, първо да си извади скица от общината. В тази скица е записана площта, изчислена графично по скицата или цифровия модел или преписана от ПУП-а от служител в общината. И след това констативен нотариален акт. ... И разрешение за строеж.
Но, при такъв подход, и трите новообразувани УПИ са с един общ планоснимачен номер.
За да получи всяко отделен планоснимачен номер, се прави изменение на кадастралния план. С проект, обявяване, Заповед, като си му е реда. Но от друг проектант и по-късно във времето. И тези имоти с нови планоснимачни номера също имат площ, но по проект за изменение на кадастралния план.
И в последствие отново скица на УПИ от общината, но вече с описана и новата заповед, новия планоснимачен номер, и площта от изменения кадастрален план.
И му обясних, че площите в проекта за изменение на кадастралния план са верните. Респективно в проекта за изменение на същия. Защото, дори никаква разлика да няма в числата, последен във времето ще бъде кадастралния план.
Затова е добре, когато иска първите скици от общината, да внесе и копие от проекта за изменение на кадастралния план към искането за скица, за да имат възможност в общината да видят и площите на кадастралния имот.
А смешни разлики в площите ще има, но нека изчакам да си напише стъпките, за да стане весело.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Доколкото разбрах...
Там е работата, че нищо не си разбрал.
И какво, да не искаш да ти обяснявам как сега тайничко правя РП? Искаш да ми скочи цялата архитектурна общност в този форум върху главата ли? Като толкова разбираш от всичко, описвай стъпките и обяснявай твърденията си сам. На мен също ще ми бъде весело, не се съмнявай!
- petko_a
- Потребител
petko_a остави го това, беше говорилня вчера.
А , между другото, би ли ми казал, къде пише, че неможе да проектираш рег.планове и измененията им?
И , моля те, не го приемай като заяждане или уловка някаква.
А , между другото, би ли ми казал, къде пише, че неможе да проектираш рег.планове и измененията им?
И , моля те, не го приемай като заяждане или уловка някаква.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
viewtopic.php?f=23&t=49393
Ето тук ни беше подробно обяснено emilgrigorov. Иначе ние геодезистите си правим планове за регулация и се приемат. Та даже и архитекти ни търсят за изработването им. За това какво казва по случая Законът, нямам намерение да споря.
Ето тук ни беше подробно обяснено emilgrigorov. Иначе ние геодезистите си правим планове за регулация и се приемат. Та даже и архитекти ни търсят за изработването им. За това какво казва по случая Законът, нямам намерение да споря.
- petko_a
- Потребител
petko_a, ето на това му се вика коректност. А това, че ние архитектите не си преследваме правомощията дадени ни с чл.7 ЗКАИИП и насърчаваме други специалисти да ядат от осигуренияни със закон хляб, до степен igeo_ood да твърди че едва ли не плановете за регулация са изключителен приоритет на инженерите геодезисти - за всичко това сме си виновни ние като гилдия, защото се реем във "обемно-пространствената" и "пластична" мъгла на естетическите критерии в професията.Тук вина има и нашата професионална организация - КАБ, на която имнно поради подобна хронична немърливост вече не съм член!
-
Дискутираното там, в препратката, не отговаря съвсем точно на истината. В чл. 7 от ЗКАИИП пише, че "Проектантите с пълна проектантска правоспособност, вписани в регистъра на съответната камара, в съответствие с придобитата професионална квалификация могат да предоставят проектантски услуги в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране без ограничения по вид и размер..."
С други думи - ако придобитата квалификация позволява - геодезистите могат съвсем спокойно да изработват устройствени планове. Същото важи и за архитектите, така че спорът ми се вижда леко безсмислен.
С други думи - ако придобитата квалификация позволява - геодезистите могат съвсем спокойно да изработват устройствени планове. Същото важи и за архитектите, така че спорът ми се вижда леко безсмислен.
- goblin
- Потребител
goblin, я по полека! Прочети внимателно!
чл.7 (3) т."1. в устройственото планиране:
а)архитектите и урбанистите - изработване на проекти на подробни устройствени планове в обхват до един квартал в урбанизираните територии и до 3 ха - извън урбанизираните територии;"
ЗКАИИП! По аргумент на противното - другите нямат право! Законът е конкретизирал професионалната квалификация , нали?!
чл.7 (3) т."1. в устройственото планиране:
а)архитектите и урбанистите - изработване на проекти на подробни устройствени планове в обхват до един квартал в урбанизираните територии и до 3 ха - извън урбанизираните територии;"
ЗКАИИП! По аргумент на противното - другите нямат право! Законът е конкретизирал професионалната квалификация , нали?!
Последна промяна julyanvonemona на 08 Фев 2012, 14:36, променена общо 1 път
-
Смисълът на чл.7 (3) т.1.(а) - ЗКАИИП е пределно ясен, че само проектанти архитекти и урбанисти с ограничена проектантска правоспособност могат да проектират устройствени планове . И - в никакъв случай архитекти и инженери ГФК с пълна проектантска правоспособност. Трябва да ти пише на печата "ограничен" , иначе не стаа, никакви пупове - мупове.
Ако имате желание , може да отворим една темичка за камарите, браншовите организации и сродните им духом по всичките земни кълбета. И като как така.
Ако имате желание , може да отворим една темичка за камарите, браншовите организации и сродните им духом по всичките земни кълбета. И като как така.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov, от лично любопитство, ти с каква инженерна специалност си? Другите горе долу ги знам кой какъв е.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:emilgrigorov, от лично любопитство, ти с каква инженерна специалност си? Другите горе долу ги знам кой какъв е.
Ти как реши, че съм точно инженерна, и точно една
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona, малко повече учтивост в обръщението не би навредила на иначе съдържателните Ви постове.
Това, което цитирате, се отнася само до проектантите, чиято правоспособност е ограничена. Текстът, отнасящ се до проектантите с пълна правоспособност, е в ал. 7 от чл. 7 на ЗКАИИП. Там точки и подточки липсват. Очевидно, изначално премъдрият законодател е преценил, че общият текст е достатъчен за определяне на мястото под слънцето за всеки индивид с магистърска степен.
Това, което цитирате, се отнася само до проектантите, чиято правоспособност е ограничена. Текстът, отнасящ се до проектантите с пълна правоспособност, е в ал. 7 от чл. 7 на ЗКАИИП. Там точки и подточки липсват. Очевидно, изначално премъдрият законодател е преценил, че общият текст е достатъчен за определяне на мястото под слънцето за всеки индивид с магистърска степен.
- goblin
- Потребител
goblin написа:julyanvonemona, малко повече учтивост в обръщението не би навредила на иначе съдържателните Ви постове.
Смятам, че е време за тълкуване и намеса от юрист в тая тема. В ЗКАИИП са посочени два вида правоспособност - ограничена и пълна. И архитектите, и урбанистите, и иженерите след дипломиране се явяват с ограничена правоспособност, а придобиват пълна такава след определен стаж - 2, 4 години - чл. 7 ал.5 т.1 и г.2. Докато са с ограничена правосопособност, всичките изброени могат да извършват само ограничен кръг услуги - - чл. 7 ал.3. След придобиване на пълна правоспособност и вписване в Регистъра на съответната камара могат да извършват всички по обем услуги, ограничения са въведени само за ландшафтните архитекти и урбанистите - изброени са за тях точно определени сфери, в които могат да работят - чл. 7 ал.7.
- nk7702n
- Старши потребител
че квалификацията е архитект или урбанист и е свил ограничената правоспособност до параменрите описани в чл.7 (3) т. 1.Очевидно, изначално премъдрият законодател е преценил
Като взимам аргумент от казаното за учтивостта най- учтиево повторно Ви моля да вникнете поне малко в цитираната от Вас ал.7 на чл.7 ЗКАИИП където е същият изначално премъдър законодател е казал "в съответствие пс придобитата професионална квалификация" -т.е. отново систематично ни връща към посочената професионална квалификация детерминирана в чл.7 (3) т.1 ЗКАИИП, като преди това е посочил че в рамките на същата тези лица не търпят ограничения в териториалан обхват. Свръх всичко тук отново има ограничения от отраслов по професионална квалификация признак, но те не касаят нашата полемика
Последна промяна julyanvonemona на 08 Фев 2012, 14:35, променена общо 3 пъти
-
emilgrigorov Все в полето на учтивостта, ви препоръчвам известно време само да наблюдавате беседата ни с goblin, по здравословно е!
-
В т. (28) от Директива 2005/36/ЕО е посочено, че "тези дейности или някои от тях могат да се упражняват и от други специалисти, по-специално от инженери, които са преминали специално обучение в областта на строителството или архитектурата". Това нещо, наред с общата формулировка в чл. 7 (7) "... в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране без ограничения по вид и размер..." ми дава известни основания да приема, че и някои други хора имат право да хапват шоколадови бонбони.
- goblin
- Потребител
julyanvonemona написа:emilgrigorov Все в полето на учтивостта, ви препоръчвам известно време само да наблюдавате беседата ни с goblin, по здравословно е!
Благодаря, благодаря, аз си наблюдавам. И си разсъждавам по текста на чл.8 изр.3 от същия закон. Идеята "троянски кон" е следната: Уреждаме на работа в Microsoft инж. Ганев (проектант с пълна проектантска правоспособност, Българин). Инж. Ганев (проектант с пълна проектантска правоспособност, Българин) упражнява правата си по чл.8 изр.3 и заема мястото на Бил Гейтс (лице, ДХК на МТИ, нечленуващо КИИП, с ограничена проектантска правоспособност).
Последна промяна emilgrigorov на 08 Фев 2012, 16:29, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Остава да направим разбор до колко ако тази директива е ратифицирана от НС. Е или не е в противоречие с българското законодателство и най вече дали е приложима към случая, но нека това стане в отделна тема иначе спама е почти в критична маса!"тези дейности или някои от тях могат да се упражняват и от други специалисти, по-специално от инженери, които са преминали специално обучение в областта на строителството или архитектурата".
Последна промяна julyanvonemona на 08 Фев 2012, 16:40, променена общо 1 път
-
goblin написа:В т. (28) от Директива 2005/36/ЕО е посочено, че "тези дейности или някои от тях могат да се упражняват и от други специалисти, по-специално от инженери, които са преминали специално обучение в областта на строителството или архитектурата". Това нещо, наред с общата формулировка в чл. 7 (7) "... в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране без ограничения по вид и размер..." ми дава известни основания да приема, че и някои други хора имат право да хапват шоколадови бонбони.
Добро включване с тази Директива. Внася светлина в тунела, но въпреки всичко посочените разпоредби са неясни и създават възможности за противоречиво тълкуване. В ЗКАИИП няма точно и ясно разграничение между проектантска правоспособност и квалификация, както и разграничение между професионалната насоченост в работата на различните проектанти. Оттук идват и съмненията кой какви функции и работа може да извършва.
- nk7702n
- Старши потребител
86 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Назад към Строителство и регулация
|
|