начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Отказ за подписване на акт 15

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Отказ за подписване на акт 15

Мнениеот goblin » 02 Фев 2012, 11:50

Идеята Ви да докажете пропуснатите ползи в резултат на забавата със сключен договор за наем е добра, макар че, формално погледнато, такъв договор може да се окаже нищожен поради липса на предмет - ограниченията по чл. 178 от ЗУТ.
Иначе - да, хубаво е Вие самата да подпишете Акт 15, с което като възложител да удостоверите, че приемате строежа от изпълнителя.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Фев 2012, 12:20

В никакъв случай не слагайте дата на подписа си или на особеното мнение, ако анексирате такова. И никакви входящи номера. Ще ви обвинят за забавата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Фев 2012, 12:35

Имаше доста тълкувателни писма на МРРБ и ДНСК по въпроса за какъв срок е валиден Акт 15.
Принципно от ДНСК искаха да е в рамките на 1-2 месеца преди комисията, не по-стар.
Едва ли са им изпипани нещата по този Акт 15 - покани, дата за подписване, протокол за явили се - неявили се, и незабавно изпращане на покана към одобряващия орган за заместване. Тоест, дори да се опитат да ви вменят вина за забавата, има вратичка.
Но най-добре, както вчера казах, е да подпишете незабавно Акт 15
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот slun4o » 02 Фев 2012, 12:49

Благодаря ви много за съветите....

Ще подпиша акт 15, като разбира се няма да слагам дата на подписа си и т.н. Няма как после някой да докаже кога точно съм го подписала.

Що се отнася до предмета на договора за наем, замислих се върху това, което goblen казва.....и е възможно наистина да има такова възражение, но от друга страна договора за наем е ясна индикация каква загуба търпя от недовършването на обекта и че ако той беше довършен според очакваното, аз щях да получавам по 350 евро на месец....договора за наем е само индикация за претърпените вреди.....неговата действителност едва ли ще бъде предмет на разглеждане в рамките на производството срещу строителя....поне аз така си разсъждавам де... съдът може и да ме изненада :)
slun4o
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Фев 2012, 13:08

Да ви предупредя и за следното:
Каквото и да било действие от Ваша страна, дори намек , за вреди, пропуснати ползи, и въобще каквото и да било в хода на въвеждане на строежа в експлоатация (вкл. Акт 15), ще Ви навлече неприятности (субективни) от страна на държавни или общински служители.

А по отношение на наеми , и т.н., не съм наясно, там е goblin
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот krist63 » 02 Фев 2012, 13:49

Аз със риск да бъда оплют, и като един вид строител навремето, ще дам мнение по темата - (не че защитавам Строителя):

1. Щом сте стигнали до подписване на Акт 15, значи сградата отговаря на всички изисквания, за да бъде предприета процедура по въвеждане в екплоатация. Нали това е целта на цялото строителство. След като го подпишете този Акт 15, Вие трябва да получите ключ за обекта и ще можете да извършвате довършителни работи-теракот, фаянс, ламинат, шпакловка, боядисване и т.н., ако това не е извършено и договорено със Строителя. Нямате право да правите съществени изменения в обекта - местене на стени остъкляване на тераси и други, защото това ще повлияе за приемането.
По-горе са ви отговорили - подписвате Акт 15 и край. Ако имате претенции ги правете в този Акт, а после завеждайте каквито искате искове!
2. Как може да отдавате под наем обект, за който не сте подписали Акт 15 и който не е въведен в експлоатация? Със сигурност нямате издадени партиди за ток и вода.
3. Гледам че имате някакво забавяне, но ако Строителя е имал проблеми със Ел.захранването или ВиК свързването към мрежата, с две думи ако е нямало изградени близо до обекта такива, той може да се позове на тях, като оправдание за това забавяне.
4. Вие сте написали, че забавянето не е повече от година, но Вие сте на края, и това е нищо в стравнение на доста други Строителни обекти, които последно време се заглеждам стоят в груб вид повече от година и половина, поне в нашия район - Бургас, Несебър, Слънчев бряг, че сигурна има и в цялата страна.
5. Трябва наистина да откриете строителния надзор, ако има такъв, Проектантите на сградата - Архитектът или конструктора те са най-важните, за да разберете дали всичко е ОК ли е по строителството на сградата. Съмнява ме те да имат да получават пари, те ги взимат в началото, както и надзора.
6. Проверете и в НАП да не би на този Строител, да са му направили някоя ревизия за този обект и да са му начислили някое огромно ДДС и той затова да е изчеснал в Италия. Ако има такова начисление, оправяйте си нещата, че тогава ще се намеси Държавата и не знаеш за какво става въпрос.

Аз не бих разчитал на съда ако бях на Ваше място.
Успех!
krist63
Младши потребител

Мнениеот slun4o » 02 Фев 2012, 14:12

Здрасти Krist,

Разбира се, че си абсолютно прав за това, което казваш...

но имай предвид, че идеята на договора за наем и следната... те ми предават сградата на 31.12.2010г. с разрешение за ползване, така както е уговорено в нот.акт. Аз имам 2 месеца за довършителни работи, т.е. до 1.03.2011г., когато наемателите трябваше да влязат в апартамента да живеят. Разчитайки на това аз още през декември 2010г. подписах договор с наемателите като изрично в договара се казваше, че апартамента още не е готов, че ще е готов от 1.03.2011г. и че тогава те влизат да живеят в него и от тогава почват да дължат наема. Т.е. ако строителят си беше изпълнил ангажимента, аз на 1.03.2011г, би трябвало да имам годен обект за отдаване под наем, а пък наемателите щяха да ми платят наем от 350 евро за месеца. Фактът, че година по-късно аз нямам все още завършен апартамент означава че за 12 месеца аз съм изгубила доход от по 350 евро за месец.

А иначе акт 15 до сега отказвах да го подпиша (не че са ме канили с покана или нещо такова), защото изрично в нот. акт пише, че на мен трябва апартамента и сградата да ми се предадат с изградена система за топлофициране и свързване на сградата с тръбопровода на Топлофикация София. Е както се сещате, това и до ден днешен не е направено. Така че строителят не е в състояние да ми предаде обекта така както сме се разбрали. Аз сега ако подпиша акт 15 ще го подпиша с о.м. заради липсата на връзка от сградата до ТЕЦа.
slun4o
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Фев 2012, 15:10

После ще ти искат и нотариално заверена декларация по 154(5) ЗУТ, ако вече не са искали.
Или нотариално заверена декларация, че си съгласна строежът да се въведе без топлозахранване.
Ще се увеличи и необходимата ел.мощност.
Пффф, нещо ми изглежда, че сте много далече.
Само един акт 15 ли ще подписваш, или няколко (отделен за електро присъединяване, отделен за водопровод, канал) ?
Всъщност, полека-лека всичко ще си кажеш, но на час по лъжичка е малко подвеждащо :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот slun4o » 02 Фев 2012, 16:41

хахахахахха....

сори ако изглежда така все едно давам на час по лъжичка, а можех да опиша подробно всичко, ама се съмнявам, че някой щеше да отдели толкова време, за да го прочете :):):)

честно казано за сега строителите ми казват че ще има акт 15 за самата сграда и отделни актове за ТЕЦа (сега са в процедура за издаване на разрешение за строеж за ТЕЦа). Що се отнася до ВиК и Ел, честно казано нямам идея....ама все ми говорят за един 15... а не за няколко...
slun4o
Младши потребител

Мнениеот goblin » 02 Фев 2012, 16:52

Принципът е простичък - колкото са разрешенията за строеж, толкова са и актовете. Ако водопроводът, каналът и електрозахранването са в разрешението за строеж на сградата - няма да има отделни актове за тях. Топлофикацията, явно, ще бъде отделно.
goblin
Потребител

Мнениеот slun4o » 02 Фев 2012, 17:11

Да топлофикацията определено е отделно, но честно казано съм останала с впечатлението, че Ел и ВиК са си в рамките на основното разрешение за строеж за самата сграда и за тях няма отделни.... въпреки, че трябва изрично да попитам за всеки случай строителя, да не би да съм се объркала и те да са "пропуснали " да ме уведомят....:)
slun4o
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Фев 2012, 18:06

Хм, попитах те за електрозахранването във връзка с отпадане на топлофицирането на сградата. Тъй като мощността, която ще ви е необходима, ще е доста по-голяма, от тук - и захранващите кабели, и съоръженията в трафопоста, които я подсигуряват, са различни. Ако сте на външна ел. връзка към разрешението за строеж на сградата, по всяка вероятност няма да стане с нея, може да се наложи нова присъединителна процедура.
Както и да е, когато научиш нещо, казвай.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот slun4o » 03 Фев 2012, 14:39

Ами какво да кажа....сградата е проектирана за ТЕЦ, т.е. с по-малко мощност..не съм разпитвала както точно стои въпроса с тока и какво би станало ако нямаме ТЕЦ в крайна сметка....както от къде и как се захранва сградата....

....днес ходих в офиса на строителя и поисках да ми дадат да го видя тоя прословут Акт 15, даже си мислех да го подпиша, както коментирахме тук във форума, но за моя изненада те ми представиха само няколко листчета, т.е. видно беше, че това не е целия документ и липсват страници и много странно моето име дори не фигурираше вътре...някакси ме бяха "пропуснали" в списъка на възложителите..... така, че и при добро желание от моя страна, няма как да подпиша....

....казах им да ми се обадят, когато са в състояние да ми представят целия акт 15, както и разбира се да ме добавят вътре....

...при това положение мога спокойно да си завеждам иск и без да съм подписала акт 15, защото нямам и обективната възможност да го направя на този етап....
slun4o
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Фев 2012, 14:48

:lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот eli_balabanova » 04 Фев 2012, 18:13

Здравейте , пиша от името на собственици на новопостроена сграда и се намираме в същото положение ,но тук става въпрос за конфликт между строителя и инвеститора . Сградата ни трябваше да е готова ноември 2010 , но поради финансови причини беше спряно строителството още 2009. 2010 продължиха . Сега след като всичко вече е готово и сме на етап акт 15 , инвеститора не иска да разпише акт 15 и ще съди строителя . Има претенции към него и сумите ,които се търсят са огромни и нереални . Инвеститора си прибра документите от надзора , който от своя страна се отказа от ангажимента си .В момента нямаме надзор и инвеститора не иска да си оправи актовете. Освен това цялата документация е при него .
До колкото чета това, което е писано във форума , и без техния подпис можем да си изкараме актовете .
Възможно ли е това ?
eli_balabanova
Нов потребител

Мнениеот probcho » 04 Фев 2012, 19:51

.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 16:59, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот eli_balabanova » 04 Фев 2012, 20:08

probcho написа:Може би малки уточнения:
Вие сте "собственици" на база....???
Вие имате договорни отношения със строителят? Със строителният надзор? С "инвеститора"? И в каква форма са?
Защо цялата документация е при него("инвеститора")?

Собственици сме на базата на нотариални актове . Имаме договорни отношения с инвеститора - договор за покупко продажба на апартамент ( и ). Инвеститора от своя страна има договор със строителя както и с надзора . В момента надзора е разтрогнал договора си с инвеститора , в същото време тече предизвестие от страна на строителя за прекратяване на договора му с инвеститора .
eli_balabanova
Нов потребител

Мнениеот probcho » 04 Фев 2012, 20:10

.
Последна промяна probcho на 25 Мар 2012, 17:01, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот eli_balabanova » 04 Фев 2012, 20:16

probcho написа:Защо цялата документация е при него("инвеститора")?

Пропуснах да отговоря на този въпрос - взели са си всички документи от надзора , поради възникналия конфликт и нежеланието им да разпишат актовете . Не искат да приключат , защото по този начин искат да рекетират строителя . Ще се опитата да го съдят , което си е тяхна воля . Но се опитаха да изнудват и нас , че ако толкова държим на тези актове , да съберем по 5 К евро на апартамент и ще ни оправят документите .
eli_balabanova
Нов потребител

Мнениеот krist63 » 04 Фев 2012, 20:20

Здрасти
Значи Акт 15 се нарича - КОНСТАТИВЕН АКТ за установяване годността за приемане на строежа (част, етап от него - (Образец 15) от НАРЕДБА № 3 от 31 юли 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството и можете да я изтеглите от тук:
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135470582
В (Образец 15) който е почти най-отдолу в Наредбата, прочитате какви документи трябва да Ви представят Строителите, за да се запознаете с тях и тогава се разписва, но от всички лица посочени в (Образец 15) и те са: Възложителя, всички Проектантите по всички части на сградата, Строителя, Строителния надзор ако има такъв или консултанта.

В забележките на Образец 15 виж тази точка:
2. Попълват се трите имена и точните имоти на всеки един възложител и констативен акт обр. 15 е действителен само при подписване от всички възложители (или от техните пълномощници) и всички изброени участници в строителството или е оформен по реда на чл. 5, ал. 4.

Аз мисля, че за всеки имот трябва да се подпише отделно Образец 15, но не съм сигурен дали може да е общ за всички Възложители.
krist63
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация