- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот с неуредени регулационни сметки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Имот с неуредени регулационни сметки
През 2010г закупих имот с неуредени регулационни сметки.За този мой ПИ по регулационен план от 1998г е отреден УПИ,като за да се отреди това УПИ и да отговаря на изискванията на тогавашния ЗТСУ,е използвана една маломерна част от съседен имот.Точно този ПИ,който е присъединен към моя ПИ,за да се получи това УПИ,е между моя имот и улицата,т.е закупил съм ПИ от 500м2,който съставлява съсобствено УПИ от 550м2 с неприложена регулация и в който имот не мога да вляза.Това УПИ е с неприложена регулация,защото предните собственици на имота не са платили на съседа за предаваемото тогава място до 06.2001г.или придобил съм имот с неуредени регулационни сметки. Поисках от общинската администрация да се направи нещо,за да мога да имам достъп и да използвам имота,но от там никакво съдействие.Със съседа не постигнахме съгласие за цената на неговата част от съсобствения ни УПИ.Съветвах се с юристи ,заведохме и иск в АС.В решението си АС отхвърли жалбата и си произнесе,че имотът ми остава неурегулиран,без изход към улица.Единственият начин за достъп е осигуряване право на преминаване през чужд имот по 192 ЗУТ.Стартирахме я тази процедура.Кмета издаде заповед за право на преминаване през чужд ПИ.Тази заповед в момента се обжалва от съседите пред АС.Сигурен съм,че и тази жалба ще бъде отхвърлена,но си мисля все пак,че това право на преминаване по 192 ЗУТ е по скоро едно временно решение на проблема,отколкото единствено, по решението на АС. На скоро беше приета новата кадастрална карта на града ни.Изкарах нова скица.По нея видях,че цялото УПИ е с един индетификатор и е на мое име. Много ви моля за съвет.Как да се оправи тази бъркотия?Какво може да се направи,за да се приложи регулацията за имота ми?БЛАГОДАРЯ ВИ
- joni75_od
- Нов потребител
Re: Имот с неуредени регулационни сметки
Кадастралната карта ви помага но само до някъде. Там е работата, че точно в този случай има начин нещата да се решат по закон, но мже да се окаже че такова решение ще Ви нанесе повече вреди от колкото ползи!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Вие какво купихте по нотариален акт- поземлен имот с кадастрален номер в съсобствено УПИ или УПИ?
Как изобщо купихте имот без изход към улица?
Кадастралната карта няма да ви помогне.
Ще ви учредят право на преминаване, защото такъв е реда , но какво от това!
Вие пак ще сте в дупката.
Всеки купувач е длъжен да следи за интереса си
Дано не сте дали много пари.
Закона за устройство на територията казва така
§6. (1) Действащите към деня на влизане в сила на този закон териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове запазват действието си. Посочените планове се изменят при условията и по реда на този закон.
(2) Действащите към деня на влизане в сила на този закон дворищнорегулационни планове могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането в сила на закона. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Проекти за териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове и кадастралните планове към тях, които са внесени за обявяване до 31 май 2001 г., се съобщават, съгласуват, одобряват, обжалват и влизат в сила по досегашния ред. В тези случаи актовете за одобряване се издават до 31 декември 2001 г.
(4) След влизане в сила на дворищнорегулационните планове по ал. 3 те могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането им в сила. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(5) След изтичане на сроковете по ал. 2 и 4 не могат да се извършват сделки за разпореждане с дворищнорегулационен парцел, за който не са изплатени дължимите обезщетения за уреждане на сметки по регулация, когато такива обезщетения се предвиждат.
§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) (1) След изтичане на сроковете по § 6, ал. 2 и 4 отчуждителното действие на влезлите в сила, но неприложени дворищнорегулационни планове за изравняване на частите в образувани съсобствени дворищнорегулационни парцели и за заемане на придадени поземлени имоти или части от поземлени имоти се прекратява.
(2) Собствениците на поземлени имоти по ал. 1 могат да:
1. приложат влезлите в сила неприложени дворищнорегулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;
2. поискат изменение на дворищнорегулационните планове при условията и по реда на този закон;
3. поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти.
(3) Договорите с държавата или с общината по ал. 2, т. 1 се сключват във формата, при условията и по реда на чл. 15, ал. 4 и 5 и чл. 17, ал. 4 и 5.
(4) Изменението на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 се одобрява със заповед на кмета на общината. Кметът на общината издава заповед за отказ по исканото изменение на плана, когато не са изтекли сроковете по § 6, ал. 2 или 4, налице са хипотезите на ал. 6 или 7 или ако изменението предвижда образуване на урегулирани поземлени имоти без изход по чл. 14, ал. 4. Заповедите по изречение първо и второ се обявяват само на собствениците на непосредствено засегнатите имоти, а жалбите срещу тях не спират изпълнението им.
(5) Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава до реализиране на една от възможностите по ал. 2. Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава и когато в резултат на изменение на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 планът за застрояване за съответните урегулирани поземлени имоти е влязъл в противоречие с действащите устройствени правила и норми.
(6) Започнатите производства по прилагане на дворищнорегулационни планове се довършват по досегашния ред. За започнато производство се смята денят на подаване на искането за оценка в общинската администрация в срока по § 6, ал. 2 и 4.
(7) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за действащите регулационни планове за обекти на публичната собственост.
Как изобщо купихте имот без изход към улица?
Вие пак ще сте в дупката.
Всеки купувач е длъжен да следи за интереса си
Дано не сте дали много пари.
Закона за устройство на територията казва така
§6. (1) Действащите към деня на влизане в сила на този закон териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове запазват действието си. Посочените планове се изменят при условията и по реда на този закон.
(2) Действащите към деня на влизане в сила на този закон дворищнорегулационни планове могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането в сила на закона. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Проекти за териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове и кадастралните планове към тях, които са внесени за обявяване до 31 май 2001 г., се съобщават, съгласуват, одобряват, обжалват и влизат в сила по досегашния ред. В тези случаи актовете за одобряване се издават до 31 декември 2001 г.
(4) След влизане в сила на дворищнорегулационните планове по ал. 3 те могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането им в сила. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(5) След изтичане на сроковете по ал. 2 и 4 не могат да се извършват сделки за разпореждане с дворищнорегулационен парцел, за който не са изплатени дължимите обезщетения за уреждане на сметки по регулация, когато такива обезщетения се предвиждат.
§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) (1) След изтичане на сроковете по § 6, ал. 2 и 4 отчуждителното действие на влезлите в сила, но неприложени дворищнорегулационни планове за изравняване на частите в образувани съсобствени дворищнорегулационни парцели и за заемане на придадени поземлени имоти или части от поземлени имоти се прекратява.
(2) Собствениците на поземлени имоти по ал. 1 могат да:
1. приложат влезлите в сила неприложени дворищнорегулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;
2. поискат изменение на дворищнорегулационните планове при условията и по реда на този закон;
3. поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти.
(3) Договорите с държавата или с общината по ал. 2, т. 1 се сключват във формата, при условията и по реда на чл. 15, ал. 4 и 5 и чл. 17, ал. 4 и 5.
(4) Изменението на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 се одобрява със заповед на кмета на общината. Кметът на общината издава заповед за отказ по исканото изменение на плана, когато не са изтекли сроковете по § 6, ал. 2 или 4, налице са хипотезите на ал. 6 или 7 или ако изменението предвижда образуване на урегулирани поземлени имоти без изход по чл. 14, ал. 4. Заповедите по изречение първо и второ се обявяват само на собствениците на непосредствено засегнатите имоти, а жалбите срещу тях не спират изпълнението им.
(5) Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава до реализиране на една от възможностите по ал. 2. Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава и когато в резултат на изменение на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 планът за застрояване за съответните урегулирани поземлени имоти е влязъл в противоречие с действащите устройствени правила и норми.
(6) Започнатите производства по прилагане на дворищнорегулационни планове се довършват по досегашния ред. За започнато производство се смята денят на подаване на искането за оценка в общинската администрация в срока по § 6, ал. 2 и 4.
(7) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за действащите регулационни планове за обекти на публичната собственост.
- аз13
- Младши потребител
аз13 Преди да бързате да се произнасяте така уверено, я помислете малко във светлината на чл.16 особено ал.2 ЗУТ,пък и в светлината на цитираният от Вас §6 (1) пр. второ ПР на ЗУТ
-
Благодаря Ви julyanvonemona .Добре е,че се появи аз13,иначе щях да ви помоля за повече съвети,а пък вие щя хте да ми отговорите,че бог дава....... аз13?Към първия ви въпрос към мен мисля,че отговор трябва да получите от нотариусите.Към "всеки купувач е длъжен да следи за интересите си",отговорът ми е че точно за това съм във форума."Дано не сте дали много пари."Благодаря ви за загрижеността.Не ми цитирайте пар.6 и8 ЗУТ,а ми вие ги прочетете по внимателно.По горе съм ви писал ,че съм се съветвал с юристи,ама съм пропуснал определението–НЕРАЗБИРАЩИ
- joni75_od
- Нов потребител
joni75_od. Всезвестен съм с правописните си грешки, но моля много да ме извините. Едва разбрах смисъла на последният Ви пост и то след няколкократно препрочитане. Все пак признателен съм Ви за благодарностите.
-
Ако неуредените сметки по регулация са откъм улицата, защото навремето е било предвидено озеленяване и тротоар, но сега това не е отразено в кадастралната карта, пак ли се смята, че имотът е с неуредени сметки? Или това означава, че отпада предвиждането за тротоар и вече имотната граница е и регулационна? Това означава ли, че в имота не може да се строи? Защо главният архитект отказва издаването на скица (виза) за строителство? Какъв е начинът да се сдобием с такава? Към каква институция и специалисти трябва да се обърнем?
- gremlin
- Младши потребител
1. Не, не означава;
2. Не, не означава - в общия случай;
3. Главният архитект следва да посочи мотиви за отказа си - моля, споделете тези мотиви;
4. Начинът да се сдобиете със скица (виза) е да подадете заявление, и да получите отговор на него, и тъй нататък;
5. Обичайно - първо към общинската администрация. После - към архитект и/или юрист - по Ваша преценка, според обстоятелствата.
2. Не, не означава - в общия случай;
3. Главният архитект следва да посочи мотиви за отказа си - моля, споделете тези мотиви;
4. Начинът да се сдобиете със скица (виза) е да подадете заявление, и да получите отговор на него, и тъй нататък;
5. Обичайно - първо към общинската администрация. После - към архитект и/или юрист - по Ваша преценка, според обстоятелствата.
- goblin
- Потребител
Ако по предвиденото озеленяване е физвършено отчуждаване Улично регулационната линия следва да е отразена в КК, като имотна граница!
-
Много благодаря за конкретните отговори!
Главният архитект посочва като основание да отказа си неуредени регулационни сметки. Оказа се, че при въвеждането на новата кадастрална карта е допусната грешка. Сега сме наели фирма за отстраняване на тази грешка и сме се споразумяли със съседа да направим доброволно прехвърляне. Границата на имота откъм улицата в кадастралната карта включва предвидените за озеленяване площи. Чудех дали трябва да предприемем нещо и за уличната регулация преди да подадем молба за виза или проблемът е бил само за вътрешните линии? Възможно ли е отново да ни се откаже виза заради уличната регулация?
Консултирах се с юристи и получих странното обяснение, че отказът на гл. архитект е неправомерен.Визата трябвало да отразява разминаването, а не да ни се отказва издаването й??? Смятам да потърся и архитект - дано ми се изяснят нещата.
Главният архитект посочва като основание да отказа си неуредени регулационни сметки. Оказа се, че при въвеждането на новата кадастрална карта е допусната грешка. Сега сме наели фирма за отстраняване на тази грешка и сме се споразумяли със съседа да направим доброволно прехвърляне. Границата на имота откъм улицата в кадастралната карта включва предвидените за озеленяване площи. Чудех дали трябва да предприемем нещо и за уличната регулация преди да подадем молба за виза или проблемът е бил само за вътрешните линии? Възможно ли е отново да ни се откаже виза заради уличната регулация?
Консултирах се с юристи и получих странното обяснение, че отказът на гл. архитект е неправомерен.Визата трябвало да отразява разминаването, а не да ни се отказва издаването й??? Смятам да потърся и архитект - дано ми се изяснят нещата.
- gremlin
- Младши потребител
julyanvonemona написа:Ако по предвиденото озеленяване е физвършено отчуждаване Улично регулационната линия следва да е отразена в КК, като имотна граница!
Не, не е извършено отчуждаване. В новата кадастрална карта не е означена предишната площ за тротоар. Имотът си е в пълен размер. Сегашната линия откъм улицата регулационна ли е?
- gremlin
- Младши потребител
Ако имотът Ви е урегулиран - всичките линии са регулационни.
- goblin
- Потребител
В кадастралната карта регулационни линии няма! Запомнете го!
-
Става въпрос за поземлен имот, в които имаше УПИ, което не включваше площта, предвидена за тротоар. В новата кадастрална карта тази площ си е към имота и въобще не е очертана, нито спомената като предвидена за тротоар и озеленяване. Затова попитах дали откъм улицата можем да смятаме, че линията е регулационна?
Кадастралната карта не отразява ли регулацията всъщност? Много заплетено ми се струва всичко. Без архитект няма да се справим, май! Ще изчакам да видя геодезистите какво ще кажат. Благодаря за отделеното време!
Кадастралната карта не отразява ли регулацията всъщност? Много заплетено ми се струва всичко. Без архитект няма да се справим, май! Ще изчакам да видя геодезистите какво ще кажат. Благодаря за отделеното време!
- gremlin
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|