начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Разрешително за строеж (дефакто въстановявам разбита ограда)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разрешително за строеж (дефакто въстановявам разбита ограда)

Мнениеот dracata » 07 Дек 2011, 19:16

От общината ми искат да си извадя разрешение за строеж и тогава да си въстановя разбитата ограда (подмяна на счупени циментови колове+нова оградна мрежа).Линията на границата е трасирана от геодезическа фирма,в мое присъствие+съседа,техничката на селото и кмета.Аз им поисках протокол за щетите,но те отказват да издадът такъв.Щял съм да си направя каквато си искам ограда след като ми издадът въпросното разрешение.Имота ни е наша собственост закупен през 1962г.Построена е еднофамилна къща като оградата е поставена от баща ми и съседа ни (сегашния съсед,който закупи част от съседния имот разби оградата преди 1 година с претенции че съм му бил навлязъл в неговия имот). :( :( :(
dracata
Потребител

Re: Разрешително за строеж (дефакто въстановявам разбита огр

Мнениеот dracata » 08 Дек 2011, 09:58

Когато е закупил имота баща ми е платил всички видове такси и без такова разрешително мога ли да си въстановя оградата,ще понеса ли санкции от общината(глоби,актове и т.н.) :( :( :(
dracata
Потребител

Мнениеот dim0_1 » 08 Дек 2011, 15:24

Оградата е строеж по смисъла на ЗУТ. За изграждане на ограда е необходимо разрешение за строеж, но не се одобряват инвестиционни проекти, а само конструктивно становище.
Вижте този линк за повече информация. http://www.geoimot.com/index.php?lang=b ... Q&faqId=31
Ако изискванията на закона не са спазени, то строежът ще е незаконен и следователно ще подлежите на санкциониране - премахване на строежа и глоба.
Възстановяване на строеж е допустимо, ако е бил разрушен, но издаденото за него разрешение все още е действащо (чл. 153 (2) ЗУТ Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.) Доколкото разбирам разрушената ограда е построена много отдавна, т.е. вашият случай не е такъв.
dim0_1
Младши потребител

Мнениеот dracata » 12 Дек 2011, 23:54

Пояснявам,не съм навлязъл в двора(имота)на съседа.Два пъти е трасирана границата-първия с координати от Агенцията по кадастъра-тези координати са от 1970г.-няма как аз да съм ги подправил,просто тогава съм роден.Втория път с координати от общината-целия геодезически екип беше строен да мери границата,подписите на всички са на протокола с изключение на въпросния съсед.И първия и втория път се видя,че няма местена ограда от моя милост към съседния имот,даже и двете замервания показаха,че аз съм на загуба около 5-7см.,ако искаме да бъдем точни,трябва да ''местя''оградата към съседа.Баща ми я е поставил там значи там трябва да бъде.Няма преместена,изместена,изкривена ограда,тя(оградата) си беше там до деня в който съседа сам реши,че не била на правилното място и ми я разби. :( :( :(
dracata
Потребител

Мнениеот dim0_1 » 14 Дек 2011, 16:06

Уточнете питането си. От първия ви пост останах с впечатление, че питате дали можете да построите оградата отново без разрешение за строеж и ако го направите дали подлежите на санкция.
Въпросът с местоположението на оградата е само частично свързан с изискванията за застрояване. Така или иначе когато се снабдите с разрешение за строеж от общината ще ви определят строителна линия.
Ако питате дали можете да търсите обезщетение от съседа си, задето е разрушил оградата - отговорът е положителен. В резултат на негови виновни действия сте претърпели вреди и той трябва да ги поправи. Разбира се всичко е въпрос на допълнителни проучвания и доказване.
dim0_1
Младши потребител

Мнениеот goblin » 14 Дек 2011, 18:57

Няма никакъв проблем да си възстановите оградата, без да е необходимо издаването на разрешение за строеж. Бетонните колове се чупят, дори без съседите да им "помагат". Оградната мрежа ръждясва, и тъй нататък. Това е текущ ремонт по смисъла на чл. 151 (1), т. 4 от ЗУТ. Виж, ако със съседа си имате спор за собственост - това е съвсем друга работа. Вашият адвокат ще Ви помогне да заведете иск по чл. 109а от ЗС, ако работата опре до там.
goblin
Потребител

Мнениеот dim0_1 » 19 Дек 2011, 16:16

Дали се отнася до строеж (основен ремонт) или текущ ремонт е въпрос на СТЕ обикновено при обжалване на заповеди за премахване на незаконни строежи. В такива случаи биха се преценявали множество фактори като степента на увреждане на старата ограда, наличието на нови строителни работи (изливане на бетон например), дали линията на старата и новата ограда съвпадат напълно и т.н. В практиката има редица решения, които се в полза и на двете твърдения. Доколкото текущият ремонт е "подобряването и поддържането в изправност" е много вероятно при изцяло разрушена ограда да не става въпрос за това. Основният ремонт е строеж и за него се изисква Разрешение за строеж. При всички случаи е по-добре да се подсигурите срещу възможността оградата да бъде констатирана като незаконна още повече предвид факта, че и служителите в общината твърдят необходимост от Разрешение за строеж.
dim0_1
Младши потребител

Мнениеот dracata » 12 Яну 2012, 23:00

Утре,подавам документи за конструктивно становище за оградата (телена мрежа+циментови колове),границата е трасирана от геодезисти с протокол+още един протокол от общината.Съседа не е съгласен и с 2 двата протокола,техника от общината каза,че няма да имам проблеми от общината за издаването на разрешителното за строеж.Становището=100лв.,разрешителното от общината=50лв.Мрежата=220лв.,коловете 1брой=12лв.-за обща дължина=40-45м.,закупих 25броя=300лв.Общо около 650-670лв.След изграждането на оградата мога ли да я застраховам,точно тази от към войствения съсед.Нарочно не слагам труда си,защото ще я изграждам сам.Какви изненади мога и да очаквам от въпросния съсед,тъй като преди изграждането на оградата трябва,да се премахнат(изрежат) няколко саморасли дървета около 5-6 на брой които се намират на границата,и двамата със съседа имаме изпратени протоколи за тяхното премахване,съседа категорично отказва да бъдат изрязани,защото границата видете ли не била там където са поставили маркировъчните колчета геодезистите.Аз съм собственик от 45години на имота си,а той ми е съсед от 18г. :?: :?: :?: :?:
dracata
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Яну 2012, 08:48

goblin-e goblin-e! видно от този линк viewtopic.php?f=26&t=48296&p=480557#p480557 е, че чл.151 ЗУТ Ви е легнал на сърцето. Като имам предвид че drakata e създал и темата "какво означава синята граница", аз залагам на съвсем различна ситуация, при която чл.151 ЗТСУ следва да го забравите за известно време. Ето я!
Както drakata съообщава, оградата му е трасирана през 1970г. Има голяма (да не кажа абсолютна) вероятност тогавашните общинарски чиновници да са дали линия за тази ограда според регулационната линия без да са отчетени изискванията на чл.39 ЗПИНМ, респективно §102 ППЗПИНМ. Т. е. имало е придаваемо по регулация място, което не е било заплатено и така действително, оградата и направена в имота на съседа и то не по вина на drakata, а по вина на общинарите. Идва обаче видюв ден наречен §8 (1) ПР на ЗУТ и ЗКИР в резултат на което в кадастралната карта се отразява имота в собственост такава каквато е била преди регулацията, която не е приложена нито според цитираните от ЗПИНМ и ППЗПИНМ разпредби, нито след това според чл.111 и 112 ЗУТ, нито в сроковете по §6 (2) и (4) ПР На ЗУТ. По този начин счупените колове на оградата се оказват в имота на съседа, а след като това е така естествено за за новата (по старата имотна граница) ограда си требе ново разрешение за строеж!
Разбира се това е само моя догатка но тя носи 90% основание за достоверност. Ако имам необходимите документи увереността ми ще се превърне в материален факт.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот dracata » 13 Яну 2012, 11:40

В отговор на julyanvonemona въпроса за синята линия е за друг различен имот от този с разбитата ограда.Координатите от Агенцията по кадастъра съвпаднаха с тези на общината с разлика от около 3-5см.Пак подчертавам аз по тези координати трябва да ''навляза'',близо 5-7см.-широчината на циментов кол=10см.,значи поставям мрежата от към съседа,а коловете към мен и не търся тези 5-7см.Координатите съвпаднаха със местоположението на старата(разбитата)ограда.Няма навлизане и не общинарите са виновни,просто съседа е малко с повече инат,самочувствие....аз съм бил подправил координатите в общината,в агенцията по кадастъра,с цел завземане на имота му и други врели-некипели.Ходих за конструктивно становище,в 3(три),фирми ми се учудиха,че общината ми иска КС за ограда от циментови колове+оградна телена мрежа,в четвъртата позвъниха тук-там и се заеха да ми го издадът,но преди това и те се чудеха как да ми откажат (даже ми поискаха виза,за строеж от общината) за което аз не знаех,че и такъв документ трябва.... :cry: :cry: :cry:
dracata
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Яну 2012, 13:11

dracata, моля ако можете отговорете ми дали по завареният с оградата имот синята и черна линия по регулационния план съвпадат!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот dracata » 13 Яну 2012, 13:32

Пояснявам,питането ми за червената и синята линия,няма нищо общо с разбитата ограда.Това се отнася за друг имот,друг парцел.Първото трасиране на оградата е с координати от Агенцията по кадастъра-2009г.,а второто по повод жалба на заинатилия се съсед извършено от геодезисти на общината-2011г.Имам издадени протоколи от геодезистите и от общината.Всичко съвпада няма изменение.Той съседа пуснал жалбата срещу общинските геодезисти,че видите ли те не били съвестно си били свършили работата,този протокол,за мое учудване беше абсолютно безплатен,а първия от 2009г.заплатихме солидарно по 40лв.=80лв.за три точки по общата ни граница,той от тогава твърди,че аз съм бил подправил координатите.Координатната система е от 1970г.,и няма как да се променят,доста е сложно,така поне ми обясниха от Агенцията по геодезия,картография и кадастър.
dracata
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Яну 2012, 15:00

може би пак не съм догледал ама разбах че по регулационен план от 1970г нещата са такива. Кога е одобрен последния регулационен план?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация