начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

покупка на жилище /АТЕЛИЕ/ на акт 14

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покупка на жилище /АТЕЛИЕ/ на акт 14

Мнениеот rexxx » 06 Окт 2011, 22:50

Моля Ви да ме осветлите по няколо въпроса относно покупка на жилище /АТЕЛИЕ/ на акт 14.
Собственикът, от който ще купувам /не е строителя а частно лице/, което има нотариален акт ,според който той го е купил от предишният собственик на цена доста под данъчната оценка. Ситуацията е такава - строителят фалира и изоставя строежа почти на финала, съкооператорите намират нов строител, който поема задълженията на стрия и прави нови договори със всички за завършване на строежа до края на април 2012. На блока наистина му остават съвсем малко неща за довършване /парапети, входна врата и др. дребни неща/. За сега има САМО АКТ 14, но всички апартаменти и ателиета са продадени като на собствениците са издадени нотариални актове...
Аз ще съм третият собстеник, изглежда двамата преди мен не са имали възможност и търпение да чакат АКТ 16.
Засега съм направил предварителен договор и съм платил капаро...

Въпроса ми е:
----------------------------------------------------------------------------------------------
1. Важи ли предварителният договор ако не е направен при нотариус?
2. Какви документи ще са нужни за изповядване на сделката пред нотариус?

----------------------------------------------------------------------------------------------

Четох по форумите за следните документи:
Документи, които се изискват от КУПУВАЧА:
* Лична карта карта или документ за самоличност

- При сключване на окончателен договор за покупко-продажба /Нотариален акт/. Всички документи трябва да бъдат представени на нотариуса в оригинал.
Документи, които се изискват от ПРОДАВАЧА:
* Лична карта - за физическите лица или лична карта на управителя и документи на фирмата /актуално състояние и др/ - съответно за юридическите лица.
* Документ за собственост на имота или земята
*Договор за прехвърлено право на строеж върху дворното място, в което се изгражда сградата;
* Актуална скица – виза за проектиране;
* Разрешение за строеж;
* Одобрени архитектурни проекти;
* Протоколи за заверени коти и нива /към текущия момент/;
* Удостоверение за данъчна оценка на имота;
* Удостоверение за наличие/липса на вещни тежести;
* Други документи според особеностите на имота.

Със ЗЕЛЕНО са документите които сме подготвили, а с ЧЕРВЕНО - тези които НЯМАМЕ!!!
Незнам и как бихме могли да се сдобием с оригиналните такива, след като строителят все още е на етап "в строеж" и едва ли ще ни даде "архитектурните проекти" на блока или пък "протоколи за заверени коти и нива" и т. н.
Притеснява ме и факта че АТЕЛИЕТО, което искам да купя се води втори подпокривен етаж /демек в най-високото/ и височината вътре е около 2.30-2.40 максимум./ Все едно че в последният момент са решили да го направят използваемо /само колкото да не остава празен таван/, и ако са си позволили да задигнат малко извън проекта ,колкото да може да влиза човек вътре - значи лесно може да се окаже незаконно и да има последствия! Как мога да изключа тези подозрения???

МОЛЯ - Отговорете ми скоро защото срока по предв. ми договор ТЕЧЕ... БЛАГОДАРЯ на ВСИЧКИ, които ще вземат отношение!!!
rexxx
Нов потребител

Re: покупка на жилище /АТЕЛИЕ/ на акт 14

Мнениеот teogeo » 09 Окт 2011, 19:55

Хубаво де, ама отпушете си личните съобщения, иначе смисълът да пишете такива е нулев - няма как да Ви се отговори.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот rexxx » 09 Окт 2011, 20:41

Благодаря за забележката... скоро направих регистрация във форума и не бях забелязал... Е сега се надявам вече да имам някакъв отговор след 3 дни мълчание... изпълнено с много напрежение!!! По професия сме художници с жената /демек - отвеяни личности/ и сме много на тъмно в тази област... Ако някои се опита да помогне ще сме много благодарни, готови сме и да си платим на някой адвокат специалист, но незнам дали ще ни е по джоба. За съжаление с въпросната покупка оставаме на "0" /ако въобще се състои - дай боже.../
rexxx
Нов потребител

Мнениеот dim0_1 » 22 Ное 2011, 13:14

Да предварителният договор е действителен. Няма изискване за нотариална заверка на подписите. Писмената форма е достатъчна (чл. 19(1) ЗЗД "Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма").Въпреки че вече сте подписали предварителен договор е добре да знаете, че срещу него не получавате собствеността върху имота, а само обещанието, че ще го придобиете впоследствие с окончателния договор. Не става ясно вие от кого придобивате, но ако и предишните "собственици" имат само предварителни договори, то собственикът на ателието е все още лицето, което притежава правото на строеж (собственика на земята или лицето, в полза на което има учредено право на строеж). Ако това е така, то не се притеснявайте за строителната документация, продавачът ще я подсигури при нотариалната сделка- иначе няма как да докаже собствеността си върху сградата. Сградата се смята за възникнала като самостоятелен обект от момента, в който се приключи грубият строеж. Той се удостоверява с акт на общинската администрация по чл. 181(2) ЗУТ, за който пък е необходимо да има издаден Акт 14. Това е и моментът, в който някой от строителите искат да прехвърлят собствеността, за да получат остатъка от цената като плащане по договор за СМР (довършителни работи).Тъй като твърдите, че другите собственици вече имат Акт 14 и от информацията, която давате не става съвсем ясно, то ако придобивате от собственик, който е придобил правото на собственост от строителя на акт 14, то тогава документите за стоежа не са необходими, а собствеността се доказва с неговия нотариален акт.
Що се отнася до документите, те са основно 3 групи - относно имота, относно купувача и относно продавача. Повечето от тях трябва да се подготвят от продавача. От вас се иска само лична карта и няколко декларации, които се попълват при нотариуса.
Относно незаконността на строежа ще трябва да се консултирате по-подробно. Имайте предвид, че така описана сделката има твърде много рискове. Най-същественият е от плащане на голяма част от цената без реална гаранция за завършване на обекта, такъв какъвто си го представяте. По-добре е да се консултирате внимателно с някой специалист. Спестените пари могат да ви излязат твърде скъпо за една наглед "много изгодна сделка".
dim0_1
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба