- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот по данъчна оценка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Покупка на имот по данъчна оценка
Предстои ми изповядване на сделка пред нотариус за имот под 10 000 лв. Уговорено е сделката да мине по данъчна оценка. Искам да преведа реалната цена (сумата надхвърля данъчната оценка многократно) на продавача по банков път 2 дена преди сделката, като в основанието на превода запиша "Покупка на имот". Продавача обаче не иска в основанието да пиша това а примерно "Захранване на сметка".
Не можах да разбера какъв е проблема на продавача. Ако се съглася на техния вариант има ли риск за мен?
След приключване на сделката имаме устна договорка ползвателя на имота да остане да го ползва още известно време (1 месец) безплатно. Необходимо ли е да се сключи договор за безвъзмездно ползване? Можете ли да ми предложите текст за договор за безвъзмездно ползване?
Не можах да разбера какъв е проблема на продавача. Ако се съглася на техния вариант има ли риск за мен?
След приключване на сделката имаме устна договорка ползвателя на имота да остане да го ползва още известно време (1 месец) безплатно. Необходимо ли е да се сключи договор за безвъзмездно ползване? Можете ли да ми предложите текст за договор за безвъзмездно ползване?
- penev75
- Младши потребител
Re: Покупка на имот по данъчна оценка
Не можете да платите, примерно, 50 000 лв за имот, след като по документи го купувате за 10 000 лв. За какво плащате останалите 40 000? От гледната точка на продавача - на какво основание получава по-голямата сума, след като продава имота за по-малката? Що се отнася до втория Ви въпрос - отложеното предаване на владението може да се опише в самия нотариален акт. Изобщо - и двамата (продавач и купувач) ми се виждате много смели хора. Защо не се консултирате с някой адвокат?
- goblin
- Потребител
penev75 написа:Искам да преведа реалната цена (сумата надхвърля данъчната оценка многократно) на продавача по банков път 2 дена преди сделката, като в основанието на превода запиша "Покупка на имот". Продавача обаче не иска в основанието да пиша това а примерно "Захранване на сметка".
В случая, основанието за превода, Ви е най-малкия кахър......
goblin написа:Изобщо - и двамата (продавач и купувач) ми се виждате много смели хора. Защо не се консултирате с някой адвокат?
"смели" не е точната дума....
Последна промяна n_ikito на 30 Сеп 2011, 12:12, променена общо 1 път
- n_ikito
- Активен потребител
Всъщност става дума за 8500 лв, а не за 50000. По предварителен договор сумата на която сме се договорили е 8500 лв. Сделката ще се изповяда пред нотариус на 1800 лв.
Тук става въпрос за превеждането само на 7650 лв.
Адвокат ме посъветва да изповядаме сделката на реалната цена. Смятам да го послушам, за да ми е спокойно.
На продавача жена му е адвокат!
Адвокат ме посъветва да изповядаме сделката на реалната цена. Смятам да го послушам, за да ми е спокойно.
Последна промяна penev75 на 30 Сеп 2011, 13:14, променена общо 2 пъти
- penev75
- Младши потребител
Здравейте,
смятам че трябва да запишете релната цена в акта, защото декларирате че това е релната сума по сделката , щом продавачите са адвокати , трябва да знаят най -добре !
смятам че трябва да запишете релната цена в акта, защото декларирате че това е релната сума по сделката , щом продавачите са адвокати , трябва да знаят най -добре !
- venilaif
- Нов потребител
penev75 написа:Всъщност става дума за 8500 лв, а не за 50000. По предварителен договор сумата на която сме се договорили е 8500 лв. Сделката ще се изповяда пред нотариус на 1800 лв.
Нищо лично към колегата (съпруга), но щом продавачът настоява сделката да се сключи на цена "в пъти" по-ниска от реално договорената в предварителния договор сума, и втори момент в платежното нареждане като основание да се запише "подхранване на сметка", имате сериозно основание да изострите вниманието си и оттук нататък да действате с колега адвокат.
-
Melly - Старши потребител
Препоръчайте ми адвокат в Стара Загора
- penev75
- Младши потребител
Неуредени регулационни отношения?
Закупих имота с помощта на адвокат. Сделката изповядахмена реалната цена на която придобивам имота. След 2 седмици ще си взема нотариалния акт, но старият нотариален акт пише, дворно място от 840 кв. м. заедно с постройките. За една от границите на имота пише, че има неуредени регулационни отношения за 50 кв. метра придаващи се по регулация към горната квадратура на парцела. Подобен е и текста в новия нотариален акт.
По скицата от общината пацела е 890 кв. м.
Какво означава това?
Притежавам ли ги тези 50 кв.м.?
Ако ли не какво трябва да направя за да ги притежавам?
Кой трябва да извикам за да ми определи реалните граници на имота?
Какво означава това?
Притежавам ли ги тези 50 кв.м.?
Ако ли не какво трябва да направя за да ги притежавам?
Кой трябва да извикам за да ми определи реалните граници на имота?
- penev75
- Младши потребител
1. Не, не ги притежавате - освен при определени условия;
2. Какво трябва да направите - зависи от много неща, например:
2.1. От чий имот се придава тази площ?
2.2. Кога е приет ПР, според който се придава?
2.3. Включени ли са в сегашните граници на имота, и откога?
2.4. ...също и някои други въпроси, които биха възникнали, ако си отговорите на горните;
3. Можете да се обърнете към геодезист - правоспособно лице по ЗКИР.
2. Какво трябва да направите - зависи от много неща, например:
2.1. От чий имот се придава тази площ?
2.2. Кога е приет ПР, според който се придава?
2.3. Включени ли са в сегашните граници на имота, и откога?
2.4. ...също и някои други въпроси, които биха възникнали, ако си отговорите на горните;
3. Можете да се обърнете към геодезист - правоспособно лице по ЗКИР.
- goblin
- Потребител
Re: Неуредени регулационни отношения?
penev75 написа:Закупих имота с помощта на адвокат. Сделката изповядахмена реалната цена на която придобивам имота. След 2 седмици ще си взема нотариалния акт, но старият нотариален акт пише, дворно място от 840 кв. м. заедно с постройките. За една от границите на имота пише, че има неуредени регулационни отношения за 50 кв. метра придаващи се по регулация към горната квадратура на парцела. Подобен е и текста в новия нотариален акт.
Какво означава това?
И аз се чудя, ... ЩО за сделка???
Но е дълго и сложно за обясняване. Не и тук.
-
Melly написа:penev75 написа:Закупих имота с помощта на адвокат. Сделката изповядахмена реалната цена на която придобивам имота. След 2 седмици ще си взема нотариалния акт, но старият нотариален акт пише, дворно място от 840 кв. м. заедно с постройките. За една от границите на имота пише, че има неуредени регулационни отношения за 50 кв. метра придаващи се по регулация към горната квадратура на парцела. Подобен е и текста в новия нотариален акт.
Какво означава това?
Защо? Какво и е на сделката?
- penev75
- Младши потребител
penev75 написа:Melly написа:penev75 написа:Закупих имота с помощта на адвокат. Сделката изповядахмена реалната цена на която придобивам имота. След 2 седмици ще си взема нотариалния акт, но старият нотариален акт пише, дворно място от 840 кв. м. заедно с постройките. За една от границите на имота пише, че има неуредени регулационни отношения за 50 кв. метра придаващи се по регулация към горната квадратура на парцела. Подобен е и текста в новия нотариален акт.
Какво означава това?
Защо? Какво и е на сделката?[/quote
Как какво и е? Вие не разбирате ли, че не е решен един от най - важните въпроси преди разпоредителното действие - относно границите на имота и придаваемата част от 50 кв. метра!? Сега остава да стоите и да се питате какво всъщност е направено и дали е направено както трябва.
- nk7702n
- Старши потребител
penev75 написа:Закупих имота с помощта на адвокат.
Ако твърдението е вярно, това означава на първо място, че не сте попаднали на читав адвокат, а и по-важното, не сте попаднали на читав нотариус, който най-малкото да ви разясни какво купувате, а и се съмнявам той/тя да не си е "опекъл" (оборима презумпция) нещата.
-
Могли са да Ви обяснят по-подробно нещата, но не са. А и да бяха - въпроси № 2 и № 3 от питането Ви пак щяха да си стоят на дневен ред. Не е толкова черен дяволът, не се притеснявайте.
- goblin
- Потребител
goblin написа:Могли са да Ви обяснят по-подробно нещата, но не са. А и да бяха - въпроси № 2 и № 3 от питането Ви пак щяха да си стоят на дневен ред. Не е толкова черен дяволът, не се притеснявайте.
То "окък...то" може и да продължи, колко му е.
Само едно не мога да разбера. Като не си юрист, що си пъхаш гагата там, където не ти е работа.
П.П. Поднасям извинение на питащия за отклонението/откровението към goblin.
-
Melly написа:Само едно не мога да разбера. Като не си юрист, що си пъхаш гагата там, където не ти е работа.
Що, само за юристи ли е запазено правото да "окъкват" работата? Простосмъртните трябва само да "изгрибат", така ли? Брех, да му се не види!
П.П. И аз се извинявам, и прочее...
- goblin
- Потребител
В крайна сметка от отговорите Ви не разбрах почти нищо.
Като си взема нотариалния акт ще си потърся читав адвокат и ще се оправя със ситуацията.
Между другото нотариуса ми обясни, е разликата се дължи на това, че имота е трапецовиден, а през еди коя си година е трябвало парцелите да се променят в такива с правилна форма. На скицата ги има нарисувани и двете форми. Едната е по-малка от другата с 50 кв.м.
Явно този форум е САМО ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Благодаря Ви все пак за отговорите и не се карайте за глупости.
Като си взема нотариалния акт ще си потърся читав адвокат и ще се оправя със ситуацията.
Между другото нотариуса ми обясни, е разликата се дължи на това, че имота е трапецовиден, а през еди коя си година е трябвало парцелите да се променят в такива с правилна форма. На скицата ги има нарисувани и двете форми. Едната е по-малка от другата с 50 кв.м.
Явно този форум е САМО ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Благодаря Ви все пак за отговорите и не се карайте за глупости.
- penev75
- Младши потребител
penev75 написа:В крайна сметка от отговорите Ви не разбрах почти нищо.
"Неуредени регулационни отношения" във Вашия случай означава неприложена регулация по смисъла на § 8 (1) от ПР на ЗУТ. Възможните действия, които можете да предприемете, са описани в ал. (2). Имайте предвид, че не можете да строите в имота, докато не реализирате една от предвидените там възможности.
- goblin
- Потребител
В същност сделката може да бъде изповядана и без да се взимат под внимание последиците от §8 ПР на ЗУТ. Въпроса е какво следва да е описано в нотариалния акт.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Аз останах с впечатлението, че въобще описанието на границите на придобития имот е неясно, щом човекът не знае какво точно е придобил. Ама, не знаем точния текст на НА, все пак.
- nk7702n
- Старши потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|