начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

присъединяване към В и К мрежа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

присъединяване към В и К мрежа

Мнениеот zarkoenko » 15 Сеп 2011, 19:51

здравейте.В момента имам проблем с присъединяването към В и К мрежата,защото съм отдалечен на около 200метра при,което ми беше даден отказ за свързване към В и К и казаха,че трябва да мина на собствен водоизточник(сондажен кладенец за битови нужди) .Имотът ми е с променен статут "Обществено обслужващо застрояване".Може ли да се сключи предварителен договор с Басейнова дирекция за ползване на сондажен кладенец при,което да го представя в общината и да получа разрешение за строеж?Знам,че процедурата с узаконяване на сондаж е много бавна а имам проект и всичко останало за започване на строеж.благодаря предварително за отговорите.
zarkoenko
Младши потребител

Re: присъединяване към В и К мрежа

Мнениеот goblin » 15 Сеп 2011, 20:01

zarkoenko написа:Може ли да се сключи предварителен договор с Басейнова дирекция за ползване на сондажен кладенец при,което да го представя в общината и да получа разрешение за строеж?

Не, не може.
goblin
Потребител

Мнениеот zarkoenko » 15 Сеп 2011, 20:36

Под "предварителен договор" искам да кажа,че ще подам молба за водоползване и ще си платя таксата.съответно с този документ,който ми издадат да го представя като предварителен договор за да ми издадат строително разрешение а в процеса на строеж да си наема хидрогеолог за съответната документация и узаконяване.
zarkoenko
Младши потребител

Мнениеот via_victoria » 15 Сеп 2011, 21:05

не е ли по-лесно да си одобрите проект за външно ВиК захранване, а после да въведете обекта в експлоатация със сондаж?
via_victoria
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 15 Сеп 2011, 21:08

А ако от сондажа изобщо не излезе вода? Ако излезе течност, която не става за употреба?

А... ВиК не се ли навиват на врътката да изградите и да им "харижете" тия 200 метра водопровод?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот zarkoenko » 15 Сеп 2011, 21:28

водата излиза на 5-я метър и е неограничено количество,защото съм на сто метра от река.
zarkoenko
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 15 Сеп 2011, 21:36

Това е във вашия случай, но не е приложимо винаги. Затова закона е затворил вратичката. А не може специално заради вас да се наруши закона. Там пише - разрешение за строеж само при вода в имота.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот zarkoenko » 16 Сеп 2011, 13:24

посъветвайте ме как да мина по евтино ако е възможно без В и К.
zarkoenko
Младши потребител

Мнениеот goblin » 16 Сеп 2011, 14:48

Няма евтин и бърз вариант, за съжаление. ЗУТ изисква "разрешително за изграждане на водовземно съоръжение за подземни води и/или разрешително за водовземане, и/или разрешително за заустване на отпадъчни води, издадени по реда и в случаите, предвидени в Закона за водите". Там пък е предвидена процедура по издаване на такова разрешително, свързана с много съгласувания, ОВОС, и тъй нататък. По изключение е установен уведомителен режим за кладенците "за собствени потребности от граждани - физически лица", но Вашият случай очевидно не е такъв.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 16 Сеп 2011, 20:37

Не забравяйте, че при вариант собствен сондаж Вие трябва да направите съответните лабораторни проби и да удостоверите, че водата има хигиенни качества за питейно- битова вода. И това трябва да го правите след това периодично. Т.е. Вие трябва да изпълнявате функцията на ВК- фирма. Ще Ви излезе доста солено във времето. Така че моят съвет е- ориентирайте се към връзка с водопровода на ВК.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот zarkoenko » 16 Сеп 2011, 21:46

водата ще се използва само за битови нужди и няма да се пие.преди време имах разговор с хидрогеиолог и той каза,че веднъж годишно се носят проби за изследване а когато е за пиене мисля,че беше на три месеца.лошото е че съм много отдалечен от водопровода а той се намира от другата страна на пътя.за да изградя водопровод до имотът ми трябва да го съгласувам с 10 инстанции,проектиране,тръби минимум Ф90 около 180-200метра и куп други неща а времето не го слагам.идеята ми беше да имам някакво временно разрешение за вода по време на строежа и заедно с това да си узаконя сондажа.а всички тези крайпътни ресторанти,автосервизи,магазини как се справят с водата след като са на километри от В и К мрежата.
zarkoenko
Младши потребител

Мнениеот goblin » 17 Сеп 2011, 09:53

zarkoenko написа:водата ще се използва само за битови нужди и няма да се пие.

Няма такъв филм! Щом тече от чешмата - трябва да може да се пие. Водата за готвене, миене и т. н. също трябва да е с питейни качества. Тази за миене на коли може да не е.
Щом Ви трябва сондаж - правете си го. Нямате кой знае какъв избор.
goblin
Потребител

Мнениеот zarkoenko » 17 Сеп 2011, 15:47

има много обществени обекти на,които има табели с надписи показващи,че водата е само за миене а не за пиене.обекти за,които се сещам са бензиностанцийте(не всички).
zarkoenko
Младши потребител

Мнениеот goblin » 19 Сеп 2011, 19:52

Има, вярно е. Има обаче и нормативи. Някои не ги спазват - и това е вярно. Е, и?
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2011, 21:01

zarkoenko самият аз съм единствено на собствен водоизточник - от края на осемдесетте, когато т.н. басейнови дирекции не знаеха на кой свят са. След влизането на сегашния Закон за водите в сила, дойдоха не'кви чичовци от басейнова дирекция и разлепиха съобщения да отидем в централата във Варна и да декларираме че ползваме водата само за битови нужди. Без да съм навътре в Закона за водите знам че и сега е възможно водоползване на собствен водоизточник, но ако става въпрос за нуждите на търговец по смисъла на ТЗ требе да си сложиш и водомер на източника. Разбира се съответните инвестиционни проекти и РС си требе парекселанс независимо дали си търговец или раб Божи
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация