начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Суета, суета....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Суета, суета....

Мнениеот vanbo » 07 Авг 2011, 14:39

Здравейте,
Преди около 6 години закупихме имот / къща и двор / в село, близко до града. С нотариален акт и скица, оговаряща на реалните сегашни граници. Почти в центъра на селото. Около мен съседите са били от един и същ род и много много не са се съобразявали със закони и нормативи- например, дърветата и от двете страни са до самата полуигнила телена мрежа, която ни дели. Мен това изобщо не ме вълнуваше - по-важно за нас са добрите междусъседски отношения. Да, но съседът почина внезапно и имота беше закупен от един мой стар приятел и нов бизнесмен. Амбициозен и със замах....Искал да има сигурни и близки хора за съседи, а имота ще го използвал за автопарк и гаражи за камионите си. Започнал процедура в Общината за построяване на масивна и висока ограда. Няма нищо лошо в това, но...
- веднага постави под съмнение реалността на границата, индикирана с изгнила мрежа и циментови колове от миналия век. Разбирам го човека и затова проверих в Общината - на компютъра двете линии/ синя и черна/ съвпадат. Служителите любезно ми обясниха, че всичко е точно по документи.
- Помоли ме да изместя мрежата с коловете на 50 см. към мен, докато направи масивната ограда!!??
- Започна да реже всички дървета до мрежата / към него/- а очаква замерване от Общината. Ами ако се окаже, че не е трябвало.Заявих му, че ако се окаже, че и 1м. да имам в неговото, не ми трябва.И това, което имам като подръжка ми е много.
-Днес / неделя / е извикал частен геодезист, "да замервал от спътниците..." Суетаааааа ..../ Извинете ме за лирическото отклонение/
Въпросите ми към Вас :
- в категорията " търпим обект " влиза ли телена ограда с почупени циментови колове от миналия век ? За другите изисквания по пар. 16 ал 1 от ПР на ЗУТ - отговаря.
- ако оня специалист - " със спътниците ", констатира 20 - 30 см. разлика, ще трябва ли да се махне мрежата ? А ако това стане и със замерванията от Общината ? Все пак реалността може и да е друга - никога не съм си представял, че ще започна да проверявам огради с рулетка.Така си е било много, много десетилетия преди нас...
- с подписите на двама ни/ със съпругата / трябва да му се разреши това строителство на ограда по- висока от 0,6 м. В началото на настоящата седмица заминавам командировка в София и ще отсъствам до края на месеца, може би. Как ще бъдем уведомени за поставяне на тези подписи и къде ще стане това ?
- може ли масивната си ограда да я издигне непосредствено до мрежата / от неговата страна/, ако аз не желая да я демонтирам тази проклета телена ограда? Спокойствието досега свърши, както се очертава...
- каква е гаранцията, че хората от Общината като дадат линия за оградата, той няма да я манипулира/измести колчетата/? Ние не живеем постоянно там. А той - да.

Благодаря Ви предварително за компетентните съвети и указания.
vanbo
Нов потребител

Re: Суета, суета....

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Авг 2011, 17:19

Цялото усукване е във връзка със „сянката„.

Тоест - не можеш да изградиш съоръжение на прага на имота на съседа, което да закрива светлината.

В това е идеята на закона, защото трябва да се съгласите, законите са изцяло изкуствено творение, не почиват на природна философия, а обхващат опитът на няколко поколения и т.н.

Така, че има идея в закона, която е важна за тълкуването.

Ами ако оградата е примерно 3 метра - нали от Вашата страна няма да има възможност за никаква растителност.

Иначе ако иска да си направи и 12 метрова ограда, но тя не трябва да препятства развитието на култури - най-често малинки, ягодки и т.н.

Не виждам смисъл в оградите, тъй като много лесно може да се прекачиш, а така или иначе не можеш да правиш всичко пред очите на другите хора, затова следва да имаш навик, да бъдеш културен пред съседа, а не да се криеш с ограда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот probcho » 07 Авг 2011, 20:21

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2011, 07:44, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Авг 2011, 21:55

Тук-таме се срещат т.нар. "тринагулачни точки", които са доста солидно поставени и са проверени многократно през годините. Замерването се извършва от такава точка. Преместването на такава точка е почти невъзможно. Така че не ви пречи да проверите замерването спрямо една такава точка.
Дали оградата ще бъде поставена на самата граница на имота (половината във вашия и половината в неговия) или само в неговия имот зависи от договореността между вас (писмена договореност). Без ваше разрешение той не може да вдига ограда с масивна част по-висока от 0.6 метра, дори и да се намира изцяло в неговия имот. Изобщо на 3 метра от границата на имота той не може да строи нищо по-високо от 0.6 метра без ваше съгласие.
За ограда с височина 2 метра се изисква проект и съгласуване в общината - като всеки строеж.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vanbo » 07 Авг 2011, 23:41

Добър вечер приятели,
Приятно съм изненадан от бързият и професионален отговар от Ваша страна.
Изглежда не съм предал правилно всичко от моите въпроси, защото не разбрах напълно няколко неща :
- и двата ли подписа за съгласие / на мен и съпругата/ трябва да бъдат положени пред нотариуса? Или пък ако изобщо не си направи труда да ни потърси за тези подписи ? Може ли да строи без тях ?
- ако " пропусне " да ни предостави за подпис протокола за трасиране - какви са последиците и нашите по- нататъшни действия?
- добронамерено сте разбрали иронията ми за " спътниците ", но наистина нямам намерение да доказвам, че нямам сестра...
Ако имате впредвид някои други неща, които ще ми влезнат в работа /както практичният съвет да не се ходи при нотариус, посочен от него/, с интерес ще се запозная с тях.
Още веднъж Ви благодаря, като желая на всички спорна седмица!
vanbo
Нов потребител

Мнениеот kirile » 08 Авг 2011, 12:25

През 2007 г. без съгласието на съседа , ми беше издадено разрешение за строеж на масивна ограда с височина 2.20 м , разположена изцяло в моя имот. За издаване на разрешението представих само становище от инженер конструктор , молба и документ за собственост на имота , като в молбата написах , че оградата ще бъде разположена изцяло в моя имот. Съседа обжалва по съдебен ред издаденото разрешение за строеж , но загуби делото , съда потвърди , че разрешението е напълно законосъобразно и не се изисква съгласието на съседа , защото по никакъв начин не се засяга неговия имот. Предполагам , че съседа Ви може да го направи по същия начин.
kirile
Потребител

Мнениеот vanbo » 08 Авг 2011, 20:56

Здравейте,
Разбира се, че може, но не желае по този начин - да се премахнела телената ограда от моята страна и той да строи по линията. Мене не ме бърка, но по-долу ще разберете защо се запъвам - никой не обича да го правят на по-глупав, отколкото си е :
Днес, след работно време се видяхме на вилата, на място. Минали хората/ ония със " спътниците "/, набили колчета . Вчера , в неделя, без да присъства някой от нас. Всичко му било вече оправено, чака само проекта и започва да строи човека...
Подсетих го, чу трябва да ми даде протокола за трасиране за да го подпиша и да ми даде втори екземпляр.Нямало протокол, защото това трасиране било на приятелска основа. Напомних му, че още един протокол ще трябва да подписвам с копие за мен - подскочи...Някой ме бил излъгал, това , което го искам било по стария закон...Не се подписвали никакви протоколи. Това било положението.
Има нещо гнило, без съмнение ....
Не зная, продава ли се последният ЗУТ по книжарниците и от коя година е. Вие какво ще ми препоръчате в случая по този въпрос ?
Спорна седмица )
vanbo
Нов потребител

Мнениеот probcho » 09 Авг 2011, 11:35

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2011, 07:45, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Авг 2011, 18:06

@ vanbo: Явно – съседът Ви иска да строи оградата помежду Ви в условията на чл. 48 (3) от ЗУТ – разположена с равни части в двата имота. В този случай законът изисква изрично писмено съгласие от собствениците на засегнатите имоти, но не и нотариална заверка на подписите. Трябва да има разрешение за строеж, разбира се (чл. 147 (1), т. 7). Трябва да има и конструктивно становище с указания за изпълнение. Също, съгласно чл. 153 (1), трябва да има и "ситуационна скица с обозначени линии на застрояване, разстояния и височини". Протокол за трасиране обаче не е задължителен. Вместо него се попълва раздел ІІ на Протокол обр. № 2 (по Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството). Там трябва да фигурира и подпис на общински служител.
Ако пък възникне спор за собственост – това е съвсем друга тема.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация