- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Временно ползване на ток и вода от съсед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Временно ползване на ток и вода от съсед
Здравейте,
Харесала съм парцел за закупуване с цел строеж на еднофамилна къща. Парцела е в регулация отскоро. На скицата има път до него, който не е готов. Няма и електрическа и ВиК мрежа. Ще ходя да разпитвам по институциите...
Продавачът на працела живее в съседство и предлага, докато мрежите бъдат изградени временно да черпя ток и вода от него (отчитането и плащането са детайли, които ще се изяснят в последствие). Това е добре, но след като не е ясно кога ще стане това, а и нямам представа дали някой може да ми каже със сигурност, а човекът все пак иска да си продаде имота и е готов на какви ли не оферти и бонуси... Също така във въпросното селище има изградена отводнителна мрежа за дъждовна вода и продавача ми предлага да се включа директно в неговия канал, който минава през неговия имот. Бих искала да знам:
1) дали е възможно при евентуална сделка може ли това негово 'обещание' да се обвърже юридически с договор? Не ми се иска, като си е прибрал парите утре да се отметне и аз да стоя и да чакам до второ пришествие Софийска Вода и Електроснабдяване;
2) ако 1) е възможно и другиден въпросния съсед реши да си продаде къщата, дали новия собственик наследява 'обещанията' и договорите на стария такъв?
Ще Ви бъда много благодарна ако ми помогнете със съвет.
Харесала съм парцел за закупуване с цел строеж на еднофамилна къща. Парцела е в регулация отскоро. На скицата има път до него, който не е готов. Няма и електрическа и ВиК мрежа. Ще ходя да разпитвам по институциите...
Продавачът на працела живее в съседство и предлага, докато мрежите бъдат изградени временно да черпя ток и вода от него (отчитането и плащането са детайли, които ще се изяснят в последствие). Това е добре, но след като не е ясно кога ще стане това, а и нямам представа дали някой може да ми каже със сигурност, а човекът все пак иска да си продаде имота и е готов на какви ли не оферти и бонуси... Също така във въпросното селище има изградена отводнителна мрежа за дъждовна вода и продавача ми предлага да се включа директно в неговия канал, който минава през неговия имот. Бих искала да знам:
1) дали е възможно при евентуална сделка може ли това негово 'обещание' да се обвърже юридически с договор? Не ми се иска, като си е прибрал парите утре да се отметне и аз да стоя и да чакам до второ пришествие Софийска Вода и Електроснабдяване;
2) ако 1) е възможно и другиден въпросния съсед реши да си продаде къщата, дали новия собственик наследява 'обещанията' и договорите на стария такъв?
- doroteia_mihailova
- Нов потребител
Re: Временно ползване на ток и вода от съсед
doroteia_mihailova и на двата поставени от Вас въпроси отговора е полужителен - в смисъл в посока желаната от Вас сделка.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Много ще ми е интересно кой точно в общината ще завери проектите за къща без осигурен ток и вода до имота... Все си мисля, че за да се одобри имота и да се издаде разрешение за строеж едни от основните документи са открита партида в енергото и водоснабдителното дружество. Евентуално може да се ползва захранване по време на строежа, но разрешение за ползване на тази къща няма как да се издаде без ток и вода, ако сградата се намира в обособен парцел.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 07 Авг 2011, 19:29, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Здравейте,
ходих във съответното за района дружество за водоснабдяване вчера. За съжаление само секртетарката (или нещо такова) беше там. Това което ми каза не беше много обнабеждаващо, но все пак ми уговори среща с началника си. Днес в 8 се срещнахме и го заведох до парцела:
1. да, парцела е в регулация и трябва да бъде прекарана вода 'някой ден', но това нямало да бъде скоро! Единия вариант е да чакам.... (от умрял кон писмо)...
2. да си прекарам водопровод за собствена сметка, който после те да откупят. 'После' означавало, когато имало пари (виж т.1). Като тези, които евентуално ще строят след мен, ще ми плащат на мен за да се включат...
Интересното, което ми каза, а за повечето от съседните къщи (около 15) вече го знаех от собствениците, е че те сами са си финансирали водопровода.
Въпрос: Каква е врътката тогава със договора за предоставяне на вода, който трябва задължително да се предостави, за да ми дадат разрешение за строителство? Нима аз ще си платя всичко и ще сключа договор с тях накрая?
3. да си направя собствен водоизточник - кладенец/сонда, което според въпросния служител излизало най-евтино?!?!?!?... проучване, сондиране, копане, укрепване... ефтино?!?!?
Въпрос: Какво правя в такъв случай пак с този договор за водоснабдяване, който ми трябва за да ми издадат разрешителното да строя? Или може би в този случай има друга процедура...
На косъм съм да се откажа и да се насоча към парцел с някаква малка барачка, с партиди за ток и вода... ама те такива под път и над път и то изгодно (в кавички, разбира се)...
ходих във съответното за района дружество за водоснабдяване вчера. За съжаление само секртетарката (или нещо такова) беше там. Това което ми каза не беше много обнабеждаващо, но все пак ми уговори среща с началника си. Днес в 8 се срещнахме и го заведох до парцела:
1. да, парцела е в регулация и трябва да бъде прекарана вода 'някой ден', но това нямало да бъде скоро! Единия вариант е да чакам.... (от умрял кон писмо)...
2. да си прекарам водопровод за собствена сметка, който после те да откупят. 'После' означавало, когато имало пари (виж т.1). Като тези, които евентуално ще строят след мен, ще ми плащат на мен за да се включат...
Интересното, което ми каза, а за повечето от съседните къщи (около 15) вече го знаех от собствениците, е че те сами са си финансирали водопровода.
Въпрос: Каква е врътката тогава със договора за предоставяне на вода, който трябва задължително да се предостави, за да ми дадат разрешение за строителство? Нима аз ще си платя всичко и ще сключа договор с тях накрая?
3. да си направя собствен водоизточник - кладенец/сонда, което според въпросния служител излизало най-евтино?!?!?!?... проучване, сондиране, копане, укрепване... ефтино?!?!?
Въпрос: Какво правя в такъв случай пак с този договор за водоснабдяване, който ми трябва за да ми издадат разрешителното да строя? Или може би в този случай има друга процедура...
На косъм съм да се откажа и да се насоча към парцел с някаква малка барачка, с партиди за ток и вода... ама те такива под път и над път и то изгодно (в кавички, разбира се)...
- doroteia_mihailova
- Нов потребител
и в допълнене:
Можело да се вържа към съседа 'временно' докато общинското дружество не прекара вода, но партида нямало да ми дадат... и това било един вид незаконно... ама те си го знаели!!!!!!
Да, ама не! ... как ще ми дадат да строя
Можело да се вържа към съседа 'временно' докато общинското дружество не прекара вода, но партида нямало да ми дадат... и това било един вид незаконно... ама те си го знаели!!!!!!
Да, ама не! ... как ще ми дадат да строя
- doroteia_mihailova
- Нов потребител
Да си изкопаеш кладенец в двора е много по-евтино, отколкото да проектираш, съгласуваш, одобриш, построиш и въведеш в експлоатация уличен водопровод - по този въпрос едва ли има спор. За да получи човек разрешение за строеж, е необходимо само въпросният кладенец да е регистриран по чл. 44 (4) от Закона за водите (пред съответната басейнова дирекция).
- magodeoz
- Активен потребител
мда... и последния да затвори вратата (с извинение)...
Между другото разпитах съседите за кладенци... Къщата в непосредствена връзка до парцела, който проучвам има кладенец, собственика го е правил преди няколко години, копал е 20 метра - вода не е излезнала, чак след 22рия метър се е появила. И сега казва, че водата (на ден / лятно време) едва му стига да си полее скромната зеленчукова градинка.
Все пак ще се пробвам и в ЧЕЗ, ако и от там имам подобно становище се отказвам категорично...
Между другото разпитах съседите за кладенци... Къщата в непосредствена връзка до парцела, който проучвам има кладенец, собственика го е правил преди няколко години, копал е 20 метра - вода не е излезнала, чак след 22рия метър се е появила. И сега казва, че водата (на ден / лятно време) едва му стига да си полее скромната зеленчукова градинка.
Все пак ще се пробвам и в ЧЕЗ, ако и от там имам подобно становище се отказвам категорично...
- doroteia_mihailova
- Нов потребител
Размишлявам и ми става много тъпо... защо се получава така... Хем София е пренаселена, хем ако някой посмее за алтернатива да се изнесе да живее на спокойно във някое село наоколо му се стъжнява... не ме е страх от строеж, от работа, страх ме е от хората, от разправиите, от това, че всеки те мотка и се опитва да те ошушка, от измамите, само неща свързани с хора! Защо сме такива? (философско отклонение, не можах да се сдържа, съжалявам)
- doroteia_mihailova
- Нов потребител
julyanvonemona Ви заблуждава и по двете точки. Началника на В и К , ви е отговорил коректно. Същото ще е и с Електроразпределителното дружество.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise, чл.192 (1) допуска продавача който ще е и бъдещ съсед на купупача да даде право на преминеване през имота му с отделно отклонение от съответните вече изградени улични комуникации които го захранват. При това, това право може да бъде учредено със самата сделка и вписанто в самия нотариален акт. Вярно е че това не е отклонение от отклонението което е предвидено за продавача, но само ако с тази подробност съм заблудил питащия ще си посипя главата с пепел.
-
doroteia_mihailova написа:Здравейте,
julyanvonemona, първо, уредбата е в член 193, а не 192 и второ, касае се за прекарване от главния/ уличния/ водопровод, а не да се върже след водомера и да му продава вода. Това е по закон забранено.
- sunrise
- Активен потребител
За чл.193 ЗУТ кандисах, но ако се прочели внимателно
щяхте да видите че става въпрос за прокарване на отклонение от общи мрежи през чужд имот. съжалявам, че съм Ви смутил.Вярно е че това не е отклонение от отклонението което е предвидено за продавача, но само ако с тази подробност съм заблудил питащия ще си посипя главата с пепел.
-
Тоест, неговата работа няма как да стане законно.
- sunrise
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|