начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Проблем със столичен инспекторат

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със столичен инспекторат

Мнениеот nvchbg » 14 Юни 2011, 23:05

Здравейте,

Имам магазинче 6 к.м. намиращосе до входа на жилищен блок
на стълбищната площадка пред блока съм сложила 2 фризера и 1 маса
за който плащам на входа
но идват от столичен инстекторат и ми изкат да плащам тротуарно право
направих консултация с юрисконсулта на общината и той ми каза че стълбищната площадка е неразделна част от вертикалната конструкция на блока съответно площатката е на блока и нямат право да искат тротуарно право
сега от столичен инспектурат искат да докажа с документ че площатката е на блока
какви документи трябва да искам и от къде
nvchbg
Нов потребител

Re: Проблем със столичен инспекторат

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 10:09

Етажната собственост, на която плащате, трябва да направи постъпки за определяне на прилежащата площ към сградата по реда на наредба № 6 (по чл. 4 (2) от ЗУЕС), както и да определи за какво ще се използва тази площ. Процедурата се финализира със заповед на общинския (районния) кмет, придружена от скица с границите и предназначението на прилежащата площ. С този документ ще пратите много здраве на усърдните служители на столичния инспекторат.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2011, 10:30

А не е ли достатъчно само да се докаже че въпросната площадка е част от съсобственост, където общината няма права.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 11:00

Ако ще се доказва, че "стълбищната площадка е неразделна част от вертикалната конструкция на блока" - трудна работа. Разбира се, ако въпросната площадка фигурира в одобрените проекти като неразделна част от сградата, може да се обмисли и този вариант.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2011, 11:26

Ако блока е построен (както е в преобладаващите случаи) с ОПС върху общинска територия. То ОПС не включва ли и правото на ползване на тази територия от страна на собствениците построили блока и няма ли да се окаже, че общината въобще не може да иска тротуарно право.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 12:00

Няма как ОПС да включва право на ползване във вещноправния му смисъл. Може да се уговори нещо в този смисъл при учредяване на правото на строеж, но не и при заварено положение. Освен това - общ закон, специален закон - такива работи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2011, 12:08

защото в някогашния чл.130 ЗТСУ изрично беше упоменато че правото на строеж включва и правото на ползване на незастроената част от имота.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 12:31

От имота - да. Не и на площта на целия комплекс, обаче. Вижте чл. 105 (2) от Наредбата за ДИ, действала по същото време.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2011, 13:14

Не съм сигурен до колко комплекса по смисъла на чл.чл.22,23 и 25 ЗТСУ и чл.110 ППЗТСУ е комплекс и по смисъла на 22 ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 13:21

Не е от значение. Имат се предвид площите за широко обществено използване - тогава, когато жилищната сграда не е в обособен парцел. Не съм срещал практика по въпроса.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот pldrumev » 15 Юни 2011, 23:16

Отговор по принцип:
Съгласно чл.4, ал.1 от ЗУЕС прилежащата площ към съществуващите сгради в квартали с комплексно застрояване, какъвто предполагам е и настоящия случай, се определя под формата на отделен урегулиран поземлен имот ( УПИ ) въз основа на подробен устройствен план по чл.104, ал.4 от ЗУТ - план за регулация и режим на застрояване за преструктуриране на жилищния комплекс в обхват най-малко територията на един квартал с режим на комплексно застрояване при условията и реда на чл.22 от ЗУТ.
Наредба № 6 от 18.09.2009г на МРРБ за определяне на прилежащата площ към сгради етажна собственост се прилага при условие, че за съответните сгради прилежащите площи не може да се урегулират като поземлени имоти по смисъла на чл. 21 от Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.
Предвид горното Ви предлагам да поискате изработването на ПУП с цел обособяване на УПИ за вашата сграда, включваща при всички случаи и т.н. от Вас „стълбищна площадка”.
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 23:25

pldrumev написа:Предвид горното Ви предлагам да поискате изработването на ПУП с цел обособяване на УПИ за вашата сграда, включваща при всички случаи и т.н. от Вас „стълбищна площадка”.

И какво основание за туй искане бихте посочил Вие, уважаеми г-н pldrumev? Коя от хипотезите на чл. 134 от ЗУТ, имам предвид? По принцип питам.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 23:25

махнах повторението
Последна промяна magodeoz на 16 Юни 2011, 10:42, променена общо 1 път
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 08:32

magodeozМисля че ще мога да формулирам конкретни условия по чл.134 (1) 1) ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 10:47

Текстът на въпросната норма е такъв локум, че не би ме учудило. Ако успеете да дефинирате и понятието "устройствени условия", например - нещата ще са вързани в кърпа, и гражданинът вече ще тича с ПУП-а под мишница (с включена в него "стълбищна площадка", разбира се) в посока към съответната община.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 15:18

Именно в такъв локум може да се набута пълнеж от орехи, лешници и бадеми и издаващия заповедта по чл.135 (4) ЗУТ да се чувства плътно и удобно, още повече че контрола по тази заповед спира до ниво окръжен АС, ако въобще някой се досети за този преюдициален момент.
Между другото вече с Вас magodeoz бяхме коментирали че цялата конструкция по чл.135 е скодоумие Но! "dur a lex set lex".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 18:46

А какво стана с дефиницията на понятието "устройствени условия"? Споделете нещо, колкото да става приказка...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 19:31

"Устройствените условия" са формирани от споменатите по горе от pldrumev подзаконови - по приложението на ЗУТ нормативни актове..
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 19:33

Така ли? Как ли съм пропуснал туй откровение... Тюх, да му се не види - остарявам, значи...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 19:38

Нали не е все едно да кажеш малкоетажно по характер застрояване и ниско по характер застрояване например! Или пък аз съм атеросклеротик.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация