- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разрешителни за строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Разрешителни за строеж
Здравейте искам да построя две дървени къщички от по 30 40 квадрата всяка на един парцел от 400 кв. м . Дървена конструкция със стоманобетонен фундамент да представляват . Разрешителните за строеж същите като за голяма масивна къща ли са или тук има по-малки изискавания за строеж ?
- dimitur_dim
- Нов потребител
Re: Разрешителни за строеж
Какво ще е предназначението на тези къщички?
- bgarch
- Потребител
За туристическа дейност мисля да бъдат.
- dimitur_dim
- Нов потребител
Необходими са всички части на инвестиционния проект, след което трябва да се издаде разрешение за строеж. Обърнете се към практикуващ архитект, той ще Ви обясни какви точно проектни части са задължителни за издаване на разрешение за строеж.
- bgarch
- Потребител
За таван ,който се ползва за складово помещение трябва ли да има разрешение за строеж.
- danilov
- Младши потребител
Как ще се образува този таван - в резултат на надстройка върху плосък покрив, задигане надзидовете в подпокривното ниво или по някакъв друг начин?
В общия случай се иска - така или иначе сигурно ще се изпълнява някаква конструкция и ще се изменя фасадата
В общия случай се иска - така или иначе сигурно ще се изпълнява някаква конструкция и ще се изменя фасадата
- via_victoria
- Потребител
Къщата е построена през1960г-приземен етаж/складово помещение/ и І жилещен етаж.През 1988 г. се настрои ІІ жилещен етаж и таван /складово помещение/,който е изграден върху бетонова плоча на ІІ етаж, но в разрешението ни за строеж от 1988 г. пише че е за втори жилищен етаж.Таванът не се споменава.Таванът е с височина в най-ниската му част 1,70, а в най-високата му част до билото на покрива е 3,50 м.Трябвало ли е да има разрешение за строеж и за тавана.
- danilov
- Младши потребител
Като цяло в съвременните документи се описва доста изчерпателно какво се строи, за разлика от по-старите, така че би могло и да е пропуск - имате ли си одобрен проект към РС-то, в който да се вижда какво е било позволено за строите?
- via_victoria
- Потребител
danilov,ако за вторият жилищен етаж - този надстроен през 1988г - имате проекти където да се вижда че подпокривното пространство е таванско складово помещение и ако за този етаж има издадено разрешение за строеж никой не може да Ви обвини в незаконно строителство!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Имам разрешение за строеж на втория етаж, но проект.планове съм ги загубил,търсих ги и в общината, но от там ми казоха, че не ги пазят защото са минали повече от 20 години.В такъв случай как да процедирам,какво да направя,ако съседите ми нещо се заядат и се стигне до РДНСК.
- danilov
- Младши потребител
Потърсете и в държавния архив, след което може да пробвате с това:
"Чл. 145.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Когато одобрените инвестиционни проекти, по които е изпълнен строежът, са изгубени, те се възстановяват от собственика с инвестиционен проект - заснемане на извършения строеж и представени документи по чл. 144, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 5 и ал. 2. Проектът-заснемане се одобрява от органа, компетентен да одобри инвестиционния проект за строежа, след представяне на разрешението за строеж или на други документи от издадените строителни книжа." - ЗУТ
"Чл. 145.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Когато одобрените инвестиционни проекти, по които е изпълнен строежът, са изгубени, те се възстановяват от собственика с инвестиционен проект - заснемане на извършения строеж и представени документи по чл. 144, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 5 и ал. 2. Проектът-заснемане се одобрява от органа, компетентен да одобри инвестиционния проект за строежа, след представяне на разрешението за строеж или на други документи от издадените строителни книжа." - ЗУТ
- via_victoria
- Потребител
....но от там ми казоха, че не ги пазят защото са минали повече от 20 години.....
Най-класическият и най-любим отговор на общинарските чиновници, даван по разни поводи, само и само за да не работят. Има текст от закона който постановява че строителните книжа се съхраняват безсрочно!
Ако става въпрос за гр. Русе лично аз мога да Ви кажа къде се намират тези документи издавани от началото на ХХ век до 1947г.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
danilov написа:В такъв случай как да процедирам,какво да направя,ако съседите ми нещо се заядат и се стигне до РДНСК.
До РДНСК може да се стигне само ако тръгнете да извършвате по този таван някакви строителни и монтажни работи. Тогава предмет на проверката ще бъдат именно тези работи, а самото съществуване на таванското помещение ще бъде вторичен въпрос. Та по този повод - ще строите ли нещо? Ще "повдигате" ли покрива, или ще правите ли нещо друго, което може да бъде окачествено като строеж?
- goblin
- Потребител
Май незаконно сте строили. Следва събаряне, сори.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Bai_Ganjo написа:Май незаконно сте строили. Следва събаряне, сори.
Едва ли. Таванът по същество е подпокривно пространство, а къщата едва ли е проектирана, одобрена и разрешена без покрив. Липсата на одобрените проекти е проблем, но решението му вече беше подсказано тук.
- goblin
- Потребител
Таванът се използва за складово помещение.Няма да правя никакви монтажни работи,но ме притесняват съседите до нас, които търсят някъде да ме клъвнат.Ако подадът жалба до РДНСК за проверка на жилищната сграда, дали ще им обърнат внимание.Нали само по искане на заинтересованите страни РДНСК може да направи проверка по случая.Те могат ли да бъдат заинтересована страна.Нашата къща е на отстояние 2,60 м от общата ни странична граница с тях, а тяхната е на разстояние от границата ни на 2,50 м .
Последна промяна danilov на 07 Сеп 2011, 19:09, променена общо 1 път
- danilov
- Младши потребител
Как така "как"?!? Хвърлих боб, разбира се. Пък и да не бъдем толкова придирчиви. "Обитаемо подпокривно пространство" и същото, но за "складови нужди" са различни неща, нали така? Освен ако чиновниците не са измислили някоя друга категория, различна от "жилище", "ателие", "кабинет" - например "обиталище". За него, честна дума, не зная какви разрешителни са необходими.
- goblin
- Потребител
danilov написа:Таванът се използва за складово помещение.Няма да правя никакви монтажни работи,но ме притесняват съседите до нас, които търсят някъде да ме клъвнат.Ако подадът жалба до РДНСК за проверка на жилищната сграда, дали ще им обърнат внимание.
Ами изчакайте да Ви клъвнат, пък може да ги клъвнете и Вие. И тяхната къща е на по- малко отстояние от необходимото от имотната граница. Та ще падне едно търсене на проекти по архивите на общината. По принцип трудно се намират, особено в по- малките общини. Не знам защо, ама не ги съхраняват, така както повелява закона. И защо онези от РДНСК- тата не глобяват за несъхранение на проектите в архива, също не знам. Но пък наистина има процедура по възстановяване на строителни книжа...
Моят съвет е- не бързайте да се кълвете с помощта на РДНСК, и на двете страни може да Ви излезе твърде солено.
- bgarch
- Потребител
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|