начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Отваряне на фризьорски салон

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отваряне на фризьорски салон

Мнениеот nvchbg » 31 Мар 2011, 20:27

Здравейте,
Може ли някой да ми каже какви са изискванията за отваряне на фризьорски салон
четох доста из интернет но повечето теми бяха стари
първо да кажа не съм фризьор
ще наема фризьори за салона

до колкото разбрах имало следните изисквания
помешението трябва да е най-малко 8кв.м
да има чакалня 3кв.м и височина най-малко 2,8м

също така трябва да има и собствен санитарен възел

ако има проблем да отворя салона без да съм фризьор тогава неможе ли по документи да е бръснарница

Благодаря предварително
nvchbg
Нов потребител

Re: Отваряне на фризьорски салон

Мнениеот magodeoz » 31 Мар 2011, 22:10

Не зная къде и какво сте чели. И аз някъде в интернет прочетох, че Барак Обама е чист ариец, а дядо му е незаконен правнук на Харолд Страшни.
Относно фризьорските салони - нито в някоя приложима правна норма съществуват посочените от Вас изисквания, нито пък има изискване собственикът на салона да полага личен труд в същия. Собственият клозет е желателен, но не и задължителен.
Такива работи. Желая Ви успех!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Апр 2011, 09:44

magodeoz изненадвате ме с понякога пълната липса на чувство за хумор, а по някага - както сега - с разпръскването му в изобилие
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 01 Апр 2011, 20:07

Не си прав magodeoz, има специална Наредба на МНЗСГ за хигиенните изисквания и устройството на фризьорските салони, тя е от 1987 година, но е действащ нормативен акт по смисъла на ЗНА и трябва да се спазва. В нея има доста конкретни изисквания от рода на тези, за които говори nvchbg. Но тя касае и бръснарските салони, така че този номер- да пишеш обекта като бръснарски салон също няма да мине.
НАРЕДБА № 15 ОТ 21 АВГУСТ 1987 Г. ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА БРЪСНАРСКИТЕ, ФРИЗЬОРСКИТЕ И КОЗМЕТИЧНИТЕ САЛОНИ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ
в сила от 01.01.1988 г.
Обн. ДВ. бр.77 от 6 Октомври 1987г.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Апр 2011, 21:58

bgarch е ли тази наредба подзаконов нормативен акт по приложението на ЗУТ или не е и от тук, как тази наредба се отнася към §20 (2) ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 02 Апр 2011, 18:45

julyanvonemona, не виждам защо се съмняваш в това, въпросната Наредба е подзаконов нормативен акт на Закона за здравето (след като няма нова, която да я отменя, се оказва, че подзаконовите актове на Закона за народното здраве са действащи) и следва да се спазва при изготвяне на инвестиционни проекти и при въвеждане в експлоатация на такива обекти. Във връзка с разпоредбите на чл. 169, ал. 1, т. 3 ЗУТ.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Апр 2011, 11:42

bgarch
1. Споменатата наредба не е подзаконов нормативен акт по прилагане закона за Закона за здравето, а е подзаконов нормативен акт по приложение на отменения от §5 ПРЗ на Закона за здравето (ЗЗ)- Закон за народното здраве.
2. §39 ПРЗ от ЗЗ гласи:"До влизането в сила на актовете по § 38 издадените нормативни актове по прилагането на отменения Закон за народното здраве се прилагат, доколкото не противоречат на този закон."
3. чл1 на "Този закон" (33) гласи: "Този закон урежда обществените отношения, свързани с опазване здравето на гражданите", а и цялото му последващо съдържаяние никъде не регламентира, че по неговото прилагане се издават норми за проектиране на сгради.
4. Следователно споменатата наредба от 1987г. противоречи на §39 ПРЗ на ЗЗ и не следва да се прилага още повече че §39 отчита и едногодишния срок по §38
Обратно!
Приоритетно - съгласно ЗУТ - такива норми се издават по приложението му (на ЗУТ, а не на ЗЗ) а съгласно споменатия в предишният ми пост §23 (1) ЗУТ (По погрешка съм споменал §20 (2) ЗУТ)" Когато разпоредби на други закони противоречат на разпоредбите на този закон по въпроси за устройството на територията, уредени в него, се прилагат разпоредбите на Закона за устройство на територията." Така на двойно основание няма никакъв резон по отношение изискванията за изграждане, да се прилага наредба №15 за хигиенните изисквания за бръснарските фризьорскиете и козметичните салони".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 04 Апр 2011, 16:14

julyanvonemona написа:Така на двойно основание няма никакъв резон по отношение изискванията за изграждане, да се прилага наредба №15 за хигиенните изисквания за бръснарските фризьорскиете и козметичните салони".

Не искам да изпадам в юридически спорове. Не съм юрист. Но тук, в този форум юристи успяха да ме убедят (в друга тема), че Наредба №7 за санитарно- хигиенните отстояния е все още в сила и трябва да се спазва. Случаят е аналогичен с въпросната Наредба № 15.
Така че "топката" е в ръцете на юристите във форума, нека те отговорят по- компетентно от нас с теб, ние все пак сме архитекти. Но в практиката ми от мен са искали да спазвам въпросната Наредба 15 и аз съм я спазвал.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Апр 2011, 19:44

bgarch в един друг форум точно по същия начин съм се отнесъл и към въпросната Наредба №7
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация