Все си мислех, че ЧЖ се пускат не само по вещни искове. Трябва да бъркам някъде.
С оглед бързината, която и тук се прокламира, остават безконтролни всички определения и разпореждания, обжалваеми с ЧЖ, на РС по които съдебните решения нямат достатъчен паричен еквивалент на интереса, за да се допуснат до касационно обжалване.
Възстановяване на срок- зад канала. Дисциплиниране на страните.
Жалба по определение за налагане на глоба ( без оглед що и как, само да вметна, че ВСС е пуснал някакви указания, че магистратите имат право да налагат глоби И съгласно ЗСВ. Е, примерно- постановена е глоба в размер на 5000.00, но искът не може да надскочи прага за касация, въззив няма да се произнесе по това определение- влязло е в сила.)
РС е компетентен и ще преценява дали страната има право на достъп до правна помощ. Свирено! Не подлежи на обжалване и това определение.
- чл. 129 връщане на книжа след изтичане срока за изправяне на нередовности. Ми, как да се съглася, след като знам как работят нейде призовкарите...
- чл. 130- съдът допуснал до разглеждане иска, но в последствие има право да си поправи сам опущението преценявайки, че бил недопустим. За чия сметка?
на страните...
Обезпечение на доказателства- зад канала( не че се ползва особено този институт, но приемаме, че О е необжалваемо и разчитаме единствено на добрата воля на магистрата, въпреки незнанието ни априори за цената на иска- бъдещия).
Обезпечението на иск ( бъдещ, предявен)- пак там. Щом цената на главния иск е под 5000лв. не подлежи на обжалване с ЧЖ. Ако тук някой ми обЯсни целта ще съм наистина благодарна, така щото обезпечението не се ползва, когато на някой му хрумне, че го иска- то се
налага от обстоятелствата по делото, от обективната действителност
...
. Свирено! Не подлежи на проверка правилността от следваща инстанция. Само да вметна, че обезпечението не е само чрез налагане на възбрана, но все тази.
Встъпване и привличане на трето лице- зад канала... ма тея к`ви са изобщо в процеса
, че да ги въвличаме в производството?!?
Предварителното изпълнение- допускане или отказ- зад канала.
О на РС с което в първа фаза се определя кой от съделителите и срещу каква сума да ползва имотите, предмет на делбата.
Търговските спорове... е, тук наистина е веселко.
чл. 262 - въззивните жалби с неотстранени в срок нередовности. Защо не приемете, че се случва често РС да не даде точни, респективно правилни указания на страната, и изведнъж делото - в канала. Свирено.
И не ми се изследва още ГПК, щото всички сте грамотни да го сторите. Идеята е, че това с цената на иска не е най-правилния критерии за отказ, респективно- правораздаване. Но, след като му се изредиха на този процесуален закон толкоз "квалитетни" писатели- така ще е.
Народа?
70% в канала.
Връщам се защото съм пропуснала нещо, което касае повечето от нас- разноските, вкл. адв. възнаграждение.
Дори постановени в диспозитива имат характер на О. Там сроковете други...