начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

отказ от наследство и дарение на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от наследство и дарение на имот

Мнениеот total_stranger » 21 Дек 2010, 14:25

Здравейте, бих искала да споделя и да получа компетентен отговор на следния казус:
Баба ми и дядо ми имат две деца. Баща ми почина през 2006 година и се наложи да се откажа от наследство. Седмица след отказа ми от наследство, баба и дядо решиха да ми дарят 1/2 от семейния им апартамент. След още една седмица решиха, че желаят да ме дарят и с останалата 1/2 от апартамента им.
През 2007 година почина дядо ми. Тогава брата на баща ми живееше извън България и никога не сме коментирали наследствени въпроси с него до миналия месец.
Както вече споменах от миналия месец чичо ми тормози баба и се опитва по всевъзможни начини да я накара да развали дарението, с което навремето заедно с дядо ми дариха апартамента им. Баба ми не желае да развали дарението, но иска да продаде апаратамента и да купи по-малък, който директно да запише на мое име.

Въпросът ми е следния:
Има ли шанс чичо ми да вземе по съдебен път част от апартамента, а дори и целия апартамент след като аз съм се отказала от наследство. Ако баба ми го продаде с мое съгласие и след време като почине, може ли чичо ми да ме осъди да му изплатя част вече продадения апартамент /или целия апартамент/?
Последно е казал на баба ми, че не иска част, а целия апаратамент, тъй като му се полагал :))
Надявам се да съм обяснила ясно ситуацията..
Ще съм благодарна ако някой ми разясни какви права има чичо ми върху имота, който ми е дарен доброволно от баба и дядо!
total_stranger
Нов потребител

Re: отказ от наследство и дарение на имот

Мнениеот Pause » 21 Дек 2010, 21:25

Не знам дали,бъркам някъде но вие се отказвате от имота на баща ви,след което баба ви и дядо ви собственици на своя имот/семейния както го наричате ви надаряват.И ако е така няма нищо нередно.Но след смъртта ако оставите нещата така би могъл да си търси запазената част 28 и 29 от ЗН.Изключение от правилото е за възмездните сделки. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот total_stranger » 21 Дек 2010, 23:08

Благодаря за отговора!

Да, аз се отказах от наследство. Баща ми имаше втори брак и след смъртта му неговата съпруга се опита да ми прехвърли задължение към банка, та бях принудена да откажа наследството. Точно затова баба и дядо пожелаха да ми дарят апартамента, а и само аз се грижа за баба ми /по-рано и за дядо, докато беше жив/.
Баба ми няма други имоти, освен дарения ми апартамент. Преди около 20 години са дали апартамент и на чичо ми, но като са го платили са го записали директно на името на чичо ми и няма как да се докаже, че апартамента е от родителите му.
Сега той я изнудва и за този апартамент, но тя не желае да му го отстъпи.
Баба ми иска да продадем апартамента. Притеснявам се, че след смъртта и ще се опита да оспори дарението и ще се наложи да му изплатя апартамента, защото ако не беше дарен на мен, той щеше да е единствен наследник..
total_stranger
Нов потребител

Мнениеот Pause » 22 Дек 2010, 13:36

Ами,да би се наложило да му изплатите една втора от апартамента т.е. неговата запазена част.И доколкото знам давността за възстановяване на запазена част е 5г Чл110ЗЗД.Продължавам какви ще бъдат правните последици за притеснения ви.Действаите и весели празници :D .
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот total_stranger » 22 Дек 2010, 13:52

Отново благодаря! :D
Весели празници и на Вас!
total_stranger
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 22 Дек 2010, 14:27

Pause написа:Ами,да би се наложило да му изплатите една втора от апартамента т.е. неговата запазена част.И доколкото знам давността за възстановяване на запазена част е 5г Чл110ЗЗД.Продължавам какви ще бъдат правните последици за притеснения ви.Действаите и весели празници :D .

Нещо се бъркате, запазената част на чичото не е 1/2.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 22 Дек 2010, 16:43

Ами поправете,тогава дядото умира единият му син и остава един наследник по закон чичото на внука.Не е ли хипотезата на Чл29 ЗН ?
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 22 Дек 2010, 19:21

Pause написа:Ами поправете,тогава дядото умира единият му син и остава един наследник по закон чичото на внука.Не е ли хипотезата на Чл29 ЗН ?

Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.

(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Така, дядото умира и остава трима наследника:бабата , сина и внучката от другия син. Тя се е отказала от наследството на баща си, не от това на дядо си, а бащата е починал преди дядото/на това му викат заместване/. Сега да смятаме: дядото има 1/2 от апартамента, а запазената част общо 3/4 . Или от 1/2върху 1/4.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 23 Дек 2010, 10:20

Значи, как трябва да се разбира имаме един наследник по заместване внучката Чл10ал4ЗН и, ощте е един низходящ на наследодателя ,и жив съпруг.И разполагаемата част е ½ от ¼ е 4/6 разполагаема част правилно ли ,те разбрах. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Дек 2010, 10:26

Не, изобщо не сте ме разбрали. Но това е работа за юристи и добри математици :D .
Бабата си запазва нейната 1/2. 1/2 на дядото се дели между бабата, внучката и чичото.Запазената част е 3/4 в този случай. Тоест по 1/4 от 1/2-ра на апартамента на дядото или чичото ще може да търси само толкова-1/8 от цялото жилище.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 23 Дек 2010, 11:41

Ами,и аз ви благодаря за отговора и ето как сега ми стана по ясно имаме трима наследника и сборът им е три четвърти и според хипотезата на Чл30 ЗН може да иска ,както казвате една осма да си допълни делът от една четвърт.Започнахме да пишем на един "език". :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Дек 2010, 13:13

Каква една четвърт да допълва? Ако се е разпоредил дядото , той има право да получи 1/8.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот silvinaa » 17 Фев 2012, 12:48

Здр.и аз искам съвет по 1 въпрос.Аз имам брат който се опитва да накара майка ни да му прехвърли нейния апартамент,но тя не желае защото може да го продаде или да я изгони от там.Дали е възможно да го дари или прехвърли на моето дете което е непълнолетно и дали е проблем това,че аз съм осиновена и един ден брат ми може ли да иска дял от него.Кой вариант е по удачен за да неможе той да сложи ръка на апартамента.Благодаря предварително
silvinaa
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба