начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Кадастрална карта на Овча купел

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Кадастрална карта на Овча купел

Мнениеот kalahan2008 » 20 Дек 2010, 20:12

magodeoz написа:Дали това е било необходимо, и задължително, или не - тук вече беше коментирано.

А че тогава защо са заснели сградата, щом нямат нот. актове? Много по-добре си е без кадастър - далеч по-малко ядове.
Не знам какво сте коментирали тук - в крайна сметка не е ли работа на АГКК да съставят коректно кадастралната карта?
И никой не ми отговори - ако са нанесени само ПИ и сградите, но не и СОС, може ли да бъде издадена заповед за одобряване на КК и ако да - законосъобразна ли е?
А и един малко по-страничен въпрос - тази заповед индивидуален адм. акт ли е или общ адм. акт?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Дек 2010, 20:53

По реда на въпросите:
1. Заснели са я, защото съществува. Няма как да я пропуснеш, ако е достатъчно голяма;
2. Работа им е, разбира се. Но всяка работа може да бъде свършена лошо, по-лошо, най-лошо, или изобщо да не бъде свършена;
3. Всяка заповед е законосъобразна, докато съдът не постанови друго. Има срокове за обжалване, кръг от заинтересовани лица, и тям подобни неща;
4. Индивидуален административен акт е.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот l____ » 21 Дек 2010, 01:36

Ако УПИ не е ПИ, то тогава какво е?

Ами ако в едно УПИ е предвидено да се включат 5 ПИ, тогава УПИ какво е?
Ами ако от един ПИ е предвидено за се направят 10 УПИ, тогава УПИ какво е?

Не ми отговарай.

А се замисли върху факта, че кадастърът не се занимава с нечии предвиждания и нереализирани проекти.

Оттук си направих извод, че може би за всички сгради в квартала нямат идентификатори.

Мдааа. "Може би" ли каза? :wink: А как е обратното на "може би"?

Така или иначе, явно тук няма да получа нормален отговор на въпросите си.

Напротив. Получи отговори на всички твои въпроси. Че даже се и образова с въпроси, които нямаше да се сетиш да си зададеш.

А в изучаването на ЗКИР - успех!
l____
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Дек 2010, 16:28

l____ написа:А как е обратното на "може би"?

A как е обратното на "остър"? :wink: :mrgreen:
l____ написа: Получи отговори на всички твои въпроси.

Само че не от теб, умнико! Много благодаря на всички останали колеги.
За теб не знам от кой битак се взе.
l____ написа:Че даже се и образова с въпроси, които нямаше да се сетиш да си зададеш.

Ще вдигна курбан за чест и прослава на великия гений и дълбоката мисъл на "колегата" "l" (долна черта), който така благородно ме открехна, че УПИ било сграда :mrgreen: :lol: :lol:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот l____ » 22 Дек 2010, 02:41

kalahan2008 написа:

....който така благородно ме открехна, че УПИ било сграда

Тоя 'убавец, още не може да разбере, че кадастърът не се занимава по принцип с УПИ-та.
Как, вириноско, да ти набия в главата, че (, дори и УПИ да е сграда,) кадастърът не се интересува от УПИ.
То бива-бива... ама чак такава гламавщина не бива, де.

Освен това, защо бягаш от същността на спора "Що е УПИ? И що е ПИ?", чрез разни подмятания "че УПИ било сграда"? Щото те е страх да не се окажеш с натрит нос ли?

А дали осъзнаваш, че подмятанията ти "УПИ било сграда, УПИ било самостоятелен обект..." говорят само и единствено за страха ти от провал в спор "Що е УПИ?" ? И говорят за твоята ЗУТ-неграмотност, зле прикрита под формата на опити за злъчна ирония.
l____
Потребител

Мнениеот hidden » 22 Дек 2010, 09:13

Господин l_____________ е просто един тъп чиновник от АГКК, така че от него разум и мисъл не може да се очаква...Аз и в другата тема казах, че АГКК правят поразии и каквото си искат, а от мненията на l_______________________________ става ясно защо това е така - просто там го няма нужният мат'рял...
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 10:03

Господин l_____________ е просто един тъп чиновник от АГКК

hidden, бих оправдал всяко грубо отношение вкл. и това демонстрирано с по-горния Ваш цитат,но при положение че съдържа в себе си елементи на доказателство или ако е добре обмислен ход на психологическа атака, с цел извеждане на опонента от равновесие. В случая дори и да приемем че I_____ е служител в АГКК (нещо което за сега не е доказано) защо не си помислиш за него като за човек приел кредото на АГКК, като свой личен житейски модул? Така и на самия Вас ще Ви е по-леко!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Дек 2010, 11:30

l____ написа:защо бягаш от същността на спора "Що е УПИ? И що е ПИ?"

Същността на темата е, че в Овча купел новите сгради, предмет на принудително изпълнение, самостоятелните обекти нямат идентификатори. Същността на темата не е "Що е УПИ?" Прочети темата от самото начало наново. Този акцент "Що е то УПИ и има ли то почва у нас?" го въведе ти, той е съвсем периферен и според мен най-добре е да си направиш отделна тема, да си зададеш ясен и смислен въпрос и тогава може и да се включа.
l____ написа:Тоя 'убавец, още не може да разбере, че кадастърът не се занимава по принцип с УПИ-та.

С какво се занимава кадастърът пише в чл. 23 ЗКИР:
Чл. 23. Недвижим имот - обект на кадастъра е:
1. поземлен имот;
2. сграда, включително изградена в груб строеж;
3. самостоятелен обект в сграда.

Моята теза е, че УПИ е вид поземлен имот, самото название го подсказва - Урегулиран ПОЗЕМЛЕН ИМОТ. Разбира се, може и да бъркам, че УПИ е поземлен имот, но според мен е. Ако има аргументи в обратната насока - нека бъдат изложени в друга тема.
l____ написа:Как, вириноско

Аха! аз съм бил вироноското, а кой ме прати да се обучавам по ЗУТ?
hidden написа:Господин l_____________ е просто един тъп чиновник от АГКК

Е, щом е от АГКК, приключвам участието си в темата, оставям Агенцията в лапите на банките :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 11:53

Не е вярно, че кадастърът "не се интересува" от урегулираните поземлени имоти. Интересува се, разбира се, но – само от онези от тях с приложена регулация. Всъщност, една от основните цели на кадастралната карта в сегашния и вид е да изпрати в небитието плановете за регулация по принцип, и неприложените такива в частност.
Една читаво направена кадастрална карта, заедно с две-три страници писани правила и нормативи, е в състояние да замени с успех всичките ПУП-ове, РУП-ове и тям подобни, барабар с наредбите, че и половината ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 22 Дек 2010, 12:43

magodeoz написа:Една читаво направена кадастрална карта, заедно с две-три страници писани правила и нормативи, е в състояние да замени с успех всичките ПУП-ове, РУП-ове и тям подобни, барабар с наредбите, че и половината ЗУТ.

Звучи добре. Значи ли, че идеята за кадастралната карта не е толкова лоша?
petko_a
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Дек 2010, 12:45

petko_a написа:
magodeoz написа:Една читаво направена кадастрална карта, заедно с две-три страници писани правила и нормативи, е в състояние да замени с успех всичките ПУП-ове, РУП-ове и тям подобни, барабар с наредбите, че и половината ЗУТ.

Звучи добре. Значи ли, че идеята за кадастралната карта не е толкова лоша?

И като всяка идея в БГ , изпълнението е КАТАСТРОФА!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 12:50

Не е лоша, разбира се (идеята за КК). Хич даже. Така стават нещата по белия свят. Относно изпълнението - катастрофа е, вярно, но и затова си има причини.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Дек 2010, 13:03

Не мога да се съглася.....оспамихме темата на човека.... Идеята на КК е като всяка карта да отразява максимално /доколкото е възможно/ точно "сегашното" , фактическо състояние на обектите. Даже с идеята , ако нещо го няма в кадастъра.... значи го няма..... :) . Всички други планове /по зут/ отразяват, предвижданията за тези обекти - бъдещето, евентуално. Така, че кадастъра няма как да изрови целия ЗУТ...... евентуално някоя част.... да.

п.п. По въпроса що е то УПИ...... няма какво да спорите..... има си легална дефиниция в ЗУТ..... който може да чете, ще разбере.....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 13:20

Вярно е, че оспамихме темата, но тя така или иначе се изчерпа.
Не сте прав, n_ikito. Ако беше така, както казвате, нямаше да има смисъл да ги ручаме тез жабета по ЗКИР. Старият кадастър си беше достатъчно добър относно това кое го има и кое го няма "фактически". Но относно собствеността, а и точността - пази Боже! Предвижданията за бъдещето се залагат в други планове, не в ПУП. Ако се замислите, ще видите, че при читава КК и ясни правила и норми спокойно може да се мине и без други планове.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 13:44

Ако се замислите, ще видите, че при читава КК и ясни правила и норми спокойно може да се мине и без други планове.

magodeoz, колкото и странно да Ви се вижда аз,макар и архитект в голяма степен споделям тази Ви мисъл и ако нещо ме кара да не я подкрепям 100% това е относителната във времето статичност на правилата, което в същата степен може да се каже и за плановете - в същността си представляващи графично изобразени правила. В крайна сметка както плановете така и нормите могат да бъдат направени по начин да поемат динамиката на развитието, но пипе, пипе се иска!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Дек 2010, 13:53

Жабетата ги лапаме, щот едни хора /холандци :D / , решиха да направят добро и дадоха едни пари. Ама парите не стигнаха /защо ли?/ и работата е свършена по български. ПУП е извадка /или поне трябва да не противоречи/, точно от ОУП и др. Както и да е......
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 14:01

Има населени места и общини в България, където кадастралната карта е направена точно както трябва, и върши идеално работата, за която е предназначена. Там отдавна са прибрали дълбоко прашните и омачкани "платна", и се справят чудесно без шарената "графика" и прочее комикси, разказващи историята на едно героично, но наивно минало. И там на всички е ясно какво, как и къде може да се строи, от което овластените чиновници са станали малко по-бедни, но и по-любезни.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2010, 14:11

magodeoz дано съм те разбрал правилно, но зависимостта между бедността и любезността на чиновника не е доказана, а едва ли може да се приеме за аксиома!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Дек 2010, 14:13

n_ikito написа:п.п. По въпроса що е то УПИ...... няма какво да спорите..... има си легална дефиниция в ЗУТ..... който може да чете, ще разбере.....

Именно - "Урегулиран поземлен имот" или "урегулиран имот" е поземлен имот, за който с подробен устройствен план са определени граници, достъп от улица, път или алея, конкретно предназначение и режим на устройство.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 15:23

julyanvonemona написа:magodeoz дано съм те разбрал правилно, но зависимостта между бедността и любезността на чиновника не е доказана, а едва ли може да се приеме за аксиома!

Не е аксиома, разбира се. Това е мое, чисто умозрително заключение, базирано на емпирични данни от собствения ми житейски опит, без претенции за представителност и/или изчерпателност.
magodeoz
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация