начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Разрешение за ползване или удостоверение за търпимост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разрешение за ползване или удостоверение за търпимост

Мнениеот suhodol » 17 Дек 2010, 20:44

Имам отклонение от одобрен проект " незаконно стройтелство", декларирах го
декември 2003 г. От тогава минаха години.
Първата ми консултация беше в ДНСК, по оново време Светла Г.
лека й пръст беше още между нас. 1-вият роблемът благодарение на нея се оправи. Но вместо едно помощтно помещение направих цял етаж, подведен от стройтелите, който ми казваха колко лесно ще се оправя.
След като го декларирах като незаконно стойтелство чаках да ме глобят или да ми кажат да го бутам. Минаха години, отидох при една юристка от ДНСК.
И тя ми каза, че понеже съм в дъното на парцела, няма узаконяване. Сега от общината ме посъветваха да подам заявление за търпимост.
Но, мой приятели ме съветват да се боря за узаконяване.
Времето минава, ще се стигне ли до съд ?
Аватар
suhodol
Младши потребител

Re: Разрешение за ползване или удостоверение за търпимост

Мнениеот bgarch » 17 Дек 2010, 21:24

suhodol написа:....Но вместо едно помощтно помещение направих цял етаж, подведен от стройтелите, който ми казваха колко лесно ще се оправя...
.... Минаха години, отидох при една юристка от ДНСК.
И тя ми каза, че понеже съм в дъното на парцела, няма узаконяване...
Сега от общината ме посъветваха да подам заявление за търпимост.
Но, мой приятели ме съветват да се боря за узаконяване.

Много приятели имаш, и все верни! Браво! Продължавай в този дух! С приятелите до теб страшно няма, не се бой от нищо!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Дек 2010, 15:24

Нямате никакво основание за признаване на търпимост. Подайте си документите за узаконяване, пък - каквото сабя покаже. Ако се стигне до съд, имате известни шансове да защитите собствеността си, или поне да получите някакво обезщетение - при определени условия.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот suhodol » 19 Дек 2010, 10:04

Здравейте, наел съм надзорник, който да събере всички необходими документи свързани с строежа. Сега се изисква и енергийна ефективност и проект пожарна безопасност. Ще дам да се правят, но ноли всичко е свързано с пари , едно по едно. Само да не мине времето в което са склонни да издадът удостоверение за търпимост.Ще питам в понеделник.
При случей, че се стигне до търпимост, ще мога ли да извадя нотариален акт и за незаконното ?
Благодаря за вниманието.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот pldrumev » 20 Дек 2010, 22:55

Suhodol, като си наел надзорник ще трябва да му платиш, особено и като си сключил някакав договор, но трябва да ти се каже, и да знаеш, че си започнал отзад напред и за положителен за теб резултат няма гаранция. А съветите, които търсиш и мненията, които ти се дават тук, за теб са без значение, защото просто не знаеш за какво става въпрос. Май вече само с пари не става!
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот suhodol » 21 Дек 2010, 12:28

Здравейте, не съм си и помислил, че мога да ангажирам някой без да платя.
Дадох аванс, и договор ще подпишем за неговият ангажимент. Беше ми определил една сума , която ми каза , че ще бъде завишена, но без да я спомене крайна цена, плюс за моя сметка са всички административни разходи, нови проекти по енергийна ефективност, пожарна, конструкция. Другите ги имам. Но преди да тръгнем по този път, той иска да се увури, че юридически узаконяването е възможно. И защо са ми позволили само 1 етаж а не както на другите до 10 метра.
Четох също, че има някакъв градус на засенчване , който не позволява тази височина в моя казус. Комшийската къща е над мен, а аз съм на 2-те вътрешни линий на парцела. Надявам се поне догодина да разбера мотивите.
Благодаря за вниманието.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 21 Дек 2010, 13:06

suhodol написа:...Но преди да тръгнем по този път, той иска да се увури, че юридически узаконяването е възможно. И защо са ми позволили само 1 етаж а не както на другите до 10 метра.

Твърде много неизвестни има в твоя случай, за да може да ти се отговори на въпросите. След като си декларирал незаконното строителство по реда на §184 ЗУТ следва от Общината да ти изискат необходимите документи за узаконяване на сградата (ал. 3) или да направят мотивиран отказ за узаконяване (ал. 4). Явно в твоя случай от Общината не са направили нито едното, нито другото.
Преди да пристъпиш към изработване на проекти за узаконяване във всеки случай трябва да получиш от главния архитект на Общината становище за узаконяемост, при какви условия то ще може да се извърши и какви документи да представиш (по §184, ал. 3 от ЗУТ). Не виждам на този етап каква работа ще свърши наетия от теб надзорник, евентуално да контактува от твое име с общинската администрация, ако го упълномощиш за това.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот suhodol » 21 Дек 2010, 14:56

Здравейте, аз мисля, че той точно това иска да направи . Контакт с гл. Архитект. И да му посочи точки от ЗУТ за да задействаме процедура по узаконяване.
Ще прочета написаното от вас по обстойно, защото ми трябва време. И ще споделя вашето мнение и това получено от труги в форума с Надзорника.
Нямам писмен отказ за узаконяване. Усно ми казаха да чакам и , че през следващата година нещата ще могат да се оправят, тъй като се очакват промени в ЗУТ и в ПУП на квартарла в който се намира строежа. През това време ще направя проектите който сега се изискват. И после ще видим.
Благодаря за отговора и за отделеното внимание. Вашия отговор беше много прецизен и точен. Ще проверя точка по точка това което написахте.
Лек ден.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот probcho » 21 Дек 2010, 21:08

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 21:25, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот pldrumev » 21 Дек 2010, 21:52

Точно така е probcho. Тук явно не става дума за търсене на решение чрез прилагане на някакви правила, норми и нормативи, а за нещо съвсем друго.Само такива, които не познават добре, а даже и много добре нормативната уредба, могат да подведат човека и да го забутат в 6-та глуха.
Събарянето и премахването на незаконните строежи се почна и всеки се оправдава с думите: " Ама ТЕ ми обещаха!"
На bgarch трябва да припомня, че след като човекът е подал заявление по §184, ал.2 от ПР към ЗИД на ЗУТ следва съставяне на Констативен акт, а не директно "изискване на необходимите документи за узаконяване на сградата".Да не прескачаме този момент от процедурата.
pldrumev
Младши потребител

Мнениеот suhodol » 22 Дек 2010, 12:11

Здравейте, обръщам се към свички който са прочели темета на моя проблем 286 и тези който изразиха мнения и познанства.
В моя казус отклонението от удобрения проект е НЕ ДОПУСТИМО, ето защо ще се наложи да чакам нов ЗУТ или изменения по някой точки от него.
Ако не се бях подвел и бях по вещ по темата НИКОГА нямаше да направя такова нарушение. Имам презастрояване на парцела който е 600 м2. В него има и къщата на родителите ми.
Ако съм жив и здрав и ги надживея тогава ще бутна тяхната стара къща и тогава може би ще мога да влезна в нормите, което пак не е сигурно. Това може да ми го каже само човек запознат в детайлите. Моя надзорник ми каза , че трябва да се правят изчисления и пак да се разговаря с общинските власти.
Което ще стане след празниците.
Пожелавам на всички весели празници.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 12:15

Лоша работа! Опитът показва, че законите се променят само и единствено в посока към нови рестрикции, а не обратното.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот suhodol » 22 Дек 2010, 13:50

Рестрикцийте касаят по скоро малките, дребните стройтелства. Големите строежи не ги хваща. Щяха да строят само до околовръсното на София.
А на практика отдавна преминаха от другата страна. Знаят си хората законите.
Когато дойдоха от общината да констатират нарушението , служителите ми казаха , че има хиляди с нарушения и за това ще трябва да чакам с месеци да излезнат със становище. Сега вече знам, има допустими нарушения и не допустими.
Един познат преди времи ми подсказа, че решение има ако обединя моя парцел с комшията. Но това няма как да стане защото той няма никъква изгода от това.
Остава да чакам някъкви подходящи промени.
Благодаря за вниманието.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 14:03

suhodol написа:Остава да чакам някъкви подходящи промени.

Няма да дочакате такъви промени, за съжаление.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот suhodol » 22 Дек 2010, 16:26

Без надежност, е чуство което не ми е познато. Боря се със живота и продължавам. Писано ми е да бъде така до край.
С поздрави.
Аватар
suhodol
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 19:36

На непоправимите оптимисти желая успех. На реалистите - също. На песимистите, които смятат, че интересите на горните две категории няма как да се съчетаят - също!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 22 Дек 2010, 20:41

pldrumev написа:Точно така е probcho...
На bgarch трябва да припомня, че след като човекът е подал заявление по §184, ал.2 от ПР към ЗИД на ЗУТ следва съставяне на Констативен акт, а не директно "изискване на необходимите документи за узаконяване на сградата".Да не прескачаме този момент от процедурата.

Изображение
Еврика!!! Браво на pldrumev и probcho, цитиране на всякакви членове, алинеи, точки и подточки. Да, така е, аз мога да цитирам още поне десет подобни, нека ошашавим suhodol, макар че той и без това е вече ошашавен. Само че аз не съм имал за цел с поста си да създам чеклиста- наръчник на администратора какви точно стъпки трябва да премине след декларацията на незаконно- строилия, а да обърна внимание на suhodol какво трябва да очаква от общинската администрация.
А на оптимизма на suhodol да чака изменение на ЗУТ, което да направи узаконимо неговото незаконно строителство наистина се възхищавам!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 22 Дек 2010, 21:38

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 21:27, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 22:44

В случая слепецът трябва да е гладен, а "спецовете" да размахвате около носа му една подкова горнооряховски суджук. Накъде точно ще го водите не е толкова важно.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 22 Дек 2010, 23:15

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 21:27, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация