начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ландшафтна архитектура

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ландшафтна архитектура

Мнениеот bbbj333 » 27 Ное 2010, 14:07

във връзка с професионалната си работа бих искал консултация с адвокат по ЗУТ за разработен от мен проект за Обект в Несебър. Ето въпросът ми: Как мога да се защитя правно пред клиент - длъжник, за който е изработен инвестиционен проект по част: паркоустройство и благоустройство с рекламен материал. Имам договор за проектиране - не заверен пред Нотариус.
Ако има прависти тук по въпроси от устройство на територията, бих желал контакти! Благодаря
bbbj333
Нов потребител

Re: ландшафтна архитектура

Мнениеот fighter » 27 Ное 2010, 15:17

От кой град е клиента-длъжник?
fighter
Потребител

Мнениеот bbbj333 » 27 Ное 2010, 15:47

не мога да дам информация тук, в момента търся компетентни адвокати
bbbj333
Нов потребител

Мнениеот fighter » 27 Ное 2010, 15:51

Как да Ви насоча към колега като не зная в кой град евентуално ще се води делото. Дори за избор на нотарус е важно!
fighter
Потребител

Мнениеот bbbj333 » 27 Ное 2010, 17:52

община Несебър
bbbj333
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 27 Ное 2010, 19:37

bbbj333 написа:Имам договор за проектиране - не заверен пред Нотариус.

Договорът Ви за проектиране не е необходимо да е нотариално заверен, а е достатъчно (и задължително, едновременно, освен ако обекта не е V категория) да е регистриран в Камарата на архитектите (или на инженерите, ако е преди преминаването на ландшафтните архитекти към Камарата на архитектите). Тогава Вие имате следните права относно вземанията си по Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране:
ЗКАИИП написа:Чл. 30. (Доп. - ДВ, бр. 79 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2009 г.) За вземанията, произтичащи от неизплатени възнаграждения по регистрирани договори, проектантите могат да поискат издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс независимо от техния размер.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот bbbj333 » 04 Дек 2010, 17:51

3 категория е и не съм го реристрирал в КАБ. Какво мога да направя от тук нататък? Освен това когато дойде време за одобряване на строителството би трябвало проекта да им потрябва, защото са го удобрили за изпълнение.
bbbj333
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 06 Дек 2010, 13:44

Ами регистрирай го! Има срокове, които си изпуснал, но това според мен не би било пречка за регистрацията му с по- късна дата, може евентуално да получиш дисциплинарно наказание от КАБ за закъснението (но не задължително), но това не ти отнема правата, които ти посочих. Консултирай се и с адвокат какви предимства ти дава чл. 30 ЗКАИИП в сравнение с общия съдебен ред за получаване на хонорара за свършената работа и заведи дело срещу възложителя. Доколкото разбирам от текста (аз не съм юрист, обаче) имаш право директно да поискаш от съда издаване на заповед за изпълнение, без да се налага преди това да си водил безконечни дела да доказваш вземанията си. Разбира се, ако договорът ти е направен така, както трябва.
Всъщност- ти предал ли си проекта на възложителя? Този проект дали е част от строителните книжа в Общината, въз основа на които е издадено разрешение за строеж? Всичко това са доказателства за свършената от теб работа и за това, че проекта ти вече е използван от възложителя. Доказателства за пред съда.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 19:43

Вижте и в ЗЗД - там пише, че работата трябва да се приеме, а и разни други неща. Присъединявам се към мнението на bgarch, че е необходимо да се консултирате с адвокат.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот chadel » 11 Дек 2010, 22:34

Като юрист съм на мнение, че не е необходимо договорът да е регистриран за да се образува производство по чл. 410 ГПК. Друг е въпросът, че най-вероятно ще се стигне до исков процес, а за там наистина вече ще ви трябва адвокат.
chadel
Потребител

Мнениеот donna » 11 Дек 2010, 22:39

:D ох боже имам у дома една такава кандидат архитекта по ландшафта дето единствено изпита по право влачи и не може да разбере що го учи това право пфу и аз не можах да и обясня или тя не можа да ме разбере .
donna
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 12 Дек 2010, 12:27

chadel написа:Като юрист съм на мнение, че не е необходимо договорът да е регистриран за да се образува производство по чл. 410 ГПК.

Понеже аз пък не съм юрист, но съм лице, работещо при условията на ЗКАИИП, то много бих се радвал един юрист като chadel например, да обясни, какъв е смисълът тогава на чл. 30 ЗКАИИП? Какво точно е имал предвид законодателят когато го е създавал, ако Вашето твърдение е правилно?
А задължението за регистрация на договорите по ЗКАИИП е предвидено в други текстове на същия закон. И ако договорът не е регистриран, то тогава ответната страна би могла да го атакува на това основание.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 12 Дек 2010, 13:20

bgarch написа:
chadel написа:Като юрист съм на мнение, че не е необходимо договорът да е регистриран за да се образува производство по чл. 410 ГПК.

Понеже аз пък не съм юрист, но съм лице, работещо при условията на ЗКАИИП, то много бих се радвал един юрист като chadel например, да обясни, какъв е смисълът тогава на чл. 30 ЗКАИИП? Какво точно е имал предвид законодателят когато го е създавал, ако Вашето твърдение е правилно?
А задължението за регистрация на договорите по ЗКАИИП е предвидено в други текстове на същия закон. И ако договорът не е регистриран, то тогава ответната страна би могла да го атакува на това основание.

Солидаризирам се с колегата chadel. Погледнете чл.9 ЗЗД. Там е ключът от бараката. :wink:
Щом страните са се обвързали със задължения една спрямо друга, а правото на едната страна е в конекситетна връзка със задължението на другата и са налице съществените елементи на един договор - предмет и цена, то в случая имаме чист договор за изработка - чл.258 и сл. ЗЗД.
Дали изработващият е правоспособно лице по специалния закон или не, това е извън предмета на доказване в исковия процес.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 12 Дек 2010, 13:45

Все пак не ми става ясен смисъла на този текст от ЗКАИИП. Да не би законодателят да е искал да приравни този договор с договор по смисъла на чл. 417, т. 3 ГПК?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 12 Дек 2010, 14:25

bgarch написа:Все пак не ми става ясен смисъла на този текст от ЗКАИИП. Да не би законодателят да е искал да приравни този договор с договор по смисъла на чл. 417, т. 3 ГПК?

Този договор ли имаш впредвид? Ако ДА, то отговорът е НЕ! :wink:
bbbj333 написа:във връзка с професионалната си работа бих искал консултация с адвокат по ЗУТ за разработен от мен проект за Обект в Несебър. Ето въпросът ми: Как мога да се защитя правно пред клиент - длъжник, за който е изработен инвестиционен проект по част: паркоустройство и благоустройство с рекламен материал.
:idea: Имам договор за проектиране - не заверен пред Нотариус.
Ако има прависти тук по въпроси от устройство на територията, бих желал контакти! Благодаря

Който разбрал, разбрал. :wink:

Драги, bbbj333,
Консултациите не се правят по форумите, а намясто. :!: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 12 Дек 2010, 20:21

bgarch, чл. 30 от ЗКАИИП не дава някакви по-особени права, произтичащи от "регистрирането" на договора, нито пък това регистриране може да бъде приравнено към нотариалната заверка на подписите. В подобна ситуация всеки изпълнител може да поиска издаване на заповед за изпълнение. Съответно възложителят, ако не иска да плати, ще възрази срещу заповедта, като не е необходимо да се обосновава. Изпълнителят пък ще трябва да си търси правата по общия исков ред, и т. н.
В стария ГПК имаше някои възможности за предварително изпълнение, но с приемането на новия ГПК от 01.03.2008 г. този текст в ЗКАИИП няма особен смисъл, и седи май само за красота на изказа, така да се каже.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 12 Дек 2010, 20:27

То тогава и от нотариалната заверка на подписите файдата е все толкова.
Както и да е, този текст е мислен от хора, които евентуално са имали едно наум, че някога може да им се наложи да не си платят хонорара на проектантите. Така че не се учудвам.
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация