начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Заградена улица и отказ за присъединяване към ел.разпр.друж.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заградена улица и отказ за присъединяване към ел.разпр.друж.

Мнениеот ellibelli » 16 Ное 2010, 23:28

Предварително моля да ме извините, че писанието ми не е кратко. Ето фактическата обстановка:
През 1997г. баща ми купува незавършена вилна сграда построена върху общински имот. Със Заповед на Кмета през 2001 г. е одобрено ЧИЗРП, с който се образуват нови парцели – УПИ. Изменението е влязло в сила и е нанесено в плана на селото. През 2005г. баща ми купува от Общината правото на собственост върху общинска земя – УПИ ***, кв.** по плана на с.***, в който попада вилата ни. В актуалната скица за имота ни е отбелязано, че регулацията е приложена. Улицата, чрез която се осъществява пешеходният и автомобилен достъпа до имота ни не е трасирана. Трима от съседите ни по вила (двама от едната страна на улицата, другия – на отсрещната) безпроблемно си оградиха общо пространство, в което попадат вилите им и част от улицата. По този начи ние вече не можем да стигаме до имота си по т.н. улица. Пуснахме искане до Кмета на Общината за трасиране на улицата и устна жалба срещу неправомерно поставените огради на съседите ни. В едномесечен срок получихме следния отговор:
„във връзка с вашата молба следва да се обърнете към лицензирана фирма”.

За жалбата – нищо. След консултация с адвокат, стана ясно, че нямаме правно основание да възложим трасирането на улицата. Тогава пуснахме повторно искане до Кмета, а също и жалбата, но вече в „писмен вариант”. След месец получихме Уведомително писмо, в което уведомяват всички ни (от въпросния квартал) какъв е реда за заграждане на собственост и, че същия не е спазен. Също така Кмета е дал Предписание в 7-дневен срок съседите ни да премахнат оградите попадащи в улицата. Също така пише, че на същите, при неизпълнение на предписанието, ще им се състави акт по реда на чл.233 от ЗУТ. По отношение на искането ни за трасиране, Кмета е посочил дата, на която ще бъде извършено трасирането на улицата от лицензирана геод.фирма поддържаща Общината.
Съседите не само не премахнаха незаконните огради, но и разшириха обхвата на заграденото пространство. А на посочената за трасирането дата не дойде никой, както от Общината, така и от поддържащата геод.фирма. След няколко часа чакане си позволих да обезпокоя по телефона инж. на Общината отговарящ за това, както и собственика на поддържаща геод.фирма. И двамата ми отговориха, че поради дъждовното време няма да извършат трасирането. На въпроса ми за кога се отлага, представителя от Общината ми отговори, че ще ни информират писмено до седмица. Чакахме почти три седмици. Получихме писмо, в което ни информират, че един от съседите не бил получил Уведомителното си писмо и 7-дневния срок (за всички съседи) за доброволно премахване започва да тече от датата, на която този съсед си получи писмото. Този съсед живее в чужбина, а вилата му се ползва от негов близък. Освен това, Кметът ни пише, че принудително премахване на незаконните огради и трасиране на улицата ще се извърши, ако в бюджета за следваща година има предвидени средства за това.
Паралелно с описаното до тук: на наше искане да бъдем присъединени към местното електроразпределително дружество, същото ни отговаря: „...е извършено проучване на място и е установено, че регулацията от о.т.** до о.т.** не е отложена на терен. В предвид действащите строителни норми към настоящия момент липсва основание и възможност за изграждане на ново въздушно отклонение от о.т.** до о.т.**. Въздушното отклонение ще може да бъде изградено след реализирането на улицата от общината”.

Към всичко това ще добавя, че единият от тримата „проблемни” съседи е приятел на Кмета и близък на разни други „важни” хора. Поради това, още при първото ни искане за трасиране на улицата, започнаха да ни „обясняват” как нямало да стане така, че да има улица там.
В крайна сметка:
- нямаме достъп по улицата;
- принудени сме да преминаваме през единствения неограден (за сега) имот на наш съсед;
- не можем да бъдем привързани към преносната и разпределителна електрическа мрежа, докато не се реализира улицата;
- Общината и Електроразпределителното дружество правят всичко, за което се сетят за да ни мотаят както и до когато могат за да може единия от съседите ни да си има голяма поляна пред вилата, която дава под наем.
Моля, посъветвайте ме какво да направя! Родителите ми са пенсионери и желаят да живеят в тази къща. Но без път и електричество това си е само мечта...
Последна промяна ellibelli на 17 Ное 2010, 19:56, променена общо 1 път
ellibelli
Младши потребител

Re: Заградена улица и отказ за присъединяване към ел.разпр.друж.

Мнениеот probcho » 17 Ное 2010, 08:47

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:48, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот zelen » 17 Ное 2010, 09:12

ellibelli написа:... След консултация с адвокат, стана ясно, че нямаме правно основание ние да възложим трасирането на улицата...

Какво ви е консултирал колегата, е трудно да се гадае.
Имайте предвид, че общината няма проблем, вашите съседи - също.
Устройството на територията е сложна материя и само адвокати могат да ви дадат професионално мнение, което да ви е от полза.
Последна промяна zelen на 18 Ное 2010, 09:03, променена общо 1 път
zelen
Потребител

Мнениеот ellibelli » 17 Ное 2010, 12:25

Благодаря за отзивчивостта на всички, които изказаха мнение!
probcho написа:...Обърнете се към органите на РДНСК по въпроса за незаконните огради! В писмен вид с ясно изразен поставен проблем - незаконното строителство, както и бездействието на общинската администрация по въпроса! Извадете си скица от Агенцията по кадастъра и си трасирайте, а ако имате възможност, и си постройте Вашата ограда! Естествено след като поискате от общината да Ви издадат съответното разрешение за строеж!
[/quote]

Писмо до РДНСК изпратих. В отговора си те почти изцяло преповтарят текста на първото Уведомително писмо, изпратено ни от Общината. За нас това е т.н. "плакнене на очите". Ограда, за сега, нямаме желание да си слагаме - с това няма да си решим проблемите с улицата и електрозахранването на къщата.
Лично аз считам (но дали не греша?!), че Кмета не би трябвало да обвързва действията по премахване на незаконни огради (което се третира като строеж) и трасирането на улица с евентуалното отпускане на финансови средства в един бъдещ момент.
Последна промяна ellibelli на 27 Фев 2011, 19:59, променена общо 1 път
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Ное 2010, 18:48

В актуалната скица за имота ни е отбелязано, че регулацията е приложена.

ellibelli! Общинарите по дефиниция са негодници и аз силно се съмнявам дали това за което съобщавате в горната извадка от Вашия пост е истина. Напълно е възможно, частите от имотите на съседите за които съобщавате да попадат в улицата, а от това следва че: те все още са си техни и; необходимостта да бъдат отчуждени по реда на Закона за общинската собственост във връзка с чл.205 и сл. от ЗУТ. Дано да не е така, иначе да чакате Общината да извърши въпросното отчуждаване - има да чакате! В закона няма срокове за това!
Вън от горната забележка дори и да приемем че частите от имотите на въпросните съседи които попадат в улица са си все още тяхни, те по никакъв начин не могат да извършват строителство на огради без да им бъде издадено разрешение за строеж. Така че насоката която Ви дава probcho е вярна. Вие обаче е следвало да поискате от съответната РДНСК да издаде заповед за премахване незаконните огради и отказа им да обжалвате пред съответния окръжен административен съд. Имайте предвид че за такова обжалване в АПК има строго определени срокове и ако сте ги пропуснали се сърдете само на себе си! И от това положение има изход, но нека оставим малко работа за адвокатите иначе zelen ще се сърди
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Ное 2010, 19:12

zelen написа:Устройството на територията е сложна материя и само адвокати могат да ви дадат професионално мнение, което да ви е от полза.

А дали е така, кой ще ми каже....? Аз вървя под дъжда и усмихвам се даже!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот ellibelli » 17 Ное 2010, 19:33

julyanvonemona написа:ellibelli! Общинарите по дефиниция са негодници и аз силно се съмнявам дали това за което съобщавате в горната извадка от Вашия пост е истина. Напълно е възможно, частите от имотите на съседите за които съобщавате да попадат в улицата, а от това следва че: те все още са си техни

julyanvonemona,
това, което съм описала е точно така: никой от нас не е имал собственост върху земята в този квартал преди 2002 г. В първото изпратено ни Уведомително писмо от Кмета, пише, че "..при проверка от длъжностни лица към Община *** се установи, че ... Налице са продажби на общински недвижими имоти по реда на ПМС 235 от 19.09.1996г. за ПП на ЗС и по реда на чл.35, ал.2 от ЗОС..." Преди ЧИЗРП земята е била общинска. След изменението се обособяват отделни УПИ-та, които Общината ни предложи и всеки от нас си купи. Регулацията е приложена. А въпросната улица-тупик е съществувала и, когато имота е бил един цял, за да може чрез нея да се осъществява достъпа до вилите в квартала.
Утре очаквам да получа писмения отговор на жалбата ми до районната РДНСК.
А що се касае до отказа на EVN да ни присъедини, не намирам никъде в Закона за енергетиката и наредбата към него, изискването "улицата да бъде реализирана на терен" за да могат да ни присъединят...
Последна промяна ellibelli на 27 Фев 2011, 20:01, променена общо 1 път
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот ellibelli » 18 Ное 2010, 12:48

С адвокат ще имам среща следващата седмица.
Мира нямам, заради неприятностите със съседските огради и "претенциите" на EBV за ""улицата да бъде реализирана на терен" " като условие да сключим договор за присъединяване.
Бих искала да разбера до колко визираният проблем с неправомерно поставените огради има връзка с чл.217 и чл.194 от ЗУТ?
Благодаря за времето, което ми отделяте и вниманието!
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 16:53

Ако компетентния по чл.225 ЗУТ орган Ви беше издал заповед за събаряне на въпросните огради, тогава можехте да се позовете на чл.217 ЗУТ. До колкото разбирам обаче такъв акт не е издаден, така че следва да почакате малко. До колкото разбирам и заповед от страна на кмета на общината все още не е издадена, така че за сега и там не можете да се упражнявате.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Ное 2010, 17:28

ellibelli, на Ваша страна е Правото, но не и Силата. Разбира се, можете с месеци (да не кажа - с години) да си колекционирате входящо - изходящи номера, докато преписката не набъбне повече от височината на въпросните огради. Може, някога, дори да осъдите някого за вредните му действия / бездействия. Но най добре като че ли е да се обърнете към някоя медия - имате достатъчно материал за това.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 18:01

magodeoz ! Съвсем сериозно считам че медийте, като започнем с CNN и завършим с "Мадан днес" страдат от един и същ генетично закодиран порок - хромозомата на всеобщата некомпетентност. Твърде нехуманно е да хвърляте ellibelli в тази "геана огнена"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Ное 2010, 18:21

Именно, julyanvonemona, именно затова ги препоръчвам в случая. Те няма да се занимават с прилагането / неприлагането на регулацията и с тям подобни подробности, а просто ще наврат един микрофон в муцуната на съответния кмет, за да го питат как така, аджеба, хорицата живеят без ток и улица в подопечната му община, пък той, ако ще, да се обяснява кое и как.
PS: Изразът е "геена огнена", а названието е старозаветно, от групата на топонимите, и означава онази долина южно от Йерусалим (долината на синовете на Еном), където са извършвани човешки жертвоприношения чрез изгаряне в чест на Молох - деяния, заклеймени от Господ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 19:24

Благодаря за правописните корегции, и за смисловото пояснение също! То дава багра на основната ми теза, заради което си струва!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Ное 2010, 19:48

Това - добре. А коя е основната Ви теза?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 19:52

Че медийте са въздух! Реален пробив е ирационална фикция, освен ако за постигането на целта не е привлечена Силата разбирана дори и в духа на "Междузвездни войни"!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Ное 2010, 20:21

Че са въздух - въздух са. Той и вятърът е въздух. Ама като задуха - да не си му насреща. Такива работи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 21:09

Така е! Нема смисъл от зор, освен ако зора не е чалъм за голем гювеч!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ellibelli » 19 Ное 2010, 01:10

julyanvonemona написа:Ако компетентния по чл.225 ЗУТ орган Ви беше издал заповед за събаряне на въпросните огради, тогава можехте да се позовете на чл.217 ЗУТ.

Да... - правилно сте разбрали, заповед не е издавана. На устното ми запитване какво чакат, че не издават заповед, ми отговориха, че ще издадат, без да уточняват кога. Не пропуснаха обаче да ме предупредят, че съседите имали право да обжалват заповедта и нещата доста ще се проточат във времето.
Последна промяна ellibelli на 27 Фев 2011, 20:07, променена общо 1 път
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот ellibelli » 19 Ное 2010, 01:16

magodeoz написа:ellibelli, на Ваша страна е Правото, но не и Силата. Разбира се, можете с месеци (да не кажа - с години) да си колекционирате входящо - изходящи номера, докато преписката не набъбне повече от височината на въпросните огради...

За мое съжаление сте много права - Силата не е на моя страна.
Обмислям и такъв сценарий - с някои медии.
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот ellibelli » 19 Ное 2010, 01:23

julyanvonemona написа:magodeoz ! Съвсем сериозно считам че медийте, като започнем с CNN и завършим с "Мадан днес" страдат от един и същ генетично закодиран порок - хромозомата на всеобщата некомпетентност. Твърде нехуманно е да хвърляте ellibelli в тази "геана огнена"

Основното ми колебание по отношение на "медийното включване" е, че проблемът за тях няма да е достатъчно привлекателен.
ellibelli
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация