начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обезщетение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Обезщетение

Мнениеот magodeoz » 28 Окт 2010, 09:48

Тук може да се поспори!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Окт 2010, 10:19

Както казват във канцеларийте си голяма част от съдийките във ВАС."Я раздуй" да видим от какво изхождаш за да подхвърляш такъв момент!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 28 Окт 2010, 10:29

Това към кой от двамата беше? :)
petko_a
Потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Окт 2010, 10:32

Казвам, че може да се спори. Само това. За защита на тезата за неприложимостта обаче ще е необходимо нещо повече от "julyanvonemona така каза".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Окт 2010, 10:34

Към въпроса по чл.15(3) ЗУТ. и конкретно към мнението на magodeoz. Бих приел при още не проведено отчуждително производство до някъде и все пак как ще се суспендира едно публично мероприятие чрез сътласието на собствениците
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Окт 2010, 10:47

Не става въпрос за суспендиране на мероприятието, а за прилагане на регулацията - с или без промяна. Това е алтернатива на отчуждаването по ЗДС или ЗОС.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Окт 2010, 10:52

Промяна на регулацията може да означава не само промяна в трасето на улицата, а и нейното отпадане. И все пак чл.15(3) означава договор за промяна границите на имот. В случая промяната границата на имот спрямоулица в известен смисъл е суспендиране на публичното мероприятие.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Окт 2010, 11:07

Промяна на регулацията може да означава всичко, което се включва в това понятие. Суспендирането на публично мероприятие е частен случай. В общия случай чл. 15 (3) от ЗУТ е напълно приложим, в това число и при изменение на уличната регулация.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Окт 2010, 12:35

magodeoz, съгласих се, макар че по съвсем обясними причини практическото приложение на чл.15 (3) ЗУТ по отношение границите на имот спрямо улична регулация клони към нула!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 13 Ное 2010, 21:48

Прощавайте, ако ставам вече нахален, но като що за чудо трябва да разбирам това решение:

План за застрояване на имот или група имоти извън границите на урбанизираните територии може бъде изработен само при наличен действащ общ устройствен план, определящ предназначението на съответната територия, с което застрояването трябва да е съвместимо. В чл. 59, ал. 1 ЗУТ общият устройствен план се сочи не за потвърждаване на това изискване, а като условие за одобряването на самия застроителен план.
Чл. 59, ал. 1 и чл. 103, ал. 4 ЗУТ
Решение № 13074 от 4.11.2009 г. на ВАС, II отд.
План за застрояване на имот или група имоти извън границите на урбанизираните територии може бъде изработен само при наличен действащ общ устройствен план, определящ предназначението на съответната територия, с което застрояването трябва да е съвместимо. Тъй като изискването за съобразяване на всички подробни устройствени планове с предвижданията на общите е регламентирано с генералната норма на чл. 103, ал. 4 ЗУТ, повторението му спрямо застроителния план в частната хипотеза на чл. 59, ал. 1 от закона не би имало самостоятелна регулативна стойност. В
чл. 59, ал. 1 ЗУТ, следователно, общият устройствен план се сочи не за потвърждаване на това изискване, а като условие за одобряването на самия застроителен план. Това следва и от чл. 103, ал. 5 ЗУТ, допускащ изработването на подробен устройствен план без действащ общ такъв, само за цяло населено място и землището му, в който случай подробният план функционира и като общ по чл. 105, т. 3 ЗУТ. Допускането на изработването на застроителни планове за отделни имоти или групи имоти без общ план би означавало застрояване без единна устройствена концепция за неурбанизираната територия, чиято структура би се оказала определяна от кмета на общината, вместо от общинския съвет като компетентния орган и при игнориране на процедурата по чл. 127 ЗУТ.
След като, заради липсата на действащ общ устройствен план за неурбанизираната територия не е могъл да бъде одобрен подробен такъв за групата имоти, законосъобразно кметът на общината не е разрешил изработването му, а касационното оплакване в тази насока е неоснователно. Следва решението да бъде оставено в сила като правилно и законосъобразно.

Наистина ли ПЗ за отделен имот или група имоти за неурбанизирани територии не може да се изработва без наличие на ОУП?
petko_a
Потребител

Мнениеот Melly » 14 Ное 2010, 15:17

petko_a написа:Наистина ли ПЗ за отделен имот или група имоти за неурбанизирани територии не може да се изработва без наличие на ОУП?

Абсолютно! :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 14 Ное 2010, 15:23

Стига бе, нещо не е наред, аз знам за десетки такива имоти. :lol:
petko_a
Потребител

Мнениеот Melly » 14 Ное 2010, 15:33

petko_a написа:Стига бе, нещо не е наред, аз знам за десетки такива имоти. :lol:

Не ме учудваш. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 14 Ное 2010, 15:42

Без да съм абсолютно убеден, даже и няколко магистрали попадат сред тях. :)
Melly, а значи ли, че след като ВАС е постановил това решение и така е изтълкувал законите всичките тези ЗП, които са одобрени по-рано могат да се окажат отменени и да се окаже, че сградите построени в тях не отговарят на предвижданията на ПУП? Незаконни ли ще са сградите? И ВАС може ли да си противоречи с решенията си? Примерно, едно отделение постановява едно, друго друго.
petko_a
Потребител

Мнениеот Melly » 14 Ное 2010, 16:52

petko_a написа:Без да съм абсолютно убеден, даже и няколко магистрали попадат сред тях. :)
Melly, а значи ли, че след като ВАС е постановил това решение и така е изтълкувал законите всичките тези ЗП, които са одобрени по-рано могат да се окажат отменени и да се окаже, че сградите построени в тях не отговарят на предвижданията на ПУП? Незаконни ли ще са сградите? И ВАС може ли да си противоречи с решенията си? Примерно, едно отделение постановява едно, друго друго.

Зная, зная.... :D
Но и друго зная. Викат му субективни предели на СПН на решението. А те при Решенията на ВАС са малко по`така. :wink:

П.П. Тегава работа, не е за всеки .... :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 14 Ное 2010, 17:31

Един вид по този конкретен казус ВАС така е тълкувал закона, но по друг конкретен казус може да е съвсем иначе. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Ное 2010, 20:27

Е те затова се казва, че Законът е "врата у поле"!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 15 Ное 2010, 21:50

Колко съжалявам, че не успях да намеря решението навреме за да попитам съдия Георги Ангелов за мнението му за "вратата у полето". :)
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Ное 2010, 17:53

magodeoz! Ако желаеш да влезеш в ритъм с Нитсше вместо
За защита на тезата за неприложимостта обаче ще е необходимо нещо повече от "julyanvonemona така каза".
би следвало да обработиш фразата по следният начин:
"Тъй рече julyanvonemona!"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 16 Ное 2010, 18:00

И може би тогава цитатът от глава "За стари и млади архитектчета" на произведението "Тъй рече julyanvonemona!" ще е "При главен архитект ли отиваш? Не забравяй камшика!" :lol: :wink:
petko_a
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация