начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Срок за актуване на вила

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за актуване на вила

Мнениеот o_vasilev » 28 Окт 2010, 11:05

Здравейте! Притежавам вила построена на земеделска земя. Парцела на който е построена е съсобственост на 4 човека. Имам строително разрешение. Вилата е на два етажа от които е готов само единия, поради финансови затруднения (дори чак тази година построих комина). Строителството съм го извършвал сам и с приятели (не съм наемал строителни фирми). От десетина години ползвам първия етаж. Имота съм декларирал в данъчното и плащам местни данъци. Нямам акт 16. Въпроса ми е в нарушение ли съм и има ли задължителен срок след строителното разрешение за издаване на акт 16.
o_vasilev
Нов потребител

Re: Срок за актуване на вила

Мнениеот magodeoz » 28 Окт 2010, 11:16

Изяснете за себе си на какво правно основание и с какви строителни книжа е издадено разрешението за строеж. Освен това, по време на строителството е било необходимо да се снабдявате своевременно с някои актове и протоколи, характеризиращи извършеното строителство - имате ли ги? Вашият проектант - конструктор знае ли, че вилата Ви е построена? А Вашите съсобственици?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот tonixxl » 28 Окт 2010, 11:20

Не сте в нарушение на законите. За сега в ЗУТ (Закон за устройство на
териториите)няма срок за акт16 , има само 5 годишен срок за усвояване на разрешението за ползване - груб строеж ,т.е. да сте направили покрива и да имате за това акт15
tonixxl
Нов потребител

Мнениеот o_vasilev » 28 Окт 2010, 11:26

Съсобствениците знаят, още повече и те имат построени вили. С тях сме подписали споразумителен протокол с който взаимно си разрешаваме всеки да си построи вила в разпределения,според финансовото участие от нас парцел.
o_vasilev
Нов потребител

Мнениеот anserk » 28 Окт 2010, 11:49

tonixxl написа:Не сте Вие СТЕв нарушение на законите.

Намерете конструктора да ви приеме с обр.14 сградата и архитекта - обр.15
Съставен конст.акт обр.2 за сградата от лицензиран геодезист.
Този протокол (ОПС ви трябва)да го види адвокат.
Има и други, но архитекта да ви светне! Ще се наложи да презаверявате.....
С книжата в общината (со кротце со благо)за УВЕ /удостоверение/.
Плащането на данък сгради не помага/и не вреди/за УВЕ.
anserk
Активен потребител

Мнениеот zelen » 28 Окт 2010, 17:08

o_vasilev написа:Здравейте! Притежавам вила построена на земеделска земя. Парцела на който е построена е съсобственост на 4 човека. Имам строително разрешение. Вилата е на два етажа от които е готов само единия, поради финансови затруднения (дори чак тази година построих комина). Строителството съм го извършвал сам и с приятели (не съм наемал строителни фирми). От десетина години ползвам първия етаж. Имота съм декларирал в данъчното и плащам местни данъци. Нямам акт 16. Въпроса ми е в нарушение ли съм и има ли задължителен срок след строителното разрешение за издаване на акт 16.

В голямо нарушение сте, ако това, което сте написали е така. :D
" Акт 16 "едва ли е сериозният ви проблем. :wink:
zelen
Потребител

Мнениеот o_vasilev » 28 Окт 2010, 19:02

zelen написа:В голямо нарушение сте, ако това, което сте написали е така. :D
" Акт 16 "едва ли е сериозният ви проблем. :wink:

Колко голямо и как може да се оправи?
o_vasilev
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Окт 2010, 19:05

Това никой не знае. Посетете някой адвокат, заедно с всички документи, с които разполагате за строежа. Междувременно, ако предоставите повече информация, може и тук някоя добра душа да Ви помогне.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Окт 2010, 13:38

Хайде да почнем от начало! Става въпрос за вила или за постройка за сезонно ползване по смисъла на някогашния чл.108 (7) ППЗТСУ (в редакцията му до ДВ бр.2 от 1996г.). o_vasilev! Какво пише в разрешението Ви за строеж?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 29 Окт 2010, 18:59

Щом е на два етажа, не е сезонна постройка.
Има ли предвидена етапност в разрешението за строеж? В смисъл- да можете да въведете в експлоатация само единия етаж. За това трябва да има и фасади в архитектурния проект- само за първия етап.
Иначе- не мисля, че сте "за адвокат". Освен ако някой не Ви притиска за нещо. Но ако сте решили да си пооправите сам дереджето покрай вертолетните полети на данъчните, то свържете се с архитекта си, ако сте случили на архитект ще Ви оправи нещата.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 29 Окт 2010, 19:30

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:41, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Окт 2010, 11:53

Щом е на два етажа, не е сезонна постройка

bgarch,Кой ти каза!? Още тогава се отчете, че един от най големите недостатъци на сезонните постройки беше, че първоначално не бяха ограничени от към етажност, нито пък откъм РЗП.
Иначе се присъединявам към въпросите на probcho без въпроса му за строителна линия и ниво.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот o_vasilev » 30 Окт 2010, 15:16

Та на въпросите на probcho, на когото благодаря за отзивчивостта :
1.Не разбирам въпроса;
2.Целия имот е 2,3дка от които 1/3 са мои;
3.От местния ОбНС от 1995г.,ливада;
4.Втория е на етап сухо строителство, без да са изпълнени ВиК и Ел.Ще бъде гредоред;
5.Има протокол за строителна линия 1996г, за ниво – не.
6. Като вила за почивка през лятото.
7.Декларация обр.2 по чл.14, чл.27 и §2 от ПЗР на ЗМДТ.
Съсобствениците разполагаме с Част. Застроително решение на гл.архитект от 1995год. за 4 жилищни сгради до 2 етажа, съгласно чл.2, чл.4 и чл.6 от Наредба 2.
o_vasilev
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Окт 2010, 16:10

Има нещо което или Вие o_vasilev не съобщавате точно или тези които са Ви издали документите са явни некадърници, неспособни да направят една що годе прилична фалшификация. Тя (фалшификацията)няма нищо общо с действалите по време разпоредби.
И така! Вие съобщавате, че има частично застроително решение, а в последствие казвате че разрешението за строеж е от 1995г. и е на ОбНС. По това време (до ДВ бр.2/1996г.а и след това) застроитетлно решение по чл.108 ал.3 т.2 ППЗТСУ(а след спомаенатия Държавен вестник - чл.108 ал.2 ППЗТСУ) винаги предхожда издаване на разрешението за строеж и се е одобрявало от кмета на общината. Вие накрая след Вашата т.7 пишете че частичното застроително решение (ЧЗР) е от 1995 и е одобрено от главния архитект. Така "одобреното" (ЧЗР)представлява нищожен административен акт. Накратко това означава, че Вие нямате частично застроително решение (ЧЗР).От тук - до колкото ЧЗР е някаква устроиствена основа, а такава както виждаме няма - следва че разрешението за строеж е в нарушение на действащия подробен устройствен план (той действа някъде другаде, но не и на Вашата нива) ерго вилата представлява незаконно - по сисъла на чл.225(2)1)ЗУТ - строителство. Никакво приемане (актуване) на тази сграда не може да има! Свръх всичко разрешението за строеж не може да бъде издадено и въз основа на Наредба №2 защото същата е от 1998г., т.е. през 1995 няма такъв нормативен акт.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот o_vasilev » 30 Окт 2010, 17:35

Нито един от тези хора които са издали тези сокументи не познавам лично, така ,че не виждам кому са били необходими фалшификации.
o_vasilev
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Окт 2010, 17:48

o_vasilev ! Упрека не е насочен към Вас! Хубаво е да проверите дали по отношение на цитираните от мен нормативни текстове нещата не стоят именно така. За себе си съм сигурен! Огледайте си нещата още веднъж и ако те стоят така, от гледна точка на закона сте направо неспасяем!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 30 Окт 2010, 18:35

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:42, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2010, 18:45

За съжаление, работата "замирисва". За какви строителни книжа говорим, след като имотът е със статут на земеделска земя. Много, много по-отрано е следвало да се предприемат стъпки за изваждането му от земеделския фонд... Чак тогава можем да говорим кое, как и защо...

По този предварителен въпрос авторът не е казал и дума.
А от там се започва. :D

Всъщност е казал нещо, но понятията тук са несъвместими:
Притежавам вила построена на земеделска земя. Парцела на който е построена е съсобственост на 4 човека.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 30 Окт 2010, 19:02

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:43, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 31 Окт 2010, 12:09

julyanvonemona написа:
Щом е на два етажа, не е сезонна постройка
bgarch,Кой ти каза!?...

Каза ми го ППЗТСУ и по- точно чл. 108, ал. 7, цитирам част от него в редакцията му към 1985 година:
"... може да се разрешава строеж на едноетажни постройки за сезонно ползване със застроена площ от 35 м2...."
А иначе се присъединявам към позицията, че въпросите за изясняване са твърде много, за да може да се даде съвет на o_vasilev. Отново го призовавам да се обърне към архитекта си, ако все още има контакт с него, разбира се. Доста годинки са изминали от първата копка...
Изображение
bgarch
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация