начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

куче с чип

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

куче с чип

Мнениеот pspetia » 08 Юли 2010, 12:25

Моля, някой да ми подскаже - ако кучето има чип, трябва ли да се вписва в домовата книга? Къде да чета по въпроса? Предварително благодаря !
pspetia
Младши потребител

Re: куче с чип

Мнениеот kontrol » 08 Юли 2010, 18:42

Кучетата задължително подлежат на чипиране или, мисля, татуиране на номера.

Но тук разглежданият въпрос е от друг порядък - ЗУЕС не предвижда никакво изключение - независимо дали животното е маркирано или не, независимо дали подлежи на извеждане или не, то трябва да бъде вписано.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 10 Юли 2010, 16:46

pspetia написа:Моля, някой да ми подскаже - ако кучето има чип, трябва ли да се вписва в домовата книга? Къде да чета по въпроса? Предварително благодаря !

А какво Ви е накарало да си помислите, че кучетата с чип не подлежат на вписване?
В ЗУЕС думата "чип" не се споменава никъде.
:evil: :evil:
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот pspetia » 11 Юли 2010, 22:34

в отговор на Sir_Humphrey - във входа имаме няколко кучета и собствениците им не искат да ги регистрират, защото били с чип ! Това ме накара да попитам и да сондирам мнения ! Благодаря за отзивчивоста !
pspetia
Младши потребител

Мнениеот hariman » 12 Юли 2010, 20:14

Съгласно заповед №РД02-14-755/10.05.2010г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, раздел IV от Домовата книга е отменен (притежавани и взети за отглеждане домашни животни). Така че кучето не се вписва в домовата книга независимо има или не чип :)
hariman
Потребител

Мнениеот kontrol » 13 Юли 2010, 00:43

Но съгл. чл. 7 ал. VІ (продължава да) подлежи на вписване в приложение към Книгата.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 13 Юли 2010, 11:56

Егати безумната заповед!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
Тотален нонсенс!
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 14:52

hariman написа:Съгласно заповед №РД02-14-755/10.05.2010г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, раздел IV от Домовата книга е отменен (притежавани и взети за отглеждане домашни животни). Така че кучето не се вписва в домовата книга независимо има или не чип :)

И сигурно и такса" козина и кални кучешки лапички" не трябва да плащат??
nikiboy
Потребител

Мнениеот dilmun » 14 Юли 2010, 15:33

При положение, че всики собственик на куче е длъжен да го регистрира в съответната община по адресна регистрация, където му издават удостоверение с името на кучето, номера на чипа и адресната регистрация не виждам защо такива собственици не искат да го регистрират в домовата книга.
dilmun
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 19:15

dilmun написа:При положение, че всики собственик на куче е длъжен да го регистрира в съответната община по адресна регистрация, където му издават удостоверение с името на кучето, номера на чипа и адресната регистрация не виждам защо такива собственици не искат да го регистрират в домовата книга.

За да не плащат такса за тях като член на семейство.
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Юли 2010, 14:06

:D преди беше по добре, поне за дете до 7г вьзраст не се плащаше нищо а помня че до 16г се плащаше 50% а и тогва си спомням че се водепе жесток диспут за извеждащи любимци навьн каква такса да се плаща за тях :D но вече разбирам че мечките и уличните кучета са по важни от децата и хората в тази страна Абсурдинстания :D но дали да не я нарека абсурдистан като гледам след 2-3г тук ще дойде анадола
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 21 Авг 2010, 14:56

Домашните любимци се вписват задължително в книгата на собствениците , ако не подлежат на извеждане не се заплащат консумативни разходи като за член от семейството. Общото събрание има правомощието да освободи собственика от тези разходи. Ако декларирате , че домашният любимец не подлежи на извеждане , общото събрание трябва да ви освободи от тази такса , но ако се вземе противно на това решение , можете да го обжалвате по съдебен ред , но ще трябва да докажете , че не го извеждате навън , тоест че не ползува общите части. Аз например имам 2 кучета от миниатюрна порода , които изобщо не извеждам навън , а и те са толкова дребни (1,5 - 2 кг) че нямат нужда от това , обикалят в апартамента (90 кв.м.) и по двете тераси и това им е абсолютно достатъчно като движение. Вписал съм ги в книгата на собствениците като неподлежащи на извеждане и съм освободен от такса за тях. Преди да ги впиша дори съседите ми не знаеха , че имам кучета от 3 години , защото никога не са ги виждали или чували. Разбира се , ако се наложи винаги мога да докажа , че тези животни не се извеждат навън и не ползуват общите части.
kirile
Потребител

Назад към Етажна собственост