начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж

Мнениеот petko_a » 28 Май 2010, 17:05

Здравейте,
Бих искал да попитам може ли чрез продажба на самостоятелен обект в сграда да бъдат прехвърляни проценти от правото на строеж без такова да е било учредявано. И задължително ли е вписването на учреденото право на строеж и съставянето му като нотариален акт.
Благодаря!
petko_a
Потребител

Re: Право на строеж

Мнениеот julyanvonemona » 29 Май 2010, 07:32

Свикнал съм да мисля, че правото на строеж следва обекта от общата сграда, т.е. то е неразделна часдт от него, независимо дали нотариуса е до там коректен да го впише в нотариалния акт на сделката. Преди около 15 години обаче, двама действащи тогава мастити съдии от бившия ВС на НРБ с няколко казоистични удара сериозно разклатиха тази ми мисъл. Лошото е че това се случи на третия етаж в Съдебната палата на кръглите масички пред кафенето там и стана някак си между другото, така че аз също се нуждая от подкрепа в тази посока.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Право на строеж

Мнениеот magodeoz » 29 Май 2010, 23:02

Въпросът не е много коректно зададен. Може би питате дали при продажба на самостоятелен обект следва да се учредява право на строеж отделно от прехвърлянето на собствеността върху него. Отговорът е "не". Що се отнася до нотариалната форма и вписването на договор за учредяване на право на строеж - отговорът е "да". В общия случай, ако собственикът на сградата е и собственик на земята, той не учредява сам на себе се право на строеж.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация