начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Откъде мога да обжалвам ПУП?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Откъде мога да обжалвам ПУП?

Мнениеот magodeoz » 26 Май 2010, 21:35

probcho написа:Защо де? Човека си зададе простичък въпрос: колко може да бъде допустимото разстояние между две сгради в един парцел?

Грешка, уважаеми probcho. Ако човекът си беше задал въпроса така, той щеше да има прост и еднозначен отговор. Но човекът иска да обжалва нещо, за което не е сигурно дори че съществува. Законите са калпави, общинарите са лъжци, нотариусът е измамник, а предприемачът е изрод. А пък на питащия аха-аха да му набодат крилца. Това е положението, пък Вие си разследвайте, ако не Ви мързи.
Проблемът с договорите е съвсем друга тема, но той (питащият) не пита какво означават условията по договора (който вече е подписал), а пита как може да го обезсили, или как точно да извие врата на отсрещната страна. Пък който си няма работа - да се заиграва, то затова е форум.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 22:04

Извинявайте, днес не съм имал време да чета какво става във форума.
Сега сядам пред компютъра.
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 22:13

Значи,

Бих искал да препиша договорите във форума, но само нот.акт е 3 страници ситен шрифт, предварителния договор е мисля 4-5 страници. Освен това не смея да посочвам конкретни имена, числа и т.н., да не би хората на строителйо ако чукнат един GOOGLE search, да им изскочат мойте публикации.
Ще опитам със съкращения да понапиша тия неща, но няма да стане веднага. На работа нямам твърде време да чатя в нета.
andre
Младши потребител

Мнениеот probcho » 26 Май 2010, 22:15

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:12, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 23:05

probcho написа:Защо де? Човека си зададе простичък въпрос: колко може да бъде допустимото разстояние между две сгради в един парцел? Някъде се прокрадна, че втората сграда ще бъде с ниско тяло и 3-4 етажа, като се посочи, че тя е по ниската сграда, от което следва, че неговата е поне на 5 етажа. Също така се посочи, че разстоянието между неговите прозорци и новото строителство е от порядъка на 8-10м(ако не се лъже).
Предполагам, че му стана ясно, че в случая е на страната на собственика на земята ще ..... кво беше там?
Сега в един момент иска да жали нещо, за което може би е "молил" общината....
Питах за това дали е упълномощавал някого за нещо си? Дали е подписвал акт 15 и минала ли е приемателна комисия.... но май ненамирам отговора!
Но пък заигравката по договорите бе забавна!

Когато подписахме нот.акт нотариуската ме пита дали ще подпиша пълномощно. Аз вече бях подписвал такова пълномощно (с абсолютно същия текст - сигурно са го преписали едни от други) за друг строеж при друг строител преди 2 год. - тогава нямаше никакъв проблем, така че сега също подписах. Акт 15 все още няма, макар че го исках за да тегля ипотечен кредит, казаха че е въпрос на няколко седмици, да си позавършели строежа. Надзора казали че няма проблем да им го подпишат когато пожелаят. Текста на пълномощното е:
Упълномощавам....да ме представлява пред Община - ......., РДНСК - ............, ДНСК - София, ХЕИ, органите на противопожарната охрана, съответните електроразпределителни дружества, БТК, В и К дружества, пред всички физически и юридически лица и др., в цялата процедура по издаване на актове образец 15 и образец 16 и по въвеждане в експлоатация на обект СГРАДА, построена в ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор......по кадастралната карта и кадастралните регистри на град......, одобрени със Заповед ......на изпълнителния директор на АГКК, стар идентификатор........, като за целта подава, получава и подписва всякакъв вид документи и книжа, необходими за приключване на процедурите.
Упълномощеният има правто да преупълномощава други лица с дадените по-горе права.
На осн.чл.38 от ЗЗД давам съгласието си упълномощеният да договаря сам със себе си или с други лица, които също представлява.
Настоящото пълномощно е безсрочно.
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 23:13

Ходих при адвокат и при 2 нотариуса, казаха, че не виждат някакъв проблем с така подписаното пълномощно - само за процедурите по вадене на Акт 15 и Акт 16 служело. Аз си мислех откакто го подписах, да го отнема или поне да го огранича, защото ми се струва доста широко.
Проблемът е, че не се сещам кой друг бих могъл да упълномощя да ходи да се разправя с институциите вместо мин и вместо строителя. Наистина няма как да ходя до електроразпределителните дружества или пък до Общината всеки ден, щото работя извън града. Не знам дали така формулирано "на обект СГРАДА, построена в поземлен имот с идентификатор....." не би се подразбрал и новия строеж, заради който стана проблемът, т.е.като вземе да строи втората сграда в нашия поземлен имот, дали не може да ползва това пълномощно и да подпише от мое име: право/разрешение за строеж и да ме прецака?
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 23:38

За предварит.договор: Нотариално заверен е.

Някой пита и за Записа на заповед.
Обяснявам: Стандартната форма на Запис на заповед, като падежа на плащането записахме същата дата, до която записахме в нотар.акт, че строителя е длъжен да въведе сградата в експлоатация с Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Т.е.предполага се, че до тая дата строителя е длъжен да извади Акт 16, а пък аз съм длъжен да му платя остатъка на въпросната дата. Освен това в Записа на заповед изрично е записано: без разноски и без протест и без предядяване за плащане.

Естествено Записът на заповед е дължим без никакво условие, т.е.без значение дали строителя ще има Акт 16 на въпросната дата, аз съм длъжен да му платя. Затова преди време го накарах да подпишем анекс към предварит.договор, в който записахме, че последната вноска е дължима едва на Акт 16, което вземане на строителя ще бъде обезпечено като купувачът подпише Запис на заповед при прехвърляне на апартамента с нот.акт пред нотариус.
Това го пише само в предвар.договор - не съм убеден, че ако на падежа получа покана от съдия-изпълнител да му платя въпросната сума по Записа на заповед, и аз възразя, ще мога после да се позова пред съда на база този предв.договор, че като още няма Акт 16, не следва да му плащам.
Така e, но друго не можах да измисля тогава, макар да разбирах, че едва ли ще свърши работа.Ако някой се сеща начин да не му платя докато не извади Акт16, нека сподели.

Значи, чух много предложения. Що не съм направил така, или инак, що не съм ходил при адвокат преди де подпиша договора и т.н. РЕАЛНОСТТА при строителствата на зелено преди 2 години обаче беше:
Отиваш при строителя и той ти казва: ТОВА е предварит.договор. Ако искаш, подпиши, ако не - твоя работа. Ние договора няма да променяме.
И аз пак някои неща успях тогава да изкрънкам от строителя, поне отчасти да се защитя.
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 23:46

А, още едно запитване видях като чета написаното от вас.

Значи, сградата, където купих апартаментот е 7 етажна, от които 1 етаж са гаражи и магазини, а 6 етажа са жилищни. Последният 7-и етаж (или шести жилищен) е мансарда. Т.е.се явява и покрив на сградата.
Дано да съм бил изчерпателен. Отивам вече да си лягам.
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 26 Май 2010, 23:57

magodeoz написа:
probcho написа:Защо де? Човека си зададе простичък въпрос: колко може да бъде допустимото разстояние между две сгради в един парцел?

Грешка, уважаеми probcho. Ако човекът си беше задал въпроса така, той щеше да има прост и еднозначен отговор. Но човекът иска да обжалва нещо, за което не е сигурно дори че съществува. Законите са калпави, общинарите са лъжци, нотариусът е измамник, а предприемачът е изрод. А пък на питащия аха-аха да му набодат крилца. Това е положението, пък Вие си разследвайте, ако не Ви мързи.
Проблемът с договорите е съвсем друга тема, но той (питащият) не пита какво означават условията по договора (който вече е подписал), а пита как може да го обезсили, или как точно да извие врата на отсрещната страна. Пък който си няма работа - да се заиграва, то затова е форум.

Значи, че нотариуската и строителя се опитаха (и успяха) да ме измамят, спор не може да има. Днес говорих с бившата техничка на този строител, която по една случайност си е купила апартамент в същия блок, в който и аз и тя също не можа да ми каже със сигурност какво точно ще се строи. На нея строителят и казал авто-ремонтна работилница. На тия на първия етаж е казал - параклис. На мен каза (и нотариуската го потвърди) - магазин на 1 етаж.
Но това на кого какво е казал, аз го научих едва след като подписахме нотар.акт преди 1 седмица. От тогава насам аз научавам нови и нови версии, които строителя имисля.

Пак да повоторя: Интересува ме САМО и ЕДИНСТВЕНО как да разбера КАКВО ТОЧНО ЩЕ ПОСТРОИ СТРОИТЕЛЯ В НАШИЯ ПАРЦЕЛ и КАК МОЖЕ ДА МУ БЪДЕ ПОПРЕЧЕНО?
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 27 Май 2010, 10:48

magodeoz написа:Последната клауза в договора Ви със строителя най-вероятно е нищожна, и няма да породи никакви правни последици. Правото на строеж е ограничено вещно право, и се учредява за конкретен строеж и с предвиден в закона преклузивен срок. След като вече сте съсобственик със строителя в урегулирания имот, няма как той да избяга от учредяване в негова полза на право на строеж – от Вас и от останалите съсобственици на идеални части земя.

Magodeoz, можете ли да посочите въз основа на кой текст и в кой закон мога да искам обявяване в нищожност? А какъв е преклузивния срок за правото на строеж?
andre
Младши потребител

Мнениеот oleandar » 27 Май 2010, 11:08

andre написа:Вижте, естествено, че иронията е хубаво нещо и особено издига в собствените очи, обаче и в моята професия (финансист) има сложни и комплексни неща, за които може да се прочетат доста книги и пак да не станеш напълно наясно по въпроса.
Такива неща ми се налага да обяснявам, чисто служебно, на колеги-профани, които не са финансисти.
В този случай аз обикновено не им обяснявам колко са тъпи, ами с 1-2 приказки, сбито, се опитвам да им обясня смисъла на нещото и до какви последици води то.

За да направи общината промяна на вече съществуващ Подробен Устройствен План/ПУП/ има процедура по реда на ЗУТ, която започва по инциатива на някое заинтересовано лице или от кмета, след становище на архитекта имате една заповед на кмета за допускане на изработване на ПУП, която не подлежи на обжалване защото по смисъла на чл.214 от ЗУТ не е индивидуален административен акт.Изработеният ПУП по преценка на главния архитект на общината може да се гледа на експертен съвет, след което са длъжни да уведомят за това заинтересованите лица, а те от своя страна имат право на възражения в едномесечен срок, които възражения се разглеждат на този съвет и се вземат съответните решения и най - на края кмета издава Заповед с която се одобрява този ПУП, която заповед трябва да се съобщи на заинтересованите страни и тя се обжалва в 14 дневен срок от получаването и пред Административен съд. Общо взето това е процедурата, успех.
oleandar
Младши потребител

Мнениеот P_petroff » 27 Май 2010, 12:31

Отдавна не съм влизал, адмирирам колегите за няколкото грамотни мнения които прочетох тук. Но пак с огорчение забелязвам как полека-лека от един простичък въпрос отн. къде аджеба да се обжалва ПУП, на който се отговаря с 2 реда макс и линкче от гугъла (браво на горния пост, много е изчерпателен), колегите малади и напористи юристи за съжаление биват подвеждани да разнищват сложни казуси в частна полза, т.е да пропиляват безплатно компетентните (повтарям, няколко мнения ми харесаха, има надежда за нас, последователите на проф.Владо Петров) си знания и косвено изяждат хляба на нас, бедните хрисими юристчета, които за съжаление, от немотия и пусто събирачество на жълтици, нямаме време да влизаме по форумите.
Дет' съ вика, бас ловя че за една косултацийка с подобен резултат на закъсалия andre одма му вземах мин.50 лв - нали е счетоводител, знае да работи с тея сметки ;)
P_petroff
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 13:24

Правото на строеж е кумулирано в правото на собственост. В този смисъл, право да построят нещо в урегулирания имот имат всички съсобственици на земята – в обем съобразно квотите им на съсобственост. За да може строежът да се извърши само от един съсобственик, и той да стане единствен собственик на построеното, трябва останалите съсобственици да му учредят право на строеж. Законът изисква договор в нотариална форма (чл. 183 (1) от ЗУТ). Освен това в предмета на този договор трябва строежът да е описан с точни параметри – площ, обем, съдържание. Всичко построено извън описаното става съсобствено по силата на приращението. Правото на строеж се погасява в полза на собственика на земята, ако не е реализирано в петгодишен срок (чл. 67 (1) от ЗС).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот andre » 27 Май 2010, 13:34

За да направи общината промяна на вече съществуващ Подробен Устройствен План/ПУП/ има процедура по реда на ЗУТ, която започва по инциатива на някое заинтересовано лице или от кмета, след становище на архитекта имате една заповед на кмета за допускане на изработване на ПУП, която не подлежи на обжалване защото по смисъла на чл.214 от ЗУТ не е индивидуален административен акт.Изработеният ПУП по преценка на главния архитект на общината може да се гледа на експертен съвет, след което са длъжни да уведомят за това заинтересованите лица, а те от своя страна имат право на възражения в едномесечен срок, които възражения се разглеждат на този съвет и се вземат съответните решения и най - на края кмета издава Заповед с която се одобрява този ПУП, която заповед трябва да се съобщи на заинтересованите страни и тя се обжалва в 14 дневен срок от получаването и пред Административен съд. Общо взето това е процедурата, успех.[/quote]

Благодаря за точния и ясен отговор! Трябвааше ми описание на цялата процедура, за да знам къде се намирам - по отн.на срокове за обжалване и какво следва. Доколкото разбирам всякакви възможности за обжалване са пропуснати.
Какво друго ми остава (Все пак, докато едно място не бъде окончателно застроено, всякакви планове, скици, схеми и др.могат да бъдат предпоследни....)?
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 27 Май 2010, 13:50

magodeoz написа:Правото на строеж е кумулирано в правото на собственост. В този смисъл, право да построят нещо в урегулирания имот имат всички съсобственици на земята – в обем съобразно квотите им на съсобственост. За да може строежът да се извърши само от един съсобственик, и той да стане единствен собственик на построеното, трябва останалите съсобственици да му учредят право на строеж. Законът изисква договор в нотариална форма (чл. 183 (1) от ЗУТ). Освен това в предмета на този договор трябва строежът да е описан с точни параметри – площ, обем, съдържание. Всичко построено извън описаното става съсобствено по силата на приращението. Правото на строеж се погасява в полза на собственика на земята, ако не е реализирано в петгодишен срок (чл. 67 (1) от ЗС).

Доколкото разбирам, макар че при мен нотар.форма е спазена, това не е достатъчно, за да може строителя да си строи, а трябва да ме води пак при нотариуса с конкретните параметри - площ, обем, съдържание (а това изискване за изрично описание на строежа къде го пише?). Това добре, но веднъж подписал, че му учредявам право на строеж за всички други сгради в поземления имот, ако впоследствие му откажа да му разпиша за конкретния строеж, който ще започва, не може ли да ме съди - напр.за деклариране от моя страна на неверни данни? (един път декларирам че му учредявам право на строеж за всякакви възможни сгради, а после отказвам да му подпиша за конкретния строеж)
andre
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 18:54

Ех, andre... Не е толкоз проста работата, че да стане с "това го пише еди-къде си..." Не става само с ядене, както се казваше в една популярна реклама...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 27 Май 2010, 20:11

andre написа:Пак да повоторя: Интересува ме САМО и ЕДИНСТВЕНО как да разбера КАКВО ТОЧНО ЩЕ ПОСТРОИ СТРОИТЕЛЯ В НАШИЯ ПАРЦЕЛ и КАК МОЖЕ ДА МУ БЪДЕ ПОПРЕЧЕНО?

Здравей @andre!
Доста си изписал, но пак не се разбира защо си сложил това заглавие на темата :roll: Някой (ти или жена ти) все пак ще провери ли с "Искане до Кмета на заверено копие-извадка от действуващия ПУП-ПЗ за имота" - написано на ръка на бял лист с приложена скица и копие от НА за собственост? Може и да останеш изненадан, че няма!
И да питам чрез теб предприемача: що се е хабил с ИПЗ (щом е за 1 етаж), като е можел да мине с виза по чл.140 за допълващо (чл.41 ал.2), освен ако ще прави МОЛ :roll:
Даже и да има ИПЗ (ПУП), от теб в онзи момент (преди седмица-две) нищо не е зависело. Но..., сега е по-друго.
И защо искаш непременно да пречиш! Защо? Не искаш ли да си в играта :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот andre » 28 Май 2010, 08:39

Относно идеята ти anserk, какво имаш впредвид "ДА БЪДА ЧАСТ ОТ ИГРАТА"?

Когато се нацепиш да платиш повече от 80 000 за нещо, което струва не повече от 40 000, и станеш РОБ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ да плащаш на строителя и банката, понеже апартамента е на хубаво място и понеже тогава цените били такива и нямаш избор, а трябва да живееш някъде, и то след проверка и изрична уговорка със строителя, че НИЩО няма да закрива изгледа ти, или поне на не по-малко от 40 метра от прозорците ти, а изведнъж се оказва, НО след като платиш парите, че на по-малко от 10 метра от прозорците ти ще гледаш една СТЕНА!
И трите ми стаи гледат на юг, т.е.към тази бъдеща сграда, зазидан отвсякъде, поради АЛЧНОСТТА И БЕЗОЧИЕТО на некъв, дето до преди 2 месеца нямаше гаранции, че ще може да завърши и този блок (щото 1 цяла година строежа беше замразен, нямаше живата душа там), както пък сега няма гаранции, че ще вземе някога Акт16 (неспазени планове, планировки и тем подобни, да не навлизам в подробности). Той Акт16 може да не вземе за нашата сграда, но това няма да му попречи да започне друга на 10 метра пред нашата! И като гледам как там, където може да мине метър, той прескача с милиметър - ламаринен покрив, дето след 10 год.ще протече (а беше обещал битум), циментова замазка на стените на апартаментите (за тия пари не гипсова шпакловка, ами медни плочи трябваше да завинти по стените) и са си оставили ръцете - трябва сега като го взема да направя мазилката наново и изцяло от единия край до другия, външната мазилка буквално най-простата и евтината възможна!!!
НЯМАМ ДУМИ! БЕЗОБРАЗИЕ! Някой трябва да бъде ОЗАПТЕН!
andre
Младши потребител

Мнениеот probcho » 28 Май 2010, 08:45

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:14, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот oleandar » 28 Май 2010, 10:00

andre написа:За да направи общината промяна на вече съществуващ Подробен Устройствен План/ПУП/ има процедура по реда на ЗУТ, която започва по инциатива на някое заинтересовано лице или от кмета, след становище на архитекта имате една заповед на кмета за допускане на изработване на ПУП, която не подлежи на обжалване защото по смисъла на чл.214 от ЗУТ не е индивидуален административен акт.Изработеният ПУП по преценка на главния архитект на общината може да се гледа на експертен съвет, след което са длъжни да уведомят за това заинтересованите лица, а те от своя страна имат право на възражения в едномесечен срок, които възражения се разглеждат на този съвет и се вземат съответните решения и най - на края кмета издава Заповед с която се одобрява този ПУП, която заповед трябва да се съобщи на заинтересованите страни и тя се обжалва в 14 дневен срок от получаването и пред Административен съд. Общо взето това е процедурата, успех.

Благодаря за точния и ясен отговор! Трябвааше ми описание на цялата процедура, за да знам къде се намирам - по отн.на срокове за обжалване и какво следва. Доколкото разбирам всякакви възможности за обжалване са пропуснати.
Какво друго ми остава (Все пак, докато едно място не бъде окончателно застроено, всякакви планове, скици, схеми и др.могат да бъдат предпоследни....)?[/quote]
Убеден ли сте, че всичко е пропуснато? Вие уведомяван ли сте за тези промени и изобщо за проведената процедура, ако не сте и ако сте собственик на това жилище построено в този поземлен имот съгласно чл.131 от ЗУТ, Ви съветвам да се обърнете към адвокат. Не смятам, че всичко е загубено, така че не си губете времето да ходите по общини и да се разправяте със служителки, а си направете консултация с адвокат.
oleandar
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация