начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Действителен казус в крайморски град

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Действителен казус в крайморски град

Мнениеот aspida » 04 Май 2010, 23:37

Колеги по форум, самата аз съм лесоинженер, но 20 години съм работила в провинциална община като н-к ТСУ. В момента съм на друго място но получихме със сестра ми чудно дворче по наследство в гр. Ахтопол до сами морето. Вълните се плискат доле има нема на 15-20 метра. Аз живея и съм работила много далече от Ахтопол. ПУП-а е от 1978г. и там се предвижда да се строи двуетажна жил сграда. Петното е с две точици, нали така! Със сестра ми си взехме виза и ни изготвиха проект. Спазени са всички изисквания съгласно чл.19 от действащата наредба 7 по ЗУТ в съответствие с предвижданата там плътност и интензивност на застрояването. Повече от два месеца след като внесохме проекта в деловодството никой не реагира. Отидохме със сестра ми на разговор с главния архитект. Той каза че толкова голям обект до морето нямало как да се разреши. Като разбра че сме от Берковица и че сме били толкова път беше по любезен, но в крайна сметка ни отпрати по живо по здраво. Върнахме се и отидохме при наша приятелка адвокатка от Монтана. След като ни каза че сме пропуснали възможността да обжалваме мълчаливия отказ за одобряване на проекта пред н-ка на РДНСК - Бургас тя ни изпрати при своя колежка от Бургас, с която заедно са следвали и са си близки. Онази по телефона обясни същото. Шаштисани сме сега не знаем на къде. Ако можете помагайте!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
aspida
Потребител

Re: Действителен казус в крайморски град

Мнениеот magodeoz » 05 Май 2010, 09:29

Изтеглете си проекта, подайте го отново и този път си проследете сроковете.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 05 Май 2010, 09:36

aspida написа:Колеги по форум, самата аз съм лесоинженер, но 20 години съм работила в провинциална община като н-к ТСУ.....

При тази фактология, много странно питане. :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 10:06

magodeoz написа:Изтеглете си проекта, подайте го отново и този път си проследете сроковете.

Нека да добавя: преди подаването да обърнете внимание на този чл.19 от Наредба 7 , както и ПУП-а от 1978 г. - те не се прилагат във вашия случай и не кореспондират с устройствените параметри за зоната от ЗУЧК (в сила от 01.01.2008 г.) Това би трябвало да е отразено на визата за проектиране.
И понеже е по вашата специалност - със 70% озеленяване на УПИ-то в проекта, (50% дървесна) би трябвало да омаете гл. архитект :D
Имате достатъчно време, защото от 15.05. до 01.10. (не си спомням точно) има забрана за строителство.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Май 2010, 11:00

anserk, казуса е интересен. Да приемем, че аз съм главният архитект. Знаеш че визата в случая не е задължителна! Ще имам ли основания следващия път да и върна проекта, при положение че aspida e спазила показателите на ЗУЧК за съответната устройствена зона?

РР. Криза е а главните архитекти са и гладни, пък бяха свикнали на повече
Последна промяна julyanvonemona на 05 Май 2010, 11:11, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 11:05

julyanvonemona написа:Ще имам ли основания следващия път да и върна проекта, при положение че aspida e спазила показателите на ЗУЧК за съответната устройствена зона?

NE!
Много е важно да ти поднеса на тепсия в проекта "градоустройствения статут", та да не се преуморяваш :D
Апропо: там още ли е гл.архитект шампиона по "мрежестите" спортове? Той от турнири в София с кмета на Царево, не знам дали има време за преписки :roll:
Последна промяна anserk на 05 Май 2010, 11:13, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 05 Май 2010, 11:12

anserk написа:
julyanvonemona написа:Ще имам ли основания следващия път да и върна проекта, при положение че aspida e спазила показателите на ЗУЧК за съответната устройствена зона?

NE!

+1
като допълвам, че отговорът ми е съобразен с конкретния казус, а именно:
ПУП-а е от 1978г. и там се предвижда да се строи двуетажна жил сграда. Петното е с две точици, нали така! Със сестра ми си взехме виза и ни изготвиха проект.

:lol: :lol: :lol: П.П. Чакай и аз да кажа. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 11:37

julyanvonemona написа:РР. Криза е а главните архитекти са и гладни, пък бяха свикнали на повече

aspida написа:Отидохме със сестра ми на разговор с главния архитект.

И двете дядо попе, и двете :wink: :wink:
Моля, aspida приемете шегата, все пак утре е Гергьовден :D :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Май 2010, 11:48

NE!
Много е важно да ти поднеса на тепсия в проекта "градоустройствения статут", та да не се преуморяваш

Не искам да се преуморявам.Затова ще го поднесеш на кмета на община Царево, ако знаш как!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 11:56

Не знаеш ли :roll:
На партия шах ! Е..., малко ще се опънеш, но накрая трябва да :cry: и да поднесеш ... (извинение) :D
Не знам дали в момента не е с Топалов да му крепи ......(късмета) :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот aspida » 05 Май 2010, 12:03

Eдновременно ми е и интересно и малко неловко. От една страна виждам че нещо става, все пак и аз бях в бранша. Даже на бързо прочетох ЗУЧК и все пак не ми стана ясно защо приятелката ми от Монтана, а и колежката и от Бургас нищо не ми казаха за този закон.
Ще послушам magodeoz и ще внеса проекта от ново.
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 12:10

aspida написа:Даже на бързо прочетох ЗУЧК

Закона не е голям, затова го препрочети бавно :D
Те го изкараха за такива като вас, след като другите :roll:
усраха Черноморието :wink:
И адвокатите са ви казали дали можете да възразите срещу отказа от одобряване на проектите, а не по кои закони да бъдат изработени проектите.
Обърнах ви внимание,съдейки от казаното от архитекта, а и да не получите пак отказ при повторното внасяне и този път основателен.
Успех!
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Май 2010, 13:35

aspida,нека и аз ще допълня ансерк, но най- напред ще започна с нещо друго.
1. В никакъв случай не прекъсвайте връзката си с адвокатката от Бургас. Поддържайте отношенията си с нея в латентна ворма. Говорете си с нея празни приказки "зетьове, снахи" и пр. макар и по телефона. В един момент тя може да се окаже решителния коз във вашето начинание
2. моят съвет е да пренебрегнете съвета на magodeoz и за сега да изчакате защото
3. Няма как да минете без изменение на действащия ПУП (този от 1978г.)освен ако главният арх. на Царево не реши да я кара през просото. Това обаче може да доведе до много страшни последици. Мързи ме да обяснявам защо, пък и вие сте били "при нас". Сама знаете как е!
4. От тук нататък имате два вазможни пътя:
а) Да направите (!!!) "искане" до кмета на общината да ви издаде заповед с мотивирано предписание за изменение на действащия ПУП;
б)Да направите "мотивирано искане" до кмета на общината да ви разреши да изработите и внесете т.н. Комплексен проект за инвестиционна инициятива
5. Ако до този момент с адвокатката от Бургас сте си били само любезни вече е ред де си станете и "някак си делови" защото и при двете хипотези на на предходната т.4 има вероятност да влезете във война с общ.Царево, а адвоката Ви е вашето командване.
6. Вече е време да си потърсите и архитект. Вие сте от бранша, но внимавайте избора на адвокат (защото бургазлийката не е единствената алтернатива) и на архитект-проектант на ПУП не е никак прост. Тази стока е с пъти по-сложна от избора на пералня АЕГ или Уърлпул. Едва след като акта по т.4а влезе в сила можете да направите и своя инвестиционен проект, а ако сте избрали 4б вие вече го имате.
7. Във случая по т.4а след влязлата в сила заповед за изменение на ПУП направете инвестиционния проект и да се вслушате н magodeoz.
8 и не забравяйте съвета на anserk четете ЗУЧК, а от мен и ЗУТ. И той е съществен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 05 Май 2010, 14:56

julyanvonemona,
Ти хубаво съветваш двете дами, ама на мен ми се струва, че колегата от Бургас не е на "ти" с градоустройствената материя. Нищо лично, но си мисля, че тя ще й бъде повече в тежест, отколкото в полза.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Май 2010, 15:05

Melly, може да се окажеш права. Изхождам само от това, че след като е препоръчана от Вашата колежка в Монтана, бургазлийката би следвало да разчепка нещата в тази посока, иначе ако е само за толкова то и magodeoz го може.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 16:51

julyanvonemona написа:4. От тук нататък имате два вазможни пътя:....

Очаквах това да напишеш, но като го прочете човек, по-добре да си опъне палатка в УПИ-то, отколкото да взима РС за "бунгало"- щото май с 15% (предполагам по ОУП) само толкова ще се разреши :roll:
А и не знам какво е станало с ПИ на ОУП -а на Царево - там се водят епични битки за защитени територии, национални паркове и бог знае още какво и от кого :D и дали това УПИ се засяга от изменението.
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=530867
anserk написа:Много е важно да ти поднеса на тепсия в проекта "градоустройствения статут",
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Май 2010, 20:40

anserk, като цяло ти бързо и блестящо се ориентира в казуса. Тук имам само едно уточнение към всички които са в кюпа. Длъжен си да приведеш ПУП в съответствие с зоните по ЗУЧК, независимио от това има ли ОУП или не и какво се казва в него. Иначе строителство не би следвало да се разреши, виж §4, 5 и 6 ПР на ЗУЧК и ги обвържи с §6 ал.1 ПР на ЗУТ, а от тук и с чл.134 ал1.т.1 ЗУТ. А иначе това за бунгалото май ще се окажеш прав.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 05 Май 2010, 22:05

Отварям скоба за aspida: всичко, което прочетеш по казуса, подложи на проверка!
Да видим:
казваш § 4 , но той касае ОУП (ако има), а не ПУП;
казваш § 5 - това е узаконяване на изградени обекти с РС и РП, но след запетайката има нещо, което може да ....: ..., както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове. Какво му е на ПУП-а от 1978 г. :wink: Има ли противоречие (е.., не знам без да е видян).
За мен е съществен § 8. "Границите на зона "А" и зона "Б", определени в чл. 10 и 11, се отразяват служебно в 6-месечен срок от влизането в сила на закона върху кадастралните карти - по реда на глава шеста от ЗКИР, или върху кадастралните планове, ......" А дали са го направили, та като вземеш скица да видиш "А" или "Б" :roll: Не знам.
Струва ми се, че един печен архитект има поле за изява и би могъл да провре проекта м/у параграфите и членовете на този шибан закон, та даже и по ЗУТ-а :D
Закона затова е късичък, а морето Черно :wink: :| :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот aspida » 06 Май 2010, 10:11

Благодаря Ви момичета и момчета. Аз съм давещата се и въпроса с моето давене си е мой въпрос. Опитах и прочетох ЗУЧК детайлно- олеее, та тия с акъла ли са били? Излиза, че аз падам в зона А и трябва при УПИ 288кв.м. да застроя в основата най-много 57кв.м. и височина 7,5м и то след като се зоря да правя преписка за иезменение на действащия план. То какво стана? "Докато мъдрите се намъдруват лудите се налудуват"! И 57 кв.м. ни стигат в тази височина ще се поберат два етажа, че и маза. Да видим какво ще измисли архитекта. Само това дето го пише julyanvonemona хич не ми харесва, че трябва преписка за изменение на плана от 1978г. Има комшии, кой знае какво ще си мислят. Те са непосредствено засегнати по чл.130 ал.2 ЗУТ. Имам опит в такива неща. Ще се завърти една фартуна иди че се доказвай с ЗУЧК. Прав е julyanvonemona, че ще ни трябва онази от Бургас, ама си мисля дали не е по добре да си наемем накой вещ от София, по близо е до Берковица. Така и така ще се ходи много пъти до там по добре да се спести някой километър
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот anserk » 06 Май 2010, 10:38

Не бързайте! Не е сигурно, че тези параметри от закона за зона "А" са залегнали в ОУП-а на Царево. Както и к.к. колко е на 20 м от морето ..Трябва да проверите и какво касае изменението на ОУП - със заповед е.
Проверете и кадастъра. Вижте и този план от 1978 г. - не касае ли само регулацията.
Вие сте в тази сфера била и тези неща не са ви непознати, измененията по нормативнитв актове не са чак толкова фрапиращи от наложените практики в градоустройството.
И съвет: не подавайте нещо в общината, ако не сте вие сигурни че ще го получите. Адвокатите са на ход, за да доказват правотата ви в съда, а не в общината :wink:
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация