начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НЕПРАВОМЕРНО ОГРАДЕН ЧАСТЕН ИМОТ В ПОДРОБНИЯ ПЛАН НА ОБЩИНАТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: НЕПРАВОМЕРНО ОГРАДЕН ЧАСТЕН ИМОТ В ПОДРОБНИЯ ПЛАН НА ОБЩИНАТ

Мнениеот anserk » 23 Ное 2009, 13:23

За sunrise, а не за albena_ai, защото тя изобщо не е в час с материята, а не иска и да ползва помощ :oops:
Общината нищо не е ограждала, а е отреждала терена за озеленяване и си е съставила акт за собственост( предполагам че това се приема като ограждане :!: ) Това го е направила по влязъл в сила ПРЗ, да не говорим че има ОУП на София. Изпуснати са възраженията в законния срок.
Тези 150 кв.м. били владяни от бабата 19 г. (на какво основание не се знае -може би защото оградата е там) и ще се търси "придобивна давност чрез ОП "(край на цитата). Е значи не са в НА на бабата, а само между коловете на оградата :D
Проучванията са направени по всяка вероятност от строителя (предприемача) за да се иска виза и тук е дошла болката на собственика на имота- за възможностите за застрояването, РЗП-то и от там- обезщетението.
Такава е обичайната практика!
Няма повече да влизам в коментар, защото ми е неудобно да съветвам юрист, завършил с отличие :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот albena_ai » 23 Ное 2009, 14:42

Колега, аз разговарях с главния архитект и той ми каза каква е процедурата съгласно ЗУТ. Смятам, че вървя в правилна посока. В нашия казус става на въпрос за утвърдения план от общината със заповед на кмета. Надявам се че съм ви помогнала :P
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот albena_ai » 23 Ное 2009, 14:43

Ще се радвам да чуя и вашето становище.
Благодаря Ви предварително
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Ное 2009, 15:34

albena_ai написа:Колега, аз разговарях с главния архитект и той ми каза каква е процедурата съгласно ЗУТ. Смятам, че вървя в правилна посока. В нашия казус става на въпрос за утвърдения план от общината със заповед на кмета. Надявам се че съм ви помогнала :P

Ами, колега, те всички планове със заповед на кмета се одобряват/не броим кадастралните карти , естествено/. На мен ми идва на ум една процедура, но не е много ясно от питането за какво точно става въпрос.
Така , както разбирам е отредено"за озеленяване", но там актът би трябвало да е за публична общинска, а не частна собственост. И не може да става въпрос за грешка и респективно процедурата по поправка на грешка.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот albena_ai » 23 Ное 2009, 17:34

Да Вие сте напълно прав. Имотът първоначално е бил в режим на публична общинска собственост, но в последствие е променен режима - става частна общинска собственост, като преди това е бил предназначен за озеленяване, но това никога не е било изпълнено на практика. Ще се радвам да разбера вашето компетентно мнение по въпроса. Главният архитект ми каза, че трябва да бъде променен подробния устройствен план на общината поради допусната грешка. Не съм наясно със ЗУТа по този въпрос. :oops:
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Ное 2009, 17:38

albena_ai написа:Да Вие сте напълно прав. Имотът първоначално е бил в режим на публична общинска собственост, но в последствие е променен режима - става частна общинска собственост, като преди това е бил предназначен за озеленяване, но това никога не е било изпълнено на практика. Ще се радвам да разбера вашето компетентно мнение по въпроса. Главният архитект ми каза, че трябва да бъде променен подробния устройствен план на общината поради допусната грешка. Не съм наясно със ЗУТа по този въпрос. :oops:

Първо, доста е сложна процедурата по промяна от публична в частна собственост. С какво предназначение е в момента? В какво се състои грешката според Вас или Главния архитект?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот albena_ai » 24 Ное 2009, 17:50

В момента земята е в режим частна общинска собственост и очаквам да бъде променен утвърдения общински план, за да мога да съм спокойна, че земята на баба ми е частна, а не общинска собственост. Смятам, че грешката е допусната при съставянето на общинския план, а след това и ние сме пропуснали срока за обжалване. :oops:
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот l____ » 25 Ное 2009, 11:24

Въпреки, че Албена и представа си няма от право, и в частност от ЗУТ и ЗКИР, аАко и да е завършила с отличие нещо си, и въпреки великите й, но неподплатени със знания, претенции за професионализъм в правото, и въпреки начина, по който се държи с колегите си, пак ще се опитам да й обясня нещо. Пък ако ще и да не чува какво й казвам. Ще го направя, защото, все пак, държа тук да се дават "правилни" съвети - просто държа на този форум. (Веднага искам да вметна, че разбиранията на човечеството за значението и същността на думичката "правилни", са много относителни. И никой не може да каже на никого, какво значи "правилни". Никой!)

Та, Бени. На теб не ти е ясно в какво се състои проблема ти. Ти питаш... и употребяваш едни понятия.... дето ги няма никъде по българските земи! Например ползваш на няколко пъти израза "общински план". И, отгоре на всичко, искаш да го променяш този план!?!

Абе, 'айде най-накрая, изясни си ( на себе си.... че и на нас ) какво искаш да променяш. Ама 'убаво си изясни. И изясняването го почни от изясняването на това, какъв план кога и как е одобрен и влязъл в сила. И почни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от кадастрален план (или кадастрална карта), регулационен план, застроителен план, ОБЩИНСКИ ПЛАН (АКО ЗНАЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ), нам-си-къв- план... Ама си ги изясни, бе, Бени!!!! И не се доверявай на това, какво ти е казал главния архитект - може и той да е бос (в смисъл - без чорапи и обувки) точно толкова, колкото ти си боса в момента по познаването на ЗУТ и ЗКИР. И пак ти казвам, почни от кадастрален план (или кад.карта - дано знаеш разликата между двете), защото имам предчувствието, че грешката, която си забелязала в "ОБЩИНСКИЯ" :D план, произтича от грешка в кадастралния план (или карта). Дано да греша, но ... не пренебрегвай предположението ми за грешка в кадастъра, на основата на която се е появила и грешка в прословутия ти :D ОБЩИНСКИ план.

Казвам ти всичко това, защото грешките, в който и да е план, се поправят по различен начин и на различно правно основание, И ОТ РАЗЛИЧНИ ОРГАНИ и институции, в зависимост от това в кой план какво всъщност е сгрешено. Има си последователност при отстраняването на грешките. А ако не разбра какво ти казвам - питай пак. Ама не пълни форума с глупостите си, отличничке.
l____
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Ное 2009, 11:42

И аз това се опитвам да установя:кой е общинския план според нея и за каква грешка става въпрос:в кадастралната основа или в регулационния. Защото , ако е във втория ще е предвиждане някакво, а не грешка.Ако пък има кадастрална карта, то вече пък е съвсем друго.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Ное 2009, 11:52

l____ написа:Въпреки, че Албена и представа си няма от право, и в частност от ЗУТ и ЗКИР, аАко и да е завършила с отличие нещо си, и въпреки великите й, но неподплатени със знания, претенции за професионализъм в правото, и въпреки начина, по който се държи с колегите си, пак ще се опитам да й обясня нещо. Пък ако ще и да не чува какво й казвам. Ще го направя, защото, все пак, държа тук да се дават "правилни" съвети - просто държа на този форум. (Веднага искам да вметна, че разбиранията на човечеството за значението и същността на думичката "правилни", са много относителни. И никой не може да каже на никого, какво значи "правилни". Никой!)

Та, Бени. На теб не ти е ясно в какво се състои проблема ти. Ти питаш... и употребяваш едни понятия.... дето ги няма никъде по българските земи! Например ползваш на няколко пъти израза "общински план". И, отгоре на всичко, искаш да го променяш този план!?!

Абе, 'айде най-накрая, изясни си ( на себе си.... че и на нас ) какво искаш да променяш. Ама 'убаво си изясни. И изясняването го почни от изясняването на това, какъв план кога и как е одобрен и влязъл в сила. И почни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от кадастрален план (или кадастрална карта), регулационен план, застроителен план, ОБЩИНСКИ ПЛАН (АКО ЗНАЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ), нам-си-къв- план... Ама си ги изясни, бе, Бени!!!! И не се доверявай на това, какво ти е казал главния архитект - може и той да е бос (в смисъл - без чорапи и обувки) точно толкова, колкото ти си боса в момента по познаването на ЗУТ и ЗКИР. И пак ти казвам, почни от кадастрален план (или кад.карта - дано знаеш разликата между двете), защото имам предчувствието, че грешката, която си забелязала в "ОБЩИНСКИЯ" :D план, произтича от грешка в кадастралния план (или карта). Дано да греша, но ... не пренебрегвай предположението ми за грешка в кадастъра, на основата на която се е появила и грешка в прословутия ти :D ОБЩИНСКИ план.

Казвам ти всичко това, защото грешките, в който и да е план, се поправят по различен начин и на различно правно основание, И ОТ РАЗЛИЧНИ ОРГАНИ и институции, в зависимост от това в кой план какво всъщност е сгрешено. Има си последователност при отстраняването на грешките. А ако не разбра какво ти казвам - питай пак. Ама не пълни форума с глупостите си, отличничке.

Браво, l____!!!!!!!
Не би могло да бъде казано по-точно!

Аз отдавна се отказах да разяснявам на Бени....., даже се въздържах да й дам добронамерен съвет да направи консултация с МОЖЕЩИ, не само знаещи колеги. Няма неудобство да потърсиш компетентна помощ от колега. Никой не е съвършен в познанията си! А познанията се оценяват не по "бележките" от положените изпити (донякъде субективен фактор), а по това колко и как можеш да защитиш дадена теза.

Та, Бени,
Чудесно е, че си завършила с отличие. В никакъв случай не омаловажавам този факт. Но знаеш ли кое е дразнещото в случая - това е упорстото ти да втълпиш на "можещите" че си права.
Ами...., НЕ СИ ПРАВА :idea:

Дано сега, вече си го разбрала. ДАНО..... :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот albena_ai » 26 Ное 2009, 17:29

Колеги, благодаря Ви за критиките. Приемам ги безрезервно - няма безгрешни хора и аз не правя изключение от общото правило. Благодаря ви още веднъж - няма срамно да си признаеш, че по дадена материя не си подготвен, защото досега не ми се е налагало да се занимавам с нея, но смятам да поправя грешката си, за да не пълня форума с бисери. Радвам се, че срещнах можещи колеги и ви се възхищавам най-добронамерено го казвам. Планът е кадастрален и той трябва да се промени. Това е от мен. До скоро :oops:
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2010, 22:06

На третия път успях да събера търпение и сили, за да изчета всичко написано по темата. albena_ai не е юрист и съзнателно по нейни си причини има желанието да оплюе цялята юридическа гилдия. Прави го по най-майсторския възможен начин, чрез ланcирането на несъстоятелни тези и лексика, противопоказна дори за първокурсник от много Свободния Бургаски университет. Част от цялото внушение е да ни съобщи,че е отличничка и то тропайки с краче, именно за да предизвика очакваните реакции на смесица от състрадание и поучение. Като четеш от страни няма как да не си кажеш "Леле--е щом един младши прокурор или съдия (не успях точно да разбера) е толкова неадекватен, какво да очакваме в правораздаването. Какво ги учат там ония изкуфелници в университета и т.н.?!"
albena_ai само преди 20-30 години такъв тип внушение беше в списъка на МС с квалификация анти държавна дейност. Ти може би не си била родена тогава но, "Я всю помню! Я был непияны!"
Бени! Вслушай се в съвета ми! Твоето място е в някоя много голяма корпорация, където с цел агресия на пазара, имат отдел за промиване на мозъци и създаване на масови психози. Там си незаменима и ще бъдеш много полезна, но има риск да си повярваш, и да изпаднеш в плен на собствените си внушения, което от своя страна води до трайно умопомрачение!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот albena_ai » 13 Апр 2010, 07:34

Трябва да бъде променен регулацинния план на общината, защто някога в далечните години, когато е бил създаван ние не сме го обжалвали тъй като част от имота на баба ми по нотариален акт влиза в него, а това е частна собственост и е недопустимо. Сега съм подала молба до кмета на общината за промяна на регулационния план. Преди това беше направено геодезическо проучване и замерване на имота и беше уточнен въпроса за точния размер на имота на баба ми и този, указан в нотариалния й акт за собственост. Проблемът е че регулационния план на общината зачертава застроени части от нашия имот - мазе и външна тоалетна, което поне според мен е недопустимо за евентуално бъдещо застрояване с въпросните 150 квадрата от общината.
Другият въпрос за 150 кв. метра обработваема земя - тя също е в регулация и е в режим на частна, а не публична общинска собственост, защото не е изпълнено нейното предназначение за озеленяване повече от 60 години. Съгласно скицата, която ми издадоха от техническата служба по устройство на територията от общината, нейното предназначение е за строителство на гаражи и магазини за търговия. Объркан е режима на тази земя - тя е частна, а не публична общинска собственост и е предлагана на търг от общината няколко пъти, но никой не я е купил.
Естествено знам, че по давност не може да бъде придобита тази земя от баба ми и затова съм подала искане до общинския съвет да я закупя по настоящите пазарни цени.
Проблемът е че към тези 150 кв.м. ми предлагат още 150, които не ме устройват, защото са на баир и до тях минават общинските стълби. Нашият град е на баири. Естествено, че не могат да разделят този парцел на два самостоятелни и незнам какво ще правя в случая. За мен сделката е неизгодна и поради факта, че има голямо количество подпочвени води и не е направена дренажна система за отвеждането им.
Ще се радвам на вашите коментари. Благодаря ви предварително :D
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот l____ » 13 Апр 2010, 11:11

:D
Бени, трябва да ти се признае, че малко си се пообразовала. Ама малко.
:wink:
И си здала що-годе коректен въпрос.

Не ми се четат пак глупостите ти от предишните постинги... но случаят ти бе... кадастър, неотговарящ на документите ти за собственост? Така ли беше?? Май така беше.

Може ли да приемем, че всъщност задаваш два въпроса?

Това ли е първия въпрос:
Трябва да бъде променен регулацинния план на общината, защто някога в далечните години, когато е бил създаван ние не сме го обжалвали тъй като част от имота на баба ми по нотариален акт влиза в него, а това е частна собственост и е недопустимо. Сега съм подала молба до кмета на общината за промяна на регулационния план. Преди това беше направено геодезическо проучване и замерване на имота и беше уточнен въпроса за точния размер на имота на баба ми и този, указан в нотариалния й акт за собственост. Проблемът е че регулационния план на общината зачертава застроени части от нашия имот - мазе и външна тоалетна, което поне според мен е недопустимо за евентуално бъдещо застрояване с въпросните 150 квадрата от общината.

Ако това ти е първия въпрос...
Отговорът е, че е невъзможно да промениш плана за регулация, ако преди това не промениш кадастралния план или кадастралната карта.
Ако баирестия ти град има одобрена кадастрална карта - изменението й е по-лесно, защото има разписан ред за изменението й. Спазвай го! Не е лек редът за изменение на кад.карта, но в него има ясно разписани задължения на длъжностните лица. Намери грамотен и лицензиран геодезист - той ще трябва да изготви документите за изменение на кад.карта, и ще ги внесете в Службата по геодезия, картография и кадастър.

Ако в баирестия ти град е с все още действащ кадастален план - изменението му е дооста трудничко. Изменението отново е по реда на ЗКИР и Наредба 3 (т.е. пак ти трябва лицензиран и грамотен геодезист), но се прави не в СГКК, а в общинската администрация, която освен, че общо взето е неграмотна и некадърна, е и мързелива до неописуема степен. И няма гаранция, че мързелът на общинарите да доведе до това, че да не направят всички законови процедури по изменението на кад. план и... да се стигнеш до ... кривата круша.

И като промениш кад.план или кад.карта - ще можеш да искаш (въз основа на променения кадастър) изменение на План за регулация.

Ако вторият ти въпрос

Другият въпрос за 150 кв. метра обработваема земя - тя също е в регулация и е в режим на частна, а не публична общинска собственост, защото не е изпълнено нейното предназначение за озеленяване повече от 60 години. Съгласно скицата, която ми издадоха от техническата служба по устройство на територията от общината, нейното предназначение е за строителство на гаражи и магазини за търговия. Объркан е режима на тази земя - тя е частна, а не публична общинска собственост и е предлагана на търг от общината няколко пъти, но никой не я е купил.
Естествено знам, че по давност не може да бъде придобита тази земя от баба ми и затова съм подала искане до общинския съвет да я закупя по настоящите пазарни цени.
Проблемът е че към тези 150 кв.м. ми предлагат още 150, които не ме устройват, защото са на баир и до тях минават общинските стълби. Нашият град е на баири. Естествено, че не могат да разделят този парцел на два самостоятелни и незнам какво ще правя в случая. За мен сделката е неизгодна и поради факта, че има голямо количество подпочвени води и не е направена дренажна система за отвеждането им.

е неясен. Опиши го с по-кратки изречения. И внивавай, във всяко изречение да има подлог, сказуемо и обстоятелствени пояснения ( най-вече за време).
И нека изреченията ти са подредени така, както са се случили във времето събитията, за които искаш да ни съобщиш . И избягвай определенията "публична", "частна", "объркана"...

А всъщност - на какво основание твърдиш, че накакви си 150 кв.м. са на баба ти? А ако са на баба ти - защо искаш баба ти да ги придобие пак, но този път по давност??
...
Я, вземи и напиши изреченията кратки. И ясни.
l____
Потребител

Мнениеот anserk » 13 Апр 2010, 22:38

albena_ai написа:и затова съм подала искане до общинския съвет да я закупя по настоящите пазарни цени.
Проблемът е че към тези 150 кв.м. ми предлагат още 150, които не ме устройват, защото са на баир и до тях минават общинските стълби. Да ти имаме проблема :roll: Нашият град е на баири. Естествено, че не могат да разделят този парцел на два самостоятелни и незнам какво ще правя в случая.Как какво - взимаш 300 м2 :idea: За мен сделката е неизгодна и поради факта, че има голямо количество подпочвени води и не е направена дренажна система за отвеждането им.В този "град на баири", където и да строиш, ще трябва да направиш дренаж

Като е на баир, таман цената няма да е висока!
В момента с искане до Кмет върви процедура по изменение на КП, като геодезическа фирма изготви проект за изменение-нанасяне на поземлен имот с проектен план.ном...., даден от кадастъра.След заповедта на Кмета, обявяване и т.н. , чак след това ще пуснем изменение на регулацията. Преди това имаме заповед от гл.архитект на София за допускане на изменение на регулацията със срок и ......, но се оказа, че трябва изменение и на КП
Прав е l____ че си трябват майстори за тая работа :wink:
Но и аз не разбрах на какво ще правиш изменение - на 300 м2 общинско място (т.е. баира) или на УПИ-то на баба ти :roll:
anserk
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация