начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имам ли право на достъп до регулационен план

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право на достъп до регулационен план

Мнениеот poluobuvka » 28 Мар 2010, 15:04

Здравейте,
притежавам селски имот. Срещу къщата построиха ограда, която според нас е стеснила много улицата. От общината категорично отказват да получим информация за това колко широка трябва да е улицата пред къщата. Въпросът ми е мога ли и на какво основание да получа подобна информация или копие на регулационния план в частта, която засяга улицата пред имота ни.
Благодаря
poluobuvka
Младши потребител

Re: Имам ли право на достъп до регулационен план

Мнениеот magodeoz » 28 Мар 2010, 19:58

Информация относно широчината на улицата може да извлечете и от най-обикновена скица на Вашия имот (всъщност, тя е именно извадка от регулационния план). Иначе, общината няма право да отказва достъп до регулационния план на селището Ви дори и на мен.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот poluobuvka » 28 Мар 2010, 22:19

Благодаря за отговора. Скица нямаме - явно ще трябва да си извадим.
Но информация категорично ми беше отказана. Първо ме върнаха за да им занеса нотариалня акт, за да видят, че аз съм собсвеник. След като им го занесохме - пак казаха, че не може. Да сме съдили съседа...Да, ама аз не искам да го съдя, а само да се уверя, че не си е поставил правилно отградата.
А на какво основание мога да поискам тази информация? Напълно съм сигурна, че ако отида - пак ше ми откажат. Т.е. като лелката пак ми каже ''Не разбрахте ли, че нямате право да гледате този план. Улицата не е ваша собственост", аз какво да и отговоря :roll:
Благодаря
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот namakak » 28 Мар 2010, 23:54

Има закони,които са дали точни обозначения за улица,тротоар и отстояния.Консултирайте се с адвокат.Ако заведете дело,ще бъде призована общината като заинтересована страна и ще трябва тогава да поднесе нужният материал.Вас какво ви притеснява ,тротоара ли?Тогава трябва да съдите общината,защото тя е пренебрегнала жалбата ви :roll: А ако на своя глава искате да видите какво би решила общината ,то и вие си пуснете оградата ,като съседа ви,та другия съсед да нищи адвокатите :mrgreen: Ние в столицата нямаме тротоари,всичко е паркинги,нещо като огради :cry:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот poluobuvka » 29 Мар 2010, 09:49

На практика няма тротоари. Има пътечка трева пред нашата къща. А съседа си е сложил оградата направо в асфалта на улицата.
Притеснява ме това, че вече не мога да си вкарам колата спокойно в гаража, защото е малко разстоянието и трябва да го правя със 100 маневри. Нашата ограда си е от преди 50 години. Няколко тона камъни са - не ми се мести, а и ще се залепя за съседа. Ще остане пешеходна пътека...
Последна промяна poluobuvka на 29 Мар 2010, 12:00, променена общо 1 път
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот l____ » 29 Мар 2010, 09:49

Вижте каква огромна разлика има между отговорите на един специалист по ЗУТ, който иска да помогне на питащия, и един адвокат - специалист :wink: по всичко :? (които естествено не иска, а и не може, да помогне в степен, като специалиста)

...общината няма право да отказва достъп до регулационния план на селището Ви дори и на...

...Консултирайте се с адвокат.Ако заведете дело...

Та... каква консултация, бе, адвокате?! Какво дело?? Дело за какво??

PS.
Полуобувка, иди в Общината и бъди по-настоятелен. Дай им да разберат, че знаеш, че Планът за регулация е публичен и, че всеки може да прави справки по него. И не е ти нужен никакъв нотариален акт и никакви други документи. Имаш право да видиш Плана за регулация /разбира се в присъствието на представител на Общината/ и да си направиш справки за широчините на всички интересуващи те улици. Ако трябва - вдигни им в Общината скандал до небето. Но първо пробвай 'с добро'.

За твоят елементарен, по същество, проблем не ти трябват адвокати (и консултации с тях).

Действай! Успех!
l____
Потребител

Мнениеот poluobuvka » 29 Мар 2010, 09:58

Благодаря ;)
Аз наистина не искам да водя дело.
Просто ме интересуваше имали някакъв закон в който да пише, че имам право на достъп до този "велик" план. Т.е. къде пише, че регулационният план е публичен.
С добро 3 пъти не се получи. :(
Много са люти в тази община.
Предполагам, че причината е , че се познават с "човека с оградата".
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот anserk » 29 Мар 2010, 10:31

poluobuvka написа:С добро 3 пъти не се получи.
Много са люти в тази община.

Те и другаде са такива :oops:
Първо си поискайте скица на имота (вашия) и с нея при геодезист да направи контролно замерване на вашата ограда, защото може да се окаже, че и тя не е на мястото си по плана от преди 50 г.
И след като се уверите, че при вас всичко е наред :idea: , тогава:
писмено с искане до кмета на общината да бъде извършена проверка на издадените (приема се, че има) строителните книжа (разрешение за строеж и протокол за строителна линия и ниво) за изградената ограда на съседа.
Впрочем, геодезиста може да провери строителната линия на съседа ви (между другото), когато проверява вашата, и още тогава ще е ясно кой къде си е изградил оградите.
Ако не ви отговорят тогава, но има нарушение (не от вас, а от съседа) на строителните правила и норми - при адвокат! Той си занае по-нататък!
Дано сме помогнали :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 29 Мар 2010, 10:52

Съществува Закон за достъп зо обществена информация http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134929408. Интересно, от гледна точка на народопсихологията, как все търсим някъде да пише какво може, докато далеч по-логично би било да се запознаем с онова, което не може - поради една или друга причина. В тази връзка, никъде няма да намерите записано, например "регулационият план е публичен, и достъп до него има всеки, и т. н." По-важното е, че този план не представлява класифицирана информация, не е търговска тайна, в него няма лични данни, и пр.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот poluobuvka » 29 Мар 2010, 11:06

Благодаря много за отговорите.
Никой не оспорва, че и моята ограда може да не е на мястото си, затова искам да се уверя кой крив кой прав...
Надявам се аз, да съм си наред. Все пак асфалта на нашата улица е поставян преди 5-10 години и тогава поне вероятно са си направили труда да погледната къде да го сложат ;)Едвали е предвиден да е под оградата на нечий двор. От тогава насам, планът не е променян.
magodeos, не съм се изразила правилно. Не съм очаквала да никъде да пише " може да си гледате регулац. план" или нещо такова. Благодаря, че ме насочи към Закон за достъп до обществена информация.
Последна промяна poluobuvka на 29 Мар 2010, 11:59, променена общо 1 път
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот anserk » 29 Мар 2010, 11:14

magodeoz написа:По-важното е, че този план не представлява класифицирана информация, не е търговска тайна, в него няма лични данни, и пр.

Да така е . Но това изобщо не върви в повечето общини :roll: Има някакъв страх, особено от ЧЗРП, които не са обявявани и др.п. Имаше един период от около близо 10 години (1996 - 2006), в които общините направиха отврат безобразия по плановете !
Затова се налага да се търсят заобиколни пътища, за съжаление.
anserk
Активен потребител

Мнениеот poluobuvka » 29 Мар 2010, 12:02

Явно има такъв страх и се получава " гузен негонен бяга"....
poluobuvka
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Апр 2010, 12:20

Колеги форумци нека се придържаме към темата, така както е дефинирана във форума. За освежаване ето един конституционен текст
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.

Всред специалните закони които регламентират
"...информацията (която е - б.м.) не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права."
регулационният план не фигурира. Ако не сте в състояние да се оправите сам с този конституционен текст, обърнете се към адвокат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот poluobuvka » 06 Апр 2010, 15:53

Благодаря :)
poluobuvka
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация