начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Какво е моето право

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво е моето право

Мнениеот kanasta_z » 24 Мар 2010, 15:50

Здравейте,
През 2005г. получих строителна линия издадена от кметството отговарящо за района. Къщата е позиционирана на база на тогава действащия ПУП, направено по реда- дойде геодезист от кметството и заби колчетата. Тъй като съседа ми е поставил ограда м/у двата имота преди 10ина год., която навлиза в парцела ми 1.5метра , се наложи геодезиста да направи справка в кметството и установи,че ако оградата е съобразена с ПУП бих имал отстояние 4 м. Едва тогава ми разреши да строя. Къщата е построена и подготвям док. за акт 16. Сега обаче във влезалия в сила кадастрален план е въпросната ограда е взета като реална граница т.е. сега нямам необходимото отстояние от 4 м.
Какво мога да направя и какви са ми шансовете?
С уважение: Иванов
kanasta_z@abv.bg
kanasta_z
Нов потребител

Re: Какво е моето право

Мнениеот magodeoz » 24 Мар 2010, 16:42

Анализирайте следните две хипотези:
1. Оградата е поставена по имотна граница, но има разминаване между нея и регулационната линия. Тогава става въпрос за неприложена дворищна регулация, чието отчуждително действие е прекратено. За да приложите регулацията в този и вид, следва да сключите със съседа си договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;
2. Има съвпадение между имотната граница и вътрешната регулационна линия, а оградата е поставена произволно, след което е нанесена в кадастралната карта като имотна граница. Такова нанасяне представлява фактическа грешка в кадастралната карта, и може да поискате поправката и по реда на ЗКИР.
Има и трета хипотеза, при която имотната граница и вътрешната регулационна линия не съвпадат, а и оградата се намира на произволно място. В този случай нещата стават още по-сложни. Не повдигам въпроса какво е трябвало да направите след установяване на това несъответствие, но преди да започнете да строите.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Мар 2010, 17:11

magodeoz, изчерпателен си - дума няма, само дето третата ти хипотеза е едно отделно море.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Мар 2010, 23:11

Третата хипотеза, ако се окаже вярна, ще покаже на света колко далеч сме стигнали в тази материя - в смисъл - полага ми се едно, владея друго, а съм собственик на трето.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Мар 2010, 23:32

да не говорим за обструктивните възможностти които могат да възникнат
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 24 Мар 2010, 23:43

kanasta_z написа:През 2005г. получих строителна линия издадена от кметството отговарящо за района.

Строителна линия не се получава, а се отлага на място с протокол обр.2 в съответствие с трасировъчен план и РС. На този протокол има подпис и печат на общината на две места.
Чл. 156. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Издадените разрешения за строеж заедно с одобрените инвестиционни проекти, ..............., могат да се отменят само по законосъобразност ................ в 7-дневен срок от уведомяването им по реда на чл. 149, ал. 5. Влезлите в сила разрешения за строеж не подлежат на отмяна.
Освен това до кота 0.00 (в основите) има още един прот. обр.3 с печат на общината и подпис на гл. архитект, че е са спазени отстоянията, съгласно действуващите регулационни планове!
kanasta_z написа:Тъй като съседа ми е поставил ограда м/у двата имота преди 10ина год., която навлиза в парцела ми 1.5метра ,

Не смесвайте обр.2а за ограда (всъщност де факто това е отлагането на имота /парцела/ на място) с трасирането на сградата в имота. Едното има общо с другото, до толкова, че координатите на точките от сградата се изчисляват на база координатите на точки от границите на парцела.
kanasta_z написа:т.е. сега нямам необходимото отстояние от 4 м.

Кога сега - 2005 г. :wink: Ако сградата е изградена по издадените строителни книжа (3 бр.) - проблем с обр. 16 няма да има ! Но имам чувството (професионално изкривяване), че колчетата май са ... и сега ни пречи оградата :wink:
А това, че съществуващата ограда не е на място - това е съвсем друг казус и magodeoz дава хипотези, които трябва да се проверят от специалист черно-на бяло и тогава да се действа по отношение на имота.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2010, 09:56

anserk , искрено ти пожелевам ти да си този "специалист", който ще изчисти всичките хипотези предположени от magodeoz, а аз от дистанция да съветвам, някоя заинтересована страна, как да елиминира всяко твое умопостроение. Ще ти отворя работа за едно десетилетие - стига да има кой да плаща!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 25 Мар 2010, 10:11

julyanvonemona написа:ти да си този "специалист", който ще изчисти всичките хипотези предположени от magodeoz,

Не, това не ми е "специалност".
Тия работи (в хипотезите) ги прехвърляме на архитекти, регулатори и юристи.
Те рано или късно излизат на светло за собствениците и почти винаги по време на трасиране.
Успешен ден!
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2010, 10:18

anserk, "...рано или късно...", колко рано, или колко късно - когато някой отиде във "вечният парцел", тогава ли?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 26 Мар 2010, 10:39

julyanvonemona написа:anserk, "...рано или късно...", колко рано, или колко късно - когато някой отиде във "вечният парцел", тогава ли?

Ние всички BG се ръководим от принципа (манталитет :D ) "по-добре късно, от колкото никога" и затова ИМОТНИТЕ проблеми се предават по наследство и се решават почти винаги на части от ТРИ поколения :oops:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Мар 2010, 11:06

anserk, точно това имам предвид като осмислям цялостните хипотези предложени от magodeoz и когато ти съобщих, че ще ти създам работа поне за едно десетилетие.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация