начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

построяване на ограда м/у дворове и проблем

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

построяване на ограда м/у дворове и проблем

Мнениеот azzza » 15 Мар 2010, 11:03

Здравейте.Много се надявам компетентни хора да ми дадат съвет по два въпроса които много ме интересуват :? . Предстои ни да правим ограда ,между нас и съседите.Знам че трябва 1-во да се издаде разрешение за строеж на оградата,2-ро да се извади протокол за трасиране или за даване на строителна линия,после да дойде техник от кадастрална фирма да обозначи границата,но това което най- много ме интересува е всичко това колко струва(това го научих от този форум ,да поясня че никъде не съм ходила още във връзка с тези задачи).Вярно ли е че,само разрешението за строеж е около 200 лв. ,после ако оградата била плътна ,още каква сума се заплащало, и т. н. ,това е първит ми въпрос ,за цените и услугите Само да ви кажа ,че оградата ,която искаме да правим ще е с плътна част 0.60 м. и телена мрежа нагоре -около 25 м.дължина и останалите 10 м. дължина която е между двете къщи ,ще е пак плътна част-0.60м и нагоре с някакви оградни пана ,летви или по плътна мрежа.Другият ми въпрос е че къщата ни няма нотариален акт още когато са я строили преди 50 год.Моля Ви отговорете ми за реда ,цените и етапите по които трябва да действаме. Ще се радвам да ми отговорите..Лек ден от мен.
azzza
Нов потребител

Re: построяване на ограда м/у дворове и проблем

Мнениеот Melly » 15 Мар 2010, 11:15

azzza написа:Здравейте.Много се надявам компетентни хора да ми дадат съвет по два въпроса които много ме интересуват :? . Предстои ни да правим ограда ,между нас и съседите.Знам че трябва 1-во да се издаде разрешение за строеж на оградата,2-ро да се извади протокол за трасиране или за даване на строителна линия,после да дойде техник от кадастрална фирма да обозначи границата,но това което най- много ме интересува е всичко това колко струва(това го научих от този форум ,да поясня че никъде не съм ходила още във връзка с тези задачи).Вярно ли е че,само разрешението за строеж е около 200 лв. ,после ако оградата била плътна ,още каква сума се заплащало, и т. н. ,това е първит ми въпрос ,за цените и услугите Само да ви кажа ,че оградата ,която искаме да правим ще е с плътна част 0.60 м. и телена мрежа нагоре -около 25 м.дължина и останалите 10 м. дължина която е между двете къщи ,ще е пак плътна част-0.60м и нагоре с някакви оградни пана ,летви или по плътна мрежа.Другият ми въпрос е че къщата ни няма нотариален акт още когато са я строили преди 50 год.Моля Ви отговорете ми за реда ,цените и етапите по които трябва да действаме. Ще се радвам да ми отговорите..Лек ден от мен.

Вие...., сериозно ли питате? :roll: :roll: :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот azzza » 15 Мар 2010, 11:27

Да защо....
azzza
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Мар 2010, 11:46

Не вярвам никой от този форум да е в състояние да направи разрез на пазара за цените на геодезическата услуга наречена даване стлоителна линия за ограда, а до колкото ми е известно такива разрези за каквито и да са цени струват десетки пъти повече от колкото цената на геодезическата услуга изпълнена от най- квалитетната фирма. Още повече и по втория въпрос - за 50-годишната къща без нотариален акт.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Мар 2010, 12:02

За да получите представа за размера на дължимите такси за издаване на разрешение за строеж, трябва да се запознаете с тарифите на съответната община – те се определят от общинския съвет и са различни за различните общини. Отделно ще трябва да заплатите за измерване и изработване на необходимите документи – конструктивно становище, трасировъчен карнет, протокол за трасиране. Тези неща се правят от специалисти извън общината, и цените са предмет на договаряне.
По отношение на втория въпрос – можете да се снабдите с констативен нотариален акт за сградата на основание на удостоверение за търпимост, ако сградата отговаря на условията.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот azzza » 15 Мар 2010, 12:06

Аз пък си мислех ,че е много просто и лесно да направиш една ограда,а то тепърва започвали проблемите ,да не говорим ако трябва да се строи къща или нещо подобно.Надявах се от първа ръка ,ориентировъчно да ми каже някой колко ще ми излязат ваденето на тези документи ----5 лева ли ,,200 лв. ли ,както и да е ще тръгвам към общината и там ще разбера.
azzza
Нов потребител

Мнениеот azzza » 15 Мар 2010, 12:11

Благодаря на magodeoz разбрах ..... :)
azzza
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Мар 2010, 12:18

В общината ще плестнат с ръце и ще те прегърнат....ще те цунат по челото и ще кажат..."мамина рожба златна, ненагледна"...!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот azzza » 15 Мар 2010, 13:04

ЗА ПОСЛЕДНИЯ КОМЕНТАР по въпроса -НЕ МИ Е НУЖЕН ВАШИЯ ОТГОВОР ПЪЛЕН С ИРОНИЯ
azzza
Нов потребител

Мнениеот anserk » 15 Мар 2010, 14:23

julyanvonemona написа:В общината ще плестнат с ръце и ще те прегърнат....ще те цунат по челото и ще кажат..."мамина рожба златна, ненагледна"...!

Точен коментар и в превод (от мен) гласи така:
Ние не сме Коларовски (Димитровски) Народен съвет, нито Информационна агенция (БТА)! Има закони и наредби, ако не можеш да ги намериш, твой проблем! Ние разрешаваме, проверяваме (ако ни се примолите убедително и настоятелно...), наказваме и най-важното - събираме ДАНЪЦИ и ТАКСИ! А.... как ги разходваме и за какво ми плащат - трябва да имате достъп до информация!
Сега по-ясно ли стана :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 15 Мар 2010, 15:17

Недейте да плашите хората. Все пак много си зависи коя е общината. Аз знам за такива, които дават съвети и информация, доколкото им стигат знанията. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот anserk » 15 Мар 2010, 15:45

petko_a написа:Аз знам за такива, които дават съвети и информация, доколкото им стигат знанията.

Ето заради подчертания текст е "превода" :D
Те не следят като мен и вас измененията и практиките по прилагането на законите, не ги пращат на семинари, не влизат в такива форуми (те са за турските сериали - има и добри :wink: ), не си сверяват "часовниците".
И чуваш после от човека: ама в общината ми казаха :roll: Да ме прости господ (ако чете във форума), че пиша така за "наместници му" на земята :oops:
А иначе, нищо лично към питащия :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 15 Мар 2010, 15:59

Наместници на земята :lol:
Ами да ти кажа, при тези заплати, които им се заплащат така ще е. По-знаещите и можещите хич и не искат да чуят да почват работа там. И аз не бих почнал. И още по-зле ще става. :( Все пак човека може да отскочи до общината, няма да го линчуват. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот anserk » 15 Мар 2010, 16:11

petko_a написа:Ами да ти кажа, при тези заплати, които им се заплащат така ще е.

Прав си, ама като са им малко, защо не излязат на пазара (при мечките и вълците) и да дадат път на младите! Като ги гледам на почти повечето места - чакат пенсия ( леле ако стане 65 г. :cry: )!
А манталитета ? Затова в превода използвах познатите (все още близкото минало) наименования, защото даже и ползването на интернета им се опъва :D

ПП. Сега видях, че то е имало цяла тема "цени за трасиране на недвижим имот" и с "колегата" petko_a сме се представили, поне за мен, добре.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Мар 2010, 19:58

Недейте да плашите хората. Все пак много си зависи коя е общината. Аз знам за такива, които дават съвети и информация, доколкото им стигат знанията.

Ако става впрос за "мечешка услуга" - да!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация