- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на незаконен строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Покупка на незаконен строеж
Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град. Строежът е почнат преди 7 години, на собственикът е издадена заповед за незаконен строеж той е оспорвал заповедта в съдът и е загубил . После му е издадена заповед за принудително премахване и му е наложена глоба. Аз се свързах с другите собственици на сградата които са в чужбина и те ме препратиха към техния адвоката , които ми даде да се разбере , че биха ми подписали право на надстрояване , ако им възстановя нанесените щети от този незаконен строеж и им платя въздух/ излизат с мотивите че къщата и била разбита неможели да дадат магазините си и етажа под наем или да ги продадат на реална цена защото никои не искал да купи или наеме нещо над което имало груб строеж и още повече незаконен/. Тогава аз предложих да върна тавана в предишният вид, но адвоката каза че ще заводът дело срещу старият собственик и ако аз го купя и срещу мен , защото клиентите му нямали никаква вина за видът на техният имот/ наистина от този строеж е паднала мазилката, няма никакви улуци, тече/, а аз съм знаел какво купувам и съм купувал както пасивите така и активите , .консултирах се със специалисти, но те бяха на коренно различни мнения , двама ми казаха че вина носи само старият собственик , а един че вина нося и аз. Питам за съвет и мнение , мога ли да нося вина за пропуснати ползи и вреди като аз не съм извършител на деянието/ незаконния строеж/ и могат ли да ми наложат глоба за нещо което аз не съм извършил, а сам купил след като има наложена глоба на извършителя и стар собственик/ глобата е до 50 000 защото искам да го купя на фирма/ и ако ми издадът заповед и глоба на мое име мога ли да я обжалвам в съда , независимо че съдът е излязъл с определение за заповедта на предишния собственик.
- vladel
- Нов потребител
Re: Покупка на незаконен строеж
vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град. Строежът е почнат преди 7 години, на собственикът е издадена заповед за незаконен строеж той е оспорвал заповедта в съдът и е загубил . После му е издадена заповед за принудително премахване и му е наложена глоба. Аз се свързах с другите собственици на сградата които са в чужбина и те ме препратиха към техния адвоката , които ми даде да се разбере , че биха ми подписали право на надстрояване , ако им възстановя нанесените щети от този незаконен строеж и им платя въздух/ излизат с мотивите че къщата и била разбита неможели да дадат магазините си и етажа под наем или да ги продадат на реална цена защото никои не искал да купи или наеме нещо над което имало груб строеж и още повече незаконен/. Тогава аз предложих да върна тавана в предишният вид, но адвоката каза че ще заводът дело срещу старият собственик и ако аз го купя и срещу мен , защото клиентите му нямали никаква вина за видът на техният имот/ наистина от този строеж е паднала мазилката, няма никакви улуци, тече/, а аз съм знаел какво купувам и съм купувал както пасивите така и активите , .консултирах се със специалисти, но те бяха на коренно различни мнения , двама ми казаха че вина носи само старият собственик , а един че вина нося и аз. Питам за съвет и мнение , мога ли да нося вина за пропуснати ползи и вреди като аз не съм извършител на деянието/ незаконния строеж/ и могат ли да ми наложат глоба за нещо което аз не съм извършил, а сам купил след като има наложена глоба на извършителя и стар собственик/ глобата е до 50 000 защото искам да го купя на фирма/ и ако ми издадът заповед и глоба на мое име мога ли да я обжалвам в съда , независимо че съдът е излязъл с определение за заповедта на предишния собственик.
Що ли ти трябва таралеж в гащите?
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:
Що ли ти трябва таралеж в гащите?
може да няма нищо друго в гащите, та таралеж, таралеж, ама все е нещо в гащите...
- usra_ovcova
- Потребител
Отделете процент от посочената сума и се консултирайте с адвокат.
Още повече, че имате такъв срещу вас.
Още повече, че имате такъв срещу вас.
- zelen
- Потребител
Най-лошото на "таралежа в гащите" е илюзорното му съществуване. "Стабилизираният" незаконен строеж не съществува в правния мир. Съществуват подредени в някакъв геометричен порядък употребени строителни материали и задължение за всеки нов собственик да наруши изцяло тяхната геометрия и да ги премести, където намери за добре, но на и по допустим от закона начин и място!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град.
Не можете да купите трети етаж от къща. Може да купите само това, което собственикът има, т. е. тавански етаж. Оттам нататък действието "незаконно строителство" е "прикачено" към имота, а не към извършителя. Още повече, че щом има заповед за премахване, а и съдебно решение в този смисъл, санкцията "глоба" би трябало да е вече наложена. Фактът, че заплащането на глоба не води до узаконяване или каквото и да било друго състояние на "стабилност" на незаконния строеж, предполагам, е общоизвестен.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, съмнявам се дали питащият може да купи дори тавански етаж, тъй като вследствие незаконното строителство той вече е погинал! Липсва обект на сделката, независимо че в документа за собственост (в случая нот. акт) той (най-вероятно) все още съществува!
-
Нотариалното производство е охранително, а не установително. Нотариусът няма откъде да знае кой какви съчинения е материализирал на място. Друг е въпросът, ако строежът представлява преустройство, и има заповед за премахването му, какво точно означава това. В смисъл, възстановяването на предишното положение няма ли да бъде също незаконен строеж, ако за него няма одобрени проекти и издадено разрешение?
- magodeoz
- Активен потребител
Вероятно няма разрешение за преустройството и поради това то е незаконно. Съществен въпрос е дали този "етаж" е наистина такъв - има ли самостоятелност и как е определена и съответно - може ли да бъде обект на сделка. Защото ако е таванско помещение - обслужваща част към жилище, заемащо примерно втория жилищен етаж, то тогава става съвсем невъзможно. Особено и ако е в територия с одобрена кадастрална карта.
- via2001
- Младши потребител
via2001, много моля - не изхождай от някаква предполагаема вероятност, с оглед отклонение от принципа върху който поставям ударението в дебата. Ако все пак искаш да се обсъди такава вероятност изведи я в отделна тема. Дебело подчертавам, че одобрената кадастрална карта (или не) е дълбоко ирелевантен въпрос към погиналия вследствие незаконното строителство обект. Фактът, че нотариусът може да изповяда сделката стоейки вън от фактическото положение на нещата, не значи че сделката предмет на която е погиналият имот е действителна. Изхождам от 32 годишният си опит и знам, че раната наречена "незаконно строителство" в 98% от случайте се отваря вседствие на тежка междусъседска война, в която като нищо може да изгори и самият нотариус!
-
magodeoz написа:vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град.
Не можете да купите трети етаж от къща. Може да купите само това, което собственикът има, т. е. тавански етаж. Оттам нататък действието "незаконно строителство" е "прикачено" към имота, а не към извършителя. Още повече, че щом има заповед за премахване, а и съдебно решение в този смисъл, санкцията "глоба" би трябало да е вече наложена. Фактът, че заплащането на глоба не води до узаконяване или каквото и да било друго състояние на "стабилност" на незаконния строеж, предполагам, е общоизвестен.
По нотариален акт се води тавански етаж , и нотариус ми каза че може да изповяда сделката , въпросът ми е ако купя въпросният имот и не се разбера веднага с собствениците , може ли да наложат и на мен глоба за незаконно строителство след като има вече наложена такава на предишният собственик , и мога ли да обжалвам в съдът като предишният собственик е обжалвал и съдът е излязла с Определение . И може ли собствениците да заведат спрямо мен дело за пропуснати ползи и вреди следствие на незаконния строеж , като аз не сам извършил това деяние / незаконен строеж/ а сам купил така имота.
- vladel
- Нов потребител
В случай, че спреш до тук - ОК!
Обаче, ако се снабдиш с Нот.акт за покупка, идея нямаш в какъв екшън се въвличаш!
Явно питащият не си е извадил поука от дадените по-горе отговори....
Продължава да си мисли, че ще го подминат неприятностите макар да не е извършил "незаконното" деяние.
vladel написа:Искам да купя трети етаж от къща/ който е незаконен, преди е било таванско сега е етаж / намираща се в центърът на общински град.
Обаче, ако се снабдиш с Нот.акт за покупка, идея нямаш в какъв екшън се въвличаш!
vladel написа:И може ли собствениците да заведат спрямо мен дело за пропуснати ползи и вреди следствие на незаконния строеж , като аз не сам извършил това деяние / незаконен строеж/ а сам купил така имота.
Явно питащият не си е извадил поука от дадените по-горе отговори....
Продължава да си мисли, че ще го подминат неприятностите макар да не е извършил "незаконното" деяние.
-
vladel написа:предишният собственик е обжалвал и съдът е излязла с Определение .
И какво пише в това Определение: спира изпълнението на заповедта на Началника на ДНСК за събаряне! И после..... За да спрат заповедта, има в нея нещо.....( например пропуск да се възстанови таванския етаж или покрива) или ..... Къде е тази заповед? Какво пише в нея!
И как и къде е вписан този тавански етаж ( НА, делба)! И още, и още.....
Тези неща видял ли ги е АДВОКАТ, а не НОТАРИУС!
Може и да ви подаряват " .... ......", но май ще ви излезе през носа този подарък
И за какво се готвите: за СМР или за СЪДЕБНИ РАЗНОСКИ
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:vladel написа:предишният собственик е обжалвал и съдът е излязла с Определение .
И какво пише в това Определение: спира изпълнението на заповедта на Началника на ДНСК за събаряне! И после..... За да спрат заповедта, има в нея нещо.....( например пропуск да се възстанови таванския етаж или покрива) или ..... Къде е тази заповед? Какво пише в нея!
И как и къде е вписан този тавански етаж ( НА, делба)! И още, и още.....
Тези неща видял ли ги е АДВОКАТ, а не НОТАРИУС!
Може и да ви подаряват " .... ......", но май ще ви излезе през носа този подарък
И за какво се готвите: за СМР или за СЪДЕБНИ РАЗНОСКИ [/quПредишният собственик си е отелил искът и съдът е прекратил делото. И заповедта на ДНСК е влязла в сила . Питам ако на мен ми наложат глоба и нова заповед на мое име мога ли да я обжалвам
- vladel
- Нов потребител
Е, като е влязла заповедта на ДНСК в сила, значи етажа е съборен , а ако не е, то това ви предстои Какво пише в тази заповед - възстановяване на какво ....?
Ако има за възстановяване на таванския етаж - събаряте ( за ваша сметка - нали сте фирма) и възстановявате (за ваша сметка - нали сте фирма) по договор със собственика, викате от общината да установят това положение с протокол и тогава при нотариуса си купувате тавански етаж
Но..., за да възстановявате - РС със съответните проекти (тук е заровено кучето ви ). Събарянето също е с проект!
ПП. И да не мислите, че заповед/заповед ще издават от ДНСК! Сега има събаряне (с търг) и удържане от сметката на фирмата от данъчните.
Умишлено не ви цитирам параграфи и алинеи - нали имате адвокат!
Ако има за възстановяване на таванския етаж - събаряте ( за ваша сметка - нали сте фирма) и възстановявате (за ваша сметка - нали сте фирма) по договор със собственика, викате от общината да установят това положение с протокол и тогава при нотариуса си купувате тавански етаж
Но..., за да възстановявате - РС със съответните проекти (тук е заровено кучето ви ). Събарянето също е с проект!
ПП. И да не мислите, че заповед/заповед ще издават от ДНСК! Сега има събаряне (с търг) и удържане от сметката на фирмата от данъчните.
Умишлено не ви цитирам параграфи и алинеи - нали имате адвокат!
- anserk
- Активен потребител
vladel написа:......Предишният собственик си е отелил искът и съдът е прекратил делото. И заповедта на ДНСК е влязла в сила .....
А честито!
Ваш ред е - Вие гоните
-
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|