начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

неподписване на акт 15 от собственик на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неподписване на акт 15 от собственик на апартамент

Мнениеот nezabravka » 03 Мар 2010, 17:45

Здравейте моля дайте ми съвет
Собственици сме на апартамент на който предстои издаване на акт 16 за целта строителя иска да му подпишем акт 15.Проблема е че ние отсъстваме от Бг вкл и маика ми която има пълномощно.
Въпроса ми има ли възможност да се мине без нашия подпис?и дали има някаквя глоба или др наказание за нас?
По принцип знам че надзорника може да разпише вместо нас,но разбрах че председателя на комисията изисквал наш подпис
Благодаря на всеки който може да помогне
nezabravka
Нов потребител

Re: неподписване на акт 15 от собственик на апартамент

Мнениеот anserk » 03 Мар 2010, 21:37

nezabravka написа:Въпроса ми има ли възможност да се мине без нашия подпис?и дали има някаквя глоба или др наказание за нас?
По принцип знам че надзорника може да разпише вместо нас,но разбрах че председателя на комисията изисквал наш подпис
Благодаря на всеки който може да помогне

Няма възможност!
Няма принципи- има закон (ЗУТ) и той ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА!
Не може строителния надзор да ви подписва, както и предприемача, ако не са изрично упълномощени по съответния ред :roll:
Имате сигурно НА за отстъпено право на строеж или НА за собственост на груб строеж (вие си знаете) и по смисъла на чл.161 (1) на ЗУТ се явявате Възложител с права, които пораждат и задължения :idea:
Е, поемете ги, като в консулската служба, там където сте, или в посолството, направите и изпратите пълномощно на който искате да ви представлява за подписването.
И ако позволите да попитам: вие за какво сте платили - за придобиване на недвижим имот или за покупка на строителни материали в определена комбинация :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Мар 2010, 22:19

За случаи като Вашия са измислени куриерските услуги - пращат Ви документа и им го връщате подписан, в рамките на една седмица, където и да сте. При всички случаи обаче е хубаво Ваш доверен човек (и да не е съвсем аджамия) да види това, което с този документ приемате от строителя.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 03 Мар 2010, 22:59

magodeoz написа:При всички случаи обаче е хубаво Ваш доверен човек (и да не е съвсем аджамия) да види това, което с този документ приемате от строителя.

ДА ! При всички случаи да не е предприемача!
И в пълномощното изрично трябва да е упоменато точно и пълно: строежа по разрешение за строеж (вижте си в нот.акт), УПИ......, апартамент ....., административен адрес, ...и т.н. и за подписване на ............(конст.протокол обр.15 по реда на Наредба 3 (ДВ,......), становище към обр.15, ....и т.н.

Това е нещо в реда на нещата в последните години.
Успех, където и да сте :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот nezabravka » 04 Мар 2010, 18:06

благодаря на всички за отговорите.Прави сте че договорът поражда и задължения.Повече ме интересуваше има ли глоба и какви могат да са последиците за нас? ако е по-лесно моля кажете ми къде мога да прочета нещо по въпроса.
благодаря
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот anserk » 04 Мар 2010, 21:41

Няма глоби !!!! Има отказ от издаване на разрешение за въвеждане на цялата сграда по ваша вина!
Ако искате да четете по въпроса - моля (на първо време):
ЗУТ/2001 г., Наредба 1/2003 г. на МРРБ, Наредба 2/2001 г. на МРРБ за въвеждане в експлоатация...., Наредба 3/2003 на МРРБ за актове и протоколи, Наредба 5/2006 г. за техническите паспорти .....
Всичките ги има качени в различни BG сайтове.
Само не знам, дали предприемача ще ви чака докато ги четете :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот nezabravka » 05 Мар 2010, 00:24

благодаря много за отговора
nezabravka
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба