начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

фотоволтаична електроцентрала

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: фотоволтаична електроцентрала

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2010, 20:43

magodeoz написа:Не мога ли аз върху покрива на моя си хотел (хале или каквото и да било друго) да си монтирам въпросната инсталация при условията на чл. 147 (1) т. 2 от ЗУТ, даже и без санкцията на вездесъщия надзорник?

отговора на този въпрос е поставен в зависимост от това до колко основният обект
хотел (хале или каквото и да било друго)
ще се снабдява с енергия от тази инсталаци и във връзка с това, до колко това съоръжение няма да е в затвореният интервал на хипотезата по чл.154 ал.2 т.4 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Мар 2010, 22:27

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:08, променена общо 2 пъти
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2010, 23:03

probcho, ти ни счупи главите. Много те моля публикувай, го на страниците на форума или посочи № ако се касае за решение на ВАС
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 01 Мар 2010, 23:34

Обещах по-горе, че като стигнем до изваденото РС ще ви осветля в кратце за стъпките ни :wink:
Само ще добавя, че за тези съоръжения се иска мин KW, а това изисква покриви като този, за който споменах от 12 дка метална конструкция в промишлена зона. Става за тази цел, бъдете сигурни. Но засега толкоз :D :D
ПП. Има наистина заповед за забрана от миналата година за издаване на разрешения от ДКЕВР до средата на тази година (все още не сме я видяли от кой е). Били издали много:wink:
Сега сигурно пресмятат дали ще стигне еврофонда :wink: Даже има създадена цяла асоциация :idea: То бива лоби, бива, ама чак толкова........
ПП: спрени са със заповед от МЗ, защото те са по програми 311 и 312 към тях.
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 02 Мар 2010, 20:27

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:09, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Мар 2010, 00:31

Каквито са ни политиците, полицаите и общинарите, такива са ни и върховните административни съдии. Направо да те е страх да отидеш на лекар!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2010, 09:05

magodeoz, изчетох и двете решения на ВАС посочени от probcho. Те, освен че са задължителни са и првилни - изцяло в духа на материалния закон. Алюзията Ви към политици общинари и др. е политическа платформа от Балканско-анархистичен тип.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 03 Мар 2010, 15:22

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:10, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2010, 17:39

probcho, правилно напипваш проблема. За съжаление и двата съдебни състава от ВАС в обосновката използват израза "надстройка". На тях, а и за Вас ще кажа, че в ЗУТ няма разпоредба в ЗУТ която да започва примерно така: "Надстойка по смисъла на този закон е....". В този смисъл и двете съдебни решения звучат подвеждащо, без фактически да са взети в нарушение на закона. Никой не е казал , че надстройката обезателно е свързана с промяна характера на застрояването или стои непременно в обструкция на хипотезата по чл.24 ал.4 ЗУТ 45-те градуса. Несъмнено обаче, в този аспект и двете решения се облягат на §5 т.38 ЗУТ и еднозначно постановяват че става въпрос за строителство, а във вашия случай и за промишлен обект (фотоволтаична електроцентрала), независимо че е построена върху покрива на друг обект. За мен няма никакво съмнение, че за този обект следват и проекти, и разрешения за строеж и, че не може да мине в рубриката чл.147 ал.1 т.2 ЗУТ. В устройствено отношение не ме безпокои толкова дали ще се впише в 45-те градуса, а по скоро в предназначението на дадената територия заради противоречието му с чл.17 от Наредба №7 ПНУОВТУЗ т.е., в случай че хотела е от тези допустими по чл.17 ал.2 т.2 Наредба №7 ПНУОВТУЗ, то Вашата ФВЕ (колкото и да е безвреден обект) определено не може да е над хотела защото е индустриален обект и мястото и е в промишлената зона. Същото се отнася и до хотел разположен в зона за обществено обслужване.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Мар 2010, 21:42

Че монтажът на соларни инсталации е строеж - за това никой не спори. Поради това решенията, естествено, са правилни по принцип.
Смущава друго. Първо, двете решения са абсолютно идентични в диспозитивната си част, до степен, представляваща обида към интелигентността на средностатистическо магаре. Достатъчно е да цитирам "металната конструкция, захваната за плоча, комин и борд", и нататък, фигурираща с едни и същи думи и в двете решения. Второ, квалификацията на въпросната конструкция като "надстройка", защото изменяла "субстанцията" на земята и сградата? Нямам думи. Трето, понеже била вързана с ток и вода, била строеж по чл. 185 (1), т. 5., и то във връзка с чл. 183 (1). Отново нямам думи.
Между другото, в решенията става въпрос за "слънчева инсталация", състояща се от две "слънчеви батерии" (каквото и да значи това), а не за фотоволтаична инсталация. Последната не се свързва с вода, и не изисква повдигната над покрива конструкция.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2010, 22:13

magodeoz, залагам 5 пари че първоисточника на "субстанцията" е състава в който участва съдията Дима Йорданова. Имал съм възможност лично да я наблюдавам. Освен това във ВАС компютрите са вързани в мрежа. Сега разбирам защо мой приятел - бивш съдия от ВАС упорито твърдеше, че не може да се научи да работи с компютър (за съжаление ЗУТ му е органично противен и когато го попитам как мисли по еди какво си реакцията е "не ме занимавай"), а иначе доводите са повече от "убедителни" особено тези по чл.чл.183 и185 ЗУТ, ама както казват бургазлии - "не им забелязвай, чак толкоз"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация