начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

отстъпено право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отстъпено право на строеж

Мнениеот svetylkata » 23 Фев 2010, 13:02

Здравейте,
много ще съм благодарна, ако някой ми отговори на следния въпрос:
През 1988 г. имаме сключен договор по суперфиция с община Х /тогава ОбНС/, за построяване на вилна сграда за срок от пет години. В последствие през 1990 г. със заповед на община Х бяха спрени всички стрежи и така парцелът ни остана незастроен. По съвет на техническата служба на общината изчакахме всички срокове на реституцията, през които евентуално трябваше да се появат собстеници. Такиви не се появиха. Межувременно ежегодно са плащани данъците /ако това е от някакво значение/.
Въпросът ми е: какво следва? Към коя служба да се обърна за издаване на документ за собственост? :roll:
svetylkata
Нов потребител

Re: отстъпено раво на строеж

Мнениеот frog9 » 23 Фев 2010, 15:44

Здравейте ще се опитам да Ви помогна, тъй като съм се сблъсквала с подобен случай. Първо трябва да отидете в общината с всички налични документи (включително и разрешение за строеж) и да поискате разрешение да откупите парцела (трябва да говорите с кмета). Според обяснението Ви разбирам, че земята е общинска и предполагам, че продажбата й ще стане с търг.
Има ли започнат стоеж на това място? Защото Вие пишете, че плащате данък. На какво?
frog9
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Фев 2010, 22:18

svetylkata написа:... и така парцелът ни остана незастроен ...
... межувременно ежегодно са плащани данъците ...
... към коя служба да се обърна за издаване на документ за собственост ...

Я да видим дали правилно съм разбрал?
Извадили сте разрешение за строеж, но са "замразили" строителството преди да почнете да строите /или в някакъв начален етап/. ... и така парцелът Ви остана незастроен ...
Писнало Ви е да чакате и сте довършили постройката, че сте я и декларирали по някое време /то тогава се декларираше без никакви документи до `97-`98 ;) /. ... межувременно ежегодно са плащани данъците ...
И сега въпросът ... към коя служба да се обърна за издаване на документ за собственост /за незаконната сграда - бел.моя/..., при това положение /което предполагам малко по-горе/, се явява малко ... с отговор, който не би Ви устроил ... ;)
Разбира се това са само едни мои си разсъждения, основани на едни емпирични процеси ... които може и да не са верни ... В последния случай следва да уточните малко фактологията, за да Ви се даде адекватен отговор ..

П.П.: Не ми обръщайте внимание ... аз тука постоянно си се гъбаркам с хората, които поставят въпроси ... даже не знам как не са ме баннали още :mrgreen:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот svetylkata » 25 Фев 2010, 10:59

Благодаря за дадените мнения!
строеж - няма! Мястото е само заградено! Плаща се данък смет и още 2-3 лв за още нещо, но нямам спомен за какво /просто не са пред мен разписките/.
Другото което е /незнам дали има значение/ договора е на името на татко, има платени по 3,00 лв за мястото записани в договора за суперфиция. В последствие майка почина и сега ни се води като наследствен имот /както другите съпружески собствености на родителите ми/.
svetylkata
Нов потребител

Мнениеот martinela_m » 26 Фев 2010, 01:48

наистина не му обръщайте внимание на inspectora. Гъбарка се, ама иначе е сладур и понякога казва много ценни неща. :D А сега дали не мога да обобщя - май ни питат дали са придобили имота по давност? Само че, върху имотите общинска собственост дали тече давност? Отдавна не съм чела ЗОС. Виж за държавните съм сигурна, че там наложиха мораториум и спряха давността на 9 г. 364 ден.
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот anserk » 26 Фев 2010, 12:51

svetylkata написа:Другото което е /незнам дали има значение/ договора е на името на татко, има платени по 3,00 лв за мястото записани в договора за суперфиция. В последствие майка почина и сега ни се води като наследствен имот /както другите съпружески собствености на родителите ми/.

Ще се опитам да ви насоча от собствен опит. Щом имате договор - няма страшно (нашия беше от 1968 г. по всичките правила тогава). Изваждате си скица на имота. Подавате искане до областния управител, придружено със скицата, копие от договора за закупуване и удостоверение за наследници :idea:
Има ред по ЗДС. Ще има оценка от оценител и вписване (вие плащате всичко, вкл.цената на имота).
Евентуален проблем: община и държава не могат все още да се разберат кой е собственика на земите при липса на издадени актове за държавна собственост.При нас Самоков и София докато се караха, платихме земята на Област София (1998 г.) и си извадихме и за земята (имаме построени сгради с нотариални актове).
Дано да съм ви в помощ и успех :D
ПП. Вилните зони са били по разни постановления на МС и затова държавата в лицето на Обл.у-л си ги смята за свои след 1996 г. (ЗДС и ЗОС).
anserk
Активен потребител

Мнениеот svetylkata » 26 Фев 2010, 16:20

Много благодаря за отговора!
Ще се опитам да се преборя! :D
svetylkata
Нов потребител

Re: отстъпено право на строеж

Мнениеот magodeoz » 26 Фев 2010, 20:00

За какво ще се борите? Да купите земята или да си построите къщата?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 26 Фев 2010, 21:48

magodeoz написа:За какво ще се борите? Да купите земята или да си построите къщата?

Къща могат да си построят, защото имат отстъпеното право да строят в/у парцела, който е държавна земя за вечно ползване (цитирам по памет от нашия договор, но в този от 88 г. сигурно е нещо подобно). Така е строена вилата ни през 68 г., ние като наследници достроявахме през 82 г. и нова пристройка през 96(97) и всичките те с разрешения, протоколи, проверки от общините по сигнали и т.н.(да ни пита човек за какво сме се хабили :D ).
Такива времена бяха, щото сегашните са май подобни :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Фев 2010, 22:05

Уважаеми anserk, Вие не сте ли чували, че право на строеж се погасява по давност (ex lege), ако не е реализирано в петгодишен срок? Какви са тия "вечни времена", това да не е гробно място, ще ме прощавате за черния хумор?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 26 Фев 2010, 22:07

Ще намеря договора от 68 г. и ще ви го пусна. С него купихме земята през 98 (99) - не помня.
anserk
Активен потребител

Мнениеот bobsana1 » 26 Фев 2010, 22:23

Хм, интересно за какво ще се борите, след като отстъпеното право за строеж не е оползотворено и се е погасило по давност. Според мен вече нямате нищо там, а Общината има един празен парцел.
bobsana1
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Фев 2010, 22:29

А с договора от '68-ма през кои вечни времена строихте? През коя година имам предвид?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот svetylkata » 04 Мар 2010, 11:24

Не сме загубили правото на строеж, защото от общината ни отговориха, че не могат да ни санкционират заради това че сме изпълнили тяхна заповед. По-нагоре съм опоменала, че има издадена заповед за забрана за какъвто и да е строеж. Но все още никой не може да ми отговори, аджеба на какво имам право в момента!?! Мога ли да я закупя, мога ли да я продам, мога ли да строя???
svetylkata
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Мар 2010, 11:33

svetylkata написа:По-нагоре съм опоменала, че има издадена заповед за забрана за какъвто и да е строеж. Но все още никой не може да ми отговори, аджеба на какво имам право в момента!?! Мога ли да я закупя, мога ли да я продам, мога ли да строя???

Тази заповед за забрана това ли е?
ЗУТ:
Чл. 198. (1) Строителна забрана може да се налага със заповед на кмета на общината за времето, необходимо за:
1. създаване на общи и подробни устройствени планове;
2. извършване на проучвания за подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и за изграждането им.
(2) Строителната забрана се налага еднократно за срок не по-дълъг от две години. Повторна строителна забрана може да се налага със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за срок не по-дълъг от една година.

Защото ако е това, сроковете са изтекли. Съзнателно пропускам третата алинея, защото е специален случай, и щяхте да знаете, пък и не е от компетенциите на общината.
А сега - кое дали може да закупите? Земята ли? Разбира се, че можете, ако общината иска да Ви я продаде. Да продадете - какво? Имате ли започнат строеж? Да строите - можете, ако общината Ви учреди повторно право на строеж.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 04 Мар 2010, 13:25

magodeoz написа:А с договора от '68-ма през кои вечни времена строихте? През коя година имам предвид?

Много, много се извинявам за обещания отговот :D
Намерих всичко, но не си спомнях по коя тема беше :? Довечера ще ви пиша!
Спорен ден!
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 04 Мар 2010, 21:17

Ето това е сериала от 1966 г. до 1998 г. , който като го прегледах ... :cry: :oops:
В актьорския състав съм от 1981 г. :D
1966 г. Типов договор за ОПС в/у държавна урегулирана земя от ...... м2 м/у ОНС- гр.... и .....(наричан строител) на осн. Решение No..../1966 г. на Обл.НС
1.ОНС .... предава на ... правото на строеж в/у държавно урегулирано място от...м2, парцел..., находящо се вилна зона ...за построяване на вила, съобр. одобрен план с качествени материали, с/у заплащане на сумата ... лв.
2. Строителя е длъжен да застрои отстъпеното му място в ...2 год. срок.....от днес. Ако не започне строежа и не поиска по уважителни причини продължаване на срока до 1 година, даденото му място се отнема.
3. ...... вносна бележка No....../ 1966 г.
Строителят е задължен в 1 год.срок да огради дворното място.
Строителят е задължен в срок от 2 год. от днес да посади 15 бр.овощни дръвчета и 10 бр. деко-ративни дръвчета.
4. Ако строителя започне строежа, но няма изгледи да го довърши, или завърши сградата в грубо нарушение на арх.план, по Решение на ИК, одобрено ит ИК на Ообл.НС се отнема както мястото, така и постройката.
5.............
6. Строителя се задължава в 3 мес.срок да запише мястото на свое име и плаща за него всички данъци /такси и берии/.
7. ..........
8. .........
ДОГОВАРЯЩИ: .....................
→ проект, позволителен билет No....... – вила ...м2

1998 г. Договор за продажба на недв. имот ЧДС по реда на глава IV от ЗДС и & 1 от ПЗР на ПМС 235/96 г.(АДС No../984 г. на ОНС гр... (удостоверение, че строежа от 1994 г. е завършен)[/size]
Последна промяна anserk на 07 Мар 2010, 13:54, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 05 Мар 2010, 00:02

Горното, макар и интересно от историческа гледна точка, не дава отговор относно ограничените вещни права "за вечни времена" и тяхното развитие във вечността.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 05 Мар 2010, 00:13

Изказа ми е бил неточен от правна гледна точка :D ,
но мотива ми беше, че:
договора е нарушен още 1984 г. с издаване на ново РС, а после след 19 г. има акт за изградена сграда, без наново да е отстъпвано право на строеж,
и със същия договор земята е купена през 1998 г.
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 05 Мар 2010, 00:42

Цитирате РС от 1984 за пристройка. Значи нещо (към което е пристройката) е било построено преди това.
Точка 2 от цитирания "типов договор за ОПС" съкращава значително "вечните времена" - дори по-драстично, отколкото действащата днес редакция на ЗС.
В заключение - няма учредено, но нереализирано право на строеж, валидно за "вечни времена".
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация