- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Инд.адм. акт. по смисъла на чл.214 ЗУТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Инд.адм. акт. по смисъла на чл.214 ЗУТ
Заповедта одобрява ЧИПУП -ПЗ. при свободно по начин застрояване. Променя се характера от ниско на средно застрояване. Според графиката ЧИПУП обхваща УПИ І-1, ІІ-2, ІІІ-3 и ІV-4. Текстът на заповедта обхваща само първите три УПИ.
Въпрос: Може ли юрисконсулта на общината да иска да бъде отстранен собственика на УПИ ІV-4 под предлог, че не е непосредствено засегнат от предвижданията на плана, независимо че процесуалният представител от УПИ ІV-4, навежда сериозни законосъобразни доводи в посока на отмяна на заповедта
Въпрос: Може ли юрисконсулта на общината да иска да бъде отстранен собственика на УПИ ІV-4 под предлог, че не е непосредствено засегнат от предвижданията на плана, независимо че процесуалният представител от УПИ ІV-4, навежда сериозни законосъобразни доводи в посока на отмяна на заповедта
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Re: Инд.адм. акт. по смисъла на чл.214 ЗУТ
Че защо да не може? Особено ако изменението е в съответствие с ОУП. Законосъобразни доводи за отмяна на която и да е заповед сигурно може да "наведе" всеки, но какво от това?
- magodeoz
- Активен потребител
Едно уточнение - населеното място няма влязъл в сила ОУП.
Ето и уточняващият въпрос: Може ли от чл.214 ЗУТ да се изведе хипотезата че ПУП е особен индивидуален административен акт, в който за реквизита по АПК може да се разсъждава, че щом го има в графиката(УПИ ІV-4)независимо, че го няма в текста на заповедта той е елемент на неразривно цяло наречено ПУП, защото ако приемем, че е така ,неминуемо следва да приемем че собственикът му е непосредствено засегнат от предвиждането на ПУП, а това би обезсмислило атаката на общинарският юрисконсулт насочена в тази посока!
Ето и уточняващият въпрос: Може ли от чл.214 ЗУТ да се изведе хипотезата че ПУП е особен индивидуален административен акт, в който за реквизита по АПК може да се разсъждава, че щом го има в графиката(УПИ ІV-4)независимо, че го няма в текста на заповедта той е елемент на неразривно цяло наречено ПУП, защото ако приемем, че е така ,неминуемо следва да приемем че собственикът му е непосредствено засегнат от предвиждането на ПУП, а това би обезсмислило атаката на общинарският юрисконсулт насочена в тази посока!
-
Според мен не би могло - в графиката на разработката може да има и размера на бюста на Преслава (например - поради някакви причини). Това не значи, че трябва да фигурира и в текста на заповедта, а именно това е обжалваемият ИАА (а не ПУП като графика). Изобщо - графиката е на заден план, меродавна е белетристиката. Не случайно е казано, че "написаното остава", а не "нарисуваното остава", макар да не би било зле. Тогава и Законът за движението по пътищата щеше да е много по-ясен (пък и този за генно-модифицираните организми).
- magodeoz
- Активен потребител
Някъде непосредствено след влизане в сила на Закона за одобрение и приложение на общия градоустройствен план на Столичната голяма община (ЗОПОГПСГО - плана на Адолф Мусман от1938г.) за пръв път се появява съмнението прокарано от тн. "универсалисти" което в късния ЗТСУ, във връзка със ЗНА удържа пълна победа - в смисъл че всичко трябва да се сведе до текстови израз. Ако надзърнете в стари държавни вестници ще впрочетете "с височайший указ (цар фердинант или Борис) се одобрява уличната регулация (тогава е била предмет на отделен план)по червените линии цифри и сигнатури на гр. Назанлък" - например. Т.е . Текста има пояснителен смисъл, а графиката е първична. До голяма степен окончателното ликвидиране на тази даденост се дължи и на вече споменатия от мен Даниел Моис Левиев, който в късния ЗТСУ и ранния ЗУТ успя да прокара обратното това на което в съжденията си се опирате Вие, въпреки яростната съпротива на моята скромна особа. И наистина не е ли по добре да утвърждаваме графиката на бюста на Преслава - поне дава ясна представа за спосоабностите на пластичния хирург, което изразено в текст би отнело концентрация и усилия на цял щаб от умове и пак не би постигнало целите си, особено предвид това, че има и силата на внушение към адресата. Даниел беше мой приятел и великолепен юрист - способен да въведе и внуши основните принципи на правото, като по най-добрия начин ги въплати в океана на матерята по устройство на територията. Мир на праха му! Малко се получи IN MEMORIUM, но моля всички да ми простят сантименталния момент.
-
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:04, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
във войната на умовете, която се води от столетия между техническите специалисти (инженери ,архитекти и юристи) не си първото пушечно месо записало се доброволно в строя. но нека ти кажа че ако не направиш усилие да разбереш логиката на врага много бързо ще бъдеш отстрелян. Преди всичко тази война не се води само в отрасъла на строителството! Огледай се малко например в материята на патентите за изобретения, ГМО и ред други областти. Основната движеща сила, която и двете воюващи страни имат като въоръжение е настоящото срещу бъдещото усещане за стабилност във времето. От там произхождат идеите за настоящи и предполагаеми вреди, застрашаването като мотив и контрамотив по оправданието на всяка дейност и т.н., Както виждаш и аз защитавам тезата че поне в ПУП и инвестиционните проекти графиката е първична и основна, а текста е спомагателен, но същевременно разбирам или поне се стремя да разбера и аргументите на противника. Така, че както е казал сър Уинстън Чърчил "Вече плуваме в една лодка"
-
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:05, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Хей, момчета, отплеснахте се.
Това не означва обаче, че разговорът ви не е забавен.
По първия въпрос:
Аз съм за УПИ ІV-4. Залагам 5 пари в полза на собственика му, стига да е налице законосъобразно проведена процедура по проекта за изменението. Колкото до заглавието на темата, Заповедта на Кмета, с която се одобрява това изменение си е отвсякъде погледнато ИАА, който подлежи на съд. контрол за законосъобразност.
Заповедта и Проектът са единно цяло (Кметът волеизявява с думи онова, което архитектът е казал с цветни линии и цифри).
Това не означва обаче, че разговорът ви не е забавен.
По първия въпрос:
Може ли юрисконсулта на общината да иска да бъде отстранен собственика на УПИ ІV-4 под предлог, че не е непосредствено засегнат от предвижданията на плана, независимо че процесуалният представител от УПИ ІV-4, навежда сериозни законосъобразни доводи в посока на отмяна на заповедта
Едно уточнение - населеното място няма влязъл в сила ОУП.
Аз съм за УПИ ІV-4. Залагам 5 пари в полза на собственика му, стига да е налице законосъобразно проведена процедура по проекта за изменението. Колкото до заглавието на темата, Заповедта на Кмета, с която се одобрява това изменение си е отвсякъде погледнато ИАА, който подлежи на съд. контрол за законосъобразност.
Заповедта и Проектът са единно цяло (Кметът волеизявява с думи онова, което архитектът е казал с цветни линии и цифри).
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Заповедта и Проектът са единно цяло (Кметът волеизявява с думи онова, което архитектът е казал с цветни линии и цифри).
За съжаление, госпожице, не е съвсем така, или по-скоро съвсем не е така. Архитектът рисува, каквото му кажат, а пък кметът одобрява, каквото си иска. Това е тъжната истина.
Иначе, за да изкажа и аз лично мнение, съм против възможността всеки с будна съвест в квартала да може да обжалва плановете, независимо колко законово издържани ще са аргументите му. Особено пък и на единственото основание, че имотът му е нарисуван на картинката.
- magodeoz
- Активен потребител
Понеже познавам индивидуалните характеристики на въпросния кмет,Залагам 100 към 1, че последният и хабер си няма защо и как в текста на поднесената му за подпис заповед отсъства УПИ ІV-4. Така, че изводът
Нека приемем че пред нас е:
издържан в духа на материалния закон ПУП; преюдициалните въпроси по създаването му (чл.124 ал.3 или чл.135 ал.4 ЗУТ) са изпълнени цялостно и законосъобразно; изцяло е извървян процесуалният ред по обявяването му.
Можем ли да се обединим около заповед, чиято разпоредителна част е текст със следното съдържание:
"На основание чл....одобрявям
ПУП (ПР или ПЗ) в обем и съдържание съгласно текстовете, цифрите,цветовете, линиите, символите и сигнатурите посочени в него."
следва в конкретния случай да бъде преосмислен. Най-лошото е, че когато по този и други подобни поводи провеждаш разговор с него той отговаря по неизменен начин. "Аз спазвам принципа на екипността! Аз работя в екип!".Това не е нищо друго освен американски начин да кажеш "грешат хората - партията не греши!". Понеже става въпрос за действителен случай, съм си дал труда да го изследвам до край. Причината е в сътрудничка - среден техник, в чиито компютър се съхранява бланка на заповедта. Защо и как УПИ ІV-4 не е вписан в бланката не е известно, но от тук нататък въпроса се свежда до криминалистика, и трябва да се установява дали става въпрос за нехайство или за "престъпен състав", а това ми идва в повече!Но както казват журналистите "стига конкретика"а пък кметът одобрява, каквото си иска
Нека приемем че пред нас е:
издържан в духа на материалния закон ПУП; преюдициалните въпроси по създаването му (чл.124 ал.3 или чл.135 ал.4 ЗУТ) са изпълнени цялостно и законосъобразно; изцяло е извървян процесуалният ред по обявяването му.
Можем ли да се обединим около заповед, чиято разпоредителна част е текст със следното съдържание:
ПУП (ПР или ПЗ) в обем и съдържание съгласно текстовете, цифрите,цветовете, линиите, символите и сигнатурите посочени в него."
-
magodeoz написа:...........
За съжаление, госпожице, не е съвсем така, или по-скоро съвсем не е така. Архитектът рисува, каквото му кажат, а пък кметът одобрява, каквото си иска. Това е тъжната истина.
Иначе, за да изкажа и аз лично мнение, съм против възможността всеки с будна съвест в квартала да може да обжалва плановете, независимо колко законово издържани ще са аргументите му. Особено пък и на единственото основание, че имотът му е нарисуван на картинката.
Хайде сега, що за отношение. Щом имотът не е упоменат в Заповедта, а е бил включен в заданието/обхвата на разработката (картинката),за собтвеника на УПИ ІV-4 е налице правен интерес от обжалване на ИАА.
julyanvonemona написа:Можем ли да се обединим около заповед, чиято разпоредителна част е текст със следното съдържание:
Мноооого рехаво...
Казано в най-общи линии, "в обем" следва да бъде посочен конкретния обхват на разработката: ПЗ и съотвените Кф-ти за УПИ І-1, УПИ ІІ-2, УПИ ІІІ-3 и УПИ ІV-4.
Проверката се извършва с оглед съдържанието на заданието!
Нататък е лесно...
-
julyanvonemona написа:Причината е в сътрудничка - среден техник, в чиито компютър се съхранява бланка на заповедта. Защо и как УПИ ІV-4 не е вписан в бланката не е известно
Това е съвсем друга бира! Защо кметът не си поправи заповедта, щом става дума за явна фактическа грешка?
И друго - предвижда ли планът някакви промени в УПИ-то на гражданина с будна съвест?
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:julyanvonemona написа:Причината е в сътрудничка - среден техник, в чиито компютър се съхранява бланка на заповедта. Защо и как УПИ ІV-4 не е вписан в бланката не е известно
Това е съвсем друга бира! Защо кметът не си поправи заповедта, щом става дума за явна фактическа грешка?
И друго - предвижда ли планът някакви промени в УПИ-то на гражданина с будна съвест?
Доколкото могат да се направят изводи от съдържанието на първия въпрос, страните са в съдебната фаза по оспорване на ИАА. А и по-горе бе споменато, че Кметът "действал в екип", от което може да се направи извод, че административната фаза по оспорване на Заповедта е била изчерпана.
-
Казано в най-общи линии, "в обем" следва да бъде посочен конкретния обхват на разработката:
Да! в самата разработка всичко е изчерпателно посочено в текст и в графика!
това ли е по Ваше мнение явната фактическа грешка?
Уточнение. За"гражданина с будна съвест",в ПУП има предвиждание.
-
Дали неволно или "без да искат", защото
Поддържам облога!
Успех!
в Заповедта е налице "пропуск", който пряко засяга интересите на "гражданина с будната съвест"."Аз (бел. моя -т.е. Кметът) спазвам принципа на екипността! Аз работя в екип!"
Поддържам облога!
Успех!
-
julyanvonemona написа:Уточнение. За "гражданина с будна съвест",в ПУП има предвиждание.
Щом има предвиждане - юристконсултът на общината се формализира, за което, не се съмнявам, ще бъде подобаващо наказан!
- magodeoz
- Активен потребител
Нека още веднъж припомня. Предвиждането е само в графичната част.
-
Като как да разбирам това напомняне?
Не стана ли повече от ясно, че Заповедта е незаконосъобразна?
Не стана ли повече от ясно, че Заповедта е незаконосъобразна?
-
Явно някой има съмнения... Кой е той - предстои да разберем в следващата серия...
- magodeoz
- Активен потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|