начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

отчуждаване на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отчуждаване на имот

Мнениеот pioner » 22 Фев 2010, 23:38

Здравейте, имам следния проблем:
През 1999г. е одобрен ПУП и кадастрален план, а с решение на Общинският съвет от март 2001г. започва процедура по отчуждаване.
Със заповед от февруари 2006г. на кмета на общината се открива производство по отчуждаване.
Въз основа на този ПУП от имот с площ 1630м2 се образуват два парцела:
- УПИ -1 с площ 870м2 и
- Парцел с площ 135м2 , който по замисъла на общината трябва да се включи в съседния УПИ /съгласно ЗУТ такава възможност вече не съществува/
Останалите 625м2 се отчуждават за пътища, алеи и др.
625м2 са над 38% от целия имот.
Замисълът на общината е да вземе безвъзмездно съгласно чл.16, ал.1 от ЗУТ 407м2 = 25%, а останалите 218м2 да заплати по пазарна цена определена от избран от нея оценител.
Въпросите ми са следните:
1. Възможно ли е да се прилага чл.16 ал.1 от ЗУТ след като ПУП е изготвен на базата на ЗТСУ/отм/,?
2. Какъв е реда за отчуждаване след като ЗТСУ е отменен, а ПУП не е направен в съответствие със ЗУТ
3. Може ли да се поиска изменение или отмяна на ПУП след като с решение на Общинският съвет от март 2001г. започва процедура по отчуждаване, и със заповед от февруари 2006г. на кмета на общината се открива производство по отчуждаване, но тъй като общината няма пари по отчуждаването не се работи?
4. Каква ще е съдбата на тези 135м2 след като няма съгласие между съседите за образуване на съсобствен имот съгласно чл.17 ал.2, т.3, а и общината не желае да ги отчужди?
5. Възможно ли е тези 135м2 да се обособят в самостоятелен УПИ съгласно чл.19, ал.6 за нежилищно застрояване макар , че не отговарят на изискванията на чл.19, ал.1?
6. В какъв срок трябва да приключи производството по отчуждаване, тече ли някакъв давностен срок с който се погасява правото на общината за отчуждаване?
Ще съм благодарен на всеки , който помогне.
По - добре е с величествена смелост да поемем риска да сме жертва на половината от злините, които очакваме отколкото да стоим в малодушна неподвижност от страх какво би могло да се случи
Аватар
pioner
Младши потребител

Re: отчуждаване на имот

Мнениеот julyanvonemona » 23 Фев 2010, 07:34

Възможно е планът да е одобрен при условията на:
"Чл. 21а. (Нов - ДВ, бр. 41 от 1998 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г.) Със застроителен и регулационен план за неурегулирани територии, както и за територии с неприложена първа регулация се определят необходимите площи за изграждане на улиците, площадите, обектите и съоръженията (надземни и подземни) на техническата инфраструктура. За осъществяването на тези мероприятия с влизането в сила на плана собствениците на недвижими имоти отстъпват в полза на общината еднаква процентна част от имотите си, определена с плана, но не повече от 25 на сто.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г.) В случаите по ал. 1 на всеки собственик на недвижим имот общината определя равностоен парцел (парцели), като се съблюдава местоположението на имотите в местността, но не и точните им кадастрални граници. Парцелите са с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имотите преди урегулирането им. От датата на влизане на плана в сила собствениците на имоти придобиват собствеността върху новообразуваните в плана парцели, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части от имоти за изграждане на обектите и съоръженията по ал. 1, което се отразява в кадастъра и в имотния регистър при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър .
(3) Вещните тежести върху имотите преди урегулирането им преминават изцяло върху новосъздадените парцели, определени за съответните имоти. Общината придобива отстъпените й части от недвижими имоти без всякакви тежести."

от отменения ЗТСУ чиито текст е почти тъждествен с чл.16 ал.1 до 5 от ЗУТ. В този случай обаче, общината няма какво повече да отчуждава.За Вас pioner остава да ни изясните дали става въпрос за "неурегулирани територии, както и за територии с неприложена първа регулация" и въпросът е решен.
В случай че планът беше одобрен след влизането в сила на ЗУТ, т.е. по чл.16 ЗУТ
планът не може да бъде изменян, защото едва ли би се намерило което и да е от реда и условията на чл.134 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pioner » 24 Фев 2010, 23:58

1. Имота се намира в рамките на населеното място, но до сега не е прокарана никаква инфраструктура /улици, алеи, канализация и др/. Най-вероятно съществува предишен план за регулация , който не е приложен на практика.
2. Както според ЗТСУ /отм/ така и според ЗУТ при влизане в сила на ПУП собствениците отстъпват до 25% от имота си, но в моя случай е предвидено аз да отстъпя над 38%, а някой от другите собственици отстъпват много под 25%, а сигурно има и такива, които изобщо не отстъпват нищо, но получават урегулиран имот чиято стойност е много по-голяма от първоначалната.
3. Съгласно на този ПУП имотите запазват точното си местоположение и граници и за това след като се прокара инфраструктурата се получава, че от едни собственици се взема повече а от други по-малко.
4. Или аз не разбирам какво пише в ЗТСУ/отм/ и ЗУТ или има нещо, което ми се губи. Съгласно моята логика от всички засегнати се взема по равно, но не повече от 25%. И не може от едни да се взема над 25% , а от други изобщо да не се взема и в крайна сметка всички получават урегулирани имоти, но това става за сметка на тези през, чийто имоти минава инфраструктурата.
5. Какви са вариантите и шансовете ми да искам изменение или обявяване за нищожен този ПУП тъй като според мен е направен в разрез с ЗТСУ/отм/
По - добре е с величествена смелост да поемем риска да сме жертва на половината от злините, които очакваме отколкото да стоим в малодушна неподвижност от страх какво би могло да се случи
Аватар
pioner
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Фев 2010, 06:45

pioner, когато си буден си прав, ама докато спиш, заповедта за одобряване на плана е била публикувана в Държавен вестник, а ти си пропуснал да се събудиш навреме и аргументирано да я обжалваш с мотивите които днес излагаш в т.4 от поста си. А, поради това, че плановете по чл.21а ЗТСУ и чл.16 ЗУТ по отношение на регулацията, в смисъла на §22 ЗР на ЗУТ, се считат приложени, ти дори не разполагаш с условията по чл.134 ал.2 т.5 ЗУТ за да търсиш мотиви за изменението им.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pioner » 25 Фев 2010, 23:17

1. Лошото е, че когато е бил обявен плана съм бил прекалено малък, а имота е в населено място в което не живея и не съм разбрал за съществуването на този план за да мога да го обжалвам. Между другото плана е в обхват до три квартала ако има някакво значение по ЗТСУ /отм/ защото виждам, че по ЗУТ трябва да се уведомят всички собственици индивидуално, което ако е така и по ЗТСУ /отм/ според мен е още един повод за искане ПУП да се отмени.
2. Планът може и да не е приложен съгласно § 22 ал.1 тъй като в картите на общината имота е отбелязан в своята цялост а това , което предвижда плана е нанесено отгоре. Ще проверя в службата по кадастъра дали там имота е нанесен в новия му вариант съгласно ПУП и дали имота е вписан в имотния регистър.
3. Ако общината придобива собствеността /до 25%/ от деня на влизане на ПУП в сила, а аз трябва да отстъпя 38% според този ПУП какво придобива общината, коя е тази площ която трябва да придобие общината след като за изграждане на улици и е необходимо да вземе 38%, И ако придобие само 25% улиците няма да могат да се изградят. Общината предвижда останалите 13% да ми бъдат заплатени, но не виждам на какво основание след като аз не съм съгласен, а и никъде в закона не се предвижда да се вземат над 25% с доплащане.
4. Какво мислите за чл.134 ал.2 т.4 съществува ли явна фактическа грешка, която има значение за неговите предвиждания след всичко, което съм изложил.
5. В какво се заключава производството по отчуждаване след като за него има заповед на кмета, но не се работи по него защото общината няма пари, пък и нали общината придобива безвъзмездно 25% ,какво отчуждаване.
6. Има ли някакъв срок в който общината трябва да изгради предвидената в ПУП инфраструктура и какво се прави ако не спази този срок.
Аватар
pioner
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Фев 2010, 23:41

Ако стоиш пред приложен по смисъла на чл.21 а ЗТСУ план спукана ти е работата!Отчуждителното производство по този план вече е завършило и повече никога няма да почне. Можеш окнчателно да знаеш че вече 38% от имота ти вече не са твои! Новият собственик (общината), когато си иска може физически да резне имота ти по регулационните граници, без да ти дължи каквото и да било. Връщам се в началото за да ти кажа отново че сроковете за обжалване на ПУП( независимо дали става въпрос за чл.21а по ЗТСУ, или не са преклузивни. Тази дума някои превеждат като ФАТАЛНИ.
Хипотезата с фактическата грешка не касае твоя случай, защото не може да се счита за такава факта, че някой е спал, независимо дали си ти, твоят наследодател или този от който си придобил имота.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pioner » 27 Фев 2010, 01:14

Не вярвам там някъде из дебрите на законите и практиката да няма възможност да се измени /отмени/ този ПУП и да се достигне до справедливо решение на проблема. Колкото повече чета законите и документите толкова повече се убеждавам , че този ПУП е направен в пълен разрез със закона, но ми убягва /за сега/ основанието на , което мога да искам обявяването му за нищожен, или да искам изменението му. Благодарен съм на всеки, който сподели своите идеи за решение на проблема.
Аватар
pioner
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2010, 22:37

pioner, виж за нищожност не помислих, но за да се мисли в тази посока, според непълно изследване преди всичко виж дали става въпрос за план по чл.21а ЗТСУ
После виж от кой е подписан акта за влизане в сила на плана. Трябва да е от посочен в чл.6 т.т.6 или 7 ЗТСУ! обезателно виж и чл.184 ЗТСУ, а във връзка с тях и §187 ПР ЗУТ. Направи разбор на оперативната обстановка и ако нещо не е ясно пак заповядай.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pioner » 04 Мар 2010, 01:14

julyanvonemona, благодаря ви за отделеното време и насоки, които ми дадохте и се радвам, че все още се намират хора като вас, които споделят мнение и опит с напълно непознати, но нуждаещи се хора.
Последна промяна pioner на 04 Мар 2010, 01:32, променена общо 2 пъти
Аватар
pioner
Младши потребител

Мнениеот pioner » 04 Мар 2010, 01:25

:idea:
Последна промяна pioner на 06 Май 2012, 17:18, променена общо 1 път
Аватар
pioner
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Мар 2010, 06:47

pioner, не се притеснявяйте и не коментирайте появилите си във форума съобщения тези с "андрешковщиноата" и Т.Живков. Те целят именно това да пресекат логиката на мисълта Ви, да насочат емоциите Ви към дива агресия. Това е психическа атака! Може би някой някъде отчита колко, на каква и защо сме податливи.Между другото и аз се подведох частично. Те се появиха и в други теми.Хубавото е че форумът се обслужва от читави администратори, които много бързо ги заличиха.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация