начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Надстрояване на етаж на стара къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Надстрояване на етаж на стара къща

Мнениеот anserk » 02 Фев 2010, 15:42

magodeoz написа:4. Няма план за застрояване. Тогава за разрешаване на надстрояването следва да представите ПЗ и РУП по чл. 36 (2);

Това е обикновенно положението в градовете и селата на малките общини!
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 02 Фев 2010, 23:09

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:18, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот i_marinov » 03 Фев 2010, 10:02

Здравейте.
До последно имах надежда, че ще се разбера нещо със саседа но вече официално ми отказа да ми потпише. :D
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот anserk » 03 Фев 2010, 12:26

i_marinov написа:Здравейте.
До последно имах надежда, че ще се разбера нещо със саседа но вече официално ми отказа да ми потпише.

Какво го карате да подписва? На този етап с него нямате работа!
От приложената скица (две сгради на по един етаж на намалено разстояние) има вероятност неговите три етажа да не са в добри отношения със законите..., даже и да са вписани в НА..... Знае ли се!
Ако твърдо сте решили, действувайте за визата ! Ползвайте архитект!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Фев 2010, 16:05

@probcho:
Според мен се заяждате, но в интерес на добрия тон ще игнорирам този факт.
Не давам правен съвет на никого – просто анализирам ситуацията, с данните, с които разполагам. Извадката за "съществените промени и т. н." е извадка от текста в закона, а доколко е спорна – не мога да преценя. Тези "картинки", на които се радвам, са устройствени планове, и с влизането им в сила стават закон за територията, за която се отнасят. Вашият коментар към показаната "картинка", заедно с показателите, цветовете и т. н. ще го пропусна – не ми е работа да го репликирам, а и е извън темата.
Уважавам правото Ви на мнение, макар и да не мога да се съглася с него.
А развитие по темата няма, защото няма нови данни.
@i_marinov:
Наистина, какъв документ очаквате да подпише съседът Ви? Процедурата за установяване на намалени отстояния е описана в закона и не предвижда предварително съгласие в писмена форма. Поискайте виза и действайте според обстоятелствата.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 03 Фев 2010, 20:21

magodeoz написа:Наистина, какъв документ очаквате да подпише съседът Ви? Процедурата за установяване на намалени отстояния е описана в закона и не предвижда предварително съгласие в писмена форма. Поискайте виза и действайте според обстоятелствата.

anserk написа:Какво го карате да подписва? На този етап с него нямате работа!
От приложената скица (две сгради на по един етаж на намалено разстояние) има вероятност неговите три етажа да не са в добри отношения със законите..., даже и да са вписани в НА..... Знае ли се!
Ако твърдо сте решили, действувайте за визата ! Ползвайте архитект!

Накой друг има ли идея във форума :как по-просто да кажеш на някой, че за начинанието му ( с влагане на много нерви и пари) трябва да ползва юрист и архитект (поне здравето ще си запази):roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Фев 2010, 09:45

Уважаеми господа юристи,
Моля да осмислите всичко казано до тук в светлината на решение №8787 на педчленния състав на ВАС от 16 юли 2008г. (ДВ бл.66 от с.г.)
Това е молбата на обикновен архитект
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 04 Фев 2010, 13:01

julyanvonemona написа:Това е молбата на обикновен архитект

Добре е във форума на юристите да се включат и архитекти (аз не съм) :|
Опитвам се от време на време да им показвам, че има неписани правила (резултат от учене и практика), които те се мъчат да вкарат в законови норми, не винаги съгласувани със специалисти (както е в този казус).
Но...трудно.... :cry: Градоустройството все пак е и изкуство и затова се прави от архитекти и инженери, а не от прависти :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Фев 2010, 11:51

Градоустройството все пак е и изкуство и затова се прави от архитекти и инженери, а не от прависти

anserk, горният израз е най изтърканият похват да ми се подиграеш, като на архитект, но той се е изтъркал именно защото много пъти минава, но не и сега!
Не зная каква професия упражняваш, но няма да проявя никаква милост за да те дискредитирам пред аудиторията за всяка неточност която волю или неволю проявяваш!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Фев 2010, 12:22

Напоследък има и нова порода (или може би кръстоска) - "урбанисти" (каквото и да означава това).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 18 Фев 2010, 15:35

julyanvonemona написа:горният израз е най изтърканият похват да ми се подиграеш, като на архитект,

Това не може да бъде :D :D Остарявам и побелявам :cry: сред архитекти цял живот ! Аз за вас и вие за мен сме като въздуха и водата :wink: А в последните 10 години си "подслаждам" работата и с представители на Темида :D
julyanvonemona написа:но няма да проявя никаква милост за да те дискредитирам пред аудиторията

По леко......Отдавна сме надживели тези категории - милост, дискредитиране ... :wink:
Желая успешен ден :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Фев 2010, 19:03

Къщата е 47г. в добро състояние е и искаме да надстроим етеж.

До толкова до колкото може да се направи РУП, ако всички останали положения са избистрени, някой от колегите технически специалисти замисли ли се върху следният законов текст
"....ако сградите са масивни и имат трайност най-малко още 25 години..." защото всеки от непосредствено зяасегнатите лица може да атакува заповедта за одобряване на РУП само заради това, че одобряващата инстанция не е посочила в мотивите по издаване на заповедта,че тази сграда отговаря на условията посочени по-горе. Дори съдебната експертиза в последствие да посочи че 25 годишната бъдеща трайност е налице, съдът с успех ще иизвади аргумента, че в заповедтта липсват мотиви и ще я отсвири. Имайте предвид, че този кадрил е вече игран. И много кофти е че има решение на ВАС че решението на съответния административен съд е окончателно и касационна жалба пред ВАС не се допуска! Това решение е публикувано в темата "триинстанционно производство".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Фев 2010, 19:17

А къде е посочена нормативно определената "трайност" на "масивните сгради" (каквото и да означава това)? Аз знам за една плевня на село, която е на възраст почти колкото Съединените американски щати - колко ли още "нормативна" трайност има?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Фев 2010, 19:39

Именно защото няма - а като се позамислите малко ще видите, че не може и да има норматив за трайност. Би следвало общинарските експерти от ОбЕСУТ нали съгласно чл.6 ал.1 ЗУТ осъществяват "експертна дейност" по чисто технически критерии да преценят бъдещата трайност на надстрояваната сграда и понеже ОбЕСУТ е всичко друго но не и разпоредителен орган, то кметът на общината трябва в изричен текст от мотивите към заповедтта да постанови че приема доводите на ОбЕСУТ по отношение бъдещата 25 годишна трайност. Тогава съдебната експертиза единствено може да потвърди или не заключението на ОбЕСУТ и изхода на оспорването ще бъде в зависимост от това! Когато обаче в заповедта за одобряване на РУП липсва каквато и да е фактическа мотивировка, самото споменаване на чл.36 ал.1 ЗУТ не върши никаква работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 25 Фев 2010, 00:30

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:19, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Фев 2010, 06:29

probcho, в чисто технологичен план си прав! но в хода на одобряването на РУП няма друг орган, който да е овластен от закона да дава експертно мнение! така, че най- вероятно ще се осъществи някакъв хибрид между едното и другото. На сащинските експерти по някакъв начин ще се плати, а пък експертното решение ще бъде дадено от общинарските олигофрени по чл.6 ал.1 ЗУТ и както е казал Швейк "работата процъфтява"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 25 Фев 2010, 08:56

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:20, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Фев 2010, 09:24

Понеже както може би знаеш аз съм се изселил в провинцията и поствам от тук. смея да ти кажа, че и в двете общини ,които са най-близо до погледа ми в състава на ОбЕСУТ има инженер-конструктори и то с ППП, ама боже пази ме да не падна! Така, че за такива случай по чл.36 ал.1 ЗУТ си имат ОбЕСУТ с привлечен "целеви" състав! И пак на неинтелигентните общинари (и тук и в София те винаги не са интелигентни - имам 30 годишни наблюдения. Признавам! Някога и аз бях общинар - ерго също неинтелигентен! Не знам обаче дали съм се излекувал от тяхната мисловна пустота, щом още ме вълнуват техните идиотии) не им стига акъла, какво да правят с оглед на това да не им събарям заповедите по съдебен ред, само благодарение на мотивирано написани жалби - често без намесата на процесуален защитник!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Фев 2010, 02:07

Най-лесното нещо на този свят за общинаря е да напише едно писъмце на възложителя в смисъл "...искането за одобряване на РУП ще бъде разгледано след представяне на доказателства за трайност на сградата най-малко още 25 години, съгласно чл. 36 (1) от ЗУТ...", с което хем ще сурвака долуподписания за стойността на експертизата, хем ще се осигури тенекия за задника на горепоменатия... Такива ми ти работи.
magodeoz
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация